GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Asus ROG Strix GL553VE review – laptop multimedia cu grafică Nvidia 1050 Ti

Testat pe data de 5 aprilie 2017
Pe scurt: Asus ROG Strix GL553VE este un laptop multimedia cu ecran de 15-inch, construit pe o platformă hardware puternică și echipat cu ecran și tastatură bunicele. El performează conform așteptărilor și rulează la temperaturi reduse chiar și când este pus serios la lucru, însă autonomia medie și zgomotul ventilatorului reprezintă unele dintre neajunsurile sale în lupta cu apriga concurență.
Produs testat: Asus ROG Strix GL553VE   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 3.75/5    Pret: 4900-7000 Lei

Seria de laptopuri ROG – Republic of Gamers a celor de la Asus este deja bine cunoscută în rândurile împătimiților jocurilor pe calculator. În ultimii ani însă, Asus, în buna lor tradiție de a confuza utilizatorii cu denumiri complexe si greu de înțeles, au lansat și o serie de notebook-uri numită ROG Strix, iar despre un membru al acesteia vom discuta în articolul de față.

În vreme ce gama ROG include cele mai bune laptopuri de gaming oferite de Asus, despre care am discutat în acest articol, mai noua familie ROG Strix include laptop-uri multimedia/gaming axate pe un bun raport preț/performanțe, dar nu neapărat cu cele mai noi și interesante dotări și elemente hardware, disponibile exclusiv pe seria de vârf ROG.

Bun, acum că am lămurit cât de cât acest aspect, în ultimele săptămâni am testat un Asus ROG Strix GL553VE, un model ce oferă un ecran IPS mat de 15-inch, procesoare Intel Kaby Lake quad-core, memorie RAM DDR4 și un cip grafic Nvidia GTX 1050 Ti, toate într-un pachet ce pleacă de la circa 5000 de lei. Mai jos veți găsi impresiile noastre despre acest produs.

De menționat că pe piață veți găsi și modelul GL553VD, identic cu cel testat de noi, dar echipat cu grafică Nvidia GTX 1050. Prețul său va fi doar cu circa 300 de lei mai mic decât al versiunilor similare GL553VE, astfel că noi vă sfătuim să vă îndreptați spre configurațiile cu Nvidia 1050 Ti ce oferă un spor net în jocuri.

Mai multe despre acest laptop veți afla din rândurile următoare, unde vom discuta despre ce ne-a plăcut și ce scârțâie în cazul Asus-ul ROG Strix GL553, dar și cum se situează el în raport cu competiția.

Laptopul face parte din gama ROG Strix

Specificații tehnice

Iată principalele carcterisitici tehnice ale lui Asus ROG Strix GL553VE:

Asus ROG Strix GL553VE
Ecran15.6 inch, 1920×1080 pixeli, IPS
ProcesorIntel Kaby Lake Core i7-7700HQ
Placa vide0Intel HD 630 + Nvidia GT 1050 Ti 4GB
Memorie32 GB DDR
StocareSSD 128 GB + SSD 256 GB + HDD 1 TB
ConectivitateGigabit LAN, Wireless AC , Bluetooth 4.1
Porturi2x USB 2.0, 2x USB 3.0, 1x USB Type-C, HDMI, cititor de carduri
Baterie48 Wh
OSWindows 10
Dimensiuni383x255x30 mm
Greutate2.41 kg
Extratastatura iluminata, unitate optica, webcam

Ce ne-a plăcut

Unitatea de pre-producție pe care am avut-o la test are un design diferit pentru capac comparativ cu versiunea de serie disponibilă în magazine. Aspectul estetic este foarte asemănător cu cel întâlnit în cazul seriei Asus FX553, iar elementele de branding din interior sunt mai puțin evidente. Totuși, în rest, calitatea construcției este similară cu cea a modelului din magazine.

Carcasa lui GL553 este realizată preponderent din plastic. Astfel, taiwanezii au folosit acest material pentru interior, spate și rama ecranului. Datorită construcției de bună calitate, carcasa nu flexează în utilizarea de zi cu zi, cu mici excepții în privința capacului și zonei tastaturii.

Apartenența la seria ROG Strix este ușor de observat și prin utilizarea portocaliului pentru anumite elemente ale carcasei modelelor finale, inclusiv la nivelul logo-ului din mijlocul capacului și a celor două dungi de pe acesta, la care se adaugă și inserțiile din interior, dar și cele ale porturilor USB și ale boxelor.

Comparativ cu predecesorul GL552, noul GL553 este mai ușor (2.41 kg) și mai compact, astfel că oferă o portabilitate sporită. În plus, marginile nu sunt ascuțite, iar ecranul poate fi ridicat cu o singură mână. Cel puțin la prima vedere, cele două balamale par suficient de rezistente pe termen lung, mai ales că mecanismul interior este metalic și destul de solid construit.

În privința conectivității, Asus a optat să așeze cele mai multe porturi pe partea stângă, cum ar fi două porturi USB 3.0 Type A și un slot USB Type C, plus portul HDMI și conectorul LAN. În partea frontală a fost amplasat cititorul de carduri, deasupra căruia sunt poziționate LED-urile de stare. Partea mai puțin plăcută este că acestea sunt destul de puternice, așadar deranjante când te uiți la un film într-o cameră întunecată, chiar dacă luminozitatea lor este relativ scăzută. În dreapta există un port USB 2.0, sistemul de securitate Kensignton, dar și o unitate optică, o componentă rară pe aproape orice laptop modern.

Asus ROG Strix GL553 este echipat cu un ecran cu diagonala de 15.6 inch și rezoluție Full HD, care se înclină la circa 145 de grade. Poate că aceasta înclinare nu este tocmai adecvată pentru utilizarea în pat, însă pe de altă parte un astfel de dispozitiv este potrivit în special pentru folosirea pe birou.

Chiar dacă vorbim despre un ecran IPS, acesta oferă valori medii pentru luminozitate, contrast sau reproducerea culorilor, la fel ca și în cazul timpului de răspuns. Prin urmare, nu te aștepta să fii impresionat de calitatea panelului, dar nici nu vei fi dezamăgit.

Iată și câteva valori obținute în cadrul unor măsurători sintetice:

  • acoperire: 92% sRGB, 68% NTSC, 71% AdobeRGB;
  • gamma: 2.1;
  • luminozitate maximă în mijlocul ecranului: 293 cd/m2 on power;
  • contrast la luminozitate maximă: 640:1;
  • punct de alb: 7200 K;
  • negru la luminozitate maximă: 0.46 cd/m2;
  • DeltaE medie: 3.02 necalibrat, 1.13 calibrat.

În cazul tastaturii, Asus a optat pentru o soluție inedită: tastatura are 4 zone distincte care pot fi iluminate în culori diferite, selectate prin intermediul aplicației Asus Aura. Din păcate, pe versiunea de pre-producție testată de noi, această funcționalitate nu a fost activă, tastele fiind iluminate cu LED-uri roșii.

Cel puțin teoretic, aceasta ar trebui să fie singura diferență față de versiunea de producție. Cele mai multe taste au dimensiunea de 15×15 mm și sunt bine spațiate, în timp ce tastele WASD sunt scoase în evidență pentru amatorii de jocuri, iar tasta Space este mai mare decât în mod obișnuit. În schimb, secțiunea NumPad oferă taste înguste, iar săgețile direcționare sunt situate la un nivel mai coborât decât restul. La fel ca în cazul multor altor laptopuri Asus, butonul de Power este amplasat în partea din dreapta-sus a tastaturii.

Cursa tastelor este una lungă, de 2.5 mm, astfel că, dacă ești obișnuit cu laptopurile moderne, vei avea nevoie de o perioadă de acomodare, însă în timp acest aspect nu ar trebui să reprezinte o problemă.

Tastatura laptopului ofera rezultate buna dupa o perioada de acomodare

Trackpadul este poziționat sub tastatură, ușor integrat în palm-rest, cu o margine portocalie care îl scoate rapid în evidență. Este realizat din plastic, motiv pentru care nu este atât de fin ca în cazul altor laptopuri, însă performanțele sale sunt bune, fără să aibă erori majore în utilizarea de zi cu zi la nivel de swipe-uri, tapuri sau gesturi. Totuși, dacă ai nevie de o acuratețe cât mai mare, este de preferat să apelezi la un mouse.

Trackpadul din plastic are o acuratete buna, dar uneori vei dori sa folosesti mouse-ul

Din punct de vedere al specificațiilor tehnice, versiunea noastră de test este una dintre cel mai bine echipate. Vorbim despre un procesor Intel Core i7-7700HQ cu 32 GB RAM DDR4, placă video Nvidia GTX 1050 TI cu 4 GB RAM și stocare pe un HDD de 1 GB și două SSD-uri M.2: unul SATA de 256 GB și altul NVMe de 128 GB.

Prin prisma acestor dotări hardware, laptopul este capabil să gestioneze orice tip de activitate, de la editarea documentelor și navigarea pe internet în taburi multiple până la utilizarea unor aplicații solicitnte, inclusiv Photoshop, Premiere sau Eclipse. Este de preferat să dezinstalezi aplicațiile bloatware cu care vine sistemul de operare, însă în rest nu vei avea pratic nicio problemă, așa cum sugerează și datele obținute în cadrul programelor de benchmark.

  • 3DMark 11: P8724;
  • 3DMark 13: Time Spy – 2352, Fire Strike – 6373, Sky Driver – 17801;
  • PCMark 08: Home Convențional – 3521;
  • Geekbench 3 32-bit: Single-Core: 3807, Multi-core: 136221;
  • Geekbench 4 64-bit: Single-Core: 4664, Multi-core: 14079;
  • CineBench 11.5: OpenGL -, CPU 7.99 pct, CPU Single Core 1.71 pct;
  • CineBench R15: OpenGL – fps, CPU 736 cb, CPU Single Core 159 cb;
  • x264 HD Benchmark 4.0 32-bit: Pass 1 – 166.08 fps, Pass 2 – 40.53 fps;
  • x264 HD Benchmark 5.1 64-bit: Pass 1 – 75.42 fps, Pass 2 – 16.16 fps.

Placa video dedicată Nvidia GeForce GTX 1050 TI este potrivită pentru a rula jocuri la rezoluție FullHD cu un nivel ridicat de detaliu. Un aspect important este că performanțele sunt mai mici atunci când nu ai laptopul la încărcat, întrucât procesorul și placa video vor rula la frecvențe scăzute. Dacă decizi să cumperi laptopul, este important să știi că pe piață vor exista și versiuni cu placa Nvidia GeForce GTX 1050, care vor oferi performante ușor mai scăzut la prețuri ceva mai accesibile.

Iată și rezultatele obținute de noi în cadrul unor jocuri, cu mențiunea că cele din coloana cu placa video GTX 1050 sunt estimările noastre bazate pe testele efectuate pe alte laptopuri similare, și nu pe modelul ROG Strix GL553VD.

GTX 1050 Ti FHD UltraGTX 1050 4GB FHD Ultra
Shadow of Mordor57 fps48 fps
Grid Autosport85 fps
Tomb Raider88 fps81 fps
Bioshock Infinite72 fps66 fps
Total War: Attila 21 fps
Need For Speed Most Wanted60 fps 60 fps

Pentru a accesa interiorul laptopului trebuie să scoți șuruburile, iar după ce realizezi acest pas vei observa că ai acces direct la cele două sloturi de memorie RAM, la chipul Wi-Fi, la HDD și la unul dintre cele două SSD-uri. Din păcate, unitatea optică ocupă o bună parte din interior, ceea ce a condus la utilizarea unei baterii destul de mici.

Unele componente pot fi inlocuite

Datorită construcției solide și a utilizării plasticului, laptopul rămâne rece atât la rularea unor aplicații banale, cât și atunci când este solicitat cu adevărat. Astfel, spatele ajunge la temperaturi de numai 37 de grade Celsius inclusiv în jocuri, deși multe alte laptopuri similare înregistrează peste 45 de grade. Cel mai fierbinte punct al laptopului este sub Spacebar.

Calitatea celor două difuzoare integrate este decentă, cu un sunet fără distorsiuni, în special când selectezi modul Multimedia în aplicația Sound Wizard. Volumul sunetului nu este chiar atât de ridicat la cei 80 dB ai săi, însă este suficient pentru a asculta muzică și a urmări filme.

Ce scârțâie

Pe lângă numeroasele calități pe care le are, Asus ROG Strix GL553VE are și câteva defecte. Primele care ies în evidență sunt legate de numeroasele amprente și urme vizibile pe elementele negre ale carcasei.

Pe de altă parte, laptopul beneficiază de un singur ventilator, însă acesta este activ în permanență, inclusiv atunci când te rezumi la activități de bază. În plus, ventilatorul are tendința de a alterna uneori secundele în care rulează zgomotos cu cele în care este mai silențios, ceea ce este deranjant. Astfel, nivelul de zgomot crește de la circa 39 dB la activități de bază până la circa 45 dB atunci când forțezi platforma hardware.

O altă problemă apare la modulul Wi-Fi Realtek RTL8723BE, care oferă viteze modeste atât în apropierea routerului, cât și la o distanță de 10 metri cu 2 pereți despărțitori. Prin urmare, ar fi bine să profiți de posibilitatea de a înlocui chip-ul Wi-Fi cu unul mai performant, pentru o conexiune la internet cât mai bună. Rămâne de văzut însă dacă versiunile finale vor fi livrate cu acest cip wireless sau cu altul.

În general, camerele web de pe laptopuri sunt modeste, însă cea de pe acest laptop are cu adevărat o imagine de proastă calitate, în special în lumină slabă.

Camera web este modesta

Dacă intenționezi să iei frecvent laptopul cu tine în deplasări trebuie să te gândești și la autonomie. Iar ROG Strix GL553 nu se descurcă grozav la acest capitol, întrucât bateria are numai 48 Wh, parțial din cauza spațiului ocupat de unitatea optică.

Iată la ce trebuie să te aștepți din punct de vedere al autonomiei:

  • 4 ore și 30 de minute – browsing foarte uşor şi editare de texte în Google Drive, Balanced Mode, ecran la 30%, Wi-Fi ON;
  • 4 ore și 25 de minute – video 1080p fullscreen pe Youtube în Internet Explorer, Balanced Mode, ecran la 30%, Wi-Fi ON;
  • 5 ore și 20 de minute – video MKV 1080p fullscreen în aplicaţia Movie, Balanced Mode, ecran la 30%, Wi-Fi ON;
  • 4 ore și 30 de minute – video MKV 4K fullscreen în aplicaţia Movie, Balanced Mode, ecran la 30%, Wi-Fi ON;
  • 2 ore şi 45 de minute – browsing agresiv în Edge, Balanced Mode, ecran la 30%, Wi-Fi ON
  • 45 de minute – jocuri, modul High Performance, ecran la 30%, Wi-Fi ON.

Încărcarea completă a bateriei durează circa 2 ore.

Autonomia lui GL553VE nu este prea grozava

Preț Asus ROG Strix GL553VE și disponibilitate

Pe piața din România Asus ROG Strix GL553VE va fi disponibil în mai multe configurații. Platforma hardware este aceeași pe toate versiunile, singurele diferențe dintre configurații fiind la memoria RAM și unitățile de stocare.

Astfel, în versiunea de bază, Asus ROG Strix GL553VE este echipat cu procesor Intel Core i7-7700HQ, 8 GB RAM și HDD de 1 TB și costă circa 4900 de lei fără sistem de operare sau 5350 lei cu Windows 10 preinstalat. Alte versiuni includ 16 GB RAM și SSD cu capacitatea de 128 GB, pe lângă HDD-ul de 1 TB, iar acestea sunt disponibile pentru prețuri care variază de la 5900 la 7000 lei.

Modelul ROG Strix GL553VD este și el disponibil în magazine, cu grafică Nvidia GTX 1050 și prețuri cuprinse între 4700 și 7200 de lei, în funcție de configurație.

De menționat că prețurile enumerate mai sus sunt cele recomandate de producator la lansare, dar în realitate veți găsi acest laptop cu prețuri mai scăzute în majoritatea magazinelor de la noi.

Concluzii

Una peste alta, Asus-ul ROG Strix GL553 este o serie cu multe aspecte reușite și puține neajunsuri. Construcția, tastatura, conectivitatea sau ecranul sunt cel puțin în media clasei, iar performanțele și temperaturile scăzute la care rulează laptopul sunt poate principalele sale atuu-uri. Pe de altă parte, ventilatorul destul de zgomotos și cipul wireless lent sunt aspectele sale mai puțin atractive, dar cipul wireless poate fi însă ușor schimbat cu unul mai capabil.

Cei interesați de un astfel de laptop vor arunca probabil și un ochi în curtea competiției, unde vor găsi și alte laptopuri cu cipuri Nvidia GTX 1050 și 1050 Ti, precum seria Lenovo Legion Y520 (cu un preț foarte bun), seria Acer Nitro VX15 (cu prețuri similare, dar dotări superioare ce includ o cantitate mai mare de memorie RAM și stocare SSD), seria MSI GE62 Apache Pro (scumpă la noi, dar o opțiune cu performanțe bune și tastatură de calitate) și seria Dell Inspiron Gaming 7567 (ce va apărea abia în Q2 2017 la noi, având de partea sa opțiuni multiple pentru ecrane și o baterie de 73 Wh).

E greu de spus dacă Asus-ul ROG Strix GL553 este mai bun decât competiția, pentru că în realitate toate acest produse au atuuri și lipsuri, astfel că decizia alegerii unuia dintre ele vă aparține în cele din urmă. Însă ce putem spune e că notebook-ul celor de la Asus este demn de luat în seamă de cei interesați de un laptop multimedia/gaming cu ecran de 15-inch și hardware de ultimă oră.

Pro

  • construcție de calitate
  • performanțe bune
  • temperaturi foarte scăzute ale carcasei exterioare

Contra

  • autonomie medie
  • ventilator zgomotos
  • conexiune Wi-Fi slabă

2 comentarii

  1. Alex

    29 octombrie 2017 la 17:52

    Salut . Am cumparat recent un Asus GL553VE de la emag , iar bateria m-a dezamagit complet , asteptam sa ma tina undeva la 3 ore / 3 ore jumatate , dar surpriza , aceasta tine in jur de 1 ora si 15minute , la browsing pe net iar la youtube e in jur de o ora . Tin sa mentionez ca ecranul e undeva pe la 20% luminozitate , dar e activa luminarea tastaturii . Imi poti da niste sfaturi , ar trebui sa il returnez ? sau sa il trimit la garantie ? Multumesc anticipat

    • Andrei Girbea

      3 noiembrie 2017 la 14:25

      CU Hwinfo poti vedea care este load-ul pe CPU si consumul in timp real. Autonomia ar trebui sa fie total alta, cea mentionata de noi in articol. Incearca sa il pui pe modul Balanced in WIndows, verifica daca nu isi face update-uri in background, verifica si daca bateria e la capacitatea la care trebuie sa fie.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri