GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Asus ZenBook 15 UX533 review și teste (Core i7-8565U, GTX 1050 Max-Q)

Testat pe data de 25 aprilie 2019
Pe scurt: ZenBook-ul 15 UX533 este un produs de o multivalență pe care puține alte laptopuri de 15-inch o pot atinge. El se remarcă prin designul elegant și simplu, forma compactă, greutatea redusă, performanțele bune, autonomia mare și prețul competitiv, însă nu este lipsit de neajunsuri și anumite aspecte ce pot fi catalogate doar satisfăcătoare după standardele actuale.
Produs testat: Asus ZenBook 15 UX533   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4,5/5    Pret: începând de la 5400 Lei

ZenBook-ul 15 UX533 al celor de la Asus este un produs aparte, iar în articolul de mai jos găsiți impresiile adunate în urma utilizării sale pe parcursul ultimei săptămâni, cu bune și cu rele.

UX533-ul impresionează prin multivalența neobișnuită pe care o oferă, ce cu greu poate fi întâlnită pe vreun alt notebook de tipul său.

Și asta pentru că ZenBook-ul 15 oferă un ecran mat IPS de 15-inch, hardware suficient de performant pentru utilizarea de zi cu zi și pentru task-uri mai solicitante, chiar și jocuri într-o oarecare măsură, o baterie de capacitate peste media clasei, conectivitate aproape completă și o tastatură bunicică, toate într-un pachet compact, stilat și cu o greutate de doar 1.55 kg. Mai mult, ZenBook-ul UX533 are și un preț competitiv, sub al puținelor alternative cu dotări și caracteristici relativ similare.

Desigur, loc de mai bine există, la capitole precum luminozitate a ecranului, rigiditate a construcției sau calitate audio, dar chiar și așa ZenBook-ul UX533 este greu de bătut în clasa sa, tocmai de aceea a și primit un rating pe care rar îl acordăm. Mai multe despre punctele sale forte și neajunsuri, pe larg, în rândurile de mai jos.

asus-zenbook-ux533fd-main

Specificații Asus ZenBook 15 UX533

Ecran15,6″, 1920 x 1080 pixeli, IPS, mat, non-tactil
ProcesorIntel Whiskey Lake Core i7-8565U
VideoIntel UHD 620 + Nvidia GTX 1050 Max-Q 2GB DDR5
Memorie8 GB DDR4 2400 MHz (lipiți)
Stocare256 GB M.2 NVMe SSD (80 mm – Kingston RBU-SNS8154P3)
ConectivitateWireless AC (Intel AC 9560), Bluetooth 5.0, Ethernet (cu adaptor USB)
Porturi1x USB-A 3.1, 1x USB-A 3.0, 1x USB-C 3.1 gen2, HDMI (2.0), SD card-reader, mic/headphone
Baterie73 Wh, încărcător 90W
Dimensiuni354 mm x 220 mm x 17.9 mm
Greutate1,55 kg+ încărcător 0,35 kg
Alteletastatură cu iluminare, webcam HD, cameră IR, microfoane near-field mics, husă protectoare

Construcție și design

Forma este unul dintre cele mai importante puncte de atracție ale acestui laptop, deoarece ZenBook 15 UX533 este în mod vizibil mai compact și chiar ceva mai ușor decât cele mai multe alte notebook-uri cu ecran de 15”.

Această formă compactă a putut fi obținută în principal prin utilizarea unui ecran care are o ramă subțire nu doar pe cele trei laturi pe care le așteptăm de obicei, ci și o buză inferioară atât de îngustă încât îi cere utilizatorului să-și coboare ochii la un nivel neobișnuit de jos pentru a putea vedea bara de start Windows sau alte elemente grafice amplasate acolo. Din fericire, chiar așa subțire, rama ecranului este suficient de lată pentru a găzdui în partea superioară ansamblul format din camera Web, camera infraroșie și microfoanele near-field.

asus-zenbook-15-ux533-interior2

Amprenta mică este una dintre caracteristicile care a permis totodată reducerea greutății la numai 1,55 kilograme, mai puțin decât multe alte modele din aceeași gamă, în cazul modelului testat de noi, cu ecran mat. Versiunea cu ecran lucios și strat protector fabricat din sticlă are o greutate de 1,68 kilograme.

Cea de-a doua alegere care a făcut posibilă reducerea greutății este cea a materialelor de construcție. Aliajul metalic este folosit pentru întreaga carcasă iar rigiditatea acestuia este bună, rama ecranului și baza laptopului fiind suficient de rigide. Se remarcă o ușoară tendință de torsionare a capacului ecranului, undeva în zona centrală unde este amplasată sigla ASUS, și în zona tastaturii, însă acestea nu deranjează. Mai puțin inspirat construit este panoul inferior, acesta scârțâind și torsionându-se atunci când apucăm și ridicăm laptopul de margine, dar chiar și această problemă nu este sesizabilă atât timp cât lucrați la un birou sau țineți laptopul în poală.

ASUS oferă laptopul ZenBook 15 UX533 în două versiuni coloristice, albastru închis și argintiu, iar noi am testat-o pe prima dintre acestea. Aspectul general al laptopului este unul elegant, cu excepția dungii din material plastic auriu de deasupra tastaturii sub care sunt ascunse antenele, însă în același timp amprentele sau murdăria sunt ușor vizibile pe acest finisaj. Atât textura capacului cât și finisajul neted al zonei interioare nu doar că se murdăresc ușor, dar sunt și greu de curățat cu o simplă cârpă uscată, iar cei care țin la acest aspect ar putea opta pentru versiunea argintie, care este mai iertătoare din acest punct de vedere.

Unii utilizatori au reclamat că suprafața capacului ecranului se zgârie ușor, aceasta fiind, din nou, o problemă care poate deveni vizibilă în cazul versiunii albastre și ceva mai puțin deranjantă în cazul versiunii argintii. Consider că finisajul este destul de rezistent, dar, în final, vorbim de o suprafață metalică sensibilă la zgârieturi și lovituri dacă nu este protejată. ASUS oferă o husă în pachet și este recomandată utilizarea acesteia dacă doriți să păstrați laptopul în siguranță.

Din punct de vedere al ergonomiei, nu avem prea multe de reproșat, cele mai deranjante aspecte fiind iluminarea permanentă ascunsă în butonul Power și profilul ascuțit al muchiei frontale. În acest ultim caz, laptopul compensează cu un profil jos și un restpad generos, deci este posibil ca încheieturile utilizatorului să nu sufere prea mult în urma unui contact îndelungat cu această zonă o carcasei. Privind în rest, ZenBook 15 UX533 oferă piciorușe de sprijin mici, dar eficiente, porturi amplasate optim și un sistem de deschidere a ecranului care poate fi acționat cu o singură mână, dar care este totodată suficient de ferm pentru a sta deschis în orice poziție.

Sistemul de deschidere al capacului este cunoscutul ErgoLift de la ASUS, pe care l-am mai văzut deja pe modelele ZenBook lansate începând cu partea a doua a anului 2018. Acesta folosește muchia îndepărtată a capacului pentru rolul de susținere, deschiderea ecranului soldându-se cu înclinarea ușoară a bazei laptopului și oferirea unei poziții de lucru mai bune atât pentru utilizator, care poate tasta în condiții mai bune, cât și pentru sistemul de răcire, care beneficiază de un flux de aer mai consistent. Singurele probleme ar fi trăinicia micilor piciorușe cauciucate lipite pe rama capacului și unghiul de deschidere maxim de 145 de grade.

Din punct de vedere al conectivității, ZenBook 15 UX533 oferă cam tot ce ne-am dori, cu excepția compatibilității Thunderbolt 3 a portului USB-C. Conectorii sunt amplasați pe marginile laterale, însă cei mai mulți, inclusiv alimentarea, aglomerează partea dreaptă și ar putea deranja persoanele care folosesc un mouse și care conectează mai des și alte periferice.

Privind în ansamblu, ASUS ZenBook 15 UX533 este un laptop bun care oferă o carcasă arătoasă, are o ergonomie bună și este bine clădit, chiar dacă în acest ultim caz au fost făcute mici compromisuri pentru a reduce greutatea totală. După cum am spus deja, aș alege însă versiunea argintie, deoarece modelul albastru, chiar dacă poate mai arătos, este totodată și o capcană infernală pentru amprente și mizerie.

Tastatură și trackpad

Inițial m-am așteptat ca tastatura de pe UX533 să fie similară cu cea testată pe mai micul UX433, însă implementarea de față mi-a plăcut mai mult.

Butoanele au un răspuns cam șubred și o activare cam dură, care necesită o apăsare fermă, deci nu oferă inițial un sentiment de încredere celor care sunt obișnuiți să scrie cu viteze ridicate. După ce am trecut de perioada necesară pentru a mă obișnui cu o tastatură nouă, consider că implementarea de pe ZenBook 15 UX533 nu este doar tăcută și rapidă, ci și una destul de precisă; după două săptămâni, viteza mea de scriere a ajuns la o rată de acuratețe de 93%, puțin sub normalul de 95 – 97%.

asus-zenbook-15-ux533-keyboard-clickpad

Aranjarea tastelor este una obișnuită, remarcându-se butoanele mari și aerisit spațiate, dar și un bloc numeric ceva mai redus din punct de vedere al dimensiunilor. Unele persoane vor considera că acest bloc numeric este util, însă personal aș fi preferat tastatura mai aerisită fără bloc numeric pe care am văzut-o la ZenBook Pro 15.

Tastatura beneficiază de un sistem de iluminare cu strălucire ridicată și uniformă, trei intensități la alegere și activare prin simpla atingere a trackpad-ului. Finisajul este și el bun, lumina nestrecurându-se pe lângă taste. Contrastul caracterelor tipărite este bun în cazul versiunii albastre, însă versiunea Icicle Silver oferă caractere argintii pe butoane argintii și, în consecință, un contrast mult mai slab.

Trackpad-ul are dimensiuni medii, amplasare centrală și este separat de palmrest-ul din jur cu un șanț vizibil și sesizabil la atingere. Un model fabricat de Elan, acesta oferă o suprafață fabricată din sticlă și drivere Precision. Trackpad-ul s-a comportat în general bine, acesta interpretând fără probleme gesturile multiple sau atingerile. Butoanele ascunse sub suprafața de sticlă sunt și ele plăcute, acestea oferind o cursă fermă și silențioasă.

Algoritmii software de palm rejection mai au însă nevoie de ajustări, deoarece unele atingeri ușoare au fost interpretate ca atingeri duble, asta în timp ce alți utilizatori reclamă ocazionala lipsa de reacție sau interpretarea sacadată a deplasărilor degetului. Nu am întâlnit astfel de probleme în cursul testării, deci cei care întâmpină probleme ar trebui să actualizeze sistemul de operare și driverele pentru a vedea dacă este vorba de o simplă problemă software sau una cu adevărat de natură hardware.

Laptopul nu oferă un sistem de autentificare cu amprentă, însă oferă un sistem cu camere IR compatibil Windows Hello, care face ca autentificarea să se facă fără mari probleme.

Ecran

ASUS ZenBook 15 UX533 oferă un ecran cu diagonală de 15,6”, rezoluție Full HD și strat protector mat, existând și o versiune al cărui ecran este protejat de un panou de sticlă. În acest ultim caz, stratul de sticlă oferă o rigiditate mai bună și elimină parțial granularitatea specifică panourilor mate, însă acesta ridică greutatea totală a laptopului, adaugă reflexiile inerente unei suprafețe lucioase și tot nu oferă o suprafață tactilă, deci varianta standard cu panou mat este cea pe care noi o preferăm. În momentul lansării, ASUS a afirmat că va lansa și o versiune cu panou cu rezoluție UHD, însă acesta este de negăsit în acest moment.

Fabricat de către Shenzhen Boliya Optoelectronics, ecranul este destul de bun și oferă luminozitate, contrast și acuratețe coloristică peste media specifică gamei din care ZenBook 15 UX533 face parte. Având o strălucire maximă de 290 nits, ecranul va avea însă probleme în lumina naturală sau cea artificială foarte puternică, iar profunzimea negrului ar fi putut fi ceva mai bună la niveluri mari ale intensității iluminării. Reproducerea coloristică atinge o acoperire de 94% din spectrul sRGB, suficientă pentru activități uzuale, dar care îi va forța pe cei care fac editare foto sau video să apeleze la ecrane externe mai bune.

  • Panel HardwareID: BOE BOE07D8 (NV156FHM-N63);
  • Coverage: 94% sRGB, 71% NTSC, 73% AdobeRGB;
  • Measured gamma: 2.3;
  • Max brightness in the middle of the screen: 288 cd/m2 on power;
  • Contrast at max brightness: 700:1;
  • White point: 7400 K;
  • Black on max brightness: 0.41 cd/m2;
  • PWM: No.
  • Response time: ~45 ms GtG;

Panoul este destul de bine calibrat din fabrică, însă cei care simt nevoia vor putea îmbunătăți temperatura și reproducerea nuanțelor de gri cu o calibrare. Din punct de vedere al uniformității, vorbind aici la grămadă de culoare, luminozitate și bleeding, ecranul poate fi considerat doar “suficient de bun” deoarece, deși problemele există, acestea sunt destul de greu de remarcat cu ochiul liber.

screen-brightness-coverage-zenbook-ux533

Având un timp de răspuns de 45 ms GtG, ecranul este cam lent și nu se compară cu exemplarele cu frecvență de 144 Hz disponibile pe piață. Cum ASUS ZenBook 15 UX533 nu este însă un laptop pentru jocuri, acest aspect nu este critic, iar cei care insistă să se joace pe el vor fi deranjați de ghosting doar în jocurile cu acțiune rapidă.

Configurație și performanțe

Exemplarul testat de noi a fost o configurație din gama de bază, acesta oferind un procesor Intel Core i7-8565U din generația Whiskey Lake, 8 GB de memorie DDR4, o unitate de stocare SSD Kingston RBU-SNS8154P3 cu capacitate de 256 GB și o placă video NVIDIA GTX 1050 în implementarea Max-Q. ASUS afirmă că oferă plăci video GTX 1050 Max-Q cu frecvențe standard de 1000 MHz și Turbo de 1685 MHz atât în implementări cu 2 GB cât și cu 4 GB de memorie video, însă în acest moment nu găsim prin oferte decât modelele cu 2 GB, o cantitate ceva cam mică pentru jocurile moderne, care necesită între 2,5 și 3,5 GB.

Unitățile de stocare SSD cu capacități de 256 și 512 GB folosesc doar o interfață PCIe 2x, ceea ce înseamnă că va trebui să le schimbați dacă vreți beneficiile de viteză aduse de modul 4x, doar unitatea Samsung PM981 de 1 TB folosind toate cele patru canale PCIe de la bun început.

Deoarece procesorul, placa video și memoria sunt lipite de placa de bază, doar unitatea de stocare și placa de rețea pot fi schimbate, ceea ce înseamnă că va trebui să vă decideți de la bun început câtă memorie de sistem doriți. Din fericire, accesul la interior este facil, tot ce aveți de făcut fiind să înlăturați șuruburile Torx pe care le vedeți pe capacul inferior. Nu există șuruburi ascunse sub piciorușe și nici sigilii pe unitatea SSD, spre deosebire de cazul mai micului UX433, ceea ce face ca schimbarea acestor două componente să fie banală.

Înainte de a trece la testele de performanță pretențioase, trebuie să subliniem că ZenBook 15 UX533 nu este un laptop pentru jocuri, ci doar un laptop compact cu ceva capabilități 3D mai bune. Acesta se comportă excelent în regim uzual, fiind tăcut, silențios și neavând nici o problemă cu utilizarea mai multor aplicații în paralel, redarea media sau alte activități de acest fel.

Laptopul se comportă foarte bine și în sarcinile care pun accentul pe CPU și chiar pe GPU, fiind deci capabil să susțină programarea, editarea foto/video și alte activități mai pretențioase. Nu trebuie uitat că procesorul este unul din gama Core U, nu un model mai puternic Core H din seria Coffee Lake, însă acesta oferă autonomie mai bună și oricum se comportă mai bine decât alte implementări Core U.

Ca de obicei, am testat laptopul cu CineBench R15 folosit cel puțin 10 cicluri cu pauze de 2-3 secunde între acestea și am setat profilul High Performance din Windows 10. În aceste condiții, procesorul s-a stabilizat la o frecvență de 2,9 GHz, TDP de 24 W și temperaturi de 75 de grade, obținând un scor de 650 de puncte, ceea ce este excelent pentru o astfel de implementare. Acest lucru este posibil deoarece ASUS permite atingerea unui TDP mai mare ca de obicei, ceea ce îi oferă procesorului o șansă în plus să se desfășoare mai bine.

perf-temps-cinebench-1

Deoarece nu am putut instala utilitarul Intel XTU pe acest laptop, am recurs la mai vechiul Throttlestop și am obținut un sistem stabil atunci când am scăzut tensiunea de alimentare pe procesor cu 80 mV. În aceste condiții, procesorul a atins frecvențe de 3,2 GHz în condițiile atingerii unor temperaturi și a unui TDP identic, scorurile CineBench R15 de 690 – 700 puncte reprezentând un salt de performanță de 7 – 10 procente.

perf-temps-cinebench-undervolted-2-960x631

Performanța pe baterie a fost și ea bună, procesorul limitat la un TDP de 15W și frecvențe de 2,5 – 2,6 GHz reușind să atingă un scor CineBech de 570 de puncte, adică ceea ce multe alte implementări Core U oferă doar atunci când sunt alimentate direct de la priză.

perf-temps-cinebench-undervolted-battery-960x632

Am atașat mai jos rezultatele obținute în teste cu setările standard și profilul High Performance din Windows 10.

  • 3DMark 11: P7133 (Physics – 7568, Graphics – 7047);
  • 3DMark 13 – Fire Strike: 5146 (Graphics – 5582, Physics – 10642);
  • 3DMark 13 – Time Spy: 1734 (Graphics – 1618, CPU – 2935);
  • 3DMark 13 – Nigh Raid: 15540 (Graphics – 22983, CPU – 5482);
  • Uniengine Superposition – 1080p Medium: 3991;
  • PCMark 8 Conventional 3.0: 2637;
  • PCMark 10: 4386;
  • PassMark: Rating: 4688, CPU mark: 10442, 3D Graphics Mark: 4188;
  • GeekBench 3.4.2 32-bit: Single-Core: 4220, Multi-core: 15419;
  • GeekBench 4.1.1 64-bit: Single-Core: 5157, Multi-core: 16653;
  • CineBench R15 (best run): OpenGL 104.48 fps, CPU 811 cb, CPU Single Core 190 cb;
  • x264 HD Benchmark 4.0 32-bit: Pass 1 –193.35 fps, Pass 2 – 45.37 fps.

Am reluat o parte dintre aceste teste cu procesorul subalimentat cu 80 mV și am obținut o creștere de performanță de 8 – 10 procente pe procesor, fără a remarca și creșteri de performanță pentru interfața grafică.

  • 3DMark 11: P7203 (Physics – 8282, Graphics – 7074);
  • 3DMark 13 – Fire Strike: 5175 (Graphics – 5592, Physics – 11454);
  • GeekBench 4.1.1 64-bit: Single-Core: 5034, Multi-core: 16934;
  • x264 HD Benchmark 4.0 32-bit: Pass 1 –190.06 fps, Pass 2 – 48.50 fps.

Trecând la jocuri, am testat câteva jocuri DirectX 11 și 12 folosind profilul Max Performance și subalimentarea procesorului cu 80mV, rezultatele de mai jos oferind o imagine asupra a ce veți obține atât pe setările de calitate High.

FHD Tweaked
Far Cry 5 (DX 11, Ultra Preset, SMAA)24 fps
Middle Earth: Shadow of Mordor (DX 11, Ultra Preset)57 fps
Rise of Tomb Raider (DX 12, Very High Preset, FXAA)– fps
Shadow of Tomb Raider (DX 12, Highest Preset, TAA)– fps
The Witcher 3: Wild Hunt (DX 11, Ultra Preset, Hairworks Off)29 fps

Apoi am încercat aceleași jocuri și setări, dar de data aceasta cu un nivel de detalii medii.

FHD Tweaked
Far Cry 5 (DX 11, Normal Preset, SMAA)27 fps
Middle Earth: Shadow of Mordor (DX 11, Medium Preset)64 fps
Rise of Tomb Raider (DX 12, Medium Preset, FXAA)38 fps
Shadow of Tomb Raider (DX 12, Medium Preset, TAA)27 fps
The Witcher 3: Wild Hunt (DX 11, Medium Preset, Hairworks OFF)48 fps

În mod deloc surprinzător, laptopul nu face față jocurilor cu setările ridicate de calitate, dar se observă că acesta nu se prea descurcă nici măcar cu setări medii atunci când vine vorba de titlurile mai recente. Explicațiile sunt simple: GTX 1050 Max-Q este o implementare grafică din gama inferioară, nu cu mult mai rapidă decât cipul MX150, carcasa subțire a laptopului limitează disipația de căldură (și implicit frecvențele maxime) iar cei 2 GB de memorie video sunt insuficienți în jocurile moderne.

Mai jos se observă comportamentul laptopului ZenBook 15 UX533 în Far Cry 5. Performanțele sunt bune pentru acest hardware deoarece frecvențele pe CPU ating o medie de 2800 MHz iar cele pe GPU ating 1520 MHz, însă jocul nu oferă un număr suficient de mare de cadre pe secundă până nu coborâți setările de calitate la minimum.

perf-temps-gaming-farcry5-default-960x632

După subalimentarea procesorului, rezultatele în Far Cry 5, Witcher 3 și mai vechiul Shadow of Mordor arată astfel.

Impactul este minim deoarece, chiar dacă procesorul poate atinge frecvențe mai mari de lucru, performanța pe GPU este neschimbată. Limitând frecvența procesorului la 1,8 GHz am reușit să-i permitem plăcii video să atingă frecvențele maxime și să ofere astfel un spor de performanță de 7 – 10 procente, însă în acest caz procesorul devine o piedică, deoarece este prea lent.

perf-temps-gaming-farcry-default-noturbo

În concluzie, ASUS ZenBook 15 UX533 nu este un sistem grozav pentru jocuri, acesta descurcându-se onorabil doar cu jocurile mai vechi sau mai puțin pretențioase. Cum compatibilitatea Thunderbolt 3 lipsește și astfel conectarea unei plăci video externe este exclusă, cei care vor să se joace ar fi ideal să aleagă laptopurile de 15” cu procesoare Core H, care sunt însă mai grele, mai scumpe și au autonomie mai slabă.

Răcire, conectivitate și audio

Sistemul de răcire ales de ASUS are un design mai puțin întâlnit, acesta folosind două ventilatoare de 5V și două conducte de transfer termic prevăzute fiecare cu câte un radiator. Asemănătoare implementării Lenovo de pe Yoga 730, această soluție folosește radiatoare cu mai multe aripioare și conducte ceva mai lungi, oferind astfel și performanțe bune pentru configurația Core U/GTX 1050.

asus-zenbook-15-ux533-cooling

Sistemul de răcire nu este doar suficient de eficient, dar și tăcut. În jocuri sau alte aplicații intensive, nivelul de zgomot atinge doar 42 – 43 dB și poate fi ușor estompat de către difuzoare. Într-un regim obișnuit, nivelul de zgomot atinge doar 36 dB în condițiile în care nivelul sonor ambiental din cameră avea 34 dB, ceea ce înseamnă că laptopul va putea fi tolerat și noaptea, cu excepția cazurilor în care sistemul de operare descarcă și instalează actualizări.

Nu am remarcat zgomote electrice sau electronice deranjante, însă cum acestea sunt unele dintre cele mai frecvente probleme ale laptopurilor moderne; există utilizatori care reclamă acest neajuns și este bine să verificați cât mai repede dacă exemplarul cumpărat este acceptabil sau nu.

Temperaturile externe ale carcasei sunt mici în cursul utilizării normale și tolerabile în jocuri. În acest ultim caz, deși temperaturile se situează undeva în gama 40 de grade, se remarcă o tendință de încălzire în zona stângă și zona centrală a tastaturii, ceea ce ar putea deranja un utilizator mai pretențios.

temperatures-zenbook-ux533-daily-960x384 temperatures-zenbook-ux533-load-960x384

Platforma hardware este completată de o interfață de rețea Intel 9560, care oferă compatibilitate 802.11ac și Bluetooth 5.0, adică o prezentă bine cunoscută de ceva vreme. Performanțele wireless sunt bune, atât la distanță cât și la apropiere, remarcându-se doar ocazionale autentificări lente la ieșirea din Stand-By. ASUS oferă în pachet și un adaptor Ethernet cu conectare USB, un accesoriu util în anumite scenarii.

Camera Web are rezoluție HD și este mediocră, însă este însoțită de două microfoane compatibile Cortana sau Alexa și, mai important, de o cameră IR care va simplifica autentificarea biometrică oferită de platforma Windows Hello.

Sistemul audio folosește două incinte destul de mari care sunt ascunse pe partea din față a capacului inferior și este OK. Acesta are un volum sonor de 82 dB, nu are distorsiuni deranjante, nu generează vibrații prea deranjante în restpad și are o redare bună în gama înaltelor și mediilor, dar slabă în cazul joaselor. Redarea poate fi ușor îmbunătățită prin utilizarea aplicației AudioWizard, care mai corectează lipsa frecvențelor joase, însă nu trebuie să sperați la minuni.

asus-zenbook-15-ux533-speakers

Autonomie

Bateria aleasă de ASUS are o capacitate de 73Wh, o dimensiune destul de mare ținând cont că vorbim de un laptop compact, subțire și ușor. Nu este de mirare deci că și autonomiile oferite sunt bune, la acest aspect contribuind și procesorul cu consum scăzut și NVIDIA Optimus.

  • Peste 9h – editare text în Google Docs, Better Battery Mode, ecran la 30%, Wi-Fi pornit;
  • 10h – redare YouTube Full HD, Better Battery Mode, ecran la 30%, Wi-Fi pornit;
  • Peste 10h – redare Netflix Full HD, Better Battery Mode, ecran la 30%, Wi-Fi pornit;
  • 5h:45m – navigare Web intensivă, Better Performance Mode, ecran la 30%, Wi-Fi pornit;
  • 2h – jocuri (Shadow of Mordor), Max Performance Mode, ecran la 30%, Wi-Fi pornit, fps limitat la 40.

Încărcătorul de 90W este compact și ușor, însă acesta nu are ștecherul inclus, deci veți avea un cablu suplimentar în bagaje. Laptopul nu oferă încărcare prin intermediul portului USB-C.

Preț și disponibilitate

Asus ZenBook 15 UX533 se găsește deja în ofertele magazinelor locale, prețul acestuia începând de la 5400 lei. La acești bani veți primi configurația testată de noi, cea cu 8 GB RAM și SSD cu capacitate de 256 GB. Pentru circa 1300 de lei în plus, adică contra unei sume de 6700 lei, puteți alege versiunea cu 16 GB de memorie RAM și SSD cu capacitate de 512 GB, în timp ce modelul de vârf cu 16 GB RAM și SSD mai mare și mai rapid de 1 TB ajunge la un preț de circa 8000 de lei.

Pentru prețuri și stocuri actualizate, puteți intra aici sau aici.

Concluzii

ZenBook-ul 15 UX533 se adresează celor care caută un laptop ce oferă un bun echilibru între format, estetică, performanțe, ergonomie, autonomie și preț.

E compact și ușor, dar în același timp bine închegat și în același timp suficient de mare pentru a integra un ecran mat cu diagonală de 15-inch și conectivitate generoasă. E fâșneț în utilizarea uzuală, dar face față și task-urilor mai complexe sau jocurilor, într-o oarecare măsură, și nu face rabat nici la capitolul autonomie. De fapt, nu face cu adevărat rabat la mai nimic, chiar dacă unele aspecte precum rigiditatea capacului de pe burtă, luminozitatea maximă a ecranului sau calitatea audio ar putea fi îmbunătățite, iar prețul său este competitiv, sub al altor utrabook-uri cu capabilități similare, precum Lenovo-ul Yoga 730.

Tocmai de aceea Asus-ul ZenBook UX533 primește deplina noastră recomandare și un rating general de 4.5 din 5, pe care arareori îl acordăm.

Ar fi totuși două aspecte de menționat aici. E important să înțelegeți că acesta nu este un notebook pentru jocuri, chiar dacă includerea unui cip Nvidia GTX 1050 ar putea sugera altceva, și că veți găsi produse mai bine adecvate acestor task-uri în bugete mai limitate, desigur, mai voluminoase și mai grele. Recomandarea în acest caz ar merge spre seriile Asus TUF FX505 sau Lenovo Legion Y530, cu procesoare Core H, grafică GTX 1050 Ti sau 1060, precum și ecrane rapide cu rată de refresh de 144 Hz. În cazul în care gaming-ul și performanțele sunt primordiale pentru voi, dar totuși nu doriți să renunțați la formatul compact, va trebui să umblați la buget pentru a putea urca spre produse precum Asus ROG Zephyrus S, MSI GS65 Stealth Thin sau poate Lenovo Legion Y740.

Pe lângă aceasta, factorul random poate avea un impact asupra calității produsului pe care îl veți primi, utilizatorii interționali raportând neajunsuri legate de light bleeding la nivelul ecranului, coil whine, probleme în funcționarea clickpad-ului sau autonomie defectuoasă pe unele modele, pe care noi nu le-am experimentat pe versiunea testată. Tocmai de aceea vă recomandăm să testați cu atenție modelul primit, pentru a vă asigura că bifează căsuțele care ne-au făcut să apreciem varianta aici de față.

În concluzie, ne așteptăm să fiți măcar la fel de mulțumiți precum am fost noi de ZenBook-ul UX533, atât timp cât îi înțelegeți atu-urile, neajunsurile și nu aveți nenorocul unei versiuni defectuoase.

giz-recomandat

Pro:

  • formă compactă cu ecran cu ramă îngustă
  • aspect simplu și construcție bună
  • tastatură și touchpad bune
  • ecran mat bun
  • performanțe bune atât în uz normal cât și în sarcină
  • sistem de răcire tăcut și eficient
  • autonomie mare

Contra:

  • lipsa Thunderbolt 3
  • RAM lipit și SSD cu interfață lentă PCIe 2x
  • placa video nu este grozavă pentru jocuri
  • ventilatoare active în permanență, dar silențioase

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri