Laptopuri AMD Ryzen: concurență reală pentru opțiunile pe platforme Intel
Numeroase laptopuri dezvăluite în această perioadă utilizează noile game de procesoare pentru laptopuri Ryzen Mobile U și H dezvoltate de AMD, care reprezintă pentru prima dată după mult timp o concurență reală pentru platformele Intel.
O lungă perioadă de timp, Intel a fost unica sursă de procesoare performante pentru laptopuri și calculatoare, iar acest monopol a avut un efect negativ, traducându-se în progrese mai degrabă nesemnificative de la o generație la alta.
Iată însă că, după ce au lansat o serie de procesoare atractive pentru desktop, rivalii tradiționali de la AMD au dezvăluit o platformă capabilă să concureze în mod real cu procesoarele Intel pentru laptopuri, atât din perspectiva performanțelor, cât și a eficienței și prețurilor sensibil mai mici.
AMD Ryzen Zen 2 pentru desktop
În vara anului 2019, AMD a prezentat noua arhitectură Ryzen Zen 2 dezvoltată împreună cu TSMC în proces de fabricație de 7 nm. Vorbim despre o arhitectură complet nouă, comparativ cu strategia clasică a celor de la Intel de a recicla vechile arhitecturi sub o nouă denumire.
Primele procesoare bazate pe noua arhitectură au fost cele din cea de-a treia generație Ryzen și au fost dedicate desktop-urilor, primind numele Ryzen 3000 și, în cazul desktop-urilor high-end, Threadripper 3000.
Segmentul mainstream a inclus procesoare Ryzen 5 cu 6 nuclee, în timp ce segmentul de performanță a beneficiat de procesoare Ryzen 7 cu câte 8 nuclee, iar segmentul Enthusiast a primit procesoare Ryzen 9 cu câte 16 nuclee. În acest segment a apărut însă la finalul anului trecut și primul procesor desktop cu 16 nuclee și 32 de fire de execuție: Ryzen 9 3950X cu frecvența de 3.5 GHz care ating 4.7 GHz în mod Boost.
Noile procesoare desktop s-au dovedit mai performante decât concurența de la Intel în aproape orice tip de aplicație, cu excepția jocurilor.
Laptopuri cu procesoare AMD Ryzen Mobile 4000 H
La târgul de tehnologie Consumer Electronics Show (CES) de la Las Vegas, AMD a trecut la pasul următor și a lansat o serie de procesoare pentru laptopuri bazate pe arhitectura Zen 2, care au primit numele Ryzen Mobile 4000 și care sunt deja disponibile pe o gamă variată de laptopuri.
Noua gamă include procesoare pentru performanțe de top Ryzen Mobile 4000 H cu consum de 45 W, iar pentru moment au fost prezentate doar două procesoare:
- Ryzen 5 4600H: 6 nuclee, 12 fire de execuție, frecvența de bază 3 GHz, frecvența Boost 4 GHz
- Ryzen 7 4800H: 8 nuclee, 16 fire de execuție, frecvența de bază 2.9 GHz, frecvența Boost 4.2 GHz
Ulterior, AMD urmează să lanseze și un procesor Ryzen 9 4900H.
Primele teste indică faptul că procesorul Ryzen 7 4800H obține performanțe similare cu cele oferite de Intel Core i7-9880H, însă cel mai probabil prețul este mai mic, ceea ce oferă practic un avantaj major soluției AMD.
Iată și câteva laptopuri care utilizează deja nouă platforma AMD Ryzen 4000:
- Asus Zephyrus G14 și G15: cele două laptopuri de 14 inch și 15 inch mizează în versiunile de top pe procesorul Ryzen 7 4800HS, placa video este Nvidia GeForce RTX 2060, în timp ce alte specificații includ până la 32 GB RAM și până la 1 TB spațiu de stocare pe SSD.
- Asus TUF A15 și A17: și pentru zona de gaming, Asus a optat pentru platforma AMD în cazul laptopurilor cu ecrane IPS de 15.6 inch și 17.3 inch și rezoluție Full HD. Și în acest caz vorbim despre despre procesoare AMD Ryzen 4000 cu vârful de gamă Ryzen 7 4800H, placă video Nvidia de până la GeForce RTX 2060, până la 32 GB RAM și până la 1 TB spațiu de stocare pe SSD-uri.
- Dell G5 15 SE: laptopul de gaming Dell are ecran IPS de 15.6 inch și rezoluție Full HD și include de asemenea în versiunea de top procesor Ryzen 7 4800H, însă la acesta se adaugă și placa video AMD Radeon RX 5600M echipată cu Smart Shift. Tehnologia Smart Shift este asemănătoare cu Nvidia Optimus și permite comutarea rapidă între un mod de performanță și unul de economisire a energiei, în funcție de ceea ce rulează utilizatorul. Avantajul este însă că atât procesrul, cât și placă video, provin de la AMD, comparativ cu soluția Intel-Nvidia de la rivali. De asemenea, cel puțin la prima vedere, placă video oferă performanțe foarte apropiate de ale plăcii rivale de la Nvidia, și anume RTX 2060.
Laptopuri cu procesoare AMD Ryzen Mobile 4000 U
Pentru gama de laptopuri ultraportabile, AMD vine cu o gamă și mai variată de procesoare din seria Ryzen Mobile 4000 U, care au un consum de 15 W. Astfel, aici există cinci opțiuni, de la Ryzen 3 la Ryzen 7:
- Ryzen 3 4300U: 4 nuclee, 4 fire de execuție, frecvența de bază 2.7 GHz, frecvența Boost 3.7 GHz
- Ryzen 5 4500U: 6 nuclee, 6 fire de execuție, frecvența de bază 2.3 GHz, frecvența Boost 4.0 GHz
- Ryzen 5 4600U: 6 nuclee, 12 fire de execuție, frecvența de bază 2.1 GHz, frecvența Boost 4.0 GHz
- Ryzen 7 4700U: 8 nuclee, 8 fire de execuție, frecvența de bază 2 GHz, frecvența Boost 4.1 GHz
- Ryzen 7 4800U: 8 nuclee, 12 fire de execuție, frecvența de bază 1.8 GHz, frecvența Boost 4.2 GHz
La fel ca și în cazul gamei Ryzen 4000 H, primele teste indică performanțe foarte apropiate de cele ale rivalilor de la Intel din seria U. Desigur, performanțele reale depind în bună măsură și de modul în care procesorul și celelalte componente sunt integrate în cadrul sistemului de către producătorul laptopului.
Iată câteva laptopuri ultraportabile care folosesc Ryzen 4000 U:
- Acer Swift 3: noul Swift 3 este disponibil într-o versiune cu ecran Full HD de 14 inch care mizează pe procesorul Ryzen 7 4700U, până la 16 GB RAM și până la 512 GB pentru stocarea datelor. Interesant este că Acer oferă și o versiune cu ecran de 13.5 inch care utilizează procesor Intel cu vârf de gamă Core i7-1065G7, astfel că utilizatorii vor putea practic să aleagă între AMD sau Intel. Interesante sunt însă și prețurile de pornire: în SUA, varianta cu AMD va costa cu 100 de dolari mai puțin (450 lei) decât varianta de bază cu Intel.
- Lenovo Yoga Slim 7: Lenovo a aplicat o strategie asemănătoare pentru noul Yoga Slim 7 cu ecran de 14 inch, disponibil cu procesoare AMD Ryzen 4000 U sau Intel Core i7 din generația a 10-a. În rest, vorbim despre până la 16 GB RAM și stocare pe SSD-uri de până la 1 TB. În acest caz, versiunea cu AMD este cu circa 350 de dolari (1.500 lei) mai ieftină decât varianta cu Intel, însă nu este clar pentru ce configurații vor fi solicitate prețurile de bază.
Concluzii
Noile procesoare AMD pentru laptopuri vor genera o creștere semnificativă a concurenței în segmentul laptopurilor de top. Pentru utilizatorul final, principalul avantaj este că laptopurile cu platforma AMD sunt în general ușor mai accesibile decât variantele cu Intel, pentru performanțe asemănătoare sau mai bune, începând cu această generație.
În plus, concurența reală dintre Intel și AMD are potențialul de a genera apariția unor tehnologii noi sau măcar îmbunătățite și de a permite mai multor utilizatori să achiziționeze laptopuri portabile.
În plus, tot mai mulți producători au început să includă hardware-ul AMD în modele cu performanțe de top, menite lucrului și jocurilor moderne, alături de cipuri grafice de ultimă generație, ecrane rapide și cele mai interesante dotări disponibile pe laptopuri în prezent.