GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Lenovo Legion Y520 review – laptop de gaming cu preț accesibil

Testat pe data de 20 iulie 2017
Pe scurt: Lenovo Legion Y520 este un laptop dedicat pasionaților de jocuri cu buget redus, care oferă performanțe bune și o construcție de calitate, un ecran mat IPS și o tastatură iluminată ușor de utilizat. Prețul scăzut vine însă cu unele compromisuri în privința sistemului audio și a autonomiei.
Produs testat: Lenovo Legion Y520   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4/5    Pret: 3300-5000 Lei

Dacă vă aflați în căutarea unui laptop de gaming și aveți un buget de circa 3500-4500 de lei, atunci ar trebui să vă orientați spre opțiunile construite pe platforme Intel HQ și cipuri grafice Nvidia GTX 1050/1050 Ti, capabile să ofere o experiență bună în jocurile actuale, la rezoluții FHD și detalii grafice ridicate.

Opțiunea celor de la Lenovo în acest segment este notebook-ul Legion Y520, pe care îl vom analiza în detaliu în rândurile de mai jos.

Din punct de vedere hardware, Legion-ul Y520 este foarte asemănător cu alternativele existente în magazine, însă atuurile sale importante sunt un design cu linii ceva mai estompate, ce nu ies atât de mult în evidență, și prețul foarte competitiv, configurațiile de bază pornind de la circa 3300 de lei la momentul acestui articol.

Acestora li se adaugă elemente standard pentru această clasă, precum un ecran mat FHD cu panel IPS, conectivitate bună și o tastatură iluminată.

Printre aspectele ce ar fi putut fi îmbunătățite se numără trackpad-ul cu un design impractic, bateria de mică capacitate și un sistem audio anemic. Despre toate acestea si celelalte aspecte pe care ar trebui să le cunoașteți înainte de a chiziționa un Lenovo Legion Y520, în paragrafele următoare.

Specificații tehnice Lenovo Legion Y520

Lenovo Legion Y520-15IKBN
Ecran15.6 inch, 1920×1080 pixeli, IPS
ProcesorIntel Kaby Lake Core i5-7300HQ
Placa videoIntel HD 630 + Nvidia GT 1050 4GB
Memorie8 GB DDR4
StocareHDD 1 TB + slot pentru SSD M.2
ConectivitateGigabit LAN, Intel AC 8265 Wireless AC , Bluetooth 4.1
Porturi1xUSB 2.0, 2xUSB 3.0, 1xUSB 3.1 gen 1, HDMI, LAN, Kensington Lock
Baterie45 Wh
OSWindows 10
Dimensiuni380 x 270 x 26 mm
Greutate2.4 kg
Extratastatura iluminata, webcam HD

Ce ne-a plăcut

La prima vedere, Legion Y520 este un laptop obișnuit, dedicat în special mediilor cu cerinte estetice ceva mai stricte, ca urmare a designului simplu, în ciuda unui finisaj din imitație de fibră de carbon pe capac, pe părțile laterale și pe spate și a unor ușoare denivelări la nivelul capacului.

De altfel, nici măcar logo-ul Lenovo nu iese cu ceva special în evidență. La rândul ei, carcasa este realizată integral din plastic, iar cadrul interior este solid, astfel că putem trece cu vederea faptul că zona capacului flexează ușor.

Lucrurile se schimbă atunci când deschizi capacul, întrucât primele lucruri pe care le observi sunt tastatura roșie, cadrul roșu din jurul trackpadului și brandingul Legion roșu amplasat în partea dreapta-jos a palmrestului. Toate aceste elemente sugerează că, de fapt, Y520 este un laptop de jocuri camuflat într-un dispozitiv portabil obișnuit.

Plasticul este prezent și aici, cu mențiunea că cel din zona tastaturii este ceva mai moale și se simte confortabil în utilizarea de zi cu zi. De altfel, acest lucru este valabil în general pentru acest laptop, în absența unor margini ascuțite și datorită ușurinței cu care ecranul poate fi rabatat cu o singură mână până la circa 150 de grade, mai ales că rămâne bine fixat.

Laptopul are o grosime de 26 mm și cântărește 2.4 kg, valori obișnuite pentru acest segment.

Partea din spate beneficiază de zone de aerisire generoase, prin care aerul este absorbit înainte de a fi împins afară prin grilele de pe margine.

Nu în ultimul rând, Legion Y520 are o conectivitate bună, întrucât oferă un port USB 2.0, două porturi USB 3.0, un port USB 3.1 Type-C, HDMI, un port LAN și sistem de securitate Kensignton. Din păcate, cu excepția LAN-ului și a PSU-ului pentru încărcarea acumulatorului, porturile sunt amplasate pe partea dreaptă, astfel că dacă folosești un mouse s-ar putea să ai parte de probleme cu spațiul de desfășurare pentru acest periferic.

Tastatura este una dintre cele mai bune din clasa sa din punct de vedere al experienței de redactare a textelor, prin prisma cursei mici de 1.2 mm și a rezistenței mici a tastelor. Viteza și acuratețea de editare sunt bune, în special dacă ești deja obișnuit cu astfel de tastaturi.

Partea și mai bună este că tastatura oferă un avantaj major și pentru pasionații de jocuri: tastele direcționale, utilizate frecvent în jocuri, sunt de mai dimensiuni și bine spațiate. Și, așa cum se cuvine unei tastaturi pentru jocuri, tastele sunt iluminate în roșu cu două niveluri de intensitate.

Trackpadul este de tip Synaptics și oferă performanțe bune în utilizarea de zi cu zi. Chiar dacă este realizat din plastic, are o suprafață suficient de moale, iar principalul avantaj este dat de numeroase posibilități de personalizare oferite de setările Synaptics. Totuși, în timpul testelor nu am reușit să găsim opțiunea pentru tapuri cu două degete sau pentru gestul de Back și Forward în browser cu două degete.

Pe de altă parte, suprafața trackpadului este fixă, iar butoanele pentru click-uri sunt poziționate dedesubt, însă acestea nu sunt indepedente, ceea ce uneori poate genera erori la click stânga sau, respectiv, click dreapta.

Lenovo Legion Y520 este disponibil într-o varietate de configurații, iar noi am primit-o în test pe cea de bază, echipată cu procesor Intel Core i5-7300HQ, 8 GB RAM DDR4, HDD de 1 TB și placă video Nvidia GTX 1050 cu 4 GB RAM DDR5.

Configurația hardware este suficient de bună pentru utilizarea de zi cu zi și pentru aplicații ceva mai solicitante, însă performanțele ar fi fost și mai bune în cazul utilizării unui SSD. De altfel, acesta este și motivul pentru care am ales să nu publicăm rezultatele obținute în benchmark-uri. Cert este că, având în vedere procesorul și placa video utilizată, nu am întâmpinat probleme de throttling sau de căderi de performanță pe parcursul testelor.

Comportamentul în jocuri este unul decent, însă recomandarea noastră este să optezi pentru o configurație cu placă video Nvidia GTX 1050 Ti, întrucât aceasta oferă un spor de performanță vizibil comparativ cu GTX 1050 pentru un preț cu foarte puțin mai mare. Într-o astfel de situație, vei putea juca fără probleme cele mai multe jocuri moderne disponibile în prezent, dar și pe cele care se vor lansa în următorii doi ani, la rezoluție Full HD cu detalii setate pe Medium sau High.

În plus, îți recomandăm să alegi o versiune cu SSD sau măcar să adaugi un SSD pe lângă unitatea HDD, întrucât diferența în multitasking este vizibilă. Astfel, vei putea utiliza inclusiv programe mai solicitante precum Photoshop, Premiere sau alte programe de grafică.

FHD Ultra – GTX 1050FHD Ultra – GTX 1050 Ti
Shadow of Mordor45 fps~55 fps
Witcher 320 fps~25 fps
Tomb Raider77 fps~90 fps
Bioshock Infinite66 fps~75 fps
Need For Speed Most Wanted60 fps60 fps

Și pentru că a venit vorba despre acest subiect, merită să precizăm că accesul la componentele interne se face prin scoaterea tuturor șuruburilor de pe spate, iar partea bună este că HDD-ul, modulul Wi-Fi și slotul M.2 SSD liber sunt ușor accesibile. De asemenea, poți face update la memoria RAM, însă aceasta este ascunsă după o protecție metalică. Dacă decizi să faci un update aici, este foarte important să poziționezi corect această protecție metalică, întrucât în caz contrar poate interfera cu pinii tastaturii, care sunt amplasați în apropiere.

Cele două ventilatoare rulează simultan, însă sunetul acestora abia este perceptibil în sarcini precum navigarea în browser sau urmărirea unor filme, inclusiv într-un mediu liniștit. În cazul în care folosești aplicații mai solicitante sau te joci, nivelul zgomotului ajunge la 43-44 dB, o valoare medie pentru acest segment. De asemenea, există și un mod Extreme pentru ventilatoare, caz în care nivelul zgomotului ajunge la 48 dB, însă în practică nu vei fi nevoit să-l utilizezi.

De altfel, temperaturile carcasei exterioare au rămas scăzute pe tot parcursul testelor, însă una dintre explicații este că am avut parte de configurația de bază. Dacă vei alege o placă video GTX 1050 Ti, carcasa se va încălzi ceva mai mult.

Conexiunea la internet prin intermediului modului Wi-Fi furnizat de Intel a fost foarte bună. Chiar dacă viteza a scăzut la o distanță de 10 metri cu doi pereți despărțitori, aceasta a rămas suficient de ridicată pentru o experiență de navigare plăcută. În plus, nu au existat scăderi bruște de semnal.

Sistemul audio este alcătuit din două difuzoare stereo Harman Kardon de 2 W amplasate în partea superioară a tastaturii. Deși acest lucru reprezintă un avantaj comparativ cu o poziționare pe partea din spate, calitatea sunetului este medie spre bună, fără influențe majore din partea bass-ului. Pe de altă parte, performanțele sunt apropiate de cele pe care le vei regăsi și la alte laptopuri din această clasă.

Nu în ultimul rând, camera web este decentă pentru convorbiri ocazionale, însă nu te aștepta la o calitate prea bună a imaginii.

Ce scârțâie

Pentru a atinge un preț de achiziție cât mai atractiv, Lenovo a făcut o serie de comprosuri, iar unul dintre cele mai mari este cel legat de ecranul IPS mat de 15.6 inch. Acesta oferă luminozitate și contrast de nivel mediu, însă are lipsuri la acoperirea și acuratețea culorilor. Cu o luminozitate maximă de 260 cd/m2, ecranul este suficient de bun pentru utilizare la interior, însă în locuri luminoase sau în mediu exterior vei întâmpina probleme. Vestea bună este că nu există un efect vizibil de bleeding în jurul ramei.

Iată cifrele sintetice ale ecranului, așa cum au fost furnizate de colorimetrul Spyder 4:

 • producător hardware: LG Philips LGD0533 (LP156WF6-SPK3);
 • acoperire: 65% sRGB, 47% NTSC, 49% AdobeRGB;
 • gamma: 2.0;
 • luminozitate maximă în mijlocul ecranului: 261 cd/m2 la priză;
 • contrast la luminozitate maximă: 640:1;
 • punct de alb: 7100 K;
 • negru la luminozitate maximă: 0.41 cd/m2;
 • DeltaE medie: 3.49 necalibrat, 0.84 calibrat.

În privința tastaturii, deși ne-a plăcut la redactarea textelor, ne-a dezamăgit din cauza layout-ului secțiunii NumPad, care nu include taste dedicate pentru Home, End, Page Down, Page Up sau Print Screen. În schimb, toate aceste opțiuni sunt integrate ca funcții secundare pe NumPad și pe tastele direcționale, iar acest lucru necesită timp de acomodare.

La rândul său, trackpadul iese în evidență prin forma trapezoidală, care are ca efect o reducere a suprafeței acestuia și un aspect inestetic.

Cel de-al doilea compromis important a fost făcut la acumulator, care are o capacitate de numai 45 Wh, fiind cea mai mică din segment. Ce înseamnă asta pentru utilizator? O autonomie de numai 2-4 ore în regim normal de utilizare și mai puțin de o oră în jocuri. Iată valorile concrete obținute, cu luminozitatea setată la 50%, echivalentul a circa 120 cd/m2:

 • 3 ore și 45 de minute – browsing foarte uşor şi editare de texte în Google Drive, Balanced Mode, ecran la 30%, Wi-Fi ON;
 • 3 ore și 50 de minute – video 1080p fullscreen pe Youtube în Internet Explorer, Balanced Mode, ecran la 30%, Wi-Fi ON;
 • 4 ore și 25 de minute – video MKV 1080p fullscreen în aplicaţia Movie, Balanced Mode, ecran la 30%, Wi-Fi ON;
 • 3 ore și 25 de minute – video MKV 4K fullscreen în aplicaţia Movie, Balanced Mode, ecran la 30%, Wi-Fi ON;
 • 2 ore şi 25 de minute – browsing agresiv în Edge, Balanced Mode, ecran la 30%, Wi-Fi ON;
 • 50 de minute – jocuri, High Performance Mode, ecran la 30%, Wi-Fi ON.

Acumulatorul are nevoie de circa 2 ore pentru o încărcare completă.

Preț Lenovo Legion Y520 și disponibilitate

Pe piața din România, Lenovo Legion Y520 este disponibil în numeroase versiuni cu prețuri cuprinse între 3.300 – 5.000 lei.

Versiunea de bază este similară cu cea pe care am avut-o și noi la test și include un procesor Intel Core i5-7300, 8 GB RAM, placă video Nvidia GTX 1050 cu 4 GB RAM, HDD cu capacitatea de 1 TB și costă 3.300 lei fără sistem de operare sau 3.600 lei cu Windows 10. Aceeași configurație, dar cu placă video Nvidia GTX 1050 Ti, costa 3.500 lei fără sistem de operare. Diferența de 200 de lei merita din plin, întrucât performanțele din jocuri vor fi superioare.

Pe de altă parte, Legion Y520 este disponibil și într-o versiune cu procesor Intel Core i7-7700HQ, 8 GB RAM, HDD de 1 TB și placa video Nvidia GTX 1050 cu 4 GB RAM, care costă 3.500 lei fără sistem de operare. Și în acest caz îți recomandăm varianta cu placa video Nvidia GTX 1050 Ti, care costă 4.000 lei.

Din păcate, cel puțin pentru moment, există o singură versiune pe piașă care include SSD în loc de HDD, iar aceasta vine cu placa video Nvidia GTX 1050. Configurația este completată de un procesor Intel Core i7-7700HQ și 8 GB RAM, iar prețul este de 5.000 lei fără sistem de operare. Aveți însă opțiunea achziționării unuia dintre modele cu HDD și adăugarea ulterioară a unui SSD, după cum v-am arătat în articol. 

Concluzii

Trăgând linie, Lenovo-ul Legion Y520 este un produs foarte competitiv în clasa sa, atât prin prin prisma calitatăților sale, cât mai ales a prețului.

Printre punctele sale forte se numără designul aparte și construcția de bună calitate, tastatura comfortabilă și performanțele solide în utilizarea zilnică, coroborate și cu un sistem de răcire capabil, ce menține componentele și carcasa în limite termice normale.

Pe de altă parte, bateria ceva mai mică decât cele oferite de competiție, panelul IPS de calitate medie, sistemul audio anemic și trackpad-ul cu un design impractic ar putea să vă nemulțumească.

Competiția directă este reprezentată de Acer-ul Aspire VX15 și Asus-ul ROG GL553, fiecare cu propriile puncte forte și neajunsuri, după cum puteți afla în detaliu din review-urile noastre anterioare.

Pro

 • construcție bună
 • tastatură de calitate
 • performanțe bune
 • preț accesibil

Contra

 • ecran cu luminozitate scăzută și deficient la culori
 • autonomie scăzută
 • trackpad mic cu design atipic

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri