Asus ZenBook S13 UX392FN review și teste – vârful de gamă în 2019
În cadrul acestui articol am adunat impresiile testării ZenBook-ul S13 UX392, vîrful de gamă al celor de la Asus pentru anul 2019 în segmentul ultrabook-urilor premium.
Modelul UX392 este succesorul unui produs foarte reușit, modelul ZenBook UX391, unul dintre ultraportabile noastre preferate din 2018. Astfel, noua versiune trebuie să satisfacă așteptări și pretenții ridicate, și o face în bună măsură, prin prisma construcției solide și rafinate, a ecranului de bună calitate și a hardware-ul de ultimă generație, coroborate cu un preț competitiv, nu redus, dar sub al competitorilor direcți precum Dell XPS 13 9380 sau Lenovo ThinkPad X1 Carbon.
Desigur, ZenBook-ul UX392 rămâne un produs de nișă și un produs cu anumite hibe. Despre toate aceste aspecte, cu puncte forte și lipsuri, discutăm pe larg în amplul review de mai jos, care vă va ajuta să decideți dacă Asus-ul ZenBook S13 UX392 este laptopul adaptat nevoilor și bugetului vostru, sau nu.
Specificații Asus ZenBook S13 UX392FN
Ecran | 13,9″, 1920 x 1080 px, IPS, non-tactil, glossy |
Procesor | Intel Whiskey Lake Core i7-8565U |
Video | Intel UHD 620 + Nvidia MX150 2 GB GDDR5 (10DE 1D12), Optimus |
Memorie | 16 GB LPDDR3 2133 MHz (lipiți) |
Stocare | 256 GB SSD (WDC PC SN520 – M.2 PCIe x2 80 mm) |
Conectivitate | Wireless AC (Intel AC 9560), Bluetooth 5.0 |
Porturi | 1x USB-A 3.1 gen 2, 2x USB-C gen 2 (with DP and charging), microSD card reader, mic/headphone |
Baterie | 50 Wh, încărcător 65 W |
Dimensiuni | 316 mm x 195 mm x 12,9 mm |
Greutate | 1,1 kg |
Altele | tastatură cu iluminare albă, webcam HD |
ASUS oferă laptopul ZenBooK S13 UX392 în mai multe variante, acestea oferind procesoare Intel Core i5 sau i7 din generația Whiskey Lake, 8 sau 16 GB de memorie și 256, 512 sau 1024 GB de stocare SSD. În plus, există două serii de produse: modelul UX392FN cu placă video NVIDIA MX150, adică cel pe care-l vom testa în continuare, și UX392FA, care oferă doar interfața grafică UHD 620 inclusă în procesoarele Intel. Dincolo de acest aspect, laptopurile sunt identice, deci cea mai mare parte a articolului poate acoperi ambele serii.
Construcție și design
ASUS ZenBook S13 UX392 are o greutate de 1,1 kilograme și o grosime de 12,9 milimetri, fiind astfel unul dintre cele mai subțiri și mai ușoare laptopuri de 14” disponibile, dar este în plus și compact datorită utilizării unui ecran cu margini foarte subțiri care urcă raportul dintre suprafața panoului și cea totală la 97%.
Un alt elemente constructiv care a contribui la reducerea dimensiunilor este și sistemul de închidere Ergolift specific ASUS, balamaua ecranului fiind construită astfel încât să folosească marginea inferioară a capacului ca pe un picior de sprijin și să ridice tastatura într-un plan înclinat pentru a ușura tastarea în momentul deschiderii.
Acest design bazat pe Ergolift nu este o noutate, sistemul putând fi văzut pe cele mai multe laptopuri ZenBook lansate în cursul anului trecut, însă implementarea ZenBook S13 UX392 minimizează rama superioară a ecranului fără a repoziționa camera Web. Aceasta este amplasată, împreună cu microfoanele aferente, pe o protuberanță care servește totodată și ca o buză utilă pentru deschiderea ușoară a ecranului. Din păcate, producătorul nu a avut loc aici și pentru o cameră infraroșie pentru autentificarea facială rapidă, singura opțiune modernă de autentificare rămânând senzorul pentru amprente.
ASUS ZenBook S13 UX392 este mai bine clădit decât alte modele ZenBook deoarece folosește o carcasă monobloc fabricată din aliaj de aluminiu, în locul mai ieftinei construcții cu șasiu din plastic și foi metalice exterioare. Din acest motiv, UX392 se poate lăuda cu o carcasă rigidă care are tendințe practic nule de torsiune în zona tastaturii sau capacului, iar îmbinările sunt de foarte bună calitate, spre deosebire de cele sesizabile și nu mereu elegante de pe celelalte modele ZenBook de 13 sau 14”.
Procesul de fabricare prin strunjire și frezare lasă însă unele muchii și colțuri ascuțite în zona capacului și în special în zona carcasei inferioare, acestea fiind cam neprietenoase cu încheieturile sau degetele. Muchiile din zona restpad-ului și tastaturii sunt de fapt teșite, însă unghiul acesta este ascuțit și diferit de clasicul 45 de grade, de aceea și senzația tactilă este mai aspră. Acesta este un aspect cu care va trebui să vă obișnuiți, însă măcar vă puteți consola cu ideea că finisajul face parte din nota de simplitate și funcționalism a designului.
Consider că ZenBook S13 UX392 este și unul dintre cele mai frumoase laptopuri disponibile pe piață în acest moment. Disponibil într-o singură culoare, numită Utopia Blue de către producător, laptopul are o nuanță albăstruie care pare să fie un rezultat al însuși procesului de șlefuire a suprafeței metalice, iar aceasta este asezonată cu accente aurii în zona siglei ASUS de pe capac și a caracterelor de pe tastatură. Poate că laptopul pare un clasic model argintiu din aluminiu, însă culoarea diferă de cea pe care o veți găsi pe alte laptopuri, iar finisajele șlefuite ale suprafețelor metalice vor ascunde bine urmele de murdărie și amprentele. Cei care poartă ceasuri cu brățară metalică trebuie să fie însă atenți, deoarece muchiile din zona restpad-ului se pot ciobi destul de ușor.
Trecând peste aspectul muchiilor ascuțite, ZenBook S13 UX392 stă destul de bine la capitolul ergonomie. Palmrest-ul oferă o suprafață destul de mare, piciorușele cauciucate sunt ferme, iar ecranul poate fi deschis ușor cu o singură mână. Capacul ecranului are însă o deschidere de numai 130 de grade, ceea ce poate fi deranjant în anumite situații, iar marginea inferioară a ecranului, care este folosită drept picior de sprijin de către sistemul ErgoLift, nu are o priză prea bună pe masă. De aceea, ZenBook S13 UX392 alunecă pe birou mai ușor decât alte laptopuri, deci trebuie să fiți atenți să nu vă împiedicați de cablul de alimentare dacă nu vreți să testați rezistența lui la șocuri.
Conectivitatea este singurul capitol unde UX392 nu se ridică tocmai la înălțimea așteptărilor. Laptopul oferă doar două porturi USB-C, un port USB-A și cititor pentru carduri, însă aspect nu este tocmai surpinzător dacă ținem cont că vorbim despre un model subțire și compact.
Porturile USB-C oferă rate de transfer specifice USB 3.1 gen2, încărcare și ieșire video Display Port, însă nu și compatibilitate Thunderbolt 3. ASUS a abandonat-o pentru a putea oferi o placă video MX150, însă lipsa ei este totuși nejustificată dacă ținem cont că procesorul oferă 16 canale PCIe, suficiente pentru a susține ieșirea video, Thunderbolt 3 și un SSD simultan.
Privind în ansamblu, ZenBook S13 UX392 este o îmbunătățire a deja excelentei generații anterioare UX391 la capitolele design și construcție, adăugând în plus și un ecran mai mare. Carcasa are unele muchii cam ascuțite care vor pune probleme, însă cea mai mare problemă este eliminarea compatibilității Thunderbolt 3 care a fost oferită de generația anterioară, ceea ce va văduvi utilizatorul de unele opțiuni precum conectarea cu o placă video externă sau transferul de date cu viteze ridicate.
Tastatură și touchpad
Tastatura de pe acest laptop arată la fel ca cea de pe ZenBook 14 UX433, însă utilizarea ei a scos la iveală câteva diferențe. Aranjarea este una standard, cu butoane mari cu suprafață moale, mecanism cu cursă scurtă și taste funcționale miniaturizate. Butonul Power este amplasat în colțul din dreapta-sus pe același rând cu tastele funcționale, de aceea este recomandată dezactivarea lui din setările Windows pentru a nu-l apăsa accidental în loc de Delete, chiar dacă producătorul s-a străduit să-l facă mai dur pentru a fi mai ușor de diferențiat tactil.
Caracterele aurii de pe taste nu au un contrast prea grozav și sunt greu de citit fără iluminare, însă devin ușor de citit cu lumina de fundal activată. Tastatura oferă trei trepte de intensitate, iar sistemul acoperă uniform toate butoanele și nu permite strecurarea luminii pe lângă taste într-un mod deranjant.
Mecanismul tastaturii are o cursă destul de scurtă de 1,4 milimetri și un răspuns bun. Față de vechea implementare de pe UX433, tastatura de pe UX392 are un mecanism ușor de apăsat, nu are răspuns cauciucat enervant și nici nu necesită apăsarea pe mijlocul butoanelor pentru o activare corectă. Din aceste motive, tastatura de pe ZenBook S13 UX392 este rapidă, însă este totodată destul de neiertătoare cu greșelile, iar acuratețea mea după mai multe ore nu a trecut de 92 – 93 de procente, puțin sub standardul personal de peste 95%. Am remarcat că una dintre cele mai enervante activități este apăsarea butonului Shift din stânga pentru diacritice, combinația punându-mi la încercare degetul mic, la care s-au adăugat și alte mici probleme.
Tastatura este totodată mai zgomotoasă decât modelul folosit la UX433, iar dacă lucrați în medii foarte tăcute, acest aspect s-ar putea să-i deranjeze pe cei din jur.
Touchpad-ul este ceva cam scund deoarece și palmrest-ul este mai mic decât în cazul altor laptopuri de 14”, însă este suficient de bun pentru un utilizator obișnuit. Modelul oferit de Synaptics are o suprafață acoperită cu sticlă care procesează foarte bine gesturile complexe și este însoțit de drivere Precision. Mecanismul de sunt touchpad este ferm și precis, poate puțin cam dur pentru gustul meu, iar suprafața este netedă și stabilă, ceea ce se traduce prin absența zgomotelor neplăcute generate de apăsările mai dure.
O problemă a touchpad-ului este însă senzorul de amprente. Acesta este precis și rapid, achitându-se bine de sarcina autentificării biometrice rapide, însă este prea ușor de atins din greșeală în timpul utilizării touchpad-ului, ceea ce întrerupe, bineînțeles, mișcarea cursorului pe ecran. Aș fi preferat deci o cameră infraroșie în loc de un senzor pentru amprente, dar poate că dorința mea va fi satisfăcută la generația viitoare.
Ecran
ASUS ZenBook S13 UX392 oferă un ecran IPS cu diagonală de 13,9” și rezoluție Full HD, acesta fiind unul dintre cele mai bune ecrane văzute până acum pe un ZenBook și reușind în sfârșit să ajungă la nivelul modelelor folosite de alți producători pe laptopurile lor de top.
Panoul IPS este fabricat de către Tianma, un producător mai puțin cunoscut în lumea PC, dar care activează cu succes în lumea telefoanelor și este furnizor pentru Xiaomi și, în trecut, și pentru Apple. Ecranul oferă un nivel bun de strălucire de peste 400 nits, o uniformitate care are o variație maximă de 9 procente între zona cea mai întunecată și zona cea mai luminoasă, și niveluri bune de negru, de contrast și de acuratețe coloristică.
Ecranul este bine calibrat din fabrică, remarcându-se în special nivelul de gama și temperatura bine ajustate, iar cei pretențioși vor fi nevoiți să facă o calibrare suplimentară doar dacă vor să regleze fin reproducerea culorilor și nuanțele de gri.
- Panel HardwareID: TIANMA XM (TL139VDXP01);
- Coverage: 99% sRGB, 73% NTSC, 77% AdobeRGB;
- Measured gamma: 2.2;
- Max brightness in the middle of the screen: 394 cd/m2 on power;
- Contrast at max brightness: 950:1;
- White point: 6500 K;
- Black on max brightness: 0.41 cd/m2;
- Average DeltaE: 1.54 uncalibrated, 0.65 calibrated;
- PWM: N/A.
Prima problemă a ecranului este stratul superior fabricat din sticlă care nu oferă și control tactil, ci este folosit doar pentru protecție și ranforsare. Acest strat generează, așa cum este de așteptat, străluciri nedorite pe care le-aș putea tolera doar dacă ar fi vorba de un ecran tactil. Unele persoane preferă ecranele acoperite cu sticlă deoarece oferă o imagine mai plăcută, însă eu aș fi preferat un strat protector mat pentru a beneficia de o lizibilitate mai bună în lumină.
Cea de-a doua problemă este lumina care se strecoară pe lângă marginile ecranului. Rama îngustă apasă pe panou, iar aceste detaliu constructiv generează bleeding vizibil, chiar dacă acesta este vizibil doar pe întuneric cu luminozitatea reglată la nivelul maxim. Dacă în cazul acesta putem vorbi de o deficiență nu prea deranjantă, nimeni nu poate garanta că alte exemplare nu vor avea probleme exacerbate la acest capitol.
Configurație și performanțe
Exemplarul testat de noi a fost o versiune superioară a modelului ASUS Zenbook S13 UX392FN, acesta oferind un procesor Intel Core i7-8565U din generația Whiskey Lake, 16 Gb de memorie și o placă video NVIDIA MX150 în implementarea eficientă 1D12. Acesta folosește însă o unitate SSD cu o capacitate de 256 GB care este conectată la un bus PCIe 2x, dar modelele cu unități de stocare de 512 GB sau 1 TB folosesc modele rapide PCIe 4x.
Procesorul, placa video și memoria sunt lipite pe placa de bază, în timp ce modulul Wi-Fi are un format miniaturizat atipic, deci singura componentă care poate fi ușor schimbată este unitatea SSD în format M.2. Schimbarea acestuia este simplă, necesitând doar detașarea capacului inferior care este fixat cu câteva șuruburi Torx.
În interior se poate remarca și soluția de răcire cu două ventilatoare, bateria cu capacitate de 50 Wh și sistemul audio stereo. Se observă lesne că există o mică zonă goală care ar fi putut fi folosită pentru a încorpora o baterie mai mare, însă ASUS a preferat să folosească același model de 50 Wh folosit și pe alte ZenBook-uri din gama de 13 sau 14 inchi.
Cu un astfel de hardware, este evident că Zenbook S13 UX392 nu are nici o problemă cu sarcinile uzuale, sistemul funcționând silențios și rece, după cum se observă și din informațiile de mai jos.
Dacă aveți nevoie de un laptop doar pentru navigare Web, redare multimedia și aplicații de birou, o configurație cu procesor Core i5 este suficientă. Aceasta oferă însă doar 8 GB de memorie, opțiunea de 16 GB RAM fiind împerecheată doar cu opțiunea mai scumpă Intel Core i7.
Procesorul Intel Core i7-8565U este un model competitiv cu patru nuclee și opt fire de execuție care poate ajunge la frecvențe de lucru ridicate dacă designul termic îngăduie asta. Modelul de față este unul timpuriu aflat încă în stadiul de pre-producție, de aceea nu vom insista asupra comportamentului cu setările implicite deoarece acesta nu este complet pus la punct.
Am reușit însă să obținem rezultate excelente după ce am scăzut tensiunea de alimentare a procesorului cu 100 mV. În testul nostru clasic de anduranță, adică CineBench R15 folosit pentru cel puțin zece cicluri cu pauze de 2-3 secunde între acestea, procesorul a atins stabilă de 2,7 – 2,8 GHz, temperaturi de 68 – 71 de grade și un TDP de 15 – 18W, scorul final fiind de 600 – 630 de puncte. Subliniem încă o dată stadiul timpuriu al modelului testat de noi, acest comportament putând fi îmbunătățit până la lansare prin ridicarea, de pildă, a TDP-ului maxim, ceea ce va îmbunătăți și performanțele.
Performanțele pe baterie au fost și ele bune, procesorul stabilizându-se la un TDP de 15W, mai mult decât în cazul altor ultraportabile.
Pentru cei interesați de cifre, am folosit suita obișnuită de teste cu profilul Best Performance din Windows și setările implicite.
- 3DMark 11: P3946 (Physics – 8740, Graphics – 3586);
- 3DMark 13 – Fire Strike: 2619(Graphics – 2899, Physics – 7465);
- 3DMark 13 – Time Spy: 971 (Graphics – 872, CPU – 2746);
- Uniengine Superposition – 1080p Medium: 2096;
- PCMark 10: 4078;
- PassMark: Rating: 4646, CPU mark: 9975, 3D Graphics Mark: 2506;
- GeekBench 3.4.2 32-bit: Single-Core: 4345, Multi-core: 14445;
- GeekBench 4.1.1 64-bit: Single-Core: 5314, Multi-core: 15789;
- CineBench R15 (best run): OpenGL 91.63 fps, CPU 662 cb, CPU Single Core 191 cb;
- x264 HD Benchmark 4.0 32-bit: Pass 1 –167.39 fps, Pass 2 – 41.78 fps.
Am reluat apoi testele cu procesorul sub-alimentat cu 100 mV, remarcându-se sporul vizibil de performanță pe procesor, care nu a afectat, evident, și performanțele grafice.
- 3DMark 11: P3985 (Physics – 10035, Graphics – 3597);
- 3DMark 13 – Fire Strike: 2682 (Graphics – 2911, Physics – 12383);
- 3DMark 13 – Time Spy: 995 (Graphics – 877, CPU – 4300);
- Uniengine Superposition – 1080p Medium: 2109;
- GeekBench 4.1.1 64-bit: Single-Core: 5324, Multi-core: 17240;
- CineBench R15 (best run): OpenGL 92.35 fps, CPU 846 cb, CPU Single Core 192 cb;
- x264 HD Benchmark 4.0 32-bit: Pass 1 –199.34 fps, Pass 2 – 50.10 fps.
Aceste scoruri mari sunt posibile pentru că laptopul îi îngăduire procesorului să funcționeze pentru o perioadă la un TDP mai mare, suficient pentru a asigura frecvențe Turbo ridicate. Performanța scade în sesiunile de lucru intensiv îndelungate odată ce TDP-ul maxim este coborât la 15 – 18 W, un scenariu tipic pentru laptopurile subțiri.
Caracteristica ce-l face pe ZenBook UX392 să se remarce dintre alte ultra-portabile este placa video NVIDIA MX150. Aceasta este o soluție grafică din gama inferioară, aici chiar într-o implementare eficientă energetic 1D12, deci nu trebuie să vă așteptați ca laptopul să atace fără probleme jocurile moderne. MX150 este însă de 2 – 3 ori mai rapid decât nucleul grafic Intel UHD 620 din procesor, iar de această putere suplimentară vor beneficia aplicațiile care necesită suport 3D, cum ar fi cele de grafică sau editare foto/video, dar și jocurile.
Având un TDP de numai 10W, placa video NVIDIA MX150 1D12 este o soluție gândită pentru ultra-portabile care a mai fost pusă la lucru în modele precum ASUS ZenBook 14 sau Huawei MateBook X Pro 2018, aceasta fiind deci mai lentă decât modelul standard MX150 cu TDP de 25W, care a fost folosit pe laptopuri precum MSI PS42 Prestige sau the Razer Blade Stealth. Cei care se întreabă de ce ASUS nu a ales un model mai nou MX250 nu trebuie să uite că acesta este de fapt un MX150 cu frecvențe de lucru puțin mai mari, diferența nefiind prea mare în utilizarea reală.
Trecând la jocuri, am folosit câteva dintre titlurile obișnuite pentru a vedea capabilitățile plăcii video MX150, atât cu setări Low, apte pentru o astfel de implementare, cât și cu setări High.
FHD Low Preset | FHD High Preset | |
Bioshock Infinite | 73 fps | 49 fps |
Far Cry 5 | 21 fps | 15 fps |
Middle Earth: Shadow of Mordor | 45 fps | 29 fps |
Rise of Tomb Raider | 31 fps | 22 fps |
Shadow of Tomb Raider | 8 fps | 5 fps |
The Witcher 3: Wild Hunt | 25-30 fps | 18-22 fps |
În Witcher 3, un joc pretențios atât la puterea de procesare CPU cât și la cea de procesare GPU, situația a arătat astfel.
Sub-alimentarea procesorului a avut un impact mic asupra performanțelor în jocuri deoarece, deși puterea de calcul a fost mai mare, îmbunătățirea nu a afectat și interfața grafică.
Dacă alegeți să limitați frecvența maximă a procesorului la 1,8 GHz cu ajutorul Throttlestop, temperaturile interne mai mici în permit plăcii video să atingă frecvențe de lucru mai mari cu 3 – 5 procente, un spor minor, dar care poate fi util în anumite scenarii.
Privind în ansamblu, chiar dacă este momentan în stadiul de pre-producție, ZenBook UX392 oferă performanțe în uzul curent și chiar în jocuri mai bune decât m-aș fi așteptat, o îmbunătățire de la prestația modelului UX433, care este similar din punct de vedere al specificațiilor, dar care este chiar mai gros.
Laptopul ASUS se situează astfel undeva între modelele ultra-portabile precum Dell XPS13 sau Lenovo ThinkPad X1 Carbon, care oferă performanțe CPU mai bune deoarece sistemul lor de răcire trebuie să susțină numai procesorul, și Razer Blade Stealth sau MSI Prestige PS42, care oferă plăci video MX150 mai performante, dar care nu sunt la fel de compacte și ușoare. Această poziționare este în avantajul ASUS, ZenBook UX392 oferind o soluție echilibrată celor care doresc puțin din ambele și putând deveni astfel o alegere populară.
Răcire, conectivitate și audio
Sistemul de răcire de pe ZenBook UX392 folosește un design actualizat, acesta folosind o singură conductă de transfer care leagă procesorul și placa video, cu două ventilatoare amplasate la mijloc. Acest sistem intern este ajutat de fantele de admisie a aerului de dimensiuni mai mari și de designul ErgoLift, care ridică baza laptopului și asigură astfel și un flux de aer mai bun.
Sistemul de răcire poate oferi astfel o prestație superioară și reușește să țină sub control temperaturile interne, implementarea fiind superioară celor văzute până acum pe modelele ZenBook de 13 și 14”
Ventilatoarele sunt active în permanență, chiar și într-un regim banal de utilizare, însă vor fi greu de sesizat chiar și într-o cameră tăcută. Acestea își măresc turația în activitățile mai complexe sau când laptopul este cuplat la alimentator și este folosit profilul Best Performance, dar chiar și în jocuri sau aplicații complexe nu depășesc un nivel sonor de 42 dB, care este scăzut pentru un astfel de laptop. Am remarcat ușoare zgomote provocate de componentele electrice, însă acestea sunt foarte slabe și greu de sesizat în cursul utilizării.
ZenBook UX392 are temperaturi scăzute în utilizarea normală, dar se încălzește sesizabil în timpul jocurilor. Zona de deasupra tastaturii atinge 44,3 grade, ceea ce nu este chiar mult pentru o combinație Core i7 cu MX150, însă carcasa metalică transferă căldura și o face sesizabilă. Zona tastelor WASD atinge și ea o temperatură de 42 – 43 de grade, care este cam inconfortabilă.
Aerul cald este împins prin fantele ascunde în zona balamalei, și, din cauza designului Ergolift, acesta trece peste suprafața inferioară a ecranului și-i ridică temperatura la 43 – 45 de grade. ASUS a mai folosit această implementare și pe alte laptopuri lansate în 2018 și nu am auzit plângeri, însă nu știu cum se va comporta ecranul care va fi încălzit astfel de-a lungul celor 3 sau 4 ani în care veți utiliza laptopul.
Conectivitatea wireless este asigurată de un cip Intel 9560 cu Wi-Fi 802.11ac și Bluetooth 5.0, o prezență comună pe laptopurile moderne care a avut și de data asta o prestație foarte bună atât în apropierea routerului cât și la distanță mai mare de zece metri cu ceva obstacole.
Sistemul audio folosește două incinte ascunde după fantele amplasate undeva către marginile capacului inferior. Sunetul oferit de acesta are un nivel sonor de circa 76 dB și nu este subminat de distorsiuni sesizabile, iar calitatea redării, destul de bună în domeniile înalte și mediilor, este trasă în jos de acoperirea mai slabă a frecvențelor joase doar de la 105 Hz în sus. Capacitățile media sunt completate de o cameră Web cu rezoluție HD și două microfoane care sunt amplasate pe buza menționată în primul segment al articolului, prestația video fiind modestă, așa cum am văzut de altfel și în cazul multor altor laptopuri moderne.
Bateria și autonomie
Bateria aleasă de ASUS pentru ZenBook UX392 are o capacitate de 50 Wh, aceeași folosită până acum pe ZenBook-urile de 13 sau 14 inchi, iar aceasta rămâne în continuare cam mică pentru un laptop de 14” modern.
Managementul energetic este însă bun, de aceea și autonomia poate fi considerată bună. Nu trebuie să vă așteptați însă la mai mult de 4 – 5 ore de utilizare serioasă, 6 – 7 ore de utilizare lejeră și 10 – 11 ore de redare video.
- 8h – editare text în Google Drive, Better Battery Mode, ecran la 30%, Wi-Fi pornit;
- 9h – redare video YouTube Full HD, Better Battery Mode, ecran la 30%, Wi-Fi pornit;
- 10h – redare video MKV 4K, Better Battery Mode, ecran la 30%, Wi-Fi pornit;
- 10h – redare video Netflix, Better Battery Mode, ecran la 30%, Wi-Fi pornit;
- 4h – navigare Web intensivă, Better Performance Mode, ecran la 30%, Wi-Fi pornit;
- 1h:35m – jocuri (Shadow of Mordor), Max Performance Mode, ecran la 30%, Wi-Fi pornit, fps limit of 40.
Laptopul este însoțit de un încărcător USB-C cu putere de 65W și oferă și încărcare rapidă. Reumplerea integrală a bateriei necesită circa o oră și jumătate, însă atingerea capacității de 60% necesită doar circa 50 de minute.
Preț și disponibilitate
ASUS ZenBook S13 UX392FN va ajunge în ofertele locale începând cu finalul lunii mai 2019, prețurile începând de la circa 1200 EUR pentru versiunea cu procesor Core i5, 8 GB RAM și 256 GB stocare.
Vom actualiza această secțiune atunci când vom avea mai multe detalii despre stocuri, configurații și prețuri.
Concluzii
Una peste alta, ZenBook-ul UX392 este cel mai reușit ultrabook Asus din toate cele ce mi-au trecut vreodată pe mână.
Chiar și așa, însă, el rămâne un produs cu anumite lipsuri și un produs ce se adresează doar unei game înguste de potențiali clienți, și aceasta pentru că este un produs premium cu dotări și funcții similare cu cele ale unor modele din game inferioare de preț, astfel că un potențial cumpărător trebuie să aprecieze, și să fie dispus să plătească extra pentru construcția monobloc, designul premium și ecranul de bună calitate, principalele puncte forte ale acestui produs.
E drept, în gama ultrabook-urilor, puține alte opțiuni pot sta lângă acest ZenBook, fie pentru că unele dintre ele nu sunt disponibile în România, precum Razer Blade Stealth, fie pentru că nu oferă un cip grafic dedicat, precum Dell XPS 13 sau Lenovo ThinkPad X1 Carbon, sau fie pentru că prețul de achiziție este mai ridicat, precum în cazul Huawei-ul MateBook X Pro. Toate acestea sunt însă alternative de luat în calcul, cu propriile puncte forte și neajunsuri.
Pe lista neajunsurilor ZenBook-ului UX392 se numără lipsa suportului pentru Thunderbolt 3, lipsa camerelor IR, faptul că ecranul este lucios și netactil, precum și faptul că integrează o baterie de capacitate medie, deși ar fi avut loc pentru una mai mare.
Pe de cealaltă parte, însă, UX392-ul este compact, ușor și excelent construit, oferă un ecran IPS de bună calitate, o tastatură rapidă și precisă, precum și hardware modern și capabil să facă față atât utilizării de zi cu zi, cât și task-urilor mai complexe sau unor jocuri ocazionale la finalul zilei de lucru, fără a se încinge deranjant sau a fi zgomotos. Iar pentru toate acestea, coroborate cu prețul competitiv pe piața locală, ZenBook-ul S13 UX392 al celor de la Asus primește recomandarea noastră în gama sa.
Pro:
- subțire, ușor și cu o construcție excelentă
- ecran IPS foarte bun
- tastatură rapidă și touchpad bun
- hardware modern și rapid după ajustări manuale
- temperaturi mici în utilizarea obișnuită
- sistem de răcire tăcut
- autonomie rezonabilă
Contra:
- unele muchii și colțuri cam ascuțite
- conectivitate redusă fără Thunderbolt sau card reader SD
- ecran disponibil doar în versiune lucioasă
- touchpad cam mic cu senzor de amprente care încurcă