GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Asus ZenBook 13 OLED UM325 review (AMD Ryzen 5000 U)

Testat pe data de 27 februarie 2021
Pe scurt: Asus ZenBook 13 UM325 este un ultrabook aparte, care oferă ca avantaje o platformă hardware AMD performantă și un ecran OLED excelent, pe lângă construcția metalică, autonomia bună și prețul competitiv. Pe de altă parte, tastatura cu taste mai mici decât cele disponibile regulat pe ultrabook-uri din acest segment și lipsa jack-ului audio pot reprezenta impedimente pentru unii dintre voi.
Produs testat: Asus ZenBook 13 OLED UM325UA   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4.25/5    Pret: 4800 Lei

După ce am testat în ultimele săptămâni o gamă largă de laptopuri motorizate de platforma AMD Ryzen 5000 H, cu procesoare full-power, a venit timpul să ne îndreptăm atenția și asupra modelelor ultraportabile, construite tot pe noul hardware AMD, din gama U de această dată.

ZenBook-ul UM325 al celor de la Asus este primul astfel de notebook portabil disponibil în România, în mai multe versiuni. În mare parte, seria UM325 este identică cu seriile UX325 deja existente de ceva timp, cu două excepții majore: hardware-ul AMD la interior, și faptul că ecranul este unul de tip OLED.

Însă, chiar și această serie UM325 vine în câteva versini diferite, unele construite pe hardware AMD Lucienne (Ryzen 5 5500U, Ryzen 7 5700U), și altele construite pe AMD Cezanne (Ryzen 5 5600U, Ryzen 7 5800U). După cum veți afla în articol, diferențele dintre acestea sunt destul de importante.

Modelul testat de noi în acest moment este versiunea UM325UA, echipată cu un procesor AMD Ryzen 5 5500U, 16 GB RAM și stocare SSD, dar vom reveni cu update după ce vom testa și versiunile UM325SA (cu AMD Cezanne).

Specificații Asus ZenBook 13 OLED UM325

Asus ZenBook 13 UM325UA
Ecran13.3 inch, 1920 x 1080 px, OLED, lucios, non-touch, Samsung ATNA33XC11-0
ProcesorAMD Lucienne Ryzen 5 5500U CPU, 6C/12T
Placa videoAMD Vega, 7 EUs, 1.8 GHz
Memorie16 GB LPDDR4x 3733 MHz
Stocare512 GB M.2 PCIe x4 SSD (SK Hynix HFM512GD3JX013N)
ConectivitateWireless 6 (Intel AX200), Bluetooth 5.0
Porturi1x USB-A 3.2, 2x USB-C with data, DP și încărcare, HDMI 2.0b, microSD card reader
Baterie67 Wh, încărcător de 65W
Dimensiuni304 x 203 x 13.9 mm
Greutate1.14 kg+ 0.21 kg încărcător și cabluri
Extratastatură iluminată, NumberPad, camera HD IR, fara jack audio

Construcție și design

La fel ca versiunile cu platforme Intel, ZenBook 13 OLED UM325 are o carcasă metalică, cu un finisaj texturat pe capac și un interior mat. Gama de culori gri-închis arată bine și ascunde ușor urmele și amprentele, care sunt însă vizibile pe capacul exterior.

Noul ZenBook 13 are un format compact și, la cele numai 1.2 kilograme ale sale, este și ușor. Sistemul folosit pentru balamale este Ergolift, unul cu care ne-am întâlnit frecvent în ultima perioadă pe gama ZenBook. La deschiderea capacului, corpul principal al laptopului se ridică ușor pe piciore cauciucate poziționate în partea de jos a ecranului. Asta permite o poziție ușor înclinată a tastaturii și un management mai bun pentru circulația aerului, însă vine cu compromisul că ecranul se dă pe spate cu cel mult 155 de grade.

Construcția în sine pare mai solidă comparativ cu edițiile ZenBook din 2020, mai ales că nu se mai aud sunete ciudate la manipularea produsului, iar laptopul a primit și certificare MIL-STD 810H pentru fiabilitate. În plus, este în continuare posibil să deschizi capacul cu o singură mână, întrucât laptopul are stabilitate bună pe birou, însă pe de altă parte marginile sunt ușor prea ascuțite pentru gusturile mele.

Clickpad-ul de sticlă din mijloc are dimensiuni mai mari decât în mod obișnuit, iar acest lucru a determinat și o creștere corespunzătoare a spațiului disponibil pentru mâini în timpul utilizării tastaturii.

Conectivitatea este asigurată de două porturi USB-C și un port HDMI poziționate pe latura stângă, în timp ce în dreapta este disponibil un port USB-A și un card-reader microSD. Nu există jack de 3.5 mm pentru căști, însă partea bună este că în pachetul laptopului există un adaptor USB-C la 3.5 mm, pe lângă adaptorul USB – LAN și husa de protecție tradițională. Nu există suport pentru Thunderbolt, însă porturile USB-C permit transfer de date cu până la 10 Gbps, încărcarea bateriei și redare video prin DisplayPort.

Tastatură și trackpad

Implementarea clickpad-ului de sticlă de mari dimensiuni menționat anterior vine cu un dezavantaj: tastatura ocupă un spațiu mai mic decât în mod obișnuit, motiv pentru care tastele individuale au dimensiuni de numai 16×13 mm, comparativ cu tastele de 16×15 mm de pe ZenBook 14. Poate că cei doi milimetri par nesemnificativi, însă experiența de tastare este inferioară în termeni de viteză și acuratețe. Feedback-ul tastelor este însă unul de bună calitate, astfel că, dacă te obișnuiești cu dimensiunile mai mici, s-ar putea ca acest aspect să aibă o importanță mai redusă.

De asemenea, tastatura este iluminată puternic cu LED-uri albe, însă lumina nu este complet uniformă și strălucește de sub taste. Pe de altă parte, iluminarea poate fi reactivată rapid printr-un swipe pe clickpad.

Apropo de clickpad, acesta este din sticlă, are o suprafață generoasă, drivere Precision și funcționalitate secundară pentru NumberPad, așa cum se întâmplă și în cazul altor ZenBook-uri recent lansate. Clickpad-ul este stabil, fiabil și oferă un suport bun pentru gesturi. În schimb, nu există cititor de amprente.

Ecran

Cel puțin pentru moment, ZenBook 13 UM325 este disponibil doar cu un ecran OLED de 13.3 inch de bună calitate produs de Samsung, care oferă contrast excelent, culori bogate și o luminozitate maximă excelentă.

Din păcate, tehnologia OLED vine cu o serie de compromisuri de construcție, motiv pentru care, pentru a evita efectul de burn-in pe termen lung, este important să nu folosești ecranul la luminozitate maximă și să ai un screen-saver activ permanent. Acest lucru este un dezavantaj în special dacă obișnuiești să lucrezi într-un mediu natural, unde trebuie să folosești o luminozitate mai ridicată. În plus, chiar dacă nu este touch, ecranul OLED este lucios, iar prețul său este mai mare decât în cazul unui IPS.

Ecranul este calibrat din fabrică și beneficiază de certificare TÜV Rheinland Eye Care, adică emite mai puțină lumină albastră comparativ cu un LCD clasic.

Iată datele obținute în timpul testelor cu un senzor X-Rite i1 Display Pro sensor:

  • Panel HardwareID: Samsung SDC4158 (ATNA33XC11-0);
  • Coverage: 100% sRGB, 97.9% AdobeRGB, 99.7% DCI-P3;
  • Measured gamma: 2.24;
  • Max brightness în the middle of the screen: 422.23 cd/m2 on power;
  • Min brightness în the middle of the screen: 7.24 cd/m2 on power;
  • Contrast at max brightness: 1:1;
  • White point: 6400 K;
  • Black on max brightness: 0 cd/m2;
  • PWM: No.

Nu în ultimul rând, iată și o comparație între ecranul OLED (dreapta) și ecranul IPS disponibil pe modelul ZenBook UX325 (stânga):

Hardware și performanțe

Versiunea noastră de test are numele complet UM325UA și este echipată cu un procesor AMD Ryzen 5 5500U cu 6 nuclee, grafică Vega 7, 16 GB RAM LPDDR4x la 3733 MHz și un SSD cu capacitatea de 512 GB.

Procesorul este cel de bază din cadrul platformei AMD Ryzen 5000 U lansată la începutul anului 2021, însă este important să evidențiem diferențele comprativ cu alte proceoare disponibile pentru UM325.

Astfel, există două tipuri de procesoare Ryzen 5000:

  • procesoare dezvoltate pe arhitectura Lucienne Zen2+, așa cum sunt procesoarele Ryzen 5 5500U și Ryzen 7 5700U disponibile pe configurațiile ZenBook 13 UM325UA;
  • procesoare dezvoltate pe arhitectura Cezanne Zen3, așa cum sunt procesoarele Ryzen 5600U și Ryzen 7 5800U, disponibile pe configurațiile ZenBook 13 UM325SA.

Important de reținut este că arhitectura Lucienne Zen2+ include practic procesoare Renoir 4000 cu mici îmbunătățiri, în timp ce arhitectura Cezanne Zen3 beneficiază de procesoare cu îmbunătățiri mai mari de performanță.

Acestea fiind spuse, procesorul AMD Ryzen 5 5500U care echipează laptopul nostru de test este practic foarte apropiat de Ryzen 5 4500U din 2020 și oferă performanțe similare.

Cu excepția SSD-ului, care beneficiază și de un radiator, toate componentele sunt lipite pe placa de bază.

Aplicația MyAsus permite definirea unor profile de utilizare a platformei hardware, pe lângă o serie de setări pentru baterie și ecran.

Există trei profile din care poți alege:

  • Performance – procesorul rulează la 15+ W, ventilatoarele fac un zgomot de 36-38 dB;
  • Standard – procesorul rulează la 12+ W, ventilatoarele fac un zgomot de până la 35 dB;
  • Whisper – procesorul rulează la 7+ W, ventilatoarele fac un zgomot sub 30 dB.

Profilul Standard menține ventilatoarele în idle la utilizare scăzută și este tăcut la sarcini mai solicitante, oferind performanțe bune de multitasking, video-streaming și editare de texte. În schimb, profilul Whisper se chinuie în multitasking.

Pentru task-urile mai solicitante am făcut o serie de teste de performanță pentru procesor, mai întâi cu benchmark-ul Cinebench R15 cu 15 reprize cu un delay de 2-3 secunde între fiecare rulare, în modul Performance.

În timpul acestor teste, procesorul Ryzen 5 a rulat inițial la frecvență ridicată timp de câteva cicluri înainte de a se stabiliza undeva la 15 W, la frecvențe de 2.6 GHz și temperaturi de 72-75 de grade Celsius, astfel că rezultatele sunt competitive, în ciuda faptului că procesorul este unul de bază în cadrul gamei. Ventilatorul a ajuns la 36-37 dB la nivelul capului.

De asemenea, am testat procesorul și în cazul profilurilor Standard și Whisper, cu limitările menționate mai sus.

Datele arată că, deși este limitat la 15 W în modul Performance, procesorul Ryzen 5 5500U obține cu ușurință performanțe mai bune decât un procesor Intel Core i7-1165G7 cu o putere mai ridicată și depășește performanțele celor mai multe procesoare Ryzen 5 și 7 4000. Nu este însă la nivelul unui 4800U cu 8 nuclee.

Am verificat aceste rezultate și cu testele Cinebench R20 și Prime 95.

Pe de altă parte, procesorul a eșuat în testul de stres 3D Mark, care rulează același test de 20 de ori și analizează variațiile de performanță în timp. Acest lucru sugerează că performanța procesorului scade pe măsură ce temperatura procesorului crește.

Iată câteva rezultate de benchmark în testele cu acest procesor, cu mențiunea că în prezent nu avem un termen direct de comparație.

  • 3DMark 13 – Fire Strike: 3341 (Graphics – 3667, CPU – 15080, Combined – 1179);
  • 3DMark 13 – Night Raid: 13196 (Graphics – 14798, CPU – 8180);
  • 3DMark 13 – Time Spy: 1251 (Graphics – 1106, CPU – 4904);
  • 3DMark 13 – Wild Life: 7062;
  • Uniengine Superposition – 1080p Medium: 1989;
  • Uniengine Superposition – 1080p Extreme: 634;
  • PassMark10: Rating: 4613 (CPU: 13895, 3D Graphics: 2424, Disk: 22688);
  • PCMark 10: 5094 (E – 9154, P – 7567, DCC – 5180);
  • GeekBench 5.3.1 64-bit: Single-Core: 1087, Multi-core: 5232;
  • CineBench R15 (best run): CPU 1146 cb, CPU Single Core 174 cb;
  • CineBench R20 (best run): CPU 2351 cb, CPU Single Core 457 cb;
  • CineBench R23 (best run): CPU 6037 cb, CPU Single Core 1168 cb;
  • x265 HD Benchmark 64-bit: 55.19 fps;
  • Blender 2.90 – BMW Car scene- CPU Compute: 6m 31s;
  • Blender 2.90 – Classroom scene – CPU Compute: 17m 23s.

De asemenea, am rulat și o serie de teste DX11, DX12 și Vulkan pe profilul Performance la rezoluție FHD și cu setări Low-Lowest:

Ryzen 5 5500U + VegaUM325 – R5 5500U 15WUX425 – i7-1165G7 19WIdeaPad 5 – R5-4600U 25WIdeaPad 7 – R7-4800U 26WUM425 – R7-4700U 13W
Bioshock Infinite (DX 11, Low Preset)70 fps (52 fps – 1% low)70 fps (40 fps – 1% low)63 fps (50 fps – 1% low)81 fps (58 fps – 1% low)66 fps (50 fps – 1% low)
Dota 2 (DX 11, Best Looking Preset)49 fps (33 fps – 1% low)56 fps (44 fps – 1% low)53 fps (40 fps – 1% low)39 fps (28 fps – 1% low)
Far Cry 5 (DX 11, Low Preset, no AA)23 fps (18 fps – 1% low)26 fps (18 fps – 1% low)21 fps (18 fps – 1% low)28 fps (24 fps – 1% low)21 fps (17 fps – 1% low)
Middle Earth: Shadow of Mordor (DX 11, Lowest Preset)48 fps (38 fps – 1% low)65 fps (47 fps – 1% low)41 fps (30 fps – 1% low)33 fps (24 fps – 1% low)45 fps (36 fps – 1% low)
NFS: Most Wanted (DX 11, Lowest Preset)60 fps (49 fps – 1% low)60 fps (46 fps – 1% low)33 fps (20 fps – 1% low)60 fps (46 fps – 1% low)56 fps (34 fps – 1% low)
Shadow of Tomb Raider (Vulkan, Lowest Preset, no AA)26 fps (15 fps – 1% low)28 fps (16 fps – 1% low)28 fps (20 fps – 1% low)38 fps (22 fps – 1% low)27 fps (16 fps – 1% low)
Strange Brigade (Vulkan, Low Preset)36 fps (31 fps – 1% low)44 fps (28 fps – 1% low)33 fps (27 fps – 1% low)41 fps (36 fps – 1% low)37 fps (32 fps – 1% low)
The Witcher 3: Wild Hunt (DX 11, Low Preset, Hairworks Off)22 fps (12 fps – 1% low)21 fps (16 fps – 1% low)28 fps (22 fps – 1% low)21 fps (14 fps – 1% low)

Performanța în jocuri este afectată de limitarea de putere, atât cu profilul Performance, cât și cu profilul Standard.

De exemplu, imaginile de mai jos arată că placă video nu poate rula la frecvența oficială de 1.8 GHz, ceea ce afectează rezultatele. Totuși, rezultatele sunt mai bune decât cu procesorul Ryzen 5 4600U care rulează la 25 W sau cu Ryzen 7 4700U de pe ZenBook UM425.

De asemenea, fps-urile sunt și mai limitate pe profilul Standard, deși acesta oricum nu este recomandat pentru jocuri.

Prin urmare, în jocuri, versiunile de ZenBook UX325 cu procesoare Intel Tiger Lake au un avantaj de performanță.

În concluzie, ZenBook 13 UM325 este un ultrabook competent în multitasking, însă este mai lent în aplicații single-core și în privința performanțelor plăcii video comparativ cu versiunile cu procesoare Intel Tiger Lake.

Răcire, conectivitate și audio

Asus UM325 are un sistem termic de bază, cu un singur heatpipe și un singur ventilator, așa cum suntem obișnuiți de pe cele mai multe modele ZenBook, VivoBook și ExpertBook.

De asemenea, setările software minimizează zgomotul ventilatorului, astfel că în cea mai mare parte a timpului acesta intră în acțiune și ajunge la 35 dB doar în multitasking și cu încărcătorul conectat. Întrucât platforma hardware este limitată în privința puterii, temperaturile interne sunt decente.

Prin urmare, ZenBook UM325 a rămas rece în utilizarea uzuală și s-a încălzit ușor doar în aplicațiile solicitante. Temperaturile au ajuns aproape de pragul de 50 de grade în cele mai fierbinți părți ale tastaturii, 50+ în partea inferioară și lângă zona de evacuare a aerului. Temperaturile din zona ecranului depășesc însă cu puțin 40 de grade, ceea ce este rezonabil pe termen lung.

Pentru conectivitate, Asus a optat pentru un model Intel AX200 care oferă WiFi 6 și Bluetooth 5.9, iar performanțele au fost bune, în ciuda datelor din teste influențate de o conexiune temporar limitată.

Sistemul audio este compus din difuzoare stereo identice cu cele disponibile pe alte ZenBook-uri de 13 și 14 inch din această generație. În plus, profilul DTS Audio Music permite obținerea unui sunet mai clar. Volumul este mediu, de 76-78 dB la nivelul capului, iar calitatea audiției este de asemenea medie. Același lucru este valabil și despre webcam-ul HD poziționat în partea superioară a ecranului.

Baterie și autonomie

ZenBook 13 UM325 este echipat cu un acumulator de 67 Wh, mai mare decât cele oferite pe laptopuri de dimensiuni similare. În plus, platforma hardware AMD este eficientă din punct de vedere al consumului de energie. Astfel, autonomia obținută la utilizarea unei luminozități pentru ecran de circa 60% este:

  • peste 8 ore – editare text Google Docs, Standard + Better Battery Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
  • 10 ore – redare video YouTube FullHD, Standard + Better Battery Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
  • peste 10 ore – redare video Netflix, Standard + Better Battery Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
  • 6-7 ore – navigare Web intensivă, Standard + Better Battery Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;

Chiar dacă în general ecranele OLED consumă mai mult, în cazul acestui laptop panoul este eficient la niveluri mici spre medii ale luminozității.

În pachet, Asus oferă un încărcător compact de 65 W care se încarcă la portul USB-C prin intermediul unui cablu lung. O încărcare completă durează circa 2 ore, însă bateria ajunge la circa 60% în aproximativ 50 de minute.

Preț și disponibilitate Asus ZenBook 13 UM325UA

Asus ZenBook 13 UM325 este deja disponibil pe piața din România într-o configurație similară cu cea pe care am avut-o și noi la test, iar prețul este unul decent având în vedere performanțele obținute pe parcursul testelor: 4800 de lei.

Detalii la zi despre configurații și prețuri găsești aici.

Concluzii

ZenBook-ul UM325 al celor de la Asus trebuie să fie pe lista voastră dacă vă aflați în cautarea unui laptop compact și portabil capabil să facă față nu doar utilizării de zi cu zi, dar și unor task-uri ceva mai solicitante (programare, editare video/foto).

Hardware-ul AMD impresionează în task-uri solicitante, fiind în același timp și eficient în task-uri uzuale. Momentan în magazin veți găsi doar configurațiile UM325UA cu AMD Lucienne, dar recomandarea noastră merge în primul rând către configurația UM325SA cu procesor Ryzen 5 4600U, grație sporului tehnologic oferit de platforma Cezanne. În ceea ce privește versiunea de top cu Ryzen 7 5800U, tineți cont că implementarea aici de față vine cu o limitare a puterii alocate platformei, pentru a menține temperaturile și nivelul zgomotului în limite scăzute într-un format atât de compact, iar acest aspect are un impact asupra performanțelor, ce va fi cu atât mai vizibil pe configurația cu Ryzen 7 5800U.

Dincolo de parte tehnică, ZenBook-ul UM325 este oferit cu un excelent ecran OLED, mult calitativ peste alte opțiuni din gama de preț în care Asus poziționează acest ZenBook. Atenție însă că panelurile OLED sunt ceva mai sensibile și trebuie folosit corect, pentru a preveni efectele de burn-in pe timp lung.

Altfel, seria UM325 are de partea sa și construcția metalică, desing-ul curat și aspectuos caracteristic unui ZenBook modern, autonomie îndelungată și conectică bună, în ciuda formatului compact. Tastatura cu format înghesuită va da însă bătăi de cap în special celor cu mâini mai mari, iar lipsa conectorului audio va deranja la rândul său pe unii dintre voi.

Una peste alta, însă, seria ZenBook UM325 este una interesantă și destul de aparte în segmentul ultrabook-urilor, astfel că primește recomandarea noastră, în special în cazul configurațiilor cu procesoare Ryzen 5.

Pro

  • compact, ușor și aspect premium
  • ecran OLED excelent, cu limitările de rigoare
  • rapid în utilizarea de zi cu zi și în multitasking
  • ventilator silențios în utilizare zilnică și aplicații solicitante
  • baterie de 67 Wh și autonomie ridicată

Contra

  • tastatură cu taste înguste
  • nu există jack de 3.5 mm sau senzor de amprentă
  • model disponibil doar cu ecran OLED, cu ale sale particularități

2 comentarii

  1. Grigore Ionut

    28 aprilie 2021 la 15:50

    Este un laptop deosebit si potent pentru work and travel, scoala online, etc mai ales prin faptul ca este portabil (vine cu husa in pachet), usor si compact, iar ecranul este unul dintre cele mai calitative pe care l-am vazut pana in momentul de fata pe un asemenea laptop si ce imi mai place foarte mult este faptul ca poate fii incarcat de la bateria externa!

  2. kevin

    1 ianuarie 2022 la 20:41

    PWM nu? Ati gresit are PWM.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri