GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Asus ROG Strix Scar III G531GW review și teste – RTX 2070 în pachet de 15-inch

Testat pe data de 19 noiembrie 2019
Pe scurt: Asus ROG Strix Scar III este unul dintre cele mai performante laptop-uri de gaming cu ecran de 15-inch ale momentului. Specificațiile hardware și optimizările software, performanțele, răcirea, ecranul IPS de 240 Hz, construcția solidă și sistemul audio capabil sunt printre principalele sale atuu-uri, dar formatul destul de voluminos, designul încărcat, deficiențele pe partea de conectică și controlul limitat asupra elementelor RGB sunt doar unele dintre neajunsurile pe care va trebui să le acceptați.
Produs testat: Asus ROG Strix Scar III   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4.25/5    Pret: 9000 Lei

Seria ROG Strix Scar a celor de la Asus include unele dintre cele mai competitive și echilibrate laptop-uri de gaming ale ultimilor ani, ce îmbină dotările de ultimă oră, performanțele de top și o construcție bine închegată într-un pachet cu un preț competitiv.

În acest articol discutăm despre configurația de top a celui mai recent notebook din această gamă, ROG Strix Scar III G531GW, cu procesor Core i7, grafică RTX 2070 115W și ecran FHD IPS 240 Hz cu diagonală de 15-inch.

Important de menționat că majoritatea laptop-urilor cu astfel de specificații vin în pachete ceva mai voluminoase cu ecrane de 17-inch, acolo unde și Asus oferă versiunea ROG G731GW.

Versiunea de 15-inch este la rândul său destul de voluminoasă, cei de la Asus accordând atenție deosebită sistemului de răcire, pentru a obține performanțe excelente de la o astfel de configurație, mai ales în condițiile în care atât procesorul cât și cipul grafic pot fi supratactate prin intermediul interfeței software oferite (Armoury Crate).

Pe larg, despre punctele forte și neajunsurile acestui notebook, în review-ul de mai jos, ce vă va ajuta să înțelegeți ce veți obține în schimbul celor circa 9000 de lei pe care îi veți plăti.

asus-rog-scar-iii-main

Specificații Asus ROG Strix Scar III G531GW

Ecran15,6 inch, 1920 x 1080 pixeli, IPS, 240Hz, mat, non-tactil
ProcesorIntel Coffee Lake-R Core i7-9750H, six-core
VideoIntel UHD 630 + Nvidia GeForce RTX 2070 8GB 115W (GeForce 436.48)
Memorie16 GB DDR4 2666 MHz (2x DIMMs)
Stocare512 GB SSD (M.2 80 mm PCIe x2 – Intel 660p SSDPEKNW512G8) + 2.5″ bay (1 TB Seagate ST1000LX015)
ConectivitateIntel 9560 AC 2×2 WiFi, Bluetooth 5.0, Realtek RTL8168/8111 Gigabit LAN
Porturi3x USB-A 3.1, 1x USB-C gen 2 with DP, HDMI 2.0b, LAN, headphone/mic, Kensington Lock
Baterie66 Wh, adaptor 230 W
Dimensiuni360 mm x  275 mm x 26 mm
Greutate2.4 kg, încărcător 0,80 kg
Alteletastatură iluminare RGB pe fiecare tastă, sistem audio stereo

Construcție și design

Spre deosebire de alte laptopuri, care devin mai compacte cu fiecare nouă generație, Asus ROG Strix Scar III este putin mai mare decât modelele Scar II.

Generația anterioară a avut probleme cu răcirea puternicei configurații din interior, o deficiență care putea fi rezolvată în mare parte prin sub-alimentarea procesorului, iar ASUS a vrut cel mai probabil să evite repetarea acestei probleme și a reproiectat atât carcasa, cât și sistemul de răcire din interior.

asus-rog-strix-scar-III-1

În urma acestei reproiectări, carcasa lui Asus ROG Strix Scar III a primit o protuberanță vizibilă ascunsă după ecran, laptopul devenind astfel cel mai masiv sistem portabil pentru jocuri cu ecran de 15” din generația sa. Cu această ocazie, am constatat că și greutatea a ajuns la 2,4 kilograme, acesta nefiind deci tot atât de portabil precum modelele din gama ROG Zephyrus. Protuberanța ascunde însă o parte din sistemul nou de răcire, dispunând de fante noi de admisie, care le suplimentează pe cele de pe capacul inferior, și fante de evacuare amplasate pe spate și pe laterale.

Mai jos am adăugat câteva imagini ale ROG-ului Strix Scar III (în mijloc) lângă MSI-ul GE65 Raider (stânga) și Acer-ul Predator Helios 300 (dreapta).

Calitatea construcției nu a avut de suferit, Asus ROG Strix Scar III fiind chiar ceva mai solid decât predecesorul său. Carcasa rigidă nu se torsionează ușor în zona capacului ecranului și tastaturii, iar ranforsarea este suficient de bună pentru ca laptopul să nu scârțâie sau trosnească atunci când este apucat și ridicat de margini.

Asus ROG Strix Scar III stă la fel de bine și la capitolul ergonomie, suprafețele exterioare metalice și cele interioare din fibră de carbon ascunzând bine amprentele și zgârieturile. Restpad-ul este amplu, iar colțurile și muchiile nu sunt ascuțite și fac laptopul plăcut de utilizat în orice condiții, în ciuda profilului cam înalt.

 

Designul a fost puțin simplificat, însă tot nu sunt satisfăcut pe deplin din cauza multiplelor detalii cam stridente și a combinațiilor de materiale și finisaje care sar în ochi. Nu trebuie ignorate nici multiplele abțibilduri din interior, care trebuie eliminate imediat pentru a mai simplifica din agresivitatea vizuală.

Dacă designul a fost puțin simplificat, sistemul de iluminare a fost însă îmbogățit. Pe lângă sigla ROG cu iluminare RGB de pe capac, Asus ROG Strix Scar III oferă acum și o bandă luminoasă pe muchia frontală și pe laterale. Nu prea agreez astfel de artificii stridente, însă banda aceasta cu LED-uri este plăcută din punct de vedere vizual.

ASUS ar trebui să ofere însă opțiuni mai bune de control pentru aceste elemente luminoase, ele fiind legate în acest moment de iluminarea tastaturii și neputând fi controlate individual. Puteți alege trei trepte de intensitate sau puteți opri iluminarea cu totul, însă niște opțiuni pentru controlul luminozității, culorii și comportamentului fiecărui element RGB în parte ar face laptopul mai ușor de folosit și în medii unde stridența nu este recomandată sau acceptată.

Un alte detaliu care s-ar putea să atragă atenția este decupajul atipic din partea inferioară a ramei ecranului, care, combinat cu lățimea cam mare a ramei ecranului din acea zonă, are tendința să distragă atenția. Buza mai lată a ecranului ridică însă suprafața activă mai sus în fața ochilor și oferă astfel o ergonomie mai bună, unghiul de deschidere de doar 130 de grade fiind însă optim doar pentru utilizarea pe birou, nu și în alte condiții.

Conectivitatea este destul de bună, oferind trei porturi USB-A, un port USB-C, HDMI și LAN. Nu există însă Kensington lock, Thunderbolt 3 sau card reader. Am apreciat faptul că multe dintre porturi sunt amplasate pe spate, lăsând astfel lateralele mai libere, însă ideea de a înghesui toate cele trei porturi USB-A în stânga nu este deloc grozavă.

Laptopul oferă un sistem de protecție numit Keystone, care se conectează la un slot din partea dreaptă a carcasei. Acesta este legat de autentificarea ROG ID și păstrează setările personalizate ale utilizatorului, oferind în plus și acces la stocarea criptată Shadow Drive. ASUS susține că sistemul este util atunci când laptopul are mai mulți utilizatori, însă acesta este un scenariu destul de rar întâlnit și, în plus, laptopul oferă un singur card Keystone, limitând astfel opțiunea de partajare între măcar doi utilizatori diferiți.

Privind în ansamblu, Asus ROG Strix Scar III este un laptop de jocuri bine construit, care oferă un design destul de bun, chiar dacă nu atât de curat pe cât mi-ar fi plăcut. Mai mult, consider deranjant controlul limitat asupra iluminării RGB.

Uitându-ne totuși la alte laptopuri cu NVIDIA RTX 2070, cum ar fi MSI GE65 Raider sau ASUS ROG Zephyrus GX502, observăm că nu este neapărat nevoie de o carcasă atât de voluminoasă pentru a ține sub control temperaturile unei configurații puternice, ceea ce face discutabilă și dimensiunea și masa Scar-ului III.

Tastatură și touchpad

Tastatura de pe ROG Strix Scar III seamănă mult cu cea văzută pe gama Zephyrus S/M, însă se comportă diferit.

Nu sunt prea sigur de ce, însă acuratețea și viteza tastării au avut de suferit, probabil din cauza faptului că este prea sensibilă și neiertătoare. Acest aspect este destul de ciudat, ținând cont că m-am împăcat bine cu tastatura de pe Zephyrus, iar după câteva ore bune de utilizare tot nu am reușit să am pe deplin încredere în cea de pe acest ROG.

asus-rog-strix-scar-III-keyboard-clickpad

Aranjamentul, pe de altă parte, este bun. Tastatura este centrată pe carcasă și nu oferă un bloc numeric, ceea ce-i permite să aibă o aranjare aerisită și să ofere în plus taste direcționale separate (este drept, cam mici) și o coloană de taste funcționale în dreapta. Suplimentar, tastatura oferă și un rând de taste multimedia care oferă acces la setările de volum, microfon, regimul ventilatoarelor și aplicația de control Armoury Crate.

Tastatura oferă un sistem de iluminare RGB cu LED-uri pentru fiecare tastă în parte, trei niveluri de intensitate și mai multe stiluri de iluminare. Implementarea însă șchioapătă deoarece tastele funcționale F1 – F12 nu au iluminare, ceea ce le face greu de găsit pe întuneric, iar butonul Power are o lumină roșie mereu activă care deranjează pe întuneric.

Lipsa blocului numeric s-ar putea să deranjeze anumiți utilizatori, de aceea ASUS oferă o implementare software în touchpad. Aceasta poate fi activată printr-o apăsare lungă pe NumLK, însă experiența în utilizare va fi în mod inferioară celei oferite de niște butoane reale.

Touchpad-ul este cam mic și nu oferă o suprafață cu butoane, fiind un model standard din plastic secondat de butoane fizice. Acestea din urmă sunt tăcute și sigure, iar dacă reușiți să acceptați suprafața cam mică a touchpad-ului, experiența în utilizare va fi foarte bună.

Ecran

Ecranul ales de ASUS pentru ROG Strix Scar III folosește un panou IPS fabricat de Sharp cu rată de împrospătare de 240 Hz și strat protector mat. Acesta este un partener destul de bun pentru utilizarea zilnică și un partener excelent pentru jocuri, datorită timpului de răspuns mic și a ratei de împrospătare foarte ridicată, chiar dacă suportul G-Sync este absent.

Acuratețea coloristică, contrastul și luminozitatea maximă sunt însă doar cu puțin peste medie, creatorii de conținut urmând să prefere probabil un ecran extern. Stratul protector mat mai reduce din strălucirea și reflexiile nedorite, însă utilizarea recomandată rămâne cea de interior.

asus-rog-strix-scar-III-screen-brightness

  • Panel Hardware ID: Sharp SHP14D3 (LQ156M1JW09);
  • Coverage: 98% sRGB, 72% NTSC, 75% AdobeRGB;
  • Measured gamma: 2.2;
  • Max brightness in the middle of the screen: 269 cd/m2 on power;
  • Contrast at max brightness: 730:1;
  • White point: 9000 K;
  • Black on max brightness: 0.37 cd/m2;
  • PWM: Yes, 250 Hz at <20% brightness;
  • Response time: ~17 ms GtG (3 ms advertised, with Overdrive).

Calibrarea ecranului este nesatisfăcătoare, cei care doresc o imagine cât mai bună trebuind să regleze măcar temperatura anapoda a punctului de alb.

Nu am remarcat bleeding și nici variații de culoare și intensitate luminoasă. Ecranul folosește un modul PWM cu frecvență de 250 Hz pentru ajustarea luminozității, putând fi deranjant pentru mulți utilizatori, însă acesta este utilizat doar pentru niveluri ale luminozității mai mici de 20%, deci va fi activat cel mult atunci când laptopul este folosit în întuneric deplin.

Configurație și performanțe

Exemplarul testat de noi este o versiune de top a laptopului Asus ROG Scar III G531GW, acesta oferind un procesor Intel Core i7-9750H, 16 GB de memorie DDR4, o placă video NVIDIA GeForce RTX 2070 cu TDP de 115, o unitate de stocare SSD cu interfață M.2 și un HDD suplimentar pentru stocare. Driverele NVIDIA disponibile au fost 436.48 iar versiunea de BIOS este 306, cele mai noi disponibile în octombrie 2019.

Memoria și tipul unității SSD pot varia între regiunile de comercializare. Modelul nostru a venit cu o unitate SSD Intel 660p QLC, deci una ceva cam lentă, pe care am văzut-o de altfel și pe Zephyrus. Laptopul oferă două sloturi M.2, permițând configurarea unităților în RAID 0 sau 1.

Procesorul și placa video sunt lipite pe placa de bază, însă memoria și unitățile de stocare pot fi schimbate. Accesul la acestea este simplu, necesitând doar desfacerea unor șuruburi și înlăturarea capacului inferior, însă trebuie să fiți atenți la cele două cabluri panglică care alimentează bara RGB din jurul carcasei pentru a nu le secționa. Tot aici veți avea acces și la sistemul de răcire, sistemul audio și baterie.

ROG Strix Scar III este un laptop dedicat pentru jocuri, în special versiunea testată GW cu placă video RTX 2070, însă ASUS nu a uitat de utilizarea standard și oferă Optimus, pentru o mai bună eficiență energetică, și un regim de răcire Silent, disponibil în aplicația Armoury Crate, ambele fiind disponibile atât la alimentarea pe baterie cât și cea de la priză. Comportamentul în acest regim uzual de lucru poate fi văzut mai jos.

Am testat procesorul cu CineBench R15 folosit timp de 10 cicluri cu pauze de 2 – 3 secunde între acestea, așa cum facem de obicei. La fel ca în cazul altor laptopuri ROG, aplicația Armoury Crate oferă trei regimuri de lucru: Turbo (ventilatoare turate, TDP mai mare pe CPU și GPU plus overclock pe GPU), Performance (TDP pe CPU de 45W, GPU la frecvențe standard) și Silent (ventilatoare silențioase, dar cu limite impuse pe CPU și GPU).

Cu profilul Turbo și setările implicite ale acestuia activate, procesorul s-a stabilizat la o frecvență de 3,5 – 3,6 GHz, temperaturi de 90 – 91 de grade și un TDP de 60W, scorul CineBench fiind de 1130 puncte. Profilul permite atingerea unui TDP mai mare decât cel de bază și permite obținerea unor performanțe mai bune, limitarea în acest caz fiind una de natură termică.

asus-rog-strix-scar-III-cinebench1-960x585

Am trecut apoi la sub-alimentarea procesorului, sistemul dovedindu-se stabil la -125 mV. Procesorul a putut atinge acum frecvențe excelente de 3,9 – 4 GHz, TDP de peste 65W și un scor CineBench de peste 1250 puncte, temperaturile ajungând însă la 95 de grade.

Am activat apoi profilul Performance, păstrând totodată și sub-alimentarea cu -125 mV. În acest caz, procesorul este limitat la un TDP de 45W iar scorurile CineBench ating numai 1150 de puncte, însă și temperaturile interne coboară la 86-88 grade.

În final, am activat profilul Silent, acesta limitând TDP-ul la numai 25W, dar reducând atât zgomotul cât și temperaturile. Mai multe detalii în log-urile de mai jos, unde se poate vedea și comportamentul pe baterie.

asus-rog-strix-scar-III-cinebench2-960x590

Privind în ansamblu, Asus ROG Strix Scar III oferă performanțe excelente când este sub-alimentat și activat modul Turbo. Aceste performanțe au însă un preț, adică un nivel de zgomot ridicat și temperaturi mari, deci probabil că mulți vor prefera modul echilibrat Performance. Modul Silent este util pentru activitățile uzuale, acesta limitând performanța pentru a păstra nivelul de zgomot și temperaturile la un minim rezonabil, dar oferind în continuare putere suficientă pentru activități uzuale.

Am trecut apoi la testele combinate de procesor și placă video, adică 3DMark Stress Test și Luxmark 3.1.

În 3DMark Stress test, laptopul s-a comportat foarte bine atât la setările standard, cât și cu profilul Turbo ajustat manual, care împinge procesorul la frecvențele maxime, aplică sub-alimentarea de 125 mV menționată mai sus și urcă frecvențele plăcii video cu 200 MHz pe nucleu și 300 MHz pe memorie. Vom folosi în continuare acest profil Tweaked și îl vom compara cu modul standard Turbo, din log-urile de mai jos observându-se că Tweaked atinge temperaturi mai scăzute datorită scăderii tensiunii de alimentare.

asus-rog-strix-scar-III-3dmark-stress-uv

Luxmark 3.1 arată că procesorul și placa video pot colabora foarte bine într-un regim intensiv pe perioade mai lungi de timp, acestea funcționând aproape mereu la un TDP de 45W, respectiv 115W. După comutarea pe baterie, se observă că limitările de TDP coboară la 25W, respectiv 27W, laptopul urmând să fie gâtuit în sarcinile dure dacă este folosit astfel.

Am trecut apoi la seria noastră tradițională de teste, acestea fiind folosite mai întâi cu profilul Turbo standard activat.

  • 3DMark 11: 19301 (Graphics – 24600, Physics – 12580);
  • 3DMark 13 – Fire Strike: 16964 (Graphics – 19540, Physics – 16252);
  • 3DMark 13 – Time Spy: 7263 (Graphics – 7413, CPU – 6520);
  • 3DMark 13 – Port Royal: 4324;
  • Uniengine Superposition – 1080p Extreme: 4450;
  • GeekBench 4.4.2 64-bit: Single-Core: 5120, Multi-core: 23596;
  • GeekBench 5.0.1 64-bit: Single-Core: 1138, Multi-core: 6024;
  • CineBench R15 (best run): CPU 1208 cb, CPU Single Core 171 cb;
  • CineBench R20 (best run): CPU 2737 cb;
  • x264 HD Benchmark 4.0 32-bit: Pass 1 – 215.22 fps, Pass 2 – 79.44 fps.
  • x265 HD Benchmark 64-bit: 48.06 s.

Am trecut apoi la profilul Turbo Tweaked, care include suplimentar sub-alimentarea procesorului și overclocking-ul pe placa video.

  • 3DMark 11: 20122 (Graphics – 25808, Physics – 12686);
  • 3DMark 13 – Fire Strike: 17151 (Graphics – 19908, Physics – 16210);
  • 3DMark 13 – Time Spy: 7511 (Graphics – 7680, CPU – 6681);
  • 3DMark 13 – Port Royal: 4435;
  • Uniengine Superposition – 1080p Extreme: 4598;
  • PCMark 10: 5549 (Essentials – 8748 , Productivity – 7331 , Digital Content Creation – 7232);
  • PassMark: Rating: 5309, CPU mark: 14776, 3D Graphics Mark: 3097;
  • GeekBench 4.4.2 64-bit: Single-Core: 5162, Multi-core: 23656;
  • GeekBench 5.0.1 64-bit: Single-Core: 1129, Multi-core: 5992;
  • CineBench R15 (best run): CPU 1163 cb, CPU Single Core 176 cb;
  • CineBench R20 (best run): CPU 2942 cb, CPU Single Core 426 cb;
  • x264 HD Benchmark 4.0 32-bit: Pass 1 – 216.02 fps, Pass 2 – 79.48 fps;
  • x265 HD Benchmark 64-bit: 44.58 s.

După cum era de așteptat, sub-alimentarea procesorului oferă un salt de performanță de circa cinci procente pe CPU și GPU. Cipul grafic este deja supra-tactat de către profilul Turbo default (+120 MHz GPU, +200 MHz memorie), diferența fiind mică față de profilul nostru suplimentar. Prin scaderea tensiunii de alimentare pe procesor au scăzut și temperaturile acestuia, ceea ce a permis plăcii video să atingă frecvențe mai mari fără să-și atingă limitele termice.

Înainte de a trece la jocuri, am făcut și câteva teste de performanță workstation pentru a vedeam cum se comportă ROG Strix Scar III în comparatie cu sistemele bazate pe RTX Quadro. Ne-a interesant doar performanța, însă cei care doresc o stație de lucru portabilă știu probabil că trebuie să se uite și la alte aspecte, începând de la drivere și suport tehnic și terminând cu designul și ecranele mai bune.

  • Blender – BMW GPU Car scene: Time – 6:39.24;
  • Blender – Classroom scene: Time – 14:05.99;
  • Luxmark 3.1 – Luxball HDR – OpenCL CPUs + GPUs score: 32594;
  • SPECviewerf 13 – Catia: 111.21;
  • SPECviewerf 13 – Energy: 21.65;
  • SPECviewerf 13 – Medical: 46.85;
  • SPECviewerf 13 – Showcase: 94.64;
  • SPECviewerf 13 – SNX: 14.82;
  • SPECviewerf 13 – SW: 64.37.

În final, am ajuns la jocuri, unde am selectat câteva titluri DirectX 11 și DirectX 12. Acestea au fost rulate la rezoluție Full HD folosind trei profilul (Turbo implicit, Turbo Tweaked și Performance Tweaked), dar și la rezoluție UHD cu profilul cel mai performant, Turbo Tweaked. Testele UHD au fost făcute cu ajutorul Acer, care ne-a pus la dispoziție un monitor pentru jocuri Nitro XV273K 4K 144 Hz.

FHD TurboFHD TweakedFHD Tw PerformanceUHD Tweaked
Battlefield V (DX 12, Ultra Preset, Ray-Tracing OFF)92-110 fps96-118 fps90-106 fps36-42 fps
Battlefield V (DX 12, Ultra Preset, Ray-Tracing ON, DLSS OFF)48-58 fps48-60 fps46-56 fps18-20 fps
Far Cry 5 (DX 11, Ultra Preset, SMAA)100 fps104 fps96 fps39 fps
Middle Earth: Shadow of Mordor (DX 11, Ultra Preset)134 fps133 fps126 fps49 fps
Rise of Tomb Raider (DX 12, Very High Preset, FXAA)86 fps87 fps85 fps39 fps
Shadow of Tomb Raider (DX 12, Highest Preset, TAA)87 fps88 fps81 fps32 fps
The Witcher 3: Wild Hunt (DX 11, Ultra Preset, Hairworks On 4)86-118 fps92-126 fps76-116 fps38-52 fps

HWInfo ne arată în log-urile sale cum stă situația în jocurile FarCry 5, Witcher 3 și Shadow of Mordor. Mai întâi, cu profilul Turbo standard activat.

Am trecut apoi la profilul Tweaked, care folosește un procesor sub-alimentat și o placă video overclockată.

Am trecut apoi la modul Perfomance, ocazie cu care ventilatoarele au coborât de la un zgomotos nivel de 49 – 50 dB la un mai tolerabil 46 – 47 dB.

În final, am activat modul Silent, care ar trebui să sacrifice o parte din performanță pentru a menține un nivel sonor scăzut. După cum se vede, testele nu au mers grozav, deoarece placa video a funcționat doar pentru un timp la frecvență așteptată de 1,2 GHz, după care temperaturile au urcat la 77 – 78 grade iar frecvențele pe nucleu au coborât dramatic la numai 300 MHz, ceea ce a ruinat complet performanța. Situația a revenit la normal după răcirea nucleului grafic, însă continuarea testelor nu a făcut decât să reia ciclic scăderile majore de frecvență.

În final, am testat jocurile pe baterie și am constatat că atât placa video cât și procesorul sunt limitate puternic din punct de vedere energetic, ceea ce face ca laptopul să nu fie recomandat pentru un astfel de mod de lucru.

asus-rog-strix-scar-III-perf-temps-gaming-witcher3-uv-balanced-battery-960x538

Trăgând linia de final la acest capitol, Asus ROG Strix Scar III este un laptop de jocuri foarte bun odată ce procesorul a fost sub-alimentat iar placa video a fost ușor supra-tactată peste ceea ce face deja modul Turbo.

Temperaturile pe procesor sunt cam mari, însă această problemă poate fi evitată după ajustările manuale descrise mai sus, iar placa video RTX 2070 este mai rece decât în cazul altor laptopuri de jocuri, cu excepția mai masivului MSI GE75 Raider de 17”. Singura problemă rămasă în aer este performanța slabă în modul Silent, care ar putea fi cauzat de un simplu bug al unității testate de noi, dată fiind experiența anterioară cu alte notebook-uri ROG, de aceea recomandăm testarea amănunțită la achiziție.

Răcire, conectivitate și audio

Asus ROG Strix Scar III ascunde în interior un sistem de răcire complex, acesta folosind două ventilatoare de mare capacitate, cinci conducte de transfer termic și radiatoare multiple pe procesor, placa video și etajul de alimentare. Unitatea de stocare se bucură și ea de atenție, aceasta folosind o foaie de transfer termic pentru a putea lucra la temperaturi mai mici.

asus-rog-strix-scar-III-cooling

După cum am văzut mai sus, acest sistem de răcire este capabil să susțină platforma hardware la capacitatea maximă, singura excepție fiind ciudatul comportament în modul Silent. Prețul plătit este însă zgomotul, profilul Turbo împingând ventilatoarele la 49 – 50 dB în cursul sarcinilor susținute intensive, în timp ce profilul Performance este ceva mai potolit: 46 – 47 dB. Nivelul de zgomot reprezintă însă o îmbunătățire de la generația anterioară Scar II, însă tot rămâne cam ridicat pentru standardele actuale și necesită căști pentru a putea fi acoperit.

Nivelul de zgomot coboară la 40 – 41 dB dacă vă decideți să vă jucați cu profilul Silent activat, însă am văzut deja că acest mod de lucru are probleme. Pentru activitățile uzuale, modul Silent este însă foarte bun, nivelul de zgomot în cursul navigării Web sau vizionării de conținut media fiind de 36 – 40 dB.

Componentele electrice și electronice din interior emit însă un zgomot eelctric neplăcut, sesizabil când ventilatoarele sunt la turație minimă, aceasta fiind o problemă destul de des întâlnită pe laptopurile moderne.

temperatures-rog-scariii-dailyuse-960x384 temperatures-rog-scariii-load-960x384

Conectivitatea este asigurată de o placă de rețea Intel 9560 cu suport 802.11ac și arhitectură 2×2, aceasta fiind secondată de o interfață Gigabit Ethernet de la Realtek. Nu am avut probleme cu semnalul wireless în nici o situație, dar este clar că acest modul mai vechi nu poate concura cu noile modele 802.11ax (Wi-Fi 6) pe care le găsim pe laptopurile lansate către finalul lui 2019.

Sistemul audio folosește două incinte mari care emit sunetul prin două fante laterale, prestația acestuia fiind bună. Nivelul sonor măsurat a fost de 82 – 84 dB, deci ridicat, iar sunetul emis nu are distorsiuni și se poate lăuda cu o dinamică destul de bună. Nici frecvențele joase, o problemă pentru sistemele audio din laptopuri, nu stau atât de rău, deoarece difuzoarele încep să le acopere de pe la 85 Hz.

La fel ca în cazul gamei Zephyrus din 2019, camera Web a fost eliminată, iar cei care au nevoie de așa ceva trebuie să-și cumpere ceva separat deoarece nu există vreun model USB inclus în pachet. ASUS a păstrat microfoanele, însă acestea sunt amplasate pe rama inferioară a ecranului și capturează prea ușor zgomotele tastaturii.

Baterie și autonomie

Asus ROG Strix Scar III folosește o baterie cu capacitate medie de 66 Wh. Producătorul oferă NVIDIA Optimus pentru a dezactiva placa video atunci când nu este nevoie de ea, limitând în plus și ecranul la 60 Hz atunci când laptopul este alimentat de la baterie, însă nici aceste trucuri nu permit obținerea unei autonomii prea grozave.

  • 4h:40m – editare text în Google Docs, Silent Power Profile, ecran la 40%, Wi-Fi ON;
  • 5h – redare video youTube FullHD, Silent Power Profile, ecran la 40%, Wi-Fi ON;
  • 5+h – redare video Netflix FullHD, Silent Power Profile, ecran la 40%, Wi-Fi ON;
  • 5h – redare video MKV 4K, Silent Power Profile, ecran la 40%, Wi-Fi ON;
  • 3h – navigare Web intensivă, Performance Power Profile, ecran la 40%, Wi-Fi ON;
  • 1h:30m – jocuri (Middle Earth: Shadow of Mordor), Performance Power Profile, ecran la 40%, Wi-Fi ON.

Încărcătorul care însoțește laptopul are o putere de 230W și dimensiuni standard pentru un astfel de model, greutatea lui fiind de 800 de grame cu tot cu cabluri. O încărcare completă durează puțin sub două ore.

Preț și disponibilitate

Asus ROG Strix Scar III GL531GW este disponibil deja în ofertele locale, acesta oferind mai multe configurații.

Cea mai comună disponibilă la noi este cea cu procesor Intel I7-9750H, ecran Full HD 240 Hz, 16 GB de memorie RAM, GeForce RTX 2070, SSD de 512 GB și SSHD de 1 TB, care are un preț de circa 9000 de lei. Sunt disponibile și variante cu procesor i9, 32 GB RAM și SSD de 1 TB, al căror preț ajunge la 11.500 lei.

Mai multe, seria Scar III este disponobilă și în configurații cu RTX 2060, ce pleacă de la puțin sub 7000 de lei, dar și în versiunea cu ecran de 17-inch, FHD IPS 240 Hz.

Pentru mai multe detalii despre prețuri și stocuri puteți intra aici sau aici.

Concluzii

Seria 2019 ROG Strix SCAR III este un redesign complet al generațiilor precedente. Asus au luat la cunoștință limitările termice ale precedentelor implementări și au recreat un sistem capabil să obțină performanțe excelente fără a sacrifica aspectele termică și acustică, chiar și în cadrul unei configurații RTX 2070 pe un laptop de 15-inch.

Desigur, mici tweak-uri sunt în continuare necesare, precum undervolting procesorului, dar în final componentele vor rula mai rece și mai bine decât în cazul configurației similare Scar II GL504GW. Ca si comparație, mai compactul ROG Zephyrus S GX502 rulează la temperaturi mai ridicate, iar mai marele MSI GE75 Raider ce prioritizează și mai mult sistemul de răcire rulează cu doar 2-3 grade mai rece pe profilul Cooler Boost, fiind și semnificativ mai zgomotos. Nu am testat încă versiunea RTX 2070 a MSI-ul GE65 Raider de 15-inch, acesta fiind de altfel principalul rival al ROG-ului Scar III, dar am testat versiunea cu RTX 2060.

O particularitate importantă a produselor ROG o prezeintă și capabila aplicație Armoury Crate ce permite jonglarea între performanțe, temperaturi și zgomot, în funcție de necesități, chiar dacă în cazul acestei unități am întâmpinat neajunsuri pe modul Silent.

Pe de altă parte, există o serie de aspecte unde ROG-ul Scar III cam scârțâie. Unele sunt subeictive și discutabile, precum liniile estetice, formatul destul de mare pentru un notebook actual, sau experiența de tastare. Altele însă sunt grei de acceptat, precum lipsurile pe partea de conectică, lipsa controlului asupra elementelor RGB, ecranul cu unghi limitat de înclinare, autonomia cel mult medie și zgomotele de natură electrică remarcate pe acest model.

Astfel, potențialul utilizator va trebui să facă un compromis între excelentele performanțe și comportament termic/acustic și formatul ceve mai greoi, aspectul „gaming” și neajunsurile menționate mai sus. Tocmai de aceea ROG-ul G531 nu primește deplina noastră recomandare, ci doar recomandarea pentru cei care pun performanțele pe prim plan. Altfel, ROG-ul Zephyrus S GX502 este un produs mai compact, mai bine echilibrat și cu funcții suplimentare, și doar cu 10% mai scump.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri