GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

ASUS ROG Zephyrus S17 GX703 review și teste – superlativul seriei Republic of Gamers

Testat pe data de 19 august 2021
Pe scurt: Odată rezolvate micile inadvertențe software și de QC, seria ROG Zephyrus S17 GX703 va deveni un laptop premium excelent echilibrat și va fi poate cea mai bună opțiune din gama sa de preț. Generația 2021 a Zephyrusului S17 nu este campionul absolut al puterii, însă oferă o construcție excelentă, portabilitate bună, ecrane și dotări de top, precum și performanțe foarte bune, fiind capabil să se achite excelent de sarcini indiferent dacă vorbim de jocuri, aplicații pretențioase sau utilizarea de zi cu zi.
Produs testat: Asus ROG Zephyrus S17 GX703   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4,25/5    Pret: de la 9500 Lei

Anunțată cu ceva timp în urmă, generația 2021 a seriei ROG Zephyrus S17 promitea să fie superlativul momentului între multiplele laptopuri de gaming oferite de Asus, dar și în general în segmentul laptopurilor premium.

Asus propun cu acest notebook construcție exclusivistă și funcții de top, specificații hardware de ultimă generație, două excelente opțiuni de ecrane, o baterie de mare capacitate, conectică bună și un element de design aparte: o tastatură mobilă gândită să se separe de componente pentru a se menține la temperaturi mai plăcute în utilizare.

Astfel, deși Zephyrus S17 este un format subțire și relativ portabil, el nu se va simți la fel de încins în sesiunile îndelungate de lucru sau gaming.

Din punct de vedere hardware, seria 2021 Zepyrus S17 GX703 este construită exclusiv pe o platformă Intel Tiger Lake, alături de cipuri grafice ce pleacă de la un RTX 3060 130W pe modelele de bază, și urcă la un RTX 3080 140W pe cele de top. În plus, Asus implementează și un MUX, GSync și Advanced Optimus pe acest laptop, pentru a nu face rabat de la experiența de utilizare.

Acestea fiind spuse, mai jos vă voi împărtăși impresiile adunate de utilizarea a câtorva modele diferite de Zephyrus S17 pe parcursul ultimelor săptămâni, pentru a vă ajuta să înțelegeți dacă această serie de top, dar și cu un preț pe măsură, este ceea ce căutați, sau nu.

asus rog zephyrus s17 main

Specificații Asus ROG Zephyrus S17 GX703

Ecran17,3″, 16:9, mat, non-tactil
UHD 3840 x 2160 px IPS, 120 Hz 3ms, 100% DCI-P3 și sRGB, AdaptiveSync
QHD 2560 x 1440 px IPS, 165 Hz 3ms, 100% DCI-P3 și sRGB, cu Advanced Optimus/GSync
ProcesorIntel Tiger Lake, Core i9-11900H (8C/16T)
VideoIntel + Nvidia GeForce RTX 3080 Laptop 16GB (125W, 140W cu Dynamic Boost)
Memorie32 GB DDR4 3200 (16 GBlipiți, 1x DIMM, max 48 GB)
Stocaresingle SSD (3x M.2 PCIe gen4 slots)
ConectivitateWiFi 6 2×2 cu Bluetooth 5.0, Gigabit LAN (Realtek RTL8168/8111)
Porturi3x USB-A 3.2 gen2, 1x USB-C with Thunderbolt 4, 1x USB-C gen2, HDMI 2.0b, SD card reader, LAN, headphone&mic
Baterie90Wh, încărcător 280 W, încărcare USB-C 100W
Dimensiuni394 mm x 264 mm x 19,9 mm
Greutate2,75 kg, încărcător 0,9 kg
Alteletastatură opto-mecanică iluminare RGB per tastă, sistem audio 6x, cameră Web, senzor amprente

Construcție și design

Dintre toate laptopurile ASUS prezente și trecute, ROG Zephyrus S17 este favoritul meu atunci când vine vorba de design.

Carcasa este integral neagră cu finisaj mat, în timp ce elementele de identitate vizuală, cum ar fi numele de sub ecran sau sigla ROG de pe capac, sunt și ele negre și discrete. De fapt, ROG Zephyrus S17 nu are oferă nici un element iluminat, fiind deci capabil să se integreze și în mediile profesionale, unde alte laptopuri ROG nu prea au loc.

asus rog zephyrus s17 fin

Singura problemă remarcată este faptul că laptopul se murdărește ușor, aici vorbind atât de suprafețele ample netede, dar și de butoanele tastaturii. Mai jos se poate vedea cum arată laptopul după o săptămână de utilizare, semn că veți trebui să-l curățați des dacă țineți la aspect. Arm-rest-ul este decorat cu câteva etichete, pe care le-am înlăturat rapid pentru că strică un design altfel foarte atractiv.

Laptopul impresionează nu doar vizual, ci și constructiv. Carcasa este asamblata din foi metalice cu grosime apreciabilă, ceea îi conferă nu doar un aspect atractiv premium, ci și o rigiditate foarte bună. În consecință, suprafețele ample nu se torsionează sesizabil decât la apăsări apreciabile și nu emit zgomote neplăcute, remarcându-se astfel o diferență vizibilă față de alte laptopuri ROG lansate în acest an, adică G15 sau M16.

Acest sașiu solid are însă și o parte mai puțin plăcută, anume greutatea totală. ROG Zephyrus S17 cântărește 2,75 kilograme, mai mult decât alte ultraportabile cunoscute din clasa de 17”, rămânând însă competitiv prin prisma dimensiunilor. Rivalii precum Razer Blade 17 sau MSI GS76 sunt deci ceva mai ușori, însă prefer acest sacrificiu pentru a beneficia de o construcție internă mai bună, un șasiu mai solid și, după cum vom vedea, și o tastatură mai deosebită.

După cum se observă, tastatura lui ROG Zephyrus S17 este separată de șasiu și folosește un mecanism care o ridică într-un unghi cu ergonomie superioară de circa 5 grade atunci când este deschis ecranul. În plus, acest design le-a permis celor de la ASUS să amplaseze ventilatoarele sistemului de răcire sub tastatură, acestea trăgând aerul proaspăt prin acest spațiu nou creat și evacuându-l pe laterale.

asus rog zephyrus s17 profile

Sistemul de răcire este deci mai bine gândit si mai practic decât implementările Ergolift văzute recent la G15 și M16. În plus, tastatura lui S17 beneficiază din plin de separarea de componentele interne calde, temperaturile ei abia trecând de 35 de grade în cursul celor mai intense teste.

Există însă o problemă importantă însă cu acest design, și anume că trebuie să fiți atenți să nu introduceți voit sau accidental nici un obiect în spațiul de sub tastatură. În special cabluri pot ajunge acolo, dar și alte obiecte mai mici, deci va trebui să fiți atenți când închideți laptopul și să nu forțați în cazul că capacul nu se închide ușor. De asemenea, acel spațiu va acumula praf și mizerie, deci va trebui curățat periodic cu un spray cu aer comprimat sau alte metode similare.

asus rog zephyrus s17 interior keyboard

Avem de-a face cu un design interesant și util, însă care necesită și o întreținere ceva mai complexă decât în cazul altor laptopuri. Eu consider că acest design merită sacrificiul, dar rămâne la latitudinea utilizatorilor să aprecieze dacă vor sau nu să accepte asta.

Laptopul este practic, remarcând aici suprafețele externe plăcute la atingere, interiorul moale și ușor cauciucat și muchiile sau colturile teșite. Buza frontală oferă un buton care permite apucarea și deschiderea ușoară a ecranului, însă unghiul maxim de deschidere este de numai 150 de grade, optim pentru birou, dar mai puțin plăcut în alte poziții de lucru.

Aruncând o privire la celelalte aspecte, observă că laptopul stă ferm ancorat pe masă grație piciorușelor cauciucate mari, conectorii sunt amplasați pe toate laturile iar sistemul audio cu șase incinte oferă două woofere pe capacul inferior și patru tweetere sub ecran, imediat deasupra tastaturii mobile. LED-urile de semnalizare sunt amplasate tot imediat sub ecran, însă sunt mai puțin enervante decât în cazul altor laptopuri ASUS deoarece sunt acoperite de tastatura ridicată, iar LED-ul din butonul de Power a dispărut deoarece suprafața acestuia din urmă oferă acum un senzor pentru amprentă.

Conectivitatea este bogată și oferă aproape tot ce și-ar dori un utilizator, inclusiv Thunderbolt 4 sau un card reader. Cei mai mulți conectori sunt amplasați însă în partea frontală a laturii din stânga, o poziție nu prea grozavă deoarece toate cablurile vor deranja utilizator, de aceea am fi preferat să vedem o amplasare în partea din spate, ca la gama Scar. Mai trebuie menționat faptul că porturile HDMI 2.0b și Thunderbolt 4 sunt conectate la interfața grafică Intel, cei care vor un ecran extern pentru placa NVIDIA fiind obligați să folosească singurul port USB-C cu ieșire DP.

În ansamblu, chiar dacă nu este perfect din cauza poziționării nu tocmai bune a porturilor, ROG Zephyrus S17 este un pas semnificativ de la vechile modele ROG de 17”. Vechile modele erau penalizate de tastatura micșorată, touchpad-ul minuscul, însă noul model oferă acum un design excelent cu o construcție și finisaje bune, iar tastatura mobile permite implementarea unui dintre cele mai bune sisteme de răcire văzute pe un laptop subțire și puternic.

Tastatură și touchpad

Pentru tastatură, ASUS a folosit un mecanism opto-mecanic similar celor văzute pe ROG Scar 15 si ROG Scar 17. Aceasta oferă, astfel, butoane cu activare sesizabilă auditiv și o cursă mai mare decât cea găsită pe laptopurile subțiri.

Aranjarea este atipică deoarece blocul numeric este compact și este poziționat diferit, în timp ce tastele Home, End, PgUp, and PgDn sunt oferite doar ca funcții secundare ale altor butoane. Blocul principal și tastele direcționale au o aranjare standard aerisită, în cazul ultimelor remarcându-se și spațiul lăsat în jur, care le face mai ușor de găsit fără să fii nevoit să te uiți la ele.

asus rog zephyrus s17 keyboard clickpad

Poziția de lucru este total diferită de cea văzută la exoticul predecesor din 2020, S17 oferind o tastatură poziționată așa cum trebuie și un armrest de mari dimensiuni. În plus, după cum am spus deja, tastatura este așezată pe o suprafață de sprijin înclinată la 5 grade, utilizatorul bucurându-se astfel de un grad superior de confort și de o tastatură mai rece chiar și în cursul sesiunilor lungi de joacă sau lucru.

Spre deosebire de alte modele ROG, tastele funcționale din stânga-sus au dispărut și sunt înlocuite de o rolă mare care permite controlul nivelului audio. Funcția este utilă, însă aș fi preferat niște taste funcționale, în special cea care deschide aplicația Armoury Crate. Această funcție nu a fost însă ignorată complet, aplicația de configurare ASUS având acum un buton dedicat pe rândul inferior al tastaturii, în dreapta Spacebar.

Tastatura opto-mecanică va necesita un timp de adaptare deoarece este diferită de clasicele rubber dome cu care cei mai mulți sunt obișnuiți și pe care, sincer, și eu le prefer. Chiar dacă folosesc fără probleme o tastatură mecanică pe sistemul meu desktop, implementările mecanice de pe laptopuri mi s-au părut întotdeauna că au un răspuns nenatural, la care se adaugă si problema zgomotului mai mare. Utilizatorii de Scar 15 sau 17 par a fi fericiți cu o astfel de tastatură, deci este bine să o testați în prealabil pentru că s-ar putea să vă placă și vouă mai mult decât îmi place mie.

Tastatura oferă un sistem de iluminare RGB cu ajustare pentru fiecare tastă în parte, acesta fiind uniform, puternic și ajustabil din cadrul aplicației AURA.

Touchpad-ul este același pe care l-am văzut deja la alte laptopuri ROG din 2021. Acesta oferă o suprafață mare cu fricțiune redusă fabricata din sticlă si nu are nici o problemă cu gesturile complexe sau rapide. Butoanele au un răspuns bun, iar ranforsarea este și ea bine făcută deoarece nu am remarcat zgomote neplăcute la apăsare, touchpad-ul fiind astfel unul dintre cele mai bune care poate fi găsit pe un laptop Windows în acest moment.

Laptopul oferă un senzor pentru amprentă încorporat în butonul Power, dar nu și o cameră IR pentru autentificarea facială.

Ecran

ROG Zephyrus S17 GX703 poate fi echipat cu două ecrane diferite, ambele fiind niște opțiuni excelente cu diagonală de 17,3” și strat protector mat non-tactil. Cele două opțiuni sunt:

  • UHD 3840 x 2160 px IPS, 120 Hz 3ms cu 100% DCI-P3 și sRGB, cu AdaptiveSync;
  • QHD 2560 x 1440 px IPS, 165 Hz 3ms cu 100% DCI-P3 și sRGB, cu Advanced Optimus și GSync.

Noi am testat modelul 4K pentru un exemplar timpuriu, dar laptopul testat pentru acest articol a venit echipat cu mai accesibilul și mai atractivul ecran QHD.

Ecranul QHD este de fapt același model cunoscut de la ROG Scar 17, acesta oferind un panou IPS cu o acuratețe coloristică de top care acoperă integral spectrul DCI-P3, rată de împrospătare de 165 Hz și timp de răspuns bun.

  • Panel HardwareID: BOE BOE099D (NE173QHM-NY3);
  • Coverage: 99.8% sRGB, 85.7% AdobeRGB, 99% DCI-P3;
  • Measured gamma: 2.08;
  • Max brightness in the middle of the screen: 332.84 cd/m2 on power;
  • Min brightness in the middle of the screen: 17.70 cd/m2 on power;
  • Contrast at max brightness: 865:1;
  • White point: 6300 K;
  • Black on max brightness: 0.38 cd/m2;
  • PWM: No.
  • Response: ~5 ms GTG

Ecranul vine calibrat din fabrică și este certificat Pantone, însă mai există loc pentru îmbunătățiri. De asemenea, am remarcat bleeding în partea inferioară și deviații de culoare DeltaE prea mari la colțuri, deci cei care optează pentru acest model ar face bine să verifice prestația ecranului pentru a putea returna un produs nesatisfăcător. Mai mult, pe lângă modelul S17 cu RTX 3080 aici de față, am testat și un model cu RTX 3060, și, chiar dacă acestea au același ecran, am remarcat diferențe de prestație între cele două exemplare, semn că variațiile de calitate sunt destul de mari.

Ecranul UHD are un nivel de luminozitate mai mare, contrast mai bun și variații mai mici de culoare, însă este mai scump, are o rată de împrospătare mai mică și un timp de răspuns mai mare. În plus, rezoluția UHD ar putea fi prea mare pentru jocurile moderne pretențioase.

  • Panel HardwareID: AU Optronics AUODE95 (B173ZAN06.1);
  • Coverage: 99.9% sRGB, 86.6% AdobeRGB, 98.6% DCI-P3;
  • Measured gamma: 2.25;
  • Max brightness in the middle of the screen: 480.39 cd/m2 on power;
  • Min brightness in the middle of the screen: 26.62 cd/m2 on power;
  • Contrast at max brightness: 1020:1;
  • White point: 6800 K;
  • Black on max brightness: 0.47 cd/m2;
  • PWM: No.
  • Response: TBD.

Mai mult, opțiunea UHD oferă doar FreeSync, în timp ce ecranul QHD oferă G-Sync. De asemenea, doar modelul cu ecran QHD oferă Advanced Optimus, care permite trecerea din mers de la interfața grafică NVIDIA la cea încorporată Intel și oferă o conexiune directă între RTX 3080 și ecranul laptopului. Această funcție este foarte atractivă, însă, după cum vom vedea mai jos, nu funcționează prea grozav în acest moment. Laptopul cu model UHD oferă doar Optimus clasic, care permite comutarea din mers, însă redirecționează ieșirea video a plăcii RTX 3080 prin cipul Intel și abia apoi la ecranul intern, ceea ce aduce o mică penalizare de viteză la rezoluții FullHD (dar aproape insesizabilă la rezoluții UHD).

Hardware și performanțe

Exemplarul de ASUS ROG Zephyrus S17 GX703 testat de noi este unul cu echipare de vârf, modelul GX703HS oferind un procesor Intel Core i9-11900H 8C/16T, 32 GB de memorie DDR4-3200 în dual channel, o unitate de stocare SSD rapidă de 2 TB și interfață grafică duală: Nvidia RTX 3080 cu 16 GB de memorie și interfața Iris Xe din procesorul Intel.

Acest laptop este unul de serie, deci identic cu ce ar trebui să găsiți în magazine, și a fost testat cu software-ul disponibil la jumătatea lunii iulie 2021, adică BIOS 308, Armoury Crate 4.1.6.0 și GeForce 471.11.

ROG Zephyrus S17 este construit pe fundația oferită de cele mai recente platforme hardware Intel Core H și NVIDIA RTX 3000. Procesorul este Core i9-11900H, unul dintre modelele de vârf Tiger Lake H din cadrul cele de-a 11-a generații Intel Core, acesta oferind 8 nuclee, 16 fire de execuție, frecvențe maxime de 4,9 GHz și un TDP de 45W. Aplicația Armoury Crate oferă mai multe profiluri energetice care îi permit utilizatorului să jongleze cu puterea, temperaturile și nivelul de zgomot, și, după cum vom vedea, procesorul este capabil să atingă puteri ridicate cam în toate scenariile, mai precis un PL1 de 100W și un PL2 de 107W. Această generație Intel Core mai aduce Thunderbolt 4, PCIe gen 4, performanțe mai bune per ciclu de tact și altele.

Interfețele grafice NVIDIA oferite sunt implementările de mare putere ale cunoscutelor RTX 3060, 3070 si 3080 și supra-tactate din fabrică cu ROG Boost (aferent profilului Turbo). Modelul RTX 3080 de față are un TDP maxim de 140W atunci când poate fi ajutat și de către Dynamic Boost 2.0. Pe piață există laptopuri cu plăci video RTX 3080 și mai puternice, însă nu trebuie să uităm că S17 este un laptop subțire și ușor. În clasa lui, doar Alienware X17 mai oferă ceva similar, toate celelalte folosind implementări RTX 3000 cu putere mai scăzută.

Variantele cu ecran QHD ale lui Zephyrus S17 implementează și Advanced Optimus, adică permite trecerea din mers de la o interfață grafică la alta și include un comutator MUX care permite ambelor plăci video să acceseze ecranul în mod direct. Toate celelalte laptopuri ROG disponibile pe piață și versiunile cu ecran UHD ale modelului de față folosesc doar Optimus, ieșirea plăcii video NVIDIA fiind redirecționată către interfața Intel, cu pierderile inerente de performanțe.

asus rog zephyrus s17 internals

Zephyrus S17 vine echipat cu 8 sau 16 GB de memorie lipiți pe placa de bază și un locaș DIMM disponibil pentru un total de până la 48 GB. Modelul testat a venit cu 32 GB și se pare că doar modelele cu RTX 3080 oferă 16 GB pe placa de bază, în timp ce modelele inferioară oferă doar 8 GB, ceea ce vă forțează să alegeți un model de vârf dacă aveți nevoie de maximul posibil de RAM.

Unitatea de stocare este un SSD PCIe x4 gen4 rapid de la Samsung, laptopul mai oferind două locașuri M.2 libere. Accesul la componentele interne se face ușor, necesitând doar desfacerea câtorva șuruburi și înlăturarea capacului inferior.

Laptopul oferă patru profiluri de putere:

  • Silent – nivel de zgomot redus, performanțe CPU si GPU limitate
  • Performance – nivel de zgomot și performanțe echilibrate, frecvențe standard pentru CPU și GPU, putere GPU 125W;
  • Turbo – profil performant cu mai multă putere alocată pe CPU și GPU, ventilatoare cu regim ridicat, placă video supra-tactată cu +100 MHz pe nucleu și +150 MHz pe memorie și TDP maxim de 140W;
  • Manual – profil avansat care permite ajustarea puterii CPU și GPU, ajustarea frecvențelor GPU și crearea unui regim particularizat pentru ventilatoare.

Regimurile Turbo și Manual sunt disponibile numai atunci când laptopul este alimentat de la priză. Performance este un regim bun la toate, în timp ce Silent este bun pentru activitățile uzuale dar și pentru cele care pun accent pe procesor în cazul în care vreți mai multă liniște. Laptopul poate fi alimentat prin intermediul portului USB-C, caz în care puteți utiliza și profilul Performance fără a descărca bateria, însă cu unele limitări în activitățile combinate de CPU și GPU.

Cam acesta este comportamentul la care ar trebui să vă așteptați într-un regim de utilizare standard cu Advanced Optimus.

Și în același mod de lucru cu Optimus standard.

Din motive neclare, laptopul a consumat mai puțin cu Advanced Optimus decât cu Optimus, obținând astfel și autonomii ceva mai mari. Am remarcat și unele sacadări sau chiar înghețări de scurtă durată a ecranului, în special atunci când Advanced Optimus comută între cele două interfețe video la lansarea unui joc sau aplicații. Acest comportament a fost remarcat și la alte implementări Advanced Optimus.

Am trecut apoi la testele de performanță, începând cu CineBench R15, care a fost folosit preț de 15 cicluri cu 2-3 secunde de pauză între ele. Cu profilul Turbo activat, procesorul i9-11900H s-a stabilizat la un TDP de 90W, frecvențe de 4,1 GHz, temperaturi de peste 90 de grade și un nivel de zgomot de 46 – 47 dB, scorul fiind doar puțin mai mic de 2200 puncte. Procesorul atinge performanțe chiar mai bune pentru primele câteva cicluri, stabilizându-se ulterior la ce am specificat deja. Acest comportament este excelent, procesorul atingându-și practic potențialul maxim pe perioade scurte și circa 90% din acesta pe perioade mai lungi.

ASUS permite sub-alimentarea procesorului, iar acesta setat la –80mV a putut atinge frecvențe de 4,4 GHz, temperaturi sub 90 de grade, consum de peste 90W și un scor de 2250 de puncte.

Comutarea la regimul Performance duce la un comportament cu fluctuații mai mari. Astfel, puterea procesorului fluctuează și atinge un maxim de 90W iar temperaturile urcă la 95 de grade, nivelul de zgomot fiind însă mai mic: 41 – 42 dB.

Profilul Silent îi permite procesorului să atingă un consum de cel mult 30W, temperaturile fiind sub 70 de grade iar nivelul de zgomot fiind practic inaudibil la cei sub 35 dB măsurați. Scorul CineBench R15 obținut astfel a fost de 1300 puncte, cam două treimi din cel maxim obținut pe Turbo.

Pe baterie, procesorul atinge un TDP de 45W iar nivelul de de zgomot este sub 39 dB, performantele fiind însă mai mici decât cele obținute cu profilul Silent.

cinebench1 zephyrus s17 updatedbios

Pentru a oferi o imagine de ansamblu mai bună, am pus laptopul la olaltă cu alte sisteme similare moderne. i9-11900H depășește vizibil precedentele produse Intel Core i7 sau i9 cu 8 nuclee. Implementarea se dovedește totodată competitivă în lupta cu ofertele AMD Ryzen 9 5900 HS/HX« în special după sub-alimentarea procesorului, depășind chiar și Ryzen 9 5900HX din G15 Advantage.

Zephyrus S17 este însă mai zgomotos decât cele mai multe laptopuri din aceeași clasă, însă la schimb primim un procesor care se stabilizează la circa 85 de grade, nu 95 de grade precum Ryzen 9 din ROG Scar 17 sau ROG Strix G15 Advantage. GE76 Raider sau Razer Blade Pro sunt mai reci, însă doar pentru că ating un nivel de consum mai redus decât S17.

cinebench2 zephyrus s17

Am trecut apoi la mai pretențioasele CineBench R23 și Prime95, rezultatele putând fi văzute mai jos.

Am făcut suplimentar și testul CPU Profile din 3DMark, însă acesta este un test nou și nu avem încă date pentru comparații.

3dmark cpuprofile

Pentru testele combinate de CPU și GPU am apelat la testul de stres din 3DMark. Laptopul a trecut de acest test, semn că energia termică acumulată în interior este ținută bine sub control iar performanțele nu se degradează vizibil în timpul sesiunilor lungi și intense de lucru.

Acest aspect arată că Zephyrus S17 a fost bine proiectat și este capabil să susțină fără probleme hardware-ul puternic. Temperaturile sunt și ele bune, mai ales în condițiile în care sunt obținute la un nivel de zgomot de 46 – 47 dB.

Am trecut apoi la tradiționala suită de teste sintetice, acestea fiind făcute cu profilul Turbo activat la rezoluție FullHD cu placa video NVIDIA activată mereu și G-Sync oprit.

  • 3DMark 13 – Fire Strike: 25675 (Graphics – 31372, Physics – 26235, Combined – 10725);
  • 3DMark 13 – Port Royal: 7473;
  • 3DMark 13 – Time Spy: 11822 (Graphics – 12338, CPU – 9558);
  • Uniengine Superposition – 1080p Extreme: 7759;
  • Uniengine Superposition – 1080p Medium: 22307;
  • Handbrake 1.3.3 (4K to 1080p encode): 52.56 average fps;
  • PassMark 10: Rating: 8222 (CPU mark: 24987, 3D Graphics Mark: 19508, Disk Mark: 42844);
  • PCMark 10: 7437 (Essentials – 10892, Productivity – 9266, Digital Content Creation – 11061);
  • GeekBench 5.3.1 64-bit: Single-Core: 1623, Multi-core: 9641;
  • CineBench R15 (best run): CPU 2291 cb, CPU Single Core 241 cb;
  • CineBench R20 (best run): CPU 5485 cb, CPU Single Core 608 cb;
  • CineBench R23 (best run): CPU 14231 cb, CPU Single Core 1565 cb;
  • x265 HD Benchmark 64-bit: 27.36 s.

Iar acestea sunt rezultatele obținute în aceleași condiții, dar cu Advanced Optimus pe Auto.

  • 3DMark 13 – Fire Strike: 25217 (Graphics – 31276, Physics – 24793, Combined – 10389);
  • 3DMark 13 – Port Royal: 7466;
  • 3DMark 13 – Time Spy: 11780 (Graphics – 12300, CPU – 9507);
  • Uniengine Superposition – 1080p Extreme: 7706;
  • Uniengine Superposition – 1080p Medium: 21748.

Diferențele de performanțe sunt minime. Am refăcut apoi o parte din teste, dar acum la rezoluție QHD.

  • 3DMark 13 – Fire Strike: 25632 (Graphics – 31411, Physics – 26289, Combined – 10604);
  • 3DMark 13 – Port Royal: 7475;
  • 3DMark 13 – Time Spy: 11815 (Graphics – 12355, CPU – 9473).

Rezultatele sunt printre cele mai bune obținute pe un laptop contemporan. Această implementare a lui i9-11900H face față cu succes unui rival puternic precum Ryzen 9 5900HX, dar o face cu un consum energetic mai mare. Chiar și așa, temperaturile maxime sunt mai scăzute cu 5 – 10 grade decât cele văzute la soluția AMD.

Implementarea RTX 3080 de 140W are scoruri cu 7 – 10 procente mai mici decât puternic soluție RTX 3080 de 155W din MSI GE76 Raider, în condițiile unor frecvențe de tact mărite la aceleași niveluri.

Am refăcut setul inițial de teste, dar acum cu procesorul sub-alimentat cu 80 mV.

  • 3DMark 13 – Fire Strike: 25491 (Graphics – 31305, Physics – 25105, Combined – 10758);
  • 3DMark 13 – Port Royal: 7467;
  • 3DMark 13 – Time Spy: 12146 (Graphics – 12325, CPU – 11225);
  • Uniengine Superposition – 1080p Extreme: 7758;
  • Uniengine Superposition – 1080p Medium: 22314;
  • Handbrake 1.3.3 (4K to 1080p encode): 52.70 average fps;
  • PassMark 10: Rating: 8403 (CPU mark: 25655, 3D Graphics Mark: 19780, Disk Mark: 42926);
  • PCMark 10: 7827 (Essentials – 11041, Productivity – 10065, Digital Content Creation – 11710);
  • GeekBench 5.3.1 64-bit: Single-Core: 1627, Multi-core: 9656;
  • CineBench R15 (best run): CPU 2294 cb, CPU Single Core 241 cb;
  • CineBench R20 (best run): CPU 5647 cb, CPU Single Core 607 cb;
  • CineBench R23 (best run): CPU 14679 cb, CPU Single Core 1564 cb;
  • x265 HD Benchmark 64-bit: 27.42 s.

În unele teste, se observă rezultate multi-core mai bune, în timp ce în altele se face remarcată o scădere a consumului și temperaturilor.

Cu profilul Silent activat și procesorul sub-alimentat cu 50mV, scorurile arată cam așa, acest aspect fiind important pentru cei care au nevoie de performanță într-un regim sonor de sub 37 dB.

  • 3DMark 13 – Fire Strike: 13397 (Graphics – 13786, Physics – 18878, Combined – 8135);
  • 3DMark 13 – Port Royal: 5215;
  • 3DMark 13 – Time Spy: 9557(Graphics – 9484, CPU – 9993);
  • PCMark 10: 5281 (Essentials – 9122, Productivity – 6188, Digital Content Creation – 7082);
  • CineBench R15 (best run): CPU 1312 cb, CPU Single Core 136 cb;
  • CineBench R23 (best run): CPU 8465 cb, CPU Single Core 972 cb;
  • x265 HD Benchmark 64-bit: 44.84 s.

În mod justificat, performanțele sunt drastic reduse în toate scenariile. Cei care vor lucra astfel trebuie deci să se aștepte la 50 – 60% din performanțele care pot fi obținute cu profilul Turbo. Rezultatele single core sunt mai reduse decât cele văzute în condiții similare de la Zephyrus M16, fiind deci posibile viitoare îmbunătățiri.

Am rulat și testele de workstation pentru cei interesați să folosească acest laptop pentru activități de productivitate gurmande.

  • Blender 2.90 – BMW Car scene- CPU Compute: 3m 0s (Turbo);
  • Blender 2.90 – BMW Car scene- GPU Compute: 31s (CUDA), 14s (Optix);
  • Blender 2.90 – Classroom scene – CPU Compute: 8m 19s (Turbo);
  • Blender 2.90 – Classroom scene – GPU Compute: 1m 23s (CUDA), 49s (Optix);
  • Luxmark 3.1 – Luxball HDR – OpenCL CPUs + GPUs score: -;
  • SPECviewerf 13 – 3DSMax: 223.47 (Turbo);
  • SPECviewerf 13 – Catia: 152.21 (Turbo);
  • SPECviewerf 13 – Creo: 227.19 (Turbo);
  • SPECviewerf 13 – Energy: 27.29 (Turbo);
  • SPECviewerf 13 – Maya: 360.93 (Turbo);
  • SPECviewerf 13 – Medical: 77.34 (Turbo);
  • SPECviewerf 13 – Showcase: 153.16 (Turbo);
  • SPECviewerf 13 – SNX: 19.21 (Turbo);
  • SPECviewerf 13 – SW: 118.41 (Turbo).
  • SPECviewerf 2020 – 3DSMax: 137.85 (Turbo);
  • SPECviewerf 2020 – Catia: 69.97 (Turbo);
  • SPECviewerf 2020 – Creo: 94.48 (Turbo);
  • SPECviewerf 2020 – Energy: 27.39 (Turbo);
  • SPECviewerf 2020 – Maya: 365.88 (Turbo);
  • SPECviewerf 2020 – Medical: 35.2 (Turbo);
  • SPECviewerf 2020 – SNX: 19.2 (Turbo);
  • SPECviewerf 2020 – SW: 262.04 (Turbo).

Zephyrus S17 se luptă pe viață și pe moarte cu Zephyrus G15 Advantage (Ryzen 9 5800HX și RX 6800M), acesta câștigând în testele 3DSmax, Catia, Energy, Maya, SW, dar fiind învins în Medical și SNX.

Am trecut apoi la jocuri, pentru care am folosit titluri DirectX 11, DirectX 12 și Vulkan testate la rezoluții FHD și QHD cu ecranul intern și QHD cu un ecran extern. În plus, am făcut testele cu Optimus, Advanced Optimus și placa video NVIDIA setată în mod manual ca activă, în timp ce G-Sync a fost dezactivat iar Whisper Mode a fost activat pentru profilul Silent.

Intel Core i9-11900H +
RTX 3080 Laptop 125+W
FHD Turbo,
Advanced Optimus
FHD Turbo,
dGPU
QHD Turbo,
Advanced Optimus
QHD Turbo,
Regular Optimus
QHD Turbo,
dGPU
QHD Performance,
dGPU
QHD Silent,
Whisper Mode On
QHD Turbo,
external monitor
Battlefield V
(DX 12, Ultra Preset, RTX OFF)
158 fps (24 fps – 1% low)166 fps (86 fps – 1% low)130 fps (28 fps – 1% low)122 fps (72 fps – 1% low)134 fps (82 fps – 1% low)125 fps (78 fps – 1% low)60 fps (56 fps – 1% low)135 fps (90 fps – 1% low)
Cyberpunk 2077
(DX 12, Ultra Preset, RTX OFF)
74 fps (17 fps – 1% low)78 fps (56 fps – 1% low)51 fps (16 fps – 1% low)50 fps (40 fps – 1% low)53 fps (43 fps – 1% low)51 fps (38 fps – 1% low)53 fps (42 fps – 1% low)
Dota 2
(DX 11, Best Looking Preset)
117 fps (78 fps – 1% low)
Far Cry 5
(DX 11, Ultra Preset, SMAA)
128 fps (21 fps – 1% low)134 fps (94 fps – 1% low)114 fps (17 fps – 1% low)108 fps (89 fps – 1% low)121 fps (93 fps – 1% low)106 fps (81 fps – 1% low)60 fps (60 fps – 1% low)119 fps (95 fps – 1% low)
Metro Exodus
(DX 12, Ultra Preset, RTX OFF)
83 fps (48 fps – 1% low)63 fps (38 fps – 1% low)67 fps (43 fps – 1% low)64 fps (42 fps – 1% low)
Middle Earth: Shadow of Mordor
(DX 11, Ultra Preset)
210 fps (142 fps – 1% low)216 fps (146 fps – 1% low)155 fps (96 fps – 1% low)147 fps (108 fps – 1% low)155 fps (110 fps – 1% low)145 fps (98 fps – 1% low)60 fps (58 fps – 1% low)156 fps (110 fps – 1% low)
Red Dead Redemption 2
(DX 12, Ultra Optimized, TAA)
118 fps (84 fps – 1% low)78 fps (63 fps – 1% low)94 fps (71 fps – 1% low)88 fps (67 fps – 1% low)95 fps (69 fps – 1% low)
Shadow of Tomb Raider (1)
(DX 12, Highest Preset, TAA)
115 fps (18 fps – 1% low)102 fps (17 fps – 1% low)95 fps (66 fps – 1% low)105 fps (62 fps – 1% low)106 fps (58 fps – 1% low)
Strange Brigade
(Vulkan, Ultra Preset)
229 fps (170 fps – 1% low)231 fps (172 fps – 1% low)170 fps (136 fps – 1% low)152 fps (112 fps – 1% low)171 fps (136 fps – 1% low)172 fps (140 fps – 1% low)
The Witcher 3: Wild Hunt
(DX 11, Ultra Preset, Hairworks On 4)
146 fps (34 fps – 1% low)148 fps (102 fps – 1% low)112 fps (20 fps – 1% low)107 fps (78 fps – 1% low)114 fps (88 fps – 1% low)107 fps (76 fps – 1% low)60 fps (57 fps – 1% low)114 fps (87 fps – 1% low)

Cum acestea sunt doar teste de rasterizare, am făcut și câteva teste pentru raytracing.

i9-11900H +
RTX 3080 Laptop 125+W
FHD Turbo,
Advanced Optimus
FHD Turbo,
dGPU
QHD Turbo,
Advanced Optimus
QHD Turbo,
dGPU
QHD Turbo,
external monitor
Battlefield V
(DX 12, Ultra Preset, RTX ON, DLSS OFF)
113 fps (24 fps – 1% low)118 fps (67 fps – 1% low)81 fps (19 fps – 1% low)84 fps (62 fps – 1% low)85 fps (65 fps – 1% low)
Cyberpunk 2077
(DX 12, Ultra Preset + RTX, DLSS Auto)
67 fps (17 fps – 1% low)73 fps (54 fps – 1% low)51 fps (17 fps – 1% low)53 fps (40 fps – 1% low)53 fps (42 fps – 1% low)
Shadow of Tomb Raider
(DX 12, Highest Preset, TAA, RTX Ultra)
81 fps (19 fps – 1% low)85 fps (52 fps – 1% low)62 fps (18 fps – 1% low)65 fps (38 fps – 1% low)66 fps (40 fps – 1% low)

Să vedem însă și comportamentul în jocuri mai detaliat pentru fiecare profil în parte. Pentru forțarea utilizării plăcii video NVIDIA, utilizatorul poate alege să facă asta fie din drivere, fie din BIOS. Noi am ales BIOS-ul deoarece forțarea software a creat o serie de probleme, cum ar fi sacadarea în jocuri.

Laptopul este consecvent și destul de rece cam în toate jocurile. Cu Turbo activat, vedem temperaturi pe CPU între 65 si 80 de grade, în timp ce placa video oscilează între 75 și 80 de grade. La rezoluția QHD, cam toate jocurile au împins placa video către limita ei de 140W.

Ridicarea laptopului de pe masă duce la scăderea temperaturilor interne cu câteva grade. Cum aceste temperaturi sunt însă oricum bune, această mișcare este cam inutilă.

Trecerea la modul Performance a dus la o scădere a nivelului de zgomot la 41 – 42 dB și la limitarea plăcii video în plaja de 120 – 130W. Față de Turbo, se remarcă o scădere ușoară a numărului de cadre pe secundă, în nivelul de zgomot este sesizabil mai mic în condițiile unor temperaturi interne similare.

Ventilatoare sunt foarte tăcute în modul Silent iar Whisper Mode limitează numărul de cadre pe secundă la 60, însă placa video este mult prea limitată. Unele jocuri mai vechi poate vor funcționa bine și așa, însă pentru jocurile moderne, acest mod de lucru este prea limitat.

Rularea jocurilor pe baterie nu este nici ea o idee bună. Placa video și procesorul sunt limitate prea mult, iar autonomia în Cyberpunk 2077 nu a reușit să ajungă nici măcar la o oră.

cyberpunk perf battery 1

Dacă nu s-ar fi împiedicat de problemele software ale modului Advanced Optimus, Zephyrus S17 ar fi fost un laptop pentru jocuri sau aplicații performante de-a dreptul impecabil. Sperăm că ASUS va reuși să rezolve această problemă deoarece Zephyrus S17 fiind un produs mult prea atractiv din punct de vedere al performanțelor, temperaturilor și dotărilor.

Pentru mai multe detalii despre Optimus și Advanced Optimus, pentru setări manuale și alte teste, puteți citi review-ul complet pe Ultrabookreview.com. În plus, versiunea mai accesibilă a acestui laptop, configurația Zephyrus S17 GX703HM bazată pe procesor Core i7 și cipul grafic RTX 3060, a fost testată de noi în acest articol separat.

Răcire, conectivitate și audio

La fel ca și în cazul altor laptopuri ROG lansate în 2021, și Zephyrus S17 beneficiază de un sistem de răcire complex. Acesta oferă două ventilatoare de mare capacitate, patru radiatoare, o multitudine de conducte de transfer termic, la care se adaugă avantajele unui etaj de alimentare de calitate superioară și utilizarea unei paste de transfer termic cu metal lichid pentru procesor.

Spre deosebire aceste laptopuri însă, fluxul de aer este diferit în cazul lui S17. Aerul proaspăt este tras în principal prin fantele ascunse sub tastatura rabatabilă, existând și admisii secundare pe spate dar care nu sunt legate direct de ventilatoare, și este evacuat prin laterale si prin spate, departe de utilizator.

asus rog zephyrus s17 cooling

Rezultatul este un sistem de răcire care, după cum am văzut deja în articol, se achită excelent de sarcini și reușește să țină în frâu componentele chiar și în sarcinile pretențioase.

În cazul celui mai agresiv regim de lucru, adică Turbo, nivelul de zgomot este rezonabil și urcă la 46 – 47 dB. În cazul profilului Performance, nivelul de zgomot este și mai plăcut, doar 41 – 42 dB, iar ce este important este faptul că acest profil bun la toate nu duce la încălzirea exagerată a laptopului, așa cum este cazul altor modele ROG.

În cazul profilului Manual, nivelul sonor poate urca până la un nivel maxim de 48 – 49 dB, dar diferența minoră de temperaturi față de Turbo nu justifică această creștere.

Cu profilul Silent activat, cele două ventilatoare sunt oprite atât timp cât temperaturile pe CPU sau GPU nu depășesc 50 de grade. Acestea pornesc în cazul unei cereri mai mari de putere hardware, dar chiar și așa rămâne inaudibile cu excepția cazului unui mediu extern de tăcut. Acest regim face ca Zephyrus S17 să fie cam cald în uz normal, dar prefer temperaturi puțin mai mari în locul zgomotului.

temperatures zephyrus17 daily

Am remarcat ușoare zgomote electrice atunci când sarcina crește brusc, dar numai pentru câteva momente timp în care ventilatoarele încep să-și crească turația. Ca de obicei, acest detaliu poate varia de la exemplar la exemplar, deci trebuie verificat după achiziție.

Temperaturile exterioare rămân excelente în toate condițiile, tastatura rămânând mereu sub 40 de grade, în timp ce doar partea de deasupra touchpad-ului urcă ceva mai sus cu 4-5 grade. Capacul inferior, cu care veți lua contact dacă lucrați cu laptopul în brațe, nu a atins niciodată o temperatură mai mare de 50 de grade.

  • Gaming – Silent – Far Cry 5, 30 minute, nivel zgomot 36-38 dB
  • Gaming – Performance – Far Cry 5, 30 minute, nivel zgomot 41-42 dB
  • Gaming – Turbo – Far Cry 5, 30 minute, nivel zgomot 46-47 dB

temperatures zephyrus17 gaming performance temperatures zephyrus17 gaming silent temperatures zephyrus17 gaming turbio

Conectivitatea este asigurată de un cip MediaTek, care oferă Wi-Fi 6 și Bluetooth 5, secondat de o interfață Gigabit Ethernet. Nu am remarcat probleme de stabilitate sau putere în cazul conexiunii wireless, dar recunosc că m-aș fi așteptat la o soluție integrată mai bună în cazul unui laptop din această gamă de preț.

Laptopul oferă o cameră Web amplasată deasupra ecranului, însă calitatea ei este modestă și este suficient de bună doar pentru utilizări ocazionale. Ținând cont că multe produse ROG nu includ o cameră Web, măcar mă pot bucura că există una.

Sistemul audio oferă 6 incinte, 2 woofere amplasate pe capacul inferior și 4 tweetere amplasate imediat sub ecran. Atât nivelul sonor cât și calitatea redării sunt excelente, evident, în limite așteptărilor pe care le putem avea de la un laptop, remarcându-se chiar și o redare mulțumitoare a frecvențelor joase. La fel ca în cazul Zephyrus G15 și M16, acest sistem este unul dintre cele mai bune pe care le puteți găsi pe un laptop în acest moment.

asus rog zephyrus s17 speakers2

Baterie și autonomie

Bateria din Zephyrus S17 are o capacitate mare de 90 Wh, la fel de ridicată ca cea a altor laptopuri înrudite lansate de ASUS în 2021. Cam acestea sunt autonomiile la care trebuie să vă așteptați cu Advanced Optimus.

  • 4-5h – editare text Google Docs, Silent Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
  • 6h – redare video YouTube FullHD, Silent Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
  • 7h – redare video Netflix, Silent Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
  • 3-5h – navigare Web intensivă, Balanced Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
  • 50m – jocuri(Cyberpunk 2077), Performance Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit, no fps limit.

Iar acestea sunt autonomiile cu Optimus în implementarea standard.

  • 4-5h – editare text Google Docs, Silent Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
  • 5h – redare video YouTube FullHD, Silent Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
  • 6h – redare video Netflix, Silent Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;

Din motive neclare, exemplarul nostru a obținut autonomii mai mari cu Advanced Optimus și interfața integrată în testele de redare video și lucru nepretențios. Autonomiile nu sunt oricum impresionante, cel puțin nu în comparație cu ofertele AMD similare, dar poate că ASUS va îmbunătăți comportamentul prin actualizări de BIOS sau software. Cu interfața NVIDIA mereu activată, nu ar trebui să sperați la mai mult de 2-3 ore autonomie nici măcar în cazul activităților de bază.

ROG Zephyrus S17 este însoțit de un încărcător masiv și greu cu o putere de 280W. Bateria necesită 2 ore pentru o încărcare completă, încărcarea rapidă fiind și ea disponibilă, iar portul USB-C poate fi și el folosit pentru încărcare cu ajutorul unui adaptor de 100W. Doar configurația de vârf cu RTX 3080 vine însă însoțită de un încărcător USB-C, modelele mai ieftine 3070 si 3060 neprimind acest accesoriu.

asus rog zephyrus s17 chargers

Preț si disponibilitate

ASUS ROG Zephyrus S17 GX703 a început timid să apară în ofertele local.

Configurația testată de noi, care oferă procesor Core i9, placă video RTX 3080, ecran QHD 165 Hz, 32 GB RAM și SSD de 1 GB va avea un preț de aproximativ 16500 lei, ecranul UHD sau opțiuni cu mai mult stocare putând urca prețul spre 20000 de lei pentru configurația de top. Prețul este piperat, dar modelul S17 este vârful de gamă ASUS, iar prețul său se situează cam la același nivel cu al rivalilor precum Alienware X17, Razer Blade Pro 17 sau MSI GS76 Stealth.

Laptopul va avea și versiuni mai accesibile, modelele cu procesor Core i7, 16 GB RAM, RTX 3060 și SSD de 1 GB având prețuri începând de la 9500 lei. Personal, mi-aș îndrepte atenția cu precădere spre o configurație cu cipul grafic RTX 3070 și ecranul QHD, poate cea mai bine echilibrată în cazul acestui produs.

Pentru mai multe detalii despre configurații, stocuri și prețuri puteți intra aici sau aici.

Concluzii

Această generație 2021 de ROG Zephyrus S17 este unul dintre cele mai bune designuri testate de noi până în prezent, și în același timp un produs premium cu funcții, capabilități și un preț pe măsură.

Nu e perfect însă, și când vorbim de un nivel de preț de peste 10000, chiar 15000 de lei pe configurațiile cele mai puternice, ne-am aștepta la un produs fără cusur. E drept că mă aștept ca cei de la Asus să rezolve micile inadvertențe de QC – quality control – observate de noi pe modelele testate, acestea fiind printre primele ce au ajuns în magazine. Mă refer aici la uniformitatea ecranelor sau micile zgomote electronice observate. Mă aștept și ca softul să primească updateuri care să optimizeze tot mai bine comportamentul acestui produs, și mai ales acele neajunsuri observate pe partea de Advanced Optimus.

Astfel, spre toamna acestui an, configurațiile disponibile atunci de Zephyrus S17 vor fi mai mature și mai puțin problematice decât cele testate de noi.

Chiar și atunci seria Zephryus S17 nu va fi cea mai puternică dintre cele disponibile în magazine, dar va fi una ce echilibrează exemplar performanțele, comportamentul termic și acustic, construcția, opțiunile de ecrane și chiar experiența de tastare. Deși, tastele opto-mencanice cu a lor actualizare clicky s-ar putea să nu fie chiar pe placul oricui, mai ales dacă veți folosi laptopul în medii silențioase, alături de colegi.

Totuși, ce mă nemulțumește poate cel mai mult în privința acestei generații de Zephyrus S17 este faptul că Asus în continuare oferă configurații cu doar 16 GB de RAM dual-channel pe versiunile cu cipuri grafice 3060 și 3070, 32 GB fiind disponibili doar pe configurația RTX 3080, cu un preț piperat. Mi-ar plăcea ca Asus să revină asupra acestei decizii pe configurațiile ulterioare, aspect care consider că ar ar face din această serie ROG Zephyrus S17 GX703 o alegere viabilă pentru mai mulți potențiali cumpărători aflați în căutarea unui laptop full-size multivalent și premium.

Pro:

  • cel mai arătos laptop ROG, design elegant și discret
  • ecrane QHD 165 Hz sau UHD 120 Hz de bună calitate
  • hardware puternic cu performanțe excelente
  • profiluri energetice, nivel de zgomot și temperaturi bune
  • baterie mare de 90W
  • sistem audio excelent

Contra:

  • mici probleme de uniformitate și bleeding în cazul ecranului QHD
  • tastatura opto-mecanică nu va fi pe gustul oricui
  • Advanced Optimus are probleme, în special în jocuri
  • 32 GB RAM dual-channel disponibil doar pe modelele cu RTX 3080
  • posibile probleme cu zgomote electrice sau electronice

1 comentariu

  1. Gabi Gavrilescu

    2 septembrie 2021 la 13:09

    Primul lucru care ma atrage la acest laptop este designul, bine si configuratia beton. Display de 17 inch, UHD 3840 x 2160 si QHD 2560 x 1440, foarte tare! Ingenioasa si acea fanta / deschidere la baza carcasei, care presupun ca-i ofera si o racire mai eficienta..

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri