Asus ZenBook 15 UX534 review (UX534FTC – Core i7-10510U, GTX 1650)
ZenBook 15 UX534 al celor de la Asus este un computer ce îmbină formatul ultra-compact și aspectul premium cu dotări de ultimă generație și un bun echilibru între performanțe, comportament termic/acustic și autonomie.
Astfel, Asus dorește să facă din acest produs unul potrivit cerințelor unei game cât mai largi de potențiali cumpărători. și în mare le reușește. Desigur, Zenbook-ul 15 nu este la fel de performant ca ultraportabilele de top din gama sa, și nici la fel de accesibil ca notebook-urile mai voluminoase.
Pe parcursul ultimelor săptămâni am testat două versiuni ale ZenBook-ului 15 , modelul UX534FT cu ecran FHD, și mai noul UX534FTC, bazat pe un procesor Intel de generație a 10-a, o noutatate pentru toamna lui 2019, precum și echipat cu un ecran UHD de mai bună calitate.
Mai jos am adunat toate impresiile lăsate de aceste produse, cu bune și cu rele.
Specificații Asus ZenBook 15 UX534
Ecran | 15,6 inchi, FHD sau UHD, IPS, non-tactil, lucios |
Procesor | Intel Comet Lake Core i7-10510U |
Video | Intel UHD 620 + Nvidia GTX 1650 4GB DDR5 (Max-Q, 35 W) |
Memorie | 16 GB DDR4 2666 MHz (lipiți) |
Stocare | 1 TB M.2 NVMe SSD (80 mm – Samsung PM981 MZVLB1T0HALR) |
Conectivitate | Wireless 6 (Intel AX201), Bluetooth 5.0, Ethernet (via USB dongle) |
Porturi | 2x USB-A 3.1, 1x USB-C 3.1 gen2, HDMI, SD card reader, mic/headphone |
Baterie | 71 Wh, încărcător 120W |
Dimensiuni | 354 mm x 220 mm x 17,9 mm |
Greutate | 1,69 kg), încărcător 0,41 kg |
Altele | tastatură iluminare, webcam HD, husă protectoare |
Construcție și design
Deoarece designul este același cu cel văzut la modelul ZenBook 15 UX533, mă voi rezuma să vă redirecționez către articolul publicat acum ceva timp pentru a vă putea face o idee mai bună despre materialele de construcție, calitatea asamblării și ergonomie.
Pentru cei grăbiți, putem spune că ZenBook 15 UX534 are un aspect atrăgător și o construcție în general bună. Carcasa este fabricată din aliaj metalic, incluzând aici șasiul și capacul inferior, și are o rigiditate foarte bună, o ușoară tendință de torsionare observându-se doar în zona tastaturii și a capacului ecranului.
În acest moment, ASUS oferă modelele ZenBook 15 UX534FT și ZenBook 15 UX534FTX doar în varianta de culoare albastru închis. Aceasta are un aspect atractiv, însă urmele degetelor sunt ușor vizibile, deci va trebui să ștergeți carcasa destul de des dacă țineți la aspectul exterior.
Amprenta foarte compactă este o caracteristică a gamei ZenBook 15, aceasta putând fi obținută prin utilizarea unui ecran cu ramă îngustă și bărbie compactă, cea din urmă fiind ascunsă în mare parte după balama și carcasă. Acest lucru este făcut posibil de designul ASUS ErgoLift, o soluție deja cunoscută care folosește partea inferioară a capacului ecranului drept picior de sprijin și ridică partea din spate a carcasei pentru a oferi o tastatură ușor înclinată cu ergonomie mai bună și un flux de aer mai generos pentru sistemul de răcire.
Singura problemă a acestui design este faptul că fantele de evacuare ale sistemului de răcire sunt ascunse în balama, iar aerul cald este evacuat direct către ecran, buza inferioară fiind în mod direct afectată. Astfel, pe ZenBook 15, această zonă a ecranului ajunge și la 50 de grade în cazul utilizării unor aplicații gurmande sau a unor jocuri.
ASUS și-a dat seama de problemă, de aceea ecranul implementat pe ZenBook 15 UX534 este acoperit cu un strat de sticlă menit să preia căldura și să ranforseze suplimentar panoul. Această suprafață de sticlă ridică însă greutatea laptopului la 1,7 kilograme, în timp ce modelul non-glare are numai 1,55 kilograme. Din păcate, acest strat de sticlă nu ascunde și strat capacitiv tactil, care ar fi fost o noutate binevenită pentru gama ZenBook 15.
La fel ca predecesorul său, ZenBook 15 UX534 este ergonomic și practic, însă mi-aș fi dorit ca producătorul să acorde ceva mai multă atenție muchiilor, care au rămas contondente și se îngroapă dureros în încheieturile mâinilor atunci când laptopul este utilizat într-un spațiu restrâns. De asemenea, și deschiderea ecranului ar putea fi mai mare de 145 de grade, ajutându-i astfel pe cei care vor să folosească laptopul pe genunchi sau alte poziții similare.
Conectivitatea a rămas neschimbată, ZenBook 15 UX534 oferind doi conectori USB-A, doi conectori USB-C Gen 2 cu ieșire video și un port HDMI standard. ASUS oferă și un adaptor USB – Ethernet pentru cei care au nevoie de conectivitate de rețea prin cablu, singura absență majoră fiind lipsa Thunderbolt 3, care împiedică astfel conectarea la o stație de andocare sau la o placă video externă.
Tastatură și touchpad
Tastatura de pe UX533 mi-a făcut o impresie bună la vremea ei, însă implementarea de pe noul UX534 nu mi se pare la fel de satisfăcătoare. Tastatura este rapidă, tăcută și are un răspuns rapid, deci poate fi considerată bună, însă există mici detalii care mă deranjează.
Deși tastele au cursă scurtă și nu necesită o apăsare prea mare, acestea trebuie împinse până la capăt pentru o activare sigură. De aceea, se poate întâmpla să apăsați tasta dorită, dar activitatea să nu fie înregistrată, acest comportament fiind cel mai vizibil în cazul tastelor Space și Shift din partea stângă. Având un mecanism moale, tastatura este nemiloasă cu apăsările accidentale, utilizatorii urmând să aibă nevoie de o perioadă de acomodare pentru a atinge o viteză de scriere corectă suficient de ridicată.
Aranjarea tastelor este una clasică pentru ZenBook 15, laptopul oferind un bloc principal cu taste standard bine spațiate, taste direcționale compacte și un bloc numeric înghesuit care include și butonul de Power în colțul din dreapta-sus. Tastatura oferă un sistem de iluminare cu LED-uri albe și trei trepte de intensitate, acesta putând fi declanșat și prin atingerea touchpad-ului și având setată o perioadă de oprire automată de 60 de secunde.
Asus ZenBook 15 UX534 aduce ca noutate ScreenPad-ul pe care l-am mai văzut pe alte modele ZenBook și VivoBook lansate în 2019, acesta fiind un touchpad de mari dimensiuni care ascunde sub el un ecran IPS cu diagonală de 5,65” și rezoluție de 2160 x 1440 pixeli.
Touchpad-ul propriu-zis este similar cu alte modele fabricate din sticlă și oferă o suprafață cu fricțiune redusă care procesează bine mișcările complexe sau rapide. Implementarea este fermă și nu se deformează sau emite zgomote când este apăsată, în timp ce partea inferioară oferă butoane tăcute și ferme.
Prin apăsarea tastei F6, utilizatorul poate porni ecranul secundar ascuns sub touchpad, însă acest mod de lucru este recomandat doar atunci când folosiți alimentarea de la priză deoarece consumul energetic este cam mare. Ecranul poate funcționa fie ca ecran secundar în Windows, caz în care veți avea un al doilea monitor de mici dimensiuni pe care puteți supraveghea aplicațiile dorite, fie ca ecran secundar specializat pentru aplicațiile compatibile, caz în care va trebui să folosiți produse software compatibile dintr-o listă destul de săracă în acest moment.
Asus ZenBook 15 UX534 nu oferă un senzor pentru amprente, însă oferă camere video infraroșii integrate Windows Hello. Modelul nostru nu a dispus de așa ceva, deci este posibil ca nu toate modelele retail să ofere acest mod de autentificare.
Ecran
Asus ZenBook 15 UX534 primește un ecran cu diagonala de 15,6 inchi oferit în implementări diverse, noi primind pentru test modelele Full HD și UHD cu strat protector de sticlă.
După cum am explicat mai sus, stratul protector de sticlă ferește panoul de căldură disipată de sistemul de răcire, însă are evidentele dezavantaje ale unui ecran lucios, ceea ce face ca utilizarea în exterior sau în lumină interioară puternică să fie problematice.
Acest aspect este problematic în special pentru implementarea Full HD, care folosește panoul IPS modest fabricat de BOE pe care-l știm de la UX533. Din cauza stratului lucios de sticlă, și măsurătorile noastre sunt ușor afectate, luminozitatea maximă indicată ajungând doar la 260 nits.
- Panel HardwareID: BOE BOE07D8 (NV156FHM-N63);
- Coverage: 96% sRGB, 72% NTSC, 74% AdobeRGB;
- Measured gamma: 2.2;
- Max brightness in the middle of the screen: 256 cd/m2 on power;
- Contrast at max brightness: 640:1;
- White point: 8400 K;
- Black on max brightness: 0.40 cd/m2;
- PWM: No;
- Response time: ~42 ms GtG.
Ecranul a fost slab calibrat în mod implicit, remarcându-se punctul de alb anapoda și nuanța generală albăstruie, acestea necesitând un colorimetru pentru ajustare corectă. Am mai remarcat variații de culoare și luminozitate în colțurile inferioare, ecranul fiind în final suficient de bun, însă sub pretențiile pe care le avem de la un model lansat în 2019.
Versiunea ZenBook 15 UX534FTC oferă un ecran UHD, panoul ales de ASUS fiind de data asta mult mai bun. Fabricat tot de către BOE, acesta are o acuratețe coloristică mult mai bună (100% AdobeRGB), luminozitate mai mare și uniformitate mai bună.
- Panel HardwareID: BOE BOE07D( (NE156QUM-N64);
- Coverage: 100% sRGB, 100% NTSC, 100% AdobeRGB;
- Measured gamma: 2.2;
- Max brightness in the middle of the screen: 431 cd/m2 on power;
- Contrast at max brightness: 750:1;
- White point: 7300 K;
- Black on max brightness: 0.58 cd/m2;
- PWM: No.
- Response time: ~48 ms GtG.
Panoul UHD are, așa cum este de așteptat, un preț mai mare și un consum energetic mai ridicat, însă măcar ultimul aspect are un impact mai mic decât am fi crezut inițial. În plus, nici una dintre cele două opțiuni nu oferă rate de împrospătare mai mari de 60 Hz, ceea ce va dezamăgi amatorii de jocuri.
Trăgând linia la acest capitol, ASUS ar trebui să îmbunătățească acest aspect la generația următoare. Ecranul Full HD este doar acceptabil pentru standardele actuale iar modelul UHD este bun, dar mai scump și cu o disponibilitate limitată. În plus, deși ambele variante sunt acoperite cu sticlă lucioasă, nu oferă suport tactil, o opțiune prezentă pe mai micul UX434.
Hardware și performanțe
Ambele modele Asus ZenBook 15 UX534 testate au avut configurații de vârf cu procesoare Intel Core i7, 16 GB de memorie, unități de stocare SSD NVMe Samsung PM981 cu capacitate de 1TB și plăci video NVIDIA GeForce 1650 în implementarea Max-Q.
Modelul cu ecran UHD ZenBook UX534FTC vine echipat cu un procesor mai nou Intel Core i7-10510U din generația Comet Lake, o prezență nouă din a doua jumătate a anului 2019, în timp ce ZenBook UX534FT este echipat cu un procesor Intel Core i7-8565U. Cum diferența dintre cele două procesoare este minoră într-o astfel de implementare, ne vom ocupa în continuare doar de mai noul procesor din gama Comet Lake.
Unitatea de stocare SSD de 1 TB are o implementare PCIe x4, însă versiunile de 256 GB și 512 GB se pare că vor avea conectare PCIe x2, deci cei pretențioși vor opta probabil pentru un upgrade. Unitatea de stocare este de altfel și singura componentă care poate fi schimbată, procesorul, placa video, memoria și interfața de rețea wireless fiind lipite pe placa de bază. Accesul la unitatea SSD este destul de simplu, necesitând doar desfacerea șuruburilor Torx vizibile pe capacul inferior.
Placa video reprezintă o actualizare majoră pentru gama ZenBook 15, vechiul model GTX 1050 Max-Q din generația Pascal fiind înlocuit de un modern GTX 1650 Max-Q din generația Turing. Implementarea rămâne una destinată laptopurilor subțiri deoarece are un TDP maxim de numai 35W, în timp ce laptopurile full size pot primi modele de 50W, însă rămâne una extrem de competitivă atât timp cât nu intenționați să atacați cele mai noi jocuri la setările maxime de calitate.
Așa cum era de așteptat, procesorul face față fără nici o problemă activităților uzuale de redare media, utilizare aplicații de birou sau navigare Web, însă cei care aleg un procesor Core i7 probabil că vor intenționa să-l pună la treabă în aplicații mai pretențioase.
Pentru testele de performanță, am recurs ca de obicei la CineBench R15 care a fost folosit timp de 10 cicluri cu pauze de 2 – 3 secunde între ele. Laptopul a fost setat pe profilul energetic High Performance din Windows și lăsat la setările implicite.
Cu setările implicite, procesorul s-a stabilizat la o frecvență de 3,1 GHz iar scorul atins în CineBench a fost de circa 650 de puncte, în condițiile în care TDP-ul a fost de 24W iar temperaturile au urcat la 89 de grade.
Rezultatul este foarte bun pentru un procesor din gama U, ASUS alegând un TDP mai mare care favorizează performanța, prețul plătit fiind temperaturile de lucru mai ridicate. În comparație, modelul UX534FT echipat cu i7-8565U a fost mai rece cu 4-5 grade în timp ce a obținut rezultate similare. Modelul anterior UX533 testat anul trecut a oferit și el performanțe similare, însă acela era mai zgomotos, ceea ce arată că ASUS a ajustat sistemul de răcire pentru silențiozitate în cazul de față.
Am trecut apoi la subalimentarea procesoarelor, modelul i7-10510U fiind stabil la o scădere de 60 mV, în timp ce i7-8565U a fost stabil la o scădere de 80 mV. Trebuie menționat însă că primul model este încă în stadiul de pre-producție, în timp ce al doilea este un procesor deja des utilizat implementat pe o configurație finală comercială, deci în viitor am putea vedea îmbunătățiri la acest capitol.
La -60mV, procesorul a atins frecvențe stabile de 3,2 GHz și scoruri de 690-700 de puncte, TDP-ul și temperaturile fiind cam aceleași, deci o îmbunătățire de numai cinci procente. Subalimentat cu 80 mV, mai vechiul i7-8565U a atins frecvențe stabile de 3,2 – 3,3 GHz, scoruri CineBench de 700 – 710 puncte și temperaturi de circa 85 de grade.
Laptopul s-a comportat bine și pe baterie, TDP-ul limitat la 15W permițând atingerea unor frecvențe de 2,5 – 2,6 GHz și a unor scoruri CineBench de 580 de puncte
Pentru cei interesați de mai multe detalii, am utilizat suita clasică de teste sintetice.
- 3DMark 13 – Fire Strike: 6519 (Graphics – 7435, Physics – 9314);
- 3DMark 13 – Time Spy: 2888 (Graphics – 2807, CPU – 3458);
- Uniengine Superposition – 1080p Medium: 5597;
- GeekBench 4.4.2 64-bit: Single-Core: 5003, Multi-core: 14883;
- GeekBench 5.0.1 64-bit: Single-Core: 1195, Multi-core: 3849;
- CineBench R15 (best run): CPU 713 cb, CPU Single Core 171 cb;
- CineBench R20 (best run): CPU 1525 cb;
- x264 HD Benchmark 4.0 32-bit: Pass 1 – 172.02 fps, Pass 2 – 42.24 fps.
- x265 HD Benchmark 64-bit: 80.86 s.
Am refăcut apoi testele utilizând profilul subalimentat cu 60 mV.
- 3DMark 13 – Fire Strike: 6430 (Graphics – 7227, Physics – 10213);
- 3DMark 13 – Time Spy: 2913 (Graphics – 2803, CPU – 3756);
- Uniengine Superposition – 1080p Medium: 5536;
- PCMark 10: 4881 (Essentials – 8983 , Productivity – 7204 , Digital Content Creation – 4876);;
- PassMark: Rating: 4655, CPU mark: 10919, 3D Graphics Mark: 6002;
- GeekBench 4.4.2 64-bit: Single-Core: 5358, Multi-core: 16920;
- GeekBench 5.0.1 64-bit: Single-Core: 1228, Multi-core: 4000;
- CineBench R15 (best run): CPU 736 cb, CPU Single Core 180 cb;
- CineBench R20 (best run): CPU 1609 cb, CPU Single Core 419 cb;
- x264 HD Benchmark 4.0 32-bit: Pass 1 – 182.68 fps, Pass 2 – 44.46 fps;
- x265 HD Benchmark 64-bit: 77.12 s.
Privind în ansamblu, procesorul se comportă foarte bine pentru un model din gama U deoarece ASUS a ales un TDP mai mare care permite atingerea unor frecvențe de lucru mai ridicate. De altfel, procesorul se apropie de performanțele unui model Core H i5 cu TDP de 45W, dar are pretenții energetice mult mai mici, ceea ce-l face ideal pentru lucru pe baterie. Pe de altă parte, Core U i7 nu poate concura cu modelele cu șase nuclee din gama Core H i7, cei care au nevoie de putere de calcul urmând să fie mai fericiți cu un ultra-portabil bazat pe acestea din urmă.
Am trecut apoi la testarea combinată a procesorului și a plăcii video cu testele 3DMark TimeSpy Stress Test și LuxMark 3.1. Ambele modele nu au avut nici o problemă în acest regim, iar în cazul Luxmark 3.1, care simulează încărcări de 100% atât pe procesor cât și pe placa video, s-a observat limitarea procesorului la un TDP de 15W și la frecvențe de 1,5 GHz, în timp ce placa video a continuat să funcționeze în regimul maxim de 35W.
În final, am trecut la testarea cu jocuri reprezentative bazate pe DirectX 11 și DirectX 12, acestea fiind folosite cu profilul energetic Max Performance și procesorul subalimentat cu 60 mV. Am făcut testele atât la rezoluția FHD cât și UHD, în ultimul caz observându-se ușor imposibilitatea atingerii unui număr satisfăcător de cadre pe secundă.
FHD Low | FHD High | UHD Low | |
Bioshock Infinite | 162 fps | 136 fps | – |
Far Cry 5 | 57 fps | 46 fps | 19 fps |
Middle Earth: Shadow of Mordor | 92 fps | 66 fps | 25 fps |
Rise of Tomb Raider | 38 fps | 31 fps | 24 fps |
Shadow of Tomb Raider | 53 fps | 36 fps | – |
The Witcher 3: Wild Hunt | 72-94 | 42-62 fps | 23-30 |
Pentru comparație, am centralizat și datele obținute cu mai micul ZenBook UX434 (i7 Core U, MX250 10W), mai vechiul ZenBook UX533 (i7 Core U, GTX 1050 35W) și laptopul full-size Acer Nitro 7 (i7 Core H, GTX 1650 50W).
UX534 FHD High | UX433 FHD Low | UX533 FHD Ultra | Nitro 7 FHD Ultra | |
Bioshock Infinite | 136 fps | 77 fps | 114 fps | – |
Far Cry 5 | 46 fps | 23 fps | 24 fps | 56 fps |
Middle Earth: Shadow of Mordor | 66 fps | 50 fps | 57 fps | 88 fps |
Rise of Tomb Raider | 31 fps | 32 fps | 24 fps | 53 fps |
Shadow of Tomb Raider | 36 fps | 8 fps | – | 53 fps |
The Witcher 3: Wild Hunt | 42-62 fps | 27-38 fps | 24-32 fps | 46-56 fps |
După cum se vede mai jos, performanța în jocuri este bună iar placa video și procesorul se comportă bine, însă chiar și după subalimentarea cu 60 mV, temperaturile interne ating 85 – 90 de grade pe CPU și 78 – 80 de grade pe GPU.
Utilizarea jocurilor pe baterie este și ea posibilă, însă procesorul va fi limitat la un TDP de 15W iar placa video la un TDP de 30W. Rezultatele vor fi bune, însă autonomia nu va depăși 70 de minute.
În concluzie, ASUS ZenBook 15 UX534 poate rula binișor jocurile lansate în ultimii ani atât timp cât sunteți dispuși să renunțați la nivelul maxim de detalii. Acesta nu este însă un laptop de jocuri sub nici o formă, la aceiași bani putându-se găsi modele de componente mai bune și ecrane de 144 Hz, dar care sunt mai voluminoase și mai grele.
Răcire, conectivitate și audio
Asus ZenBook 15 UX534 păstrează sistemul de răcire de la UX533, acesta oferind două ventilatoare de 5V, două radiatoare și două conducte de transfer termic. El reușește să țină sub control procesorul și placa video, însă temperaturile sunt cam mari în jocuri și alte aplicații intensive.
M-aș fi așteptat ca temperaturile interne să urce și temperaturile externe într-o zonă neplăcută, însă carcasa atinge doar 45 de grade, ceea ce este o surpriză plăcută. Mai puțin plăcută este problema deja menționată a aerului cald evacuat peste partea inferioară a ecranului, temperaturile locale ale acestei zone trecând de 50 de grade. Dacă nu intenționați însă să rulați prea multe jocuri pe acest laptop, aceasta nu va fi o problemă prea mare, iar dacă sunteți consumator de jocuri, probabil că un laptop care să pună mai bine în valoarea placa video NVIDIA GTX 1650 ar fi oricum recomandat.
Asus ZenBook 15 UX534 este tăcut și rece în activitățile uzuale, iar dacă ventilatoarele nu se opresc niciodată, acestea sunt măcar silențioase și nu vor fi sesizate în timpul redării media sau navigării Web. În jocuri, nivelul de zgomot rămâne tolerabil deoarece atinge doar 40 – 41 dB, ceea ce arată optimizarea pentru silențiozitate în detrimentul temperaturilor interne. Din păcate nu există nici o opțiune de ajustare a regimului de lucru a ventilatoarelor, o lacună deja cunoscută a gamei ZenBook
Nu am remarcat zgomote emise de bobine sau alte componente electronice, însă cum această problemă a afectat produsele ASUS în trecut, nu pot garanta că produsul pe care-l cumpărați va fi și el la fel de silențios.
Adoptând cea de-a 10-a generație a platformei hardware Intel, ZenBook UX534FTC primește și o placă de rețea wireless Intel AX201. Aceasta s-a comportat ireproșabil atât la distanțe mici cât și prin pereți la distanțe mai mari, iar cei care au nevoie de conectivitate Ethernet vor găsi în pachet un adaptor USB util.
Sistemul audio a fost reproiectat odată cu bateria pentru a face loc touchpad-ului ScreenPad, cu această ocazie ASUS eliminând spațiul gol din jurul incintelor și mutând difuzoarele pe laterale, unde vor fi mai greu de obturat din greșeală. Calitatea audio nu a fost îmbunătățită semnificativ, sistemul audio fiind însă suficient de bun pentru utilizarea uzuală deoarece oferă un nivel sonor de 80 – 82 dB, distorsiuni neglijabile și redare buna în gamele înaltelor și mediilor, dar suferind la redarea frecvențelor joase.
ZenBook UX534 oferă o cameră Web cu rezoluție HD care nu strălucește la nici un capitol, așa cum se întâmplă cu cele mai multe modele implementate pe laptopuri. Aceasta va fi însoțită în unele regiuni de o pereche de camere infraroșii cu suport pentru autentificarea oferită de Windows Hello și două microfoane compatibile Cortana și Alexa.
Baterie și autonomie
Reproiectarea internă a redus capacitatea bateriei, este drept cu puțin, de la 73 Wh la 71 Wh. Chiar și așa, bateria rămâne una mare pentru un laptop subțire de 15 inchi, iar autonomiile sunt și ele pe măsură.
În cazul configurației cu ecran Full HD, autonomiile obținute au fost:
- 8+ h – editare text în Google Docs, Better Battery Mode, ecran la 40%, Wi-Fi ON;
- 8+ h – redare video YouTube FullHD, Better Battery Mode, ecran la 40%, Wi-Fi ON;
- 8+ h – redare video Netflix, Better Battery Mode, ecran la 40%, Wi-Fi ON;
- 5+ h – navigare Web intensivă, Better Performance Mode, ecran la 40%, Wi-Fi ON;
- 1h:10m – jocuri (Witcher 3), Max Performance Mode, ecran la 40%, Wi-Fi ON, no fps limit.
Configurația cu ecran UHD a avut o autonomie ceva mai mică, însă penalizarea a fost mai redusă decât m-aș fi așteptat
- 8+ h – editare text în Google Docs, Better Battery Mode, ecran la 30%, Wi-Fi ON;
- 8+ h – redare video YouTube FullHD, Better Battery Mode, ecran la 30%, Wi-Fi ON;
- 8+ h – redare video Netflix, Better Battery Mode, ecran la 30%, Wi-Fi ON;
- 4h:30m – navigare Web intensivă, Better Performance Mode, ecran la 30%, Wi-Fi ON;
- 2h – jocuri (Witcher 3), Max Performance Mode, ecran la 30%, Wi-Fi ON, no fps limit.
Activarea ScreenPad ridică nivelul consumului cu 1 – 4W, în funcție de ce anume se afișează pe el, deci este recomandata activarea lui doar dacă aveți neapărată nevoie de serviciile lui.
Laptopul este însoțit de un încărcător ușor și compact de 120W, o putere suficientă pentru această configurație. Acesta nu mai are însă designul compact de anul trecut, fiind un exemplar cu cabluri mai lungi. Din păcate, laptopul nu oferă încărcare rapidă, ceea ce face ca o baterie complet epuizată să necesite circa două ore pentru readucerea la 100%, iar portul USB-C nu oferă funcție de încărcare.
Preț și disponibilitate
Configurația UX534FT, adică cea bazată pe mai vechiul procesor Core i7-8565U, este deja disponibilă în ofertele locale. Prețurile încep de la circa 6000 de lei pentru o configurație mai simplă cu 16 GB RAM și SSD de 512 GB, și urcă până la 8000 de lei pentru modelele cu SSD de 1 TB și ecran UHD. Configurațiile bazate pe i7-10510U vor începe și ele să apară treptat prin oferte.
Pentru mai multe detalii despre prețuri și stocuri puteți intra aici sau aici.
Concluzii
Update-ul 2019/2020 and ZenBook-ul 15 UX534 rămâne un notebook competitiv în clasa sa, unul pe care l-as lua în considerare dacă aș fi un cumpărător pentru care portabilitatea și designul primează, dar mi-aș dori totuși un laptop cu ecran de 15-inch și nu aș fi dispus să fac mare rabat de la performanțe și autonomie.
Pe piața românească Zenbook-ul 15 are de partea sa și un preț competitiv în segmentul său, dar beneficiază și de lipsa unor competitori disponibili la nivel internațional.
Exisță însă o serie de aspecte ce v-ar putea îndepărta spre competiție. Ecranul FHD de exemplu, disponibil pe majoritatea configurațiilor, nu este grozav, iar componentele ajung la temperaturi ridicate în task-uri intensive. Mai mult, mă deranjează implementarea unui ecran lucios non-touch și designul sistemului de răcire, ce aruncă aerul fierbinte spre ecran și duce la încălzirea puternică a acestuia în jurul suprafeței de contact, fapt ce ar putea duce la degradarea sa în timp. Astfel, în încercarea de a crea un produs cât mai compact, consider că cei de la Asus au neglijat unele aspecte funționale, și de aceea nu pot recomanda ZenBook-ul 15 pentru task-uri ce pun serios componentele la lucru, precum jocurile, editarea 3D sau chiar programarea.
Desigur, alternativele similare din punct de vedere al designului si portabilității sunt semnificativ mai scumpe. Pintre aceastea, aș enumera Dell-ul XPS 15, Lenovo ThinkPad X1 Extreme sau IdeaPad S740, dar și ultraportabilele de gaming echipate cu cipuri grafice mult mai performante, precum Acer Predator Triton sau Asus ROG Zephyrus M.
Pe de altă parte, dacă jocurile și task-uri complexe nu sunt atât de importante pentru voi, ZenBook-ul 15 poate fi o alegere excelentă. Aș arunca totuși o privire și asupra competiției directe în acest segment, precum ultraportabilul Acer Swift 5 15 sau mai noul convertibil Lenovo Yoga C740.
Pro:
- carcasa compactă cu finisaje bune și aspect simplu
- ecrane FHD și UHD cu gamut mare
- tastatură rapidă și touchpad excelent cu ecran inclus
- performanțe bune în toate scenariile
- sistem de răcire tăcut, temperaturi foarte bune la nivelul carcasei
- autonomie bună
- preț competitiv
Contra:
- lipsa Thunderbolt 3 și USB charging
- ecranul FHD ar trebui să fie mai bun
- doar opțiuni de ecrane lucioase fără touch
- memorie lipită și un singur conector M.2
- temperaturi interne mari pe CPU și GPU
- evacuarea sistemului de răcire bate în ecran și îl încălzește