GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Asus ROG Strix G15 Advantage Edition G513QY review și teste, cu procesor și grafică AMD

Testat pe data de 19 august 2021
Pe scurt: Varianta cu hardware integral AMD a gamei Asus ROG Strix G15 este un laptop foarte competitiv pentru jocuri sau aplicații pretențioase, chiar dacă interfața RX 6800M nu-și poate arăta complet valoarea. Mai arătos decât celelalte modele Strix G15, laptopul este totodată mai puternic, ajungând din urmă modelele cu RTX 3080, și are un preț mai bun. Laptopul este penalizat la unele capitole iar performanțele sunt limitate de unele decizii precum lipsa unui comutator MUX sau a utilizării memoriilor single-rank, însă rămâne chiar și așa un laptop cu o valoare foarte bună care nu trebuie ignorat dacă sunteți în căutarea unui sistem portabil pentru jocuri sau lucru.
Produs testat: Asus ROG Strix G15 Advantage G513QY   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4,5/5    Pret: 7800 Lei

Seria ROG Strix G15 Advantage Edition este una aparte în familia de laptopuri de gaming ROG – Republic of Gaming, prin prisma faptului că este contruită exclusiv pe o platformă hardware AMD de ultimă generație.

Astfel, modelul Strix G15 G513QY testat de noi oferă un procesor Ryzen 9 5900HX, grafică Radeon RX 6800M și opțiuni de ecrane rapide fie FHD sau QHD, la un preț ce pleacă de la circa 7500 de lei în România la momentul articolului.

Soluția hardware este de departe punctul forte al acestei sub-serii ROG, cei de la Asus și AMD promițând aici cea mai capabilă implementare a procesorului Ryzen 9 5900HX, precum și performanțe grafice ce se ridică la nivelul cipurilor Nvidia RTX 3070 și chiar 3080 în unele cazuri, dar la un preț mult mai accesibil.

În mare, realitatea nu este departe de promisiune, chiar dacă anumite aspecte ale configurației oferite trag în jos platforma hardware oferită, după cum veți afla din articolul detaliat de mai jos.

asus rog g15 advantage main

Specificații Asus ROG Strix G15 Advantage G513QY

Ecran15,6″, 16:9, mat, non-tactil
FHD 1920 x 1080 px IPS, 300 Hz 3ms with 100% sRGB, cu FreeSync sau
QHD 2560 x 1440 px IPS, 165 Hz 3ms with 100% DCI-P3, cu FreeSync
ProcesorAMD Cezanne, Ryzen 9 5900HX, 8C/16T
VideoAMD Radeon Vega + Radeon RX 6800M 12GB (145W, până la 160W cu Smartshift)
Memorie2x DIMMs, până la 32 GB DDR4-3200
Stocare2x M.2 PCI x4 slots
ConectivitateWiFi 6 (Intel AX201) 2×2 cu Bluetooth 5.0, Gigabit LAN (Realtek RTL8168/8111)
Porturi3x USB-A 3.2 gen1, 1x USB-C gen2 cu video, date și încărcare, HDMI 2.0b, LAN, headphone&mic
Baterie90Wh, încărcător 280 W, încărcare USB-C max 100W
Dimensiuni354 mm x 259 mm x 27,2 mm
Greutate2,28 kg, încărcător 0,73 kg
Alteletastatură iluminare RGB patru zone, sistem audio stereo, fără webcam

Construcție și design

Noul Strix G15 Advantage folosește o carcasă identică cu cea a modelelor Strix G15 lansate în prima parte a acestui an, deci este probabil deja familiară celor care cunosc această gamă. Laptopul este o variantă mai accesibilă a laptopurilor full-size din gama ROG, deci nu oferă un șasiu ușor, materiale deosebite sau alte dotări exotice, dar în același timp este bine clădit, atent finisat și practic.

asus rog strix g15 advantage interior3

Buza frontală este poziționată cam sus pentru gustul meu deoarece și carcasa este ceva mai groasă ca de obicei, un aspect care ar putea deranja în cursul utilizării pe perioade mai lungi. Ecranul are o deschidere de numai 140 de grade, LED-urile indicatoare sunt amplasate în continuare sub ecran iar butonul Power este decorat cu un LED roșu puternic și deranjant pe întuneric, însă dincolo de aceste aspecte nu prea mai avem ce critica la acest produs.

O particularitate a designului modelului Advantage este materialul negru și mat al capacului ecranului, precum și culoarea roșie a capacului ROG. Dacă acesta din urmă pare prea strident, poate fi schimbat cu versiuni mai discrete vizual, însă mie mi-a plăcut deoarece culoarea roșie completează bine un laptop care folosește doar componente AMD. Materialul neted al capacului se murdărește destul de ușor, ceea ce nu este oricum o surpriză, însă interiorul este mult mai rezistent la această problemă decât ne-am fi așteptat.

La fel ca alte laptopuri ROG, și acesta oferă o bară luminoasă frontală și o tastatură cu iluminare, ambele RGB cu posibilitatea ajustării comportamentului din programul aferent, însă cea din urmă este victima economiei de costuri și oferă doar iluminare cu patru zone, nu una independentă pentru fiecare tastă. Capacul este în continuare decorat cu sigla luminoasă ROG, însă măcar aceasta este mai puțin enervantă deoarece intensitatea luminii este scăzută și nu se vede decât într-un mediu slab iluminat.

Conectivitatea este suficient de bună, remarcându-se în plus și amplasarea conectorilor pe muchiile din spate și din stânga, însă se remarcă lipsa unui card reader și a compatibilității Thunderbolt. La fel ca în cazul altor laptopuri ROG recente, nu există o cameră Web sau senzori pentru autentificare biometrică.

Tastatură și touchpad

Chiar dacă aceste două componente nu oferă nimic ieșit din comun, acestea sunt foarte bune și oferă o experiență excelentă.

Tastatura are o aranjare standard și un mecanism obișnuit rubber dome. Aceasta nu oferă un bloc numeric, însă oferă taste multimedia suplimentare în partea dreaptă și în cea de sus. Am fi preferat un bloc Home/End/PgUp/PgDn, însă măcar software-ul oferă posibilitatea redefinirii acestor taste suplimentare.

asus rog strix g15 advantage keyboard clickpad

Privind în ansamblu, tastatura este una care va satisface aproape toate pretențiile, butoanele oferind o suprafață netedă plăcută și mecanism cu cursă și răspuns bun.

Sistemul de iluminare are trei trepte de intensitate și iluminare RGB cu patru zone, nu individuală pentru fiecare tastă. Se remarcă totuși iluminarea funcțiilor secundare de pe taste și butoanele cu margine transparentă, care accentuează iluminarea. Butoanele WASD sunt transparente, fiind astfel evidențiate în mod vizibil.

Touchpad-ul de mari dimensiuni este fabricat din sticlă. Suprafața este bine rigidizată, are o fricțiune redusă și nu are probleme nici cu gesturile complexe, în timp ce butoanele sunt tăcute și au un răspuns plăcut.

Ecran

ROG Strix G15 Advantage este disponibil cu două feluri de ecran: un model FullHD cu rată de împrospătare de 300 Hz și acuratețe coloristică sRGB 100%, și un model QHD cu rată de împrospătare de 165 Hz si acuratețe coloristică DCI-P3 de 100%.

Noi am testat prima opțiune, însă dacă puteți alege, am recomanda opțiunea QHD, pe care am mai văzut-o de altfel pe câteva laptopuri în trecut, deoarece oferă culori mai bune și este o pereche mai potrivită pentru o placă video precum Radeon 6800M.

În cazul în care această opțiune nu este disponibilă, ecranul FHD nu este însă deloc rău și oferă o prestație precum urmează.

 • Panel HardwareID: Sharp SHP152C (LQ156M1JW25);
 • Coverage: 96.8% sRGB, 68.0% AdobeRGB, 71.0% DCI-P3;
 • Measured gamma: 1.89;
 • Max brightness in the middle of the screen: 284.29 cd/m2 on power;
 • Min brightness in the middle of the screen: 12.89 cd/m2 on power;
 • Contrast at max brightness: 965:1;
 • White point: 8800 K;
 • Black on max brightness: 0.29 cd/m2;
 • PWM: No.
 • Response: 3ms advertised.

Calibrarea din fabrică este slabă, remarcându-se deviațiile mari de temperatură și gamma. Calibrarea rezolvă aceste două probleme, însă duce la scăderea luminozității maxime. În plus, nici contrastul mai mic de 1000:1 nu impresionează, nuanțele de negru nefiind destul de profunde. Privind partea bună, nu am remarcat bleeding și neuniformități deranjante.

După cum ziceam, opțiunea QHD oferă o prestație superioară:

 • Panel HardwareID: Chi Mei CMN152A (N156KME-GNA);
 • Coverage: 99.8% sRGB, 85.5% AdobeRGB, 97.8% DCI-P3;
 • Measured gamma: 2.02;
 • Max brightness in the middle of the screen: 379.42 cd/m2 on power;
 • Min brightness in the middle of the screen: 18.35 cd/m2 on power;
 • Contrast at max brightness: 1127:1;
 • White point: 6700 K;
 • Black on max brightness: 0.33 cd/m2;
 • PWM: No.
 • Response: 10 ms GTG (via NBC).

Acest ecran QHD este disponibil pe configurațiile din magazine, și noi îl recomandăm în dauna panelului FHD.

if( document.cookie.indexOf("cookieconsent") === -1 ){ (adsbygoogle=window.adsbygoogle||[]).requestNonPersonalizedAds = 1; } else { (adsbygoogle=window.adsbygoogle||[]).requestNonPersonalizedAds = 0; } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Hardware și performanțe

Laptopul testat de noi folosește cea mai răspândită configurație a lui ASUS ROG Strix G15 Advantage G513, modelul G513QY oferind un procesor AMD Ryzen 9 5900HX cu 8 nuclee si 16 fire de execuție, 16 GB de memorie DDR4-3200 în configurație dual channel, un SSD rapid cu capacitate de 512 GB și interfață grafică duală: Radeon RX 6800M cu 12 GB vRAM și interfața Radeon Vega integrată în procesorul AMD.

Laptopul este identic cu cel disponibil în comerț și a fost testat cu software-ul disponibil la jumătatea lunii iunie 2021, adică BIOS 303, Armoury Crate 4.1.6.0 și drivere GeForce 466.63.

Strix G15 Advantage este un laptop construit integral cu componente AMD și primul care oferă un procesor Ryzen 9 5000 în combinație cu o placă video Radeon RX 6000M, împreună cu software-ul aferent AMD. La acest ultim capitol se remarcă SmartShift, o replică la Dynamic Boost de la NVIDIA dar care oferă o plajă mai mare de putere. În cazul de față, plăcii video 6800M i se poate aloca o putere între 110 și 160W, în funcție de necesarul software și rezoluție, combinația dintre procesor și placă video beneficiind de un maxim de 180W alocat dinamic între ele.

Placa video este oarecum gâtuită la rezoluția FullHD în anumite scenarii, de aceea și recomandarea noastră merge către ecranul QHD, care o va pune mai bine în valoare.

Laptopul nu folosește un comutator MUX sau altă tehnologie similară, iar ieșirea video a plăcii video RX 6000M se face prin ieșirea video a interfeței grafice din procesorul Ryzen 9 5900HX. Această implementare aduce în general o scădere ușoară a numărului de cadre pe secundă, însă ASUS a preferat o trece mai simplă și mai rapidă între cele două interfețe grafice, iar cum avem de-a face cu un produs din gama intermediară, decizia lor pare una corectă chiar dacă unii cumpărători nu o vor aprecia.

Accesul la componentele interne se face ușor prin simpla înlăturare a capacului inferior, însă trebuie să fiți atenți la cablul barei frontale RGB. Utilizatorul va avea acum acces la cele două bancuri de memorie și cele două locașuri M.2 pentru unitățile SSD.

Unitatea de stocare SSD este rapidă, amatorii de jocuri moderne dorindu-și probabil una cu capacitate mai mare iar upgrade-ul fiind ușor de făcut. Cele două memorii DDR4-3200 sunt configurate în dual channel, însă modulele sunt de tip single-rank, ceea ce afectează performanțele în anumite scenarii. Conform declarației oficiale ASUS, producătorii de memorii nu prea mai oferă module de 8 GB dual-rank, de aceea producătorul a fost nevoit să facă acest compromis iar cei dornici de performantă vor putea opta pentru module de 16 GB dual-rank pentru performanțe mai bune cu 5-10 procente. Ceea ce am și făcut la un moment dat, mai jos urmând să fie arătate diferențele dintre cele două tipuri de memorie.

Software-ul ASUS oferă patru profiluri energetice.

 • Silent – nivel de zgomot redus, performanțe CPU si GPU limitate
 • Performance – nivel de zgomot și performanțe echilibrate, frecvențe standard pentru CPU și GPU, putere GPU 110-135W;
 • Turbo – profil performant cu mai multă putere alocată pe CPU și GPU, ventilatoare cu regim ridicat, putere GPU 110-160W.
 • Manual – profil avansat care permite ajustarea puterii CPU și GPU, ajustarea frecvențelor GPU și crearea unui regim particularizat pentru ventilatoare.

Regimurile Turbo și Manual sunt disponibile numai atunci când laptopul este alimentat de la priză. Performance este un regim bun la toate, în timp ce Silent este bun pentru activitățile uzuale dar și pentru cele care pun accent pe procesor în cazul în care vreți mai multă liniște. Laptopul poate fi alimentat prin intermediul portului USB-C, caz în care puteți utiliza și profilul Performance fără a descărca bateria, însă cu unele limitări în activitățile combinate de CPU și GPU.

Cam acesta este comportamentul la care ar trebui să vă așteptați într-un regim de utilizare standard.

Am trecut apoi la testele de performanță, începând cu CineBench R15, care a fost folosit preț de 15 cicluri cu 2-3 secunde de pauză între ele. Cu profilul Turbo activat, procesorul Ryzen 9 5900HX s-a stabilizat la 80W și o frecvență de 4,2 GHz, care s-au concretizat într-un scor de 2250 de puncte în condițiile în care temperaturile au trecut de 95 de grade iar nivelul de zgomot a fost de 45 – 47 dB.

Cu profilul Performance activat, consumul procesorului a ajuns la 73W, temperaturi puțin peste 90 de grade și un nivel de zgomot de circa 40 dB. Cu profilul Silent activat, procesorul s-a stabilizat la un consum de 50W, în condițiile în care temperaturile au trecut doar ușor de 80 de grade iar nivelul de zgomot a coborât la un foarte bun 35 dB. Scorul CineBench R15 a fost de 2000 de puncte, deci cu doar vreo 10 procente sub cel obținut pe nivelul maxim Turbo, și nu cred că am văzut un alt laptop capabil de astfel de performanțe la un nivel de zgomot atât de scăzut.

Pe baterie, consumul oscilează între 28 și 73W cu profilul Performance activat, performanțele fluctuând și ele la fel de mult.

cinebench1 strix g15 advantage

Pentru a pune lucrurile în perspectivă, această implementare Ryzen 9 5900HX este cea mai bună testată până acum, depășind alte implementări Ryzen 9 5900HX sau Intel din generația a 11-a, în timp ce sporul față de alte platforme mai vechi nici nu merită comentat.

cinebench2 strix g15 advantage

Am trecut apoi la mai pretențioasele CineBench R23 și Prime95, rezultatele putând fi văzute mai jos.

Pentru testele combinate de CPU și GPU am apelat la testul de stres din 3DMark. Laptopul a eșuat la mustață în acest test, semn că performanțele se degradează ușor pe măsură ce căldura se acumulează în interior.

Am trecut apoi la tradiționala suită de teste sintetice.

 • 3DMark 13 – Fire Strike: 26492 (Graphics – 32617, Physics – 24832, Combined – 11478);
 • 3DMark 13 – Port Royal: 5496;
 • 3DMark 13 – Time Spy: 10646 (Graphics – 11000, CPU – 9004);
 • Uniengine Superposition – 1080p Extreme: 6589;
 • Uniengine Superposition – 1080p Medium: 18303;
 • Handbrake 1.3.3 (4K to 1080p encode): 37.82 average fps;
 • PassMark 10: Rating: 4518 (CPU mark: 23772, 3D Graphics Mark: 4083, Disk Mark: 16822);
 • PCMark 10: 7231 (Essentials – 10426, Productivity – 9094, Digital Content Creation – 10824);
 • GeekBench 5.33.1 64-bit: Single-Core: 1439, Multi-core: 7388;
 • CineBench R15 (best run): CPU 2336 cb, CPU Single Core 233 cb;
 • CineBench R20 (best run): CPU 5397 cb, CPU Single Core 560 cb;
 • CineBench R23 (best run): CPU 13890 cb, CPU Single Core 1433 cb;
 • x265 HD Benchmark 64-bit: 27.27 s.

Implementarea este una dintre cele mai rapide testate până acum, foarte puține laptopuri obținând performanțe mai bune pe CPU. Atunci când vine vorba de GPU, Strix G15 Advantage se situează la același nivel cu RTX 3080 din Scar 17 si la 10 – 20 procente distanță de implementarea RTX 3080 de 155W din Raider GE76 în testele de rasterizare, dar nu poate face față în testele de raytracing, unde 6800M este la nivelul unui RTX 3070 low-power.

Am rulat și testele de workstation pentru cei interesați să folosească acest laptop pentru activități de productivitate gurmande.

 • Blender 2.90 – BMW Car scene- CPU Compute: 3m 3s (Turbo);
 • Blender 2.90 – BMW Car scene- GPU Compute: 58s (OpenGL);
 • Blender 2.90 – Classroom scene – CPU Compute: 8m 4s (Turbo);
 • Blender 2.90 – Classroom scene – GPU Compute: 1m 56s (OpenGL);
 • Luxmark 3.1 – Luxball HDR – OpenCL CPUs + GPUs score: -;
 • SPECviewerf 13 – 3DSMax: 227.19 (Turbo);
 • SPECviewerf 13 – Catia: 258.42 (Turbo);
 • SPECviewerf 13 – Creo: 176.54 (Turbo);
 • SPECviewerf 13 – Energy: 2.74 (Turbo);
 • SPECviewerf 13 – Maya: 226.72 (Turbo);
 • SPECviewerf 13 – Medical: 82.62 (Turbo);
 • SPECviewerf 13 – Showcase: 148.29 (Turbo);
 • SPECviewerf 13 – SNX: 82.86 (Turbo);
 • PECviewerf 13 – SW: 141.57 (Turbo).
 • SPECviewerf 2020 – 3DSMax: 126.62 (Turbo), 127.43 (Turbo – upgraded RAM);;
 • SPECviewerf 2020 – Catia: 16.2 (Turbo), 19.93 (Turbo – upgraded RAM);
 • SPECviewerf 2020 – Creo: 63.14 (Turbo), 62.65 (Turbo – upgraded RAM);
 • SPECviewerf 2020 – Energy: 2.75 (Turbo), 2.72 (Turbo – upgraded RAM);
 • SPECviewerf 2020 – Maya: 221.74 (Turbo), 229.48 (Turbo – upgraded RAM);
 • SPECviewerf 2020 – Medical: 47.88 (Turbo), 36.81 (Turbo – upgraded RAM);
 • SPECviewerf 2020 – SNX: 63.47 (Turbo), 65.67 (Turbo – upgraded RAM);
 • SPECviewerf 2020 – SW: 145.79 (Turbo), 143.89 (Turbo – upgraded RAM).

Rezultatele în Blender sunt bune, deși laptopurile cu plăci video NVIDIA câștiga detașat în testele care folosesc accelerarea prin OptiX.

Am trecut apoi la jocuri, pentru care am folosit titluri DirectX 11, DirectX 12 și Vulkan testate la rezoluție nativă FHD cu profilurile Turbo, Performance și Silent, dar și la rezoluții FHD și QHD cu un monitor extern.

AMD Ryzen 9 5900HX +
Radeon RX 6800M
FHD TurboFHD Turbo, externalFHD PerformanceFHD SilentQHD Turbo, external
Battlefield V
(DX 12, Ultra Preset, RTX OFF)
111 fps (55 fps – 1% low)118 fps (60 fps – 1% low)107 fps (54 fps – 1% low)104 fps (55 fps – 1% low)
Cyberpunk 2077
(DX 12, Ultra Preset, RTX OFF)
66 fps (50 fps – 1% low)66 fps (48 fps – 1% low)64 fps (48 fps – 1% low)53 fps (43 fps – 1% low)45 fps (35 fps – 1% low)
Far Cry 5
(DX 11, Ultra Preset, SMAA)
94 fps (69 fps – 1% low)99 fps (76 fps – 1% low)93 fps (69 fps – 1% low)91 fps (68 fps – 1% low)102 fps (77 fps – 1% low)
Metro Exodus
(DX 12, Ultra Preset, RTX OFF)
60 fps (42 fps – 1% low)58 fps (39 fps – 1% low)54 fps (37 fps – 1% low)49 fps (32 fps – 1% low)56 fps (36 fps – 1% low)
Middle Earth: Shadow of Mordor
(DX 11, Ultra Preset)
202 fps (128 fps – 1% low)192 fps (125 fps – 1% low)172 fps (108 fps – 1% low)127 fps (91 fps – 1% low)
Red Dead Redemption 2
(DX 12, Ultra Optimized, TAA)
98 fps (60 fps – 1% low)104 fps (64 fps – 1% low)95 fps (60 fps – 1% low)68 fps (44 fps – 1% low)
Shadow of Tomb Raider
(DX 12, Highest Preset, TAA)
98 fps (60 fps – 1% low)112 fps (66 fps – 1% low)94 fps (58 fps – 1% low)88 fps (53 fps – 1% low)95 fps (63 fps – 1% low)
Strange Brigade
(Vulkan, Ultra Preset)
178 fps (132 fps – 1% low)179 fps (133 fps – 1% low)172 fps (134 fps – 1% low)142 fps (111 fps – 1% low)154 fps (114 fps – 1% low)
The Witcher 3: Wild Hunt
(DX 11, Ultra Preset, Hairworks On 4)
122 fps (90 fps – 1% low)112 fps (85 fps – 1% low)115 fps (87 fps – 1% low)98 fps (72 fps – 1% low)

Cum aceste teste sunt doar de rasterizare, am făcut separat teste de raytracing.

AMD Ryzen 9 5900HX +
Radeon RX 6800M
FHD TurboFHD Turbo, externalFHD PerformanceQHD Turbo, external
Battlefield V
(DX 12, Ultra Preset, RTX ON, DLSS OFF)
66 fps (36 fps – 1% low)75 fps (44 fps – 1% low)64 fps (36 fps – 1% low)52 fps (39 fps – 1% low)
Shadow of Tomb Raider
(DX 12, Highest Preset, TAA, RTX Ultra)
64 fps (38 fps – 1% low)71 fps (28 fps – 1% low)63 fps (26 fps – 1% low)53 fps (22 fps – 1% low)

Să vedem însă și comportamentul laptopului în cursul acestor teste. Cu profilul Turbo activat, interiorul laptopului este fierbinte cam în toate cazurile, cu excepția jocurilor care nu pot încărca suficient placa video 6800M la rezoluția nativă FHD. Astfel, temperatura pe procesor atinge 95 de grade în timp ce placa video atinge 85 de grade în Cyberpunk, Witcher 3, Red Dead 2 sau Battlefield V.

Ridicarea laptopului de pe masă duce la scăderea temperaturii pe placa video la 82 de grade, în timp ce procesorul rămâne în continuare la circa 95 de grade.

Comutarea la profilul Performance duce la scăderea turației ventilatoarelor la circa 41 dB, dar acest regim duce la creșterea temperaturilor și limitarea frecvențelor de lucru ale plăcii video.

Profilul Silent limitează și mai mult nivelul de zgomot la un plăcut 34 – 35 dB și aplică limite de putere pentru placa video și procesor. În aceste condiții, temperaturile sunt ceva mai bune: 85 – 90 grade pe CPU și 80 – 85 grade pe GPU.

Laptopul funcționează bine și pe baterie, însă nu trebuie să vă așteptați la autonomii prea mari: circa o oră în Cyberpunk 2077.

cyberpunk perf battery

Pentru mai multe detalii despre sporul de performanță adus de memoriile dual-rank, despre optimizare manuală, despre diferențele dintre RX 6800M și RTX 3080 sau RTX 3070 și altele, puteți citi mai pe larg în review-ul nostru complet (în engleză) publicat pe Ultrabookreview.

În concluzie, chiar dacă ASUS a luat unele decizii care penalizează performanțele plăcii video Radeon RX 6800M, acest G15 Advantage Edition rămâne în continuare un laptop extrem de competitiv pentru jocuri și alte aplicații gurmande, precum și un laptop silențios și performant în aplicații uzuale, o veste bună pentru AMD ținând cont că aceștia nu au avut o ofertă completă cu adevărat competitivă de multă vreme.

Răcire, conectivitate și audio

ASUS a îmbunătățit sistemul de răcire din seriile Strix G standard pentru a putea face față hardware-ului nou din modelul Advantage. Acesta oferă astfel două ventilatoare, patru radiatoare, o cameră de vaporizare masivă amplasată central, etaj de alimentare răcit mai bine și pastă termoconductoare metalică de la Thermal Grizzly atât pe CPU, cât și pe GPU.

asus rog strix g15 advantage cooling

 

Regimul ventilatoarelor este cam conservator, nivelul lor sonor atingând doar 45 – 47 dB în modul Turbo, 40 dB în modul Performance și sub 35 dB în modul Silent. Acest regim relativ tăcut afectează însă temperaturile interne, după cum am văzut deja, iar procesorul și placa video ating temperaturi foarte ridicate. Problema poate fi parțial rezolvată prin setarea manuală a ventilatoarelor la turațiile maxime, însă și nivelul de zgomot va trece de 50 dB.

Temperaturile externe sunt păstrate în limite rezonabile, noi măsurând maxim 35 de grade în zona WASD și maxim 45 de grade în anumite zone din interior și de pe spate. Laptopul este deci confortabil chiar și în sesiunile lungi de jocuri, temperaturile mari interne fiind bine izolate și neafectând negativ temperaturile carcasei.

 • Jocuri – Silent – Far Cry 5 pentru 30 de minute, Silent profile, ventilatoare la 34-35 dB
 • Jocuri – Performance – Far Cry 5 pentru 30 de minute, Silent profile, ventilatoare la 40-41 dB
 • Jocuri – Turbo, on desk – Far Cry 5 pentru 30 de minute, ventilatoare la 45-47 dB

temps strixg15 amd performance temps strixg15 amd silent temps strixg15 amd turbo

Lăsând jocurile la o parte, laptopul este rece și tăcut în activitățile uzuale chiar dacă nu există un mod de lucru cu zgomot zero, deoarece ventilatoarele se învârt în permanență. Am remarcat unele zgomote de natură electrică în timpul testelor sintetice, însă acestea sunt acoperite de zgomotul ventilatoarelor și nu se manifestă oricum în uz cotidian.

temps strixg15 amd daily

Conectivitatea este asigurată de un cip Intel AX201, care oferă Wi-Fi 6 si Bluetooth 5, și o interfață Gigabit Ethernet. Nu am remarcat probleme cu semnalul wireless în nici una din situații.

Strix G15 Advanced preia sistemul audio stereo 2x4W de la gama Strix, nu pe cea quad de la gama Scar 15. Nivelul sonor și calitatea sunetului nu sunt deci tot atât de bune ca în cazul Scar 15, însă cele două incinte asigură totuși un nivel sonor ridicat de 80 dB și o redare bună pentru niște difuzoare mici de laptop. Cei care doresc mai mult vor fi nevoiți să apeleze la căști, care vor acoperi astfel și zgomotul sistemului de răcire.

Baterie și autonomie

La fel ca toate celelalte modele ROG Strix lansate în 2021, și acest model oferă o baterie cu o capacitate de 90 Wh, o schimbare bine venită de la cei numai 66 Wh ai generației anterioare.

 • 7-8h – editare text Google Docs, Silent Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
 • 8h – redare video YouTube FullHD, Silent Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
 • 9h – redare video Netflix, Silent Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
 • 5-6h – navigare Web intensivă, Performance Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
 • 1h – jocuri (Cyberpunk 2077), Performance Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit.

Autonomiile sunt bune și doar ceva mai mici decât în cazul modelelor Scar și Strix de 17”. Laptopul comută automat la interfața integrată din procesor și la un rată de împrospătare de 60 Hz atunci când este folosită bateria, platforma AMD Ryzen 5000H dovedindu-se și ea eficientă energetic la încărcare mică.

ROG Strix G15 G513QY este însoțit de un încărcător mare cu o putere de 280W, un design mai vechi al gamei ROG pe care ASUS l-a refolosit, fiind regretabilă lipsa încărcătoarelor mai compacte văzute la modelele Strix din 2021. O încărcare completă durează circa o oră și jumătate, încărcarea rapidă fiind și ea prezentă, iar încărcarea prin intermediul portului USB-C se poate face cu un adaptor de 100W.

asus rog strix g15 advantage charger

Preț și disponibilitate

Asus ROG Strix G15 Advantage 2021 a început să apară în ofertele locale, însă nu toate configurațiile sunt disponibile în acest moment. O versiune ceva mai bună decât modelul testat de noi, care oferă Ryzen 9 5900HX, Radeon RX 6800M, 16 GB RAM, SSD cu capacitate de 1 TB și ecran QHD 165 Hz are un preț competitiv de 7800 lei, deci mai ieftin decât Strix G15 cu Ryzen 7 + RTX 3070 și mult mai ieftin decât Scar 15 cu RTX 3070/3080.

Sfatul meu este să aveți în considerare și înlocuirea memoriei cu care vine laptopul echipat by default cu un kit fie de 16 sau 32 GB dual-channel dual-rank. Prețul de plecare pentru un kit 2×8 GB DDR4-3200 este de circa 500 de lei, însă nu va fi ușor să găsiți unul în stoc, cel puțin la noi.

Pentru mai multe detalii despre configurații, stocuri și prețuri puteți intra aici sau aici.

Concluzii

Seria ROG G15 Advantage este de cea mai puternică linie de laptopuri disponibile în acest moment în segmentul de preț sub 8000 de lei, excelenta serie Legion 5 Pro în configurație R7 + RTX 3070 a celor de la Lenovo fiind practic singura alternativă viabilă, cu propriile sale atuuri și dezavantaje.

V-am arătat însă că cei de la Asus au luat două decizii controversate în construirea acestui produs, neintegrând un MUX și echipând configurațiile standard cu un kit de memorie de tip Single-Rank, ambele având un impact cumulat semnfificativ în anumite jocuri și task-uri solicitante. În privința MUX-ului nu aveți ce face, dar memoria poate fi schimbată cu una de tip dual-rank, pentru a aduce acest G15 Advantage mai aproape de potențialul adevărat al platformei hardware.

Potențial care impresionează cu adevărat, lucru nemaiîntâlnit vreodată pe vreun laptop construit exclusiv pe hardware AMD. Procesoare capabile AMD am mai văzut în trecut, dar cipuri mobile performante, nu. Excepția o reprezintă totuși partea de Ray tracing, acolo unde soluțiile Nvidia nu au încă rival. În orice altceva, însă, acest G15 Advantage se va descurca excelent.

Totuși, de remarcat că performanțele oferite de acest laptop sunt posibile prin aplicarea unui nivel ridicat de putere componentelor, iar acest lucru se traduce prin temperaturi interioare ridicate la nivelul CPU-ului și GPU-ului, mai ales când profilul Turbo nu este unul foarte agresiv. Setarea manuală a ventilatoarelor pe o turație superioară va ajuta (în dauna zgomotului mai ridicat), precum și utilizarea unui cooling-pad.

Totodată mă bucur și să văd că cei de la Asus au adus în magazine configurațiile cu ecranul QHD, unul de mai bună calitate decât panelul FHD testat de noi, și mai bine adecvat soluției grafice 6800M.

Dincolo de performanțe, seria Strix G15 Advantage Edition oferă dotările și contrucția de la care ar trebui să vă astepțați în segmentul de mijloc: parțial elemente de plastic și de metal, un șasiu bine ramforsat și echilibrat, tastatură și clickpad bune, și conectică bunicică la rândul său, dar nu de top. Nu vă așteptați la un format ultraportabil, construcție premium sau cele mai cele funcții, pentru că nu le veți găsi aici, și de altfel nu le veți găsi pe nici un alt laptop sub 10000 de lei.

În concluzie, mă aștept ca seria ROG Strix G15 Advantage G513QY să stârnească mare interes în rândul impătimiților de calculatoare și celor ce caută să obțină cele mai bune performanțe mobile la un preț cât mai bun. Tocmai de aceea ea primește și recomandarea noastră. Voi ce parere aveți?

asus g15 recomandat

Pro:

 • bine construit și cu design plăcut
 • ecran FHD bun, dar e de preferat opțiunea QHD
 • tastatură și touchpad bune, conectivitate mulțumitoare
 • hardware puternic și performanțe excelente în acest segment
 • baterie mare și autonomie bună
 • valoare excelentă

Contra:

 • temperaturi ridicate pe CPU și GPU în sarcină
 • lipsa card reader, Thunderbolt, cameră Web sau senzori biometrici
 • sigla ROG iluminată de pe capac nu poate fi stinsă
 • fără MUX
 • memoria RAM single rank penalizează performanța

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri