GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Asus ZenBook Duo 14 UX482 review: laptop compact cu două ecrane

Testat pe data de 9 februarie 2021
Pe scurt: ASUS ZenBook Duo 14 UX482 nu este un alt laptop obișnuit de 14", cele două ecrane fiind punctul principal de atracție. Acestea sunt completate de o implementare Tiger Lake bună, de un sistem de răcire eficient și tăcut, de o conectivitate bogată și de o baterie mare cu autonomie ridicată. Designul atipic aduce însă cu sine o serie de compromisuri care vor afecta experiența de lucru.
Produs testat: Asus ZenBook Duo 14 UX482   Testat de: Andrei Girbea    Nota: 4/5    Pret: începând de la 7000 Lei

Dacă ești în căutarea unui laptop care pune accent pe productivitate ASUS tocmai și-a actualizat seria ZenBook Duo, care acum include un model performant de 15 inch și unul mai compact și totodată mai accesibil cu ecran de 14 inch.

Acest review ți-l va prezintă pe cel din urmă, ZenBook Duo 14 UX482. Am petrecut câteva săptămâni cu versiunea finală, identică cu cea din magazine și îți voi prezenta în rândurile următoare impresiile personale despre acest laptop.

Nu este primul model de laptop ASUS cu două ecrane compact (vezi modelul UX481 din generația anterioară), deci am fost curios să văd îmbunătățirile aduse de generația din 2021. Ca și înainte, alegerea se reduce simplu la ai sau nu nevoie de laptop cu două ecrane, pentru că sunt în continuare necesare anumite compromisuri pentru a include această funcționalitate într-o carcasă de laptop de 14 inch. De exemplu acest model este mai greu și mai gros decât un ultrabook de 14 inch tipic, fiind în același timpul destul de impractic în utilizare dacă nu stă așezat pe birou datorită tastaturii și touchpad-ului, ambele aglomerate de prezența celui de-al doilea ecran.

În același timp ambele ecrane ale acestui ZenBook Duo sunt sensibile la atingere, oferă suport pentru folosirea unui creion (stilus), iar implementarea hardware a generației 11 Intel Tiger Lake este una foarte bună, oferind opțional o placă video dedicată Nvidia MX450, până la 32 GB RAM și o baterie de 70 Wh, mai mare decât ce primeși în mod normal într-un laptop de 14 inch.

Deci dacă te-ai decis că ai nevoie de un laptop cu două ecrane, mai jos vei găsi toate detaliile necesare și lucrurile de care trebuie să le știi înainte să cumperi modelul din 2021 al acestui ZenBook Duo.

ASUS-zenbook-duo-main

Specificații Asus ZenBook Duo 14 UX482

Ecran14″, 1920 x 1080 px, IPS, mat, tactil
12,6″, 1920 x 515 px, IPS, mat, tactil
ProcesorIntel Tiger Lake Core i7-1165G7 CPU, 4C/8T
VideoIntel Iris Xe
Memorie32 GB LPDDR4x 4266 MHz (lipiti)
Stocare1 TB M.2 PCIe x4 SSD (Samsung PM981)
ConectivitateWireless 6 (Intel AX201), Bluetooth 5.0
Porturi1x USB-A 3.2 gen1, 2x USB-C with Thunderbolt 4, HDMI 1.4, microSD card reader, mic/headphone
Baterie70 Wh, încărcător 65W
Dimensiuni322 mm x 222 mm x 17,3 mm
Greutate1,57 kg, încărcător 0,3 kg
Extrastastatură iluminare albă, ecran secundar 12″ ScreenPad Plus, webcam HD, camera IR Hello

Construcție și design

Cea mai mare schimbare survenită de la generația anterioară ZenBook Duo este amplasarea ecranului secundar pe un mecanism culisant, același pe care l-am văzut și pe Zephyrus Duo. Acest detaliu este important pentru că, în primul rând, înclină puțin ecranul secundar către utilizator și permite vizionarea în condiții mai bune a conținutului afișat, aceasta fiind o problemă la prima generația, și în al doilea rând permite sistemului de răcire să tragă aer și pe sub ecranul secundar, nu doar prin fantele de pe capacul inferior, ceea ce a îmbunătățit temperaturile și nivelul de zgomot.

ASUS-zenbook-duo-fin

Chiar și cu acest sistem, ecranul secundar este în continuare cam dificil de vizionat, unghiul ascuțit în care cade privirea utilizatorul provocând variații vizibile de contrast și culoare. În consecință, utilizatorul va trebui în continuare să se aplece în față pentru a putea citi mai bine ce este afișat pe acest ecran, lucru valabil în special pentru detaliile grafice sau textul cu o dimensiune redusă a fontului. Apreciem însă schimbarea pentru că este sesizabilă, și apreciem totodată utilizarea unui ecran mult mai luminos, care mai atenuează problemele de vizualizare în comparație cu ce am văzut acum un an.

ASUS a inclus în pachet și un stand detașabil, care se atașează pe capacul inferior și înclină laptopul într-o poziție și mai bună pentru tastat și utilizat ecranul secundar. Nu i-am acordat prea multă importanță acestui accesoriu atunci când am desfăcut laptopul, însă acesta reușește să împinge ecranul într-o poziție și mai bună, suplimentând înclinarea adusă de noul sistem culisant. Nu știu însă cât de fiabil va fi acest stand pe termen lung, deoarece acesta nu se atașează ferm pe capacul inferior iar banda de adeziv de pe marginea lui superioară deja începuse să se cojească după prima zi de utilizare.

Revenind la ecrane, ambele beneficiază acum de suprafață tactilă și strat protector mat, ceea ce îmbunătățește consistența utilizării și reduce strălucirile și reflexiile nedorite.

Laptopul este bine construit iar nuanța generală albastru închis îl face atrăgător din punct de vedere vizual. Șasiul este construit din aliaj de magneziu iar capacul folosește un aliaj de aluminiu, acesta din urmă fiind ceva mai sensibil la urmele de amprente, dar în general nu prea avem de ce să ne plângem la acest capitol.

Ergonomia, pe de altă parte, are ceva părți negative. Laptopul folosește deja bine cunoscutul design ErgoLift, care folosește rama inferioară a ecranului ca picior de sprijin și înclină astfel șasiul într-un unghi mai bun pentru tastare și vizionare a ecranelor, asigurând totodată și un flux de aer mai bun pentru sistemul de răcire, iar piciorușele mici cauciucate asigură o aderență bună. Deschiderea ecranului este însă limitată la 145 de grade, deși 180 de grade ar fi fost mai bine pentru un laptop gândit pentru portabilitate mare, iar dimensiunile și greutatea sunt mai mari decât cele văzute la alte laptopuri de 14” din generația actuală, cum ar fi ZenBook 14 UX425.

Deoarece tastatură și touchpad-ul au fost împinse către marginea inferioară a șasiului pentru a face loc ecranului secundar, unii utilizatori nu prea vor reuși să se obișnuiască cu această poziție de lucru. Eu nu am avut probleme atât timp cât laptopul a fost amplasat pe birou, însă poziția de lucru a necesitat împingerea laptopului cu 10 – 12 centimetri pentru a face loc pentru mâini, ceea ce a împins ecranele și mai departe de ochi și m-a făcut să simt că folosesc mai degrabă un sistem cu ecran mic decât un laptop cu design standard.

asus-zenbook-duo-14-typing-position

În spații limitate sau pe drum, designul este și mai incomod deoarece nu aveți un restpad pe care să vă așezați mâinile, iar utilizarea lejeră pe canapea este și ea problematică deoarece rândul inferior de taste este ușor apăsat de haine iar deschiderea maximă a capacului ecranului limitează vizionarea în bune condiții. De aceea, ZenBook Duo nu este un laptop pentru oricine, acesta având deci suficiente deficiențe, însă dacă doriți neapărat un ecran dublu, opțiunile disponibile nu prea vă lasă loc de ales.

Conectivitatea este destul de bună, ASUS ZenBook Duo 14 oferind un singur port USB-A, însă compensând cu două USB-C cu compatibilitate Thunderbolt 4 amplasate în stânga, la care se adaugă un port HDMI standard, un cititor pentru carduri MicroSD și conector audio in/out. Laptopul nu oferă un senzor biometric, însă oferă o cameră suplimentară IR compatibilă Windows Hello amplasată în partea de sus a ecranului și un capac acționat electronic pentru camera Web.

Tastatură si touchpad

Pe lângă probleme de ergonomie menționate anterior, tastatura și touchpad-ul sunt și ele afectate de formatul atipic al lui ZenBook Duo. La o primă vedere, tastatura pare una normală, însă aceasta impresie se va schimba când veți începe să o utilizați deoarece tastele sunt acum mai mici. În mod normal, ASUS folosește taste cu dimensiuni de 15×15 mm sau 16×15 mm, însă acestea au doar 14x13mm, iar dacă diferența pare mică pe hârtie, aceasta se va dovedi mare în realitate, în special dacă aveți degete ceva mai mari.

asus-zenbook-duo-14-keyboard

Deoarece nu există un restpad, veți fi nevoit să împingeți laptopul ceva mai departe pentru a vă putea sprijini mâinile pe suprafața mesei, iar această poziție amintește de cea a unei tastaturi desktop. Butoanele sunt plăcut la atingere, răspunsul este elastic iar activarea este tăcută și rapidă, laptopul putând fi unul excelent pentru scris, la fel ca alte ZenBook, dacă nu ar fi avut probleme menționate anterior.

Sistemul de iluminare folosește LED-uri de culoare albă și este uniform și puternic. Din păcate, pe sub taste se strecoară cam multă lumină, ceea ce este enervant, însă măcar sistemul poate fi activat cu o atingere de touchpad și este însoțit de indicatoare luminoase pentru Caps Lock și Fn-Esc.

Touchpad-ul este înghesuit în partea dreaptă a tastaturii. Acesta are o suprafață sensibilă și plăcută la atingere, însă nu vă veți putea bucura de ea așa cum trebuie din moment ce touchpad-ul are cam o treime din dimensiunea unui touchpad modern standard. Gesturile complexe sunt foarte greu de făcut și chiar și deplasările lungi cu degetul necesită exercițiu din cauza suprafeței de lucru redusă. Touchpad-ul este însoțit de butoane fizice tăcute, ferme și cu răspuns plăcut.

Ecran

ASUS a actualizat ambele ecrane disponibile pe această nouă generație ZenBook Duo 14 UX482. Opțiunea implicită are diagonală de 14”, rezoluție FullHD, acuratețe coloristică de 100% pentru spectrul sRGB și o luminozitate maximă de 400 nits. În testele noastre, exemplarul de față a oferit o luminozitate maximă de numai 300 nits, ceea ce-l face cam greu de utilizat în lumina puternică din exterior, dar este posibil ca și calibrarea Pantone implicită să fi afectat acest parametru.

Cam acestea sunt rezultatele obținute pe ecranul principal.

  • Panel HardwareID: AU Optronics AUOA48F (B140HAN06.B);
  • Coverage: 99.3% sRGB, 70.8% AdobeRGB, 73.3% DCI-P3;
  • Measured gamma: 2.21;
  • Max brightness in the middle of the screen: 313.92 cd/m2 on power;
  • Min brightness in the middle of the screen: 16.10 cd/m2 on power;
  • Contrast at max brightness: 1309:1;
  • White point: 6800 K;
  • Black on max brightness: 0.24 cd/m2;
  • PWM: No.

Iar acestea sunt rezultatele obținute pe ecranul secundar.

  • Panel HardwareID: BOE BOE0921 ( NV126B5M-N42);
  • Coverage: 60.2% sRGB, 41.5% AdobeRGB, 42.7% DCI-P3;
  • Measured gamma: 2.24;
  • Max brightness in the middle of the screen: 428.21 cd/m2 on power;
  • Contrast at max brightness: 1521:1;
  • White point: 6700 K;
  • Black on max brightness: 0.28 cd/m2;
  • PWM: N/A.

După cum se vede, acuratețea coloristică a ecranului secundar este mai mică, ceea ce îi va nemulțumi pe utilizatorii pretențioși. Contrastul și luminozitatea bune permit însă atingerea unei lizibilități mai bune decât în trecut, în ciuda unghiului mic din care acest ecran este privit.

ASUS a actualizat și software-ul ScreenPad pentru a putea îmbunătăți utilitatea ecranului secundar. Aplicația este încă în plină dezvoltare, însă cei care lucrează în aplicații de grafică și programare cu meniuri adiționale pot muta pe ecranul secundar instrumente, bare de lucru sau alte elemente de interfață pentru a face mai mult loc pe ecranul principal.

asus-zenbook-duo-14-screenpad

Hardware și performanțe

Exemplarul testat de moi este un model cu dotări de vârf, ZenBook Duo 14 UX482EA oferind un procesor Intel Core i7-1165G7 din generația Tiger Lake, interfață grafică Iris Xe, 32 GB de memorie LPDDR4x și o unitate de stocare SSD cu capacitate de 1 TB. Exemplarul a fost unul disponibil comercial, acesta fiind testat cu software-ul disponibil la începutul lui februarie 2021: BIOS 206 și MyAsus 2.3.11.0.

Bazat pe platforma Tiger Lake de la finele lui 2020, ZenBook Duo 14 UX482 oferă procesoare i5 și i7 cu patru nuclee și opt fire de execuție, interfața grafică Intel Xe și, opțional, o placă video NVIDIA MX450. Nu am avut la dispoziție decât modelul cu Intel Xe, dar acesta a fost dotat cu o cantitate generoasă de memorie și un SSD rapid Samsung PM981.

Toate componentele sunt lipite pe placa de bază, cu excepția unității de stocare SSD, însă și aceasta a fost acoperită cu o etichetă a cărui înlăturare duce la pierderea garanției. Înlăturarea capacului inferior este simplă, însă multe șuruburi sunt acoperite de capace de cauciuc pe care va trebui să le înlăturați și apoi să le lipiți la loc cu atenție. După cum se vede, unitatea SSD este acoperită cu o foaie de transfer termic care face legătura cu carcasa, permițând o disipare mai eficientă a energiei termice.

Software-ul este unul tradițional ASUS, MyASUS oferind acces la profilurile energetice, stare baterie și ajustări pentru ecran, în timp ce Audio Wizard se ocupă de setările plăcii de sunet. MyASUS oferă trei profiluri energetice:

  • Performance – CPU cu TDP de 25+W și ventilatoare cu nivel sonor de 40-42 dB;
  • Balanced – CPU cu TDP de 19+W și ventilatoare cu nivel sonor de 35-37 dB;
  • Whisper – CPU limitat la un TDP de 12+W și ventilatoare cu nivel sonor sub 30 dB.

Profilul Balanced oferă performanțe bune pentru toate activitățile comune, ventilatoarele rămânând oprite în cea mai mare parte a timpului și pornind într-un regim tăcut în cursul sarcinilor mai dificile. Whisper este cel mai tăcut profil, însă nu se comportă prea grozav în multitasking sau activități mai gurmande după putere de calcul.

Pentru testele mai pretențioase, am trecut apoi la CineBench R15, care a fost folosit preț de mai bine de 15 cicluri cu pauze de 2-3 secunde între ele și profilul Performance activat. Procesorul i7 funcționează la un TDP ridicat cu frecvențe mari pentru câteva cicluri, dar se stabilizează apoi la un TDP de 25W, frecvențe de 2,9 GHz, temperaturi de 68 – 72 de grade și un nivel de zgomot de 40 – 42 dB. Scorul obținut este de 750 puncte, peste media obținută de o implementare de Tiger Lake i7-1165G7, iar temperaturile de lucru sunt excelente.

Am testat apoi profilurile Balanced și Whisper. În primul caz, procesorul a fost limitat la 19W în timp ce ventilatoarele au fost mai puțin sesizabile iar temperaturile au fost mai scăzute, în timp ce în al doilea caz, TDP-ul atins a fost de 12W iar nivelul de zgomot a fost mai mic de 30 dB. Pe baterie cu profilul Performance activat, puterea maximă alocată pentru procesor a fost de 25W. Toate aceste detalii pot fi văzute în graficul de mai jos.

cineebench1-zephyrus-duo

Pentru a pune rezultatele în perspectivă, i7-1165G7 din ZenBook Duo funcționează la un TDP destul de ridicat de 25W, ceea ce-i permite să depășească un ZenBook 14 si să egaleze VivoBook 14 cu hardware similar. În comparație cu precedentul ZenBook Duo 14 UX481, UX482 este cu circa 20 de procente mai rapid, însă procesorul i7 cu 4 nuclee nu poate concura cu rivalii AMD Ryzen cu 6 sau 8 nuclee, Ryzen 7 4800U, de exemplu, obținând un scor dublu.

cineebench2-zephyrus-duo

Am trecut apoi la mai pretențiosul test CineBench R20 și la brutalul Prime95, în ambele cazuri procesorul stabilizându-se la 25W după un demaraj în forță la un TDP mai mare.

Am trecut apoi la testul de stabilitate 3DMark Stress Test, unde laptopul a ratat la mustață. Asta ne sugerează că performanța se degradează după ce căldura internă se acumulează, rezultatul având sens dacă ne uităm și la alte teste, unde procesorul pleacă la un TDP mare și apoi se stabilizează la 25W cu frecvențe pe CPU și GPU ceva mai mici decât cele cu care a pornit.

Am apelat apoi la tradiționala suită de teste de performanțe folosind profilul energetic Performance, ZenBook Duo UX482 fiind pus alături de Zenbook 14 UX425.

 UX482 – Intel i7-1165G7UX425 – Intel i7-1165G7
3DMark 13 – Fire Strike5293 (Graphics – 5832, Physics – 13692, Combined – 2026)4445 (Graphics – 5107, Physics – 10201, Combined – 1578)
3DMark 13 – Night Raid17370 (Graphics – 22348, CPU – 7679)13877 (Graphics – 17755, CPU – 6202)
3DMark 13 – Time Spy1826 (Graphics – 1653, CPU – 4517)1596 (Graphics – 1455, CPU – 3560)
3DMark 13 – Wild Life1232311480
Unigine Superposition – 1080p Medium32502787
Unigine Superposition – 1080p Extreme1099960
Handbrake 1.3.3 (4K to 1080p encode):24.23 average fps20.31 average fps
PassMark3992 (CPU: 12318, 3D Graphics: 3931, Disk: 22317)5478 (CPU: 12421, 3D Graphics: 3377, Disk: 11914)
PCMark 105064 (E – 10209, P – 6757, DCC – 5108)4670 (E – 9612, P – 6576, DCC – 4373)
GeekBench 5.3.1 64-bitSingle-Core: 1555, Multi-core: 5646Single-Core: 1489, Multi-core: 5288
CineBench R15 (best run)CPU 946 cb, CPU Single Core 227 cbCPU 838 cb, CPU Single Core 213 cb
CineBench R20 (best run)CPU 2195 cb, CPU Single Core 544 cbCPU 1789 cb, CPU Single Core 515 cb
CineBench R23 (best run)CPU 5154 cb, CPU Single Core 1505 cb
x265 HD Benchmark 64-bit66.31 fps84.04 fps

Am făcut și o parte din testele pentru stațiile de lucru pentru a vedea comportamentul în cazul unui regim de utilizare diferit.

 UX482 – Intel i7-1165G7UX425 – Intel i7-1165G7
Blender 2.90 – BMW Car scene- CPU Compute8m 8s9m 50s
Blender 2.90 – Classroom scene – CPU Compute22m 54s27m 33s

Deloc surprinzător, ZenBook Duo 14 a depășit ZenBook 14 la toate capitolele deoarece îi permite procesorului să atingă un TDP de 25W, spre deosebire de numai 19W în cazul celui de-al doilea. Se remarcă deci creșteri de performanță pe CPU de 3-5% în testele single-core, de 5-15% în testele multi-core și de 10-20% în testele de GPU. Chiar și așa, ZenBook Duo 14 rămâne o implementare low-power clădită pe un procesor cu doar 4 nuclee și 8 fire de execuție, și chiar dacă sunteți atrași de performanțele peste medie, trebuie să înțelegeți de la bun început și limitele platformei pentru a nu fi dezamăgiți.

Să trecem însă la comportamentul în jocuri, pentru a cărui testare am recurs la jocuri DirectX 11, DirectX 12 și Vulkan.

Core i7-1165G7 + Iris XeUX482 – i7-1165G7 25WUX425 – i7-1165G7 19WUX481 – i7 + MX250IdeaPad 7 – AMD R7 + Vega 8 26WUM425 – AMD R7 + Vega 7 13W
Bioshock Infinite (DX 11, Low Preset)83 fps (58 fps – 1% low)70 fps (40 fps – 1% low)76 fps81 fps (58 fps – 1% low)66 fps (50 fps – 1% low)
Dota 2 (DX 11, Best Looking Preset)64 fps (54 fps – 1% low)56 fps (44 fps – 1% low)53 fps (40 fps – 1% low)39 fps (28 fps – 1% low)
Far Cry 5 (DX 11, Low Preset, no AA)32 fps (20 fps – 1% low)26 fps (18 fps – 1% low)23 fps28 fps (24 fps – 1% low)21 fps (17 fps – 1% low)
Middle Earth: Shadow of Mordor (DX 11, Lowest Preset)83 fps (59 fps – 1% low)65 fps (47 fps – 1% low)53 fps33 fps (24 fps – 1% low)45 fps (36 fps – 1% low)
NFS: Most Wanted (DX 11, Lowest Preset)60 fps (56 fps – 1% low)60 fps (46 fps – 1% low)60 fps (46 fps – 1% low)56 fps (34 fps – 1% low)
Shadow of Tomb Raider (Vulkan, Lowest Preset, no AA)35 fps (22 fps – 1% low)28 fps (16 fps – 1% low)38 fps (22 fps – 1% low)27 fps (16 fps – 1% low)
Strange Brigade (Vulkan, Low Preset)56 fps (46 fps – 1% low)44 fps (28 fps – 1% low)41 fps (36 fps – 1% low)37 fps (32 fps – 1% low)

La fel ca în testele precedente, puterea maximă admisă a fost de 25W, aceștia fiind alocați între CPU și GPU. Imaginile de mai jos arată performanțe stabile și temperaturi bune de numai 60 de grade, însă platforma este capabilă de mai mult cu o limitare energetică mai generoasă, care de altfel ar fi fost și posibilă în acest caz.

Trecând la profilul Balanced, remarcăm coborârea nivelului de zgomot de la cei 42 dB anteriori la numai 35 – 37 dB. Cum si limita de putere scade însă la 19W iar frecvențele procesorului și interfeței grafice sunt mai mici, și performanțele scad în consecință.

În concluzie, aceasta este una dintre cele mai bune implementări Intel Tiger Lake i7-1165G7 văzute până acum, aceasta profitând de carcasa mai mare și de sistemul de răcire gândit să facă față și unei plăci video dedicate NVIDIA MX450.

Răcire, conectivitate și audio

ASUS a ales un sistem de răcire mai complex decât în cazul altor laptopuri din gama ZenBook, modelul de față folosind două ventilatoare grupate într-o parte și procesorul și placa video conectate la un radiator și o conductă de răcire în cealaltă parte.

Cum ZenBook Duo 14 aici de față nu oferă și o placă video dedicată, conducta de transfer termic deservește doar procesorul și o face foarte bine. De fapt, ținând cont de performanțele termice, ASUS ar putea chiar ridica limita maximă de putere a procesorului la peste 28W chiar și într-un regim susținut fără a afecta experiența în utilizare din moment ce temperaturile maxime măsurate aici nu au depășit 65 de grade.

asus-zenbook-duo-14-cooling

Din moment ce temperaturile interne sunt foarte bune, este de la sine înțeles că și exteriorul are temperaturi la fel de plăcute. Ventilatoarele se opresc atunci când sarcina procesorului este mică, în special dacă optați pentru profilul energetic Balanced, iar nivelul lor maxim de zgomot este măsurat în sarcină cu profilul Performance activat și atinge 42 – 43 dB. Acest nivel de zgomot este ceva mai mare decât în cazul altor laptopuri similare cu un profil similar Performance activat, dar este încă un nivel de zgomot bun, iar dacă preferați silențiozitatea, modul Balanced va tura ventilatoarele până la cel mult 35 – 37 dB.

Într-un regim uzual, temperaturile externe variază între 30 si 40 de grade, care poate părea puțin cam mult, dar vorbim de un regim în care ventilatoarele sunt oprite sau se învârt încet și tăcut. În jocuri, capacul inferior atinge 45 de grade, dar trece doar puțin de 40 la interior și, deoarece tastatura are o poziție atipică mai departe de componente, temperaturile ei sunt scăzute.

Sistemul de răcire direcționează în continuare aerul cald evacuat către ecran, însă deoarece temperaturile interne sunt bune, și cantitatea de căldură care ajunge pe ecran este mai mică și nu cred că va pune vreo problemă pe termen lung.

temperatures-zenbook-duo-daily
temperatures-zenbook-duo-gaming

Conectivitatea este asigurată de o interfață Intel AX201, care oferă Wi-Fi 6 și Bluetooth 5. Performanțele ei au fost bune, ratele de transfer și puterea semnalului oferite fiind ridicate chiar și la distanțe mai mari de router.

Camera Web cu rezoluție HD oferă o imagine acceptabilă pentru utilizări ocazionale, însă nu impresionează cu nimic.

Sistemul audio oferă două incinte amplasate pe marginile înclinate ale capacului inferior, sunetul reflectându-se astfel de suprafața de sprijin. Volumul maxim atinge un nivel mediu de 78 – 80 dB, însă am remarcat vibrații și distorsiuni la putere maximă, deci ar fi bine să setați sistemul audio la un nivel de cel mult 60 de procente.

Calitatea redării este acceptabilă pentru uzul cotidian, dar nu impresionează deoarece duce lipsa frecvențelor joase. ASUS încearcă să compenseze acest aspect prin activarea implicită a profilului Music din aplicația de control Audio Wizard, însă am preferat să opresc această procesoare software, sunetul îmbunătățindu-se ușor, însă cu o scădere a nivelului audio maxim la 74 – 76 dB.

asus-zenbook-duo-14-speakers

Baterie și autonomie

Bateria din ZenBook Duo 14 UX482 are o capacitate de 70Wh, mai mare decât ceea ce se poate găsi în general pe laptopuri de 14”. Autonomia va varia în funcție de activitate, utilizarea ecranului secundar aducând și ea un consum suplimentar, însă în general ar trebui să vă așteptați la autonomii bune.

Acestea au fost autonomiile obținute în testele standard cu ecranul secundar activat

  • 8h – editare text Google Docs, Whisper Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
  • 8h – redare video YouTube FullHD, Whisper Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
  • 10h – redare video Netflix, Whisper Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
  • 4-5h – navigare Web intensivă, Balanced Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit.

Oprirea ecranului secundar a îmbunătățit aceste rezultate.

  • 10h – redare video YouTube FullHD, Whisper Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
  • 12h – redare video Netflix, Whisper Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
  • 5-6h – navigare Web intensivă, Balanced Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit.

Laptopul este însoțit de un încărcător compact cu putere de 65W, conectare USB-C și cabluri lungi. O încărcare completă durează circa 2 ore, însă puteți umple circa 60% din capacitatea bateriei în mai puțin de o oră.

Preț și disponibilitate

ZenBook Duo 14 UX482 este disponibil și în ofertele locale, prețurile începând de la 7000 lei pentru varianta cu procesor Core i5, 8 GB RAM și SSD cu capacitate de 512 GB. Pentru configurația cu procesor i5, 16 GB RAM și SSD de 1 TB va trebui să plătiți circa 500 de lei în plus, iar modelul de vârf testat de noi care oferă un procesor Core i7, 32 GB RAM și SSD de 1 TB este disponibil contra sumei de 8800. Variantele cu placă video dedicată NVIDIA MX450 nu sunt însă disponibile momentan iar prețurile sunt și ele necunoscute.

Pentru mai multe detalii despre configurații, stocuri și prețuri puteți intra aici sau aici.

Concluzii

Cum am menționat deja de câteva ori în acest review, ZenBook Duo 14 UX482 nu este un laptop tipic de 14 inch. Atuul principal este prezența celui de-al doilea ecran, la care se adaugă implementarea bună hardware, răcită corespunzător, autonomia bateriei și selecția de porturi.

Da, într-adevăr hardware-ul are la bază o platformă Intel pentru ultrabook-uri, deci nu te aștepta la o experiență multitasking extraordinară, dar puțină editare foto/video sau programare ar trebui să fie genuri de sarcini care pot beneficia de prezența ecranului secundar. Deci, dacă rulezi aplicații care au nevoie de ultimul strop de performanță sau te joci atunci modelul ZenBook Pro Duo de 15 inch este o alegere mult mai bună, chiar dacă este mai scump și mai mare. O sa îl testez și pe acela cât de curând, deci fii cu ochii pe GiZ.

Să revenim însă la acest ZenBook Duo, care a trebuit să facă o serie de compromisuri din cauza spațiului limitat. Tastatura este plasată în partea de jos a carcasei și este confortabilă doar atunci când tastezi așezat frumos la birou. Pe canapea nu este la fel de confortabilă, nici pe departe. În plus, tastele sunt mai înghesuite comparat cu alte tastaturi de laptop de 14 inch, deci cei cu degete mari nu vor fi foarte fericiți.

Și ar mai fi un lucru aparent nesemnificativ la prima vedere, dar în realitate ajunge să fie destul de deranjant. Din cauza faptului că trebuie să poziționezi tastatura mai departe ca să poți tasta confortabil ecranul este și el împins automat mai departe, deci experiența de utilizare este similară cu cea a unui laptop cu ecran de 12 sau 13 inch.

În final ajungi să plătești extra față de un laptop tradițional cu un singur ecran și o configurație similară, primind în schimb un laptop mai voluminos și mai greu.

Tu decizi dacă îți poți asuma aceste compromisuri. Nota finală pentru ZenBook Duo 14 este 4 din 5 stele, dar este valabilă doar dacă privești acest laptop ca pe singurul model compact cu două ecrane din care am dedus puncte pentru tastatura înghesuită și designul care îl fac impractic în anumite scenarii. Comparat cu laptopurile obișnuite de 14 inch nota ar fi și mai mică, însă din moment ce acest model ar trebui să te intereseze doar dacă îți dorești neapărat două ecrane, comparația generală nu prea are sens.

Cam acestea sunt gândurile mele despre ASUS ZenBook Duo 14 UX482. Îți predau ție acum ștafeta. Sunt curios să aud părerea ta așa că te invit să comentezi mai jos.

Pro:

  • construcție bună și design atractiv
  • ecran IPS mai bune decât la generația precedentă
  • performanțe bune și temperaturi scăzute în modul Perfomance
  • sistem de răcire eficient și tăcut
  • autonomie mare

Contra:

  • portabilitate mică și ergonomie redusă în alte condiții decât biroul
  • tastatură înghesuită și touchpad minuscul
  • ScreenPad nu are încă o orientare optimă
  • Tiger Lake nu oferă puterea necesară pentru activitățile care necesită două ecrane

3 comentarii

  1. Costy

    15 februarie 2021 la 18:25

    Imi place mult ca cei de la ASUS au pus in cutie si acel suport pentru a putea detasa laptopul de la suprafata pe care sta. In acest fel nu mai retine asa de mult praf, scame iar racirea este mai eficienta.

  2. Cristian

    16 februarie 2021 la 13:45

    Chiar este un laptop foarte versatil cu performante bune pe care te poti baza in mai multe domenii de activitate ecranul secundar oferindu-ti un plus foarte mare dar si procesorul cu noua placa grafica Intel Iris Xe ce este deja nextlevel impreuna cu portabilitate, conectivitatea si autonomia foarte mare!

  3. Robert Dinica

    23 februarie 2021 la 14:47

    Intr-adevar este un laptop deosebit cu un design si ecran cool care se culiseaza (mult mai fain decat varianta anterioara) cu performante bune pe care iti poti face treaba si de acasa si din deplasare fara probleme, autonomie mare, foarte bun pentru multi tasking si este de apreciat ca au pastrat si mufa jack!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri