GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

MSI Creator 17 2020 review – primul laptop cu ecran mini LED

Testat pe data de 10 august 2020
Pe scurt: MSI Creator 17 este primul laptop cu ecran miniLED, acesta atrăgând atenția cu luminozitatea sa de peste 1000 cd/m2, suportul HDR1000 sau uniformitatea și culorile excelente. Un produs multivalent, laptopul oferă și o carcasă metalică elegantă, simplă și portabilă, o configurație hardware modernă, conectivitate bună și o baterie mare, însă este penalizat la unele capitole și are un preț ridicat, în mare parte datorat noului tip de ecran.
Produs testat: MSI Creator 17   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4/5    Pret: 13.000 Lei

MSI-ul Creator 17 este primul laptop din lume disponibil cu un ecran mini LED IPS, iar în cadrul acestui articol am adunat impresiile noastre despre ecran și despre întregul produs, după ce l-am folosit în jur de două săptămâni.

Precum sugerează și denumirea sa, Creator-ul 17 este cu precădere un workstation, un laptop menit task-urilor solicitante, editării video/foto, randărilor grafice, programelor de arhitectură sau inginerie, și oricărui alt task de acest gen ce poate cu adevărat beneficia atât de hardwareul performant, cât și de ecranul de foarte bună calitate.

La capitolul hardware, Creator-ul 17 primește un procesor Intel 8Core performant, dar un cip grafic doar mediu, iar întregul pachet beneficiază și de un format compact, construcție solidă, o tastatură completă și conectivitate pe măsură, ba chiar și de o baterie măricică. Chiar și așa, ecranul mini LED este cu adevărat factorul care scoate în evidență acest laptop, și de altfel și elementul pentru care veți plăti o bună sumă de bani în plus față de alte configurații cu ecrane „normale”, precum seria GS75 a celor de la MSI, cu care acest Creator 17 împarte o bună parte din caracteristici.

msi-creator-17-main

Specificații MSI Creator 17

Ecran17,3″, 3840 x 2160 px IPS, mini LED, 60 Hz, 16:9, non-tactil, mat
ProcesorIntel Comet Lake-H Core i7-10875H CPU, 8C/16T
VideoIntel UHD + Nvidia RTX 2060 8 GB (60-80 W), Optimus
Memorie16 GB DDR4 2666 MHz (2x DIMMs)
Stocare1x 512 GB SSD (Samsung PM981), două sloturi M.2 NVMe 80
ConectivitateWireless 6 (Intel AX201), Bluetooth 5.0, 2.5 Gigabit LAN (Intel I225-V)
Porturi3x USB-A 3.2 gen1, 1x USB-C with Thunderbolt 3, 1x USB-C 3.2 gen2, HDMI 2.0, LAN, microSD card reader, mic/earphone, Lock
Baterie82 Wh, încărcător 180 W power brick, încărcare USB-C
Dimensiuni396 mm x 259 mm x 20.2 mm
Greutate2,36 kg, încărcător 0,61 kg
Alteletastatură iluminare albă, webcam HD + IR, senzor amprente,  sistem audio 2x 2W

Construcție și design

MSI a ales pentru Creator 17 un design simplu de culoare argintie care este întrerupt de puține sigle sau alte elemente suplimentare, însă va trebui să dați jos multitudinea de etichete ca să vă bucurați de acest lucru. Din punct de vedere estetic, exteriorul este atractiv, însă interiorul este puțin cam fad și cam banal în comparație cu cele oferite de alte laptopuri de 17”.

msi-creator-17-fin-giz

Carcasa este acoperită integral cu foi metalice, însă cum nu avem de-a face cu o construcție monobloc, se vor remarca zgomote și scârțâituri cam enervate. Acestea pot fi provocate atunci când laptopul este ridicat de margini sau când deschideți capacul, dar și când apăsați mai tare pe restpad. Aceste zgomote sunt familiare celor care cunosc alte modele MSI precum GS65 sau GS75, și chiar dacă sunt enervante la început, devin parte din cotidian după o vreme.

În ciuda acestor probleme, carcasa lasă o impresie bună de rigiditate și oferă un capac bine închegat, secondat de o suprafață interioară bine ranforsată în zona tastaturii. MSI nu a uitat să dea un profil confortabil muchiilor și colțurilor, dușmani ai încheieturilor în unele cazuri, să implementeze niște piciorușe de sprijin cauciucate cu aderență bună și să amplaseze conectorii pe laterale. Balamalele ecranului sunt ferme, dar pot fi deschise ușor cu o singură mână, deschiderea maximă fiind de 165 de grade.

Cu o greutate de numai 2,36 kilograme, Creator 17 este unul dintre cele mai ușoare laptopuri din gama de 17”, iar dimensiunile reduse îl fac o opțiune portabilă atractivă pentru cei care vor un ecran mare.

Un aspect care trebuie subliniat este poziționarea mai atipică a tastaturii. MSI a rezervat zona de deasupra ei pentru fantele de admisie ale sistemului de răcire, completându-le pe cele de pe capacul inferior. Astfel, tastatura a fost împinsă mai jos în zona centrală a interiorului, restpad-ul fiind astfel cam îngust pentru un laptop de 17” și cam enervant de utilizat, în special dacă nu stați la birou.

Conectivitatea oferă cam tot ce și-ar dori un utilizator, singura absență fiind cea a cititorului de carduri, necesară pe un laptop de acest tip. Din păcate, conectorii video sunt amplasați în dreapta, aglomerând zona în care utilizatorul ar putea folosi un mouse. Dotările sunt completate de o cameră infraroșie, amplasată deasupra ecranului, și un senzor pentru amprente, amplasat în touchpad.

Tastatură și touchpad

Creator 17 oferă o tastatură cu dimensiuni standard și un bloc numeric cu dimensiuni mai reduse. Tastatura este diferită de ceea ce am văzut pe modelele de gaming recente de la MSI, aceasta oferind butoane cu mecanism mai dur și cursă mai lungă. De aceea, tastatura nu este cea mai rapidă sau mai precisă implementare MSI.

msi-creator-17-keyboard-clickpad

Mecanismul tastelor este însă solid și tăcut, iar sistemul de iluminare este uniform, are o luminozitate ridicată și poate fi ajustat în trei trepte de intensitate. Tastatura oferă și un indicator Caps Lock. Deoarece MSI a ales însă taste parțial transparente, iluminarea tastelor este vizibilă nu doar pe caracterele inscripționate pe ele, ci și pe sub ele, ceea ce s-ar putea să deranjeze.

Touchpad-ul Synaptics este lat, însă nu este prea înalt, din cauza poziționării mai joase a tastaturii. Suprafața sa de sticlă are o fricțiune scăzută și o sensibilitate ridicată.

Deoarece este lat și este amplasat central, touchpad-ul ajunge deseori sub mâinile cu care tastăm, însă algoritmii de palm-rejection funcționează bine și nu am remarcat probleme cu atingerile accidentale. Suprafața touchpad-ului emite mici zgomote când este apăsată, însă butoanele sunt tăcute, ferme și au un răspuns bun.

Ecran

Creator 17 este disponibil cu 3 tipuri de ecrane, toate având strat de protecție mat fără suport tactil. Cele trei opțiuni sunt:

  • 144 Hz IPS cu luminozitate de 300 nits și acoperire 100% sRGB;
  • 60 Hz UHD IPS cu luminozitate de 400 nits și acoperire 100% AdobeRGB;
  • 60 Hz UHD IPS miniLED cu luminozitate de 1000 nits, compatibilitate HDR 1000 și acoperire 100% DCI-P3.

Noutatea este panoul miniLED, acesta fiind și cel ales pentru testul de față. Ecranul are o luminozitate maximă extrem de ridicată cum nu am mai văzut până acum pe un laptop, iar sistemul de iluminare oferă o uniformitate foarte bună și un bleeding insesizabil. Nuanțele de negru sunt însă spălăcite la luminozitatea maximă, contrastul fiind astfel chiar mai scăzut în acest caz decât cel al unui panou IPS standard, iar pentru obținerea unui negru decent va trebui să coborâți luminozitatea la cel mult 70 de procente, adică pe la circa 500 nits.

msi-creator-17-screen-miniled

Am însă dubii că mulți utilizatori vor folosi ecranul la luminozitatea maximă oricum, deoarece acesta este, pur și simplu, orbitor de luminos. Este adevărat, poate că sunt subiectiv, deoarece prefer ecranele ținute la circa 100 nits în utilizarea zilnică, însă nu cred că mulți utilizatori îl vor putea admira pentru mult timp la luminozitatea maximă. Utilitatea ecranului este indiscutabilă la editarea conținutului HDR, dar și la vizionarea acestuia, însă cum în acest ultim caz serviciile de streaming nu oferă prea mult conținut HDR, este discutabilă plata a câteva sute de euro în plus pentru un ecran miniLED folosit pentru conținut HDR.

  • Panel HardwareID: AU Optronics AUO278E (B173ZAN05.0);
  • Coverage: 99.8% sRGB, 84.3% AdobeRGB, 98.2% DCI P3;
  • Measured gamma: 2.22;
  • Max brightness in the middle of the screen: 1145.11 cd/m2 on power;
  • Min brightness in the middle of the screen: 72.47 cd/m2 on power;
  • Contrast at max brightness: 1202:1;
  • White point: 6200 K;
  • Black on max brightness: 0.95 cd/m2;
  • PWM: Yes, 26.6 KHz, < 83%;
  • Response: ~8.8 ms BtB.

De renarcat că senzorul nostru a înregistrat variații ale acurateței coloristice către colțuri, un fenomen care nu va fi remarcat cu ochiul liber, dar care trebuie verificat dacă intenționați să faceți editare foto/video de calitate.

Ecranul folosește PWM pentru controlul luminozității atunci când este setat pe valori mai mici de 83 de procente, însă cum frecvența de lucru a modulului de control este de 26,6 KHz, nu va deranja nici măcar ochii mai sensibili.

Am încercat să pun panoul miniLED față în față cu un ecran IPS UHD de 400 nits cu acoperire 100% AdobeRGB. Imaginile poate că nu arată bine diferențele, dar miniLED oferă culori mai vii și mai puternice datorită nivelului de strălucire mai mare și a nuanțelor de alb mai curate. După cum am zis, însă, miniLED-ul stă însă mai prost la redarea nuanțelor de negru.

Pus față în față cu un ecran IPS FullHD cu acoperire 100% pentru spectrul sRGB și luminozitate de 350 nits, diferențele coloristice sunt mai vizibile, cu un contrast relativ similar, dar cu miniLED pierzând iar teren la capitolul culori închise atunci când luminozitatea lui este împinsă prea sus.

În concluzie, consider că panoul miniLED nu este o soluție indicată pentru vizionarea filmelor sau a altui tip de conținut pe întuneric, deoarece nu veți putea beneficia de reproducerea coloristică sau luminozitatea superioară fără să sacrificați nuanțele de negru. Pentru acest scenariu, un ecran OLED este o alegere mai potrivită.

Trecând la celelalte ecrane disponibile pe Creator 17, ecranul FHD 144 Hz este bun dacă doriți să vă și jucați, deși laptopul nu este cea mai grozavă alegere pentru așa ceva, în timp ce ecranul UHD 60 Hz este o opțiune bună pentru creatorii de conținut, deoarece oferă contrast mai bun și un preț mult mai mic, chiar dacă luminozitatea sau uniformitatea nu vor fi la fel de ridicate ca în cazul miniLED.

Hardware și performanțe

Exemplarul de MSI Creator 17 testat de noi a fost unul cu o configurație din eșalonul inferior al gamei, acesta oferind un procesor Intel Core i7-10875H, 16 GB de memorie DDR4 2666 MHz, o unitate de stocare SSD rapidă Samsung PM981 cu capacitate de 512 GB și interfață grafică duală cu Nvidia RTX 2060 și Intel UHD cu suport Optimus. Laptopul a fost testat cu software-ul disponibil la jumătatea lui iulie 2020, adică BIOS E17G3IMS, Creator Center 2.0.54.0 și GeForce Game Ready 446.57.

MSI oferă mai multe configurații superioare, acestea oferind procesoare Core i7 sau Core i9 sau plăci video care urcă până la nivelul RTX 2080 Super. Noi am avut pe mână modelul cu Core i7 și placa video RTX 2060 în implementare standard cu TDP între 60 și 80W.

Platforma Intel este compatibilă cu mai rapidele memorii DDR4 3200 MHz, însă MSI oferă doar DDR4 2666 în configurație dual-channel 2 x 8 GB. Ca și în cazul lui MSI GS75, interiorul este inversat, deci pentru a avea acces la memorii va trebui să extrageți întreaga placă de bază. Cele două locașuri M.2 pentru unitățile de stocare sunt însă ușor de accesat, dar un sigiliu împiedică libera actualizare a acestora, un neajuns pe care majoritatea celorlalți producători l-au eliminat de pe produsele lor, permițând userilor acesul nelimitat la componente, pentur upgrade. MSI, așteptăm același lucru și de la voi!

Software-ul de control de pe Creator diferă de cel văzut pe laptopurile pentru jocuri de la MSI. Acesta are un aspect mai aerisit, dar este mai simplu, deoarece oferă acces doar la câteva profiluri de putere și profiluri de culoare, dar nu permite controlul manual al ventilatoarelor. De asemenea, nu oferă nici opțiunea utilizării în permanență a plăcii video dedicate, suportul Optimus fiind deci mereu activ iar semnalul video fiind mereu transmis prin interfața integrată Intel.

Creator 17 este un laptop excelent pentru lucrul uzual, acesta oferind performanțe foarte bune și un nivel de zgomot redus deoarece numai ventilatorul de pe procesor este activ în acest regim de lucru.

Am trecut apoi la primul test de performanță, CineBench R15 fiind folosit preț de mai bine de 15 cicluri cu pauze de 2-3 secunde între ele. În conditiile utilizării profilului High performance, procesorul Core i7 s-a stabilizat la un TDP de 65W, frecvențe de 3,5 GHz, temperaturi de 95 de grade și un nivel sonor al sistemului de răcire de 45 – 46 dB, scorul CineBench fiind de 1500 puncte. Procesorul este limitat de protecția termică și se poate vedea cum performanța sa se degradează pe măsură ce decurge testul.

Sub-alimentarea procesorului este blocată și nu am reușit să o activez din BIOS așa cum am făcut la seria GS, ceea ce este regretabil deoarece în mod sigur ar fi ajutat.

Trecerea la profilul Balanced limitează procesorul la un TDP de 50W iar temperaturile maxime ating doar 85 de grade, însă nu doar nivelul de zgomot este redus, ci și performanța. Comutarea la Silent nu modifică acest TDP de 50W, însă procesorul este din nou limitat de regimul termic. Pe baterie, procesorul este limitat la 33W, cu rezultate pe măsură.

cinebench1-msi-creator17

Privind în ansamblu, Creator 17 oferă performanțe mai slabe decât alte laptopuri de 15” sau 17” bazate pe același procesor Core i7-10875H. Lipsa sub-alimentării procesorului are o parte din vină, însă problema cea mai mare este capacitatea redusă a sistemului de răcire de a ține sub control un procesor gurmand.

cinebench2-msi-creator17

Am trecut apoi la testele mai îndelungate și mai dure CineBench R20 și Prime95. Cu profilul High Performance activat, procesorul a ating 65W în ambele teste, însă, în cazul CineBench R20, s-a stabilizat în final la numai 30W.

Testele combinate de placă video și procesor au fost deja cunoscutele 3DMark Stress Test și Luxmark 3.1. Laptopul a trecut de testul 3DMark, iar în cazul Luxmark, procesorul s-a stabilizat la 50W și 90 de grade, în timp ce placa video a mers la 80W și 80 de grade.

Am apelat apoi la tradiționala suită de teste de performanțe folosind profilul energetic High Performance.

  • 3DMark 13 – Fire Strike: 14185 (Graphics – 15276, Physics – 18829, Combined – 7444);
  • 3DMark 13 – Port Royal: 3329;
  • 3DMark 13 – Time Spy: 6022 (Graphics – 5795, CPU – 7750);
  • Unigine Superposition – 1080p Extreme: 3587;
  • Unigine Superposition – 1080p Medium: 11456;
  • AIDA64 Memory test: Read: 38419 MB/s, Write: 37988 MB/s, Latency: 57.5 ns;
  • Handbrake 1.3.1 (4K to 1080p encode): 37.23 average fps;
  • PassMark: Rating: 5966 (CPU mark: 17522, 3D Graphics Mark: -, Disk Mark: 18842);
  • PCMark 10: 5416 (Essentials – 8912, Productivity – 7152, Digital Content Creation – 6768);
  • GeekBench 4.4.2 64-bit: Single-Core: 5629, Multi-core: 29494;
  • GeekBench 5.0.1 64-bit: Single-Core: 1228, Multi-core: 7194;
  • CineBench R15 (best run): CPU 1600 cb, CPU Single Core 193 cb;
  • CineBench R20 (best run): CPU 3640 cb, CPU Single Core 462 cb;
  • x264 HD Benchmark 4.0 32-bit: Pass 1 – 224.02 fps, Pass 2 – 85.80 fps;
  • x265 HD Benchmark 64-bit: 39.56 s.

Am refăcut apoi o parte din teste pe modul Silent pentru a vă face o idee despre performanțe atunci când nivelul de zgomot nu depășește 40 dB.

  • 3DMark 13 – Fire Strike: 13822 (Graphics – 15229, Physics – 16586, Combined – 7116);
  • 3DMark 13 – Time Spy: 5867 (Graphics – 5697, CPU – 7063);
  • Handbrake 1.3.1 (4K to 1080p encode): 30.94 average fps;
  • PCMark 10: 5287 (Essentials – 8976, Productivity – 7101, Digital Content Creation – 6293);
  • GeekBench 5.0.1 64-bit: Single-Core: 1251, Multi-core: 6050;
  • CineBench R15 (best run): CPU 1276 cb, CPU Single Core 196 cb;
  • CineBench R20 (best run): CPU 2425 cb, CPU Single Core 443 cb;
  • x265 HD Benchmark 64-bit: 39.78 s.

Performanța este similară atunci când laptopul este supra-solicitat doar în rafale scurte, însă vizibil mai slabă când sarcinile gurmande merg mai mult timp.

Pentru cei care vor să lucreze pe acest laptop, am făcut și suita noastră de teste pentru stațiile de lucru.

  • Blender 2.82 – BMW Car scene- CPU Compute: 3m 48s (High Perf);
  • Blender 2.82 – BMW Car scene- GPU Compute: 1m 32s (CUDA), 44s (Optix);
  • Blender 2.82 – Classroom scene – CPU Compute: 12m 7s (High Perf);
  • Blender 2.82 – Classroom scene – GPU Compute: 5m 33s (CUDA), 2m 59s (Optix);
  • Luxmark 3.1 – Luxball HDR – OpenCL CPUs + GPUs score: 21834;
  • SPECviewerf 13 – 3DSMax: 143.15 (High Perf);
  • SPECviewerf 13 – Catia: 95.65 (High Perf);
  • SPECviewerf 13 – Creo: 146.83 (High Perf);
  • SPECviewerf 13 – Energy: 13.91 (High Perf);
  • SPECviewerf 13 – Maya: 180.29 (High Perf);
  • SPECviewerf 13 – Medical: 42.32 (High Perf);
  • SPECviewerf 13 – Showcase: 77.32 (High Perf);
  • SPECviewerf 13 – SNX: 14.64 (High Perf);
  • SPECviewerf 13 – SW: 76.27 (High Perf).

Să trecem însă la comportamentul în jocuri, pentru a cărui testare am recurs la jocuri DirectX 11, DirectX 12 și Vulkan, acesta fiind analizat în modurile High Performance și Balanced.

i7-10875H + RTX 2060FHD High PerfFHD Balanced
Far Cry 5 (DX 11, Ultra Preset, SMAA)71 fps (51 fps – 1% low)69 fps (49 fps – 1% low)
Middle Earth: Shadow of Mordor (DX 11, Ultra Preset)144 fps (101 fps – 1% low)145 fps (100 fps – 1% low)
Red Dead Redemption 2 (DX 12, Ultra Optimized, TAA)64 fps (52 fps – 1% low)60 fps (49 fps – 1% low)
Rise of Tomb Raider (DX 12, Very High Preset, FXAA)66 fps (40 fps – 1% low)66 fps (40 fps – 1% low)
Shadow of Tomb Raider (DX 12, Highest Preset, TAA)72 fps (52 fps – 1% low)65 fps (49 fps – 1% low)
Strange Brigade (Vulkan, Ultra Preset)111 fps (84 fps – 1% low)109 fps (82 fps – 1% low)
The Witcher 3: Wild Hunt (DX 11, Ultra Preset, Hairworks On 479 fps (58 fps – 1% low)74 fps (55 fps – 1% low)

HWInfo arată comportamentul pe care trebuie să-l așteptați în jocuri cu profilul High Performance, imaginile de mai jos arătând prestația în Witcher 3, Far Cry 5 și Red Dead Redemption 2.

Atât procesorul, cât și placa video, ating temperaturi ridicate de 93 –97 de grade, respectiv 77 – 80 de grade. Ventilatoarele ating un nivel de zgomot de 44 – 46 dB, ceea ce nu este deloc rău pentru un laptop performant.

În ciuda temperaturilor ridicate, MSI Creator 17 funcționează bine, procesorul fiind ușor limitat termic, dar atingând frecvențe suficient de mari, în timp ce placa video nu este afectată și merge mereu la puterea maximă de 80W. Ridicarea laptopului de pe masă nu îmbunătățește răcirea și nici temperaturile interne sau externe.

Trecerea la profilul Balanced reduce nivelul de zgomot la 39 – 40 dB, dar limitează totodată și performanțele. Astfel, placa video atinge repede o temperatură de 86 de grade și-și scade consumul de la 80W la 58 – 65W. În consecință, scăderea de performanțe de la High Performance la Balanced este între 10 și 20 de procente, temperaturile de lucru fiind și ele mai ridicate.

Utilizarea jocurilor cu modul Silent activat nu este posibilă, deoarece placa video atinge imediat 86 de grade și intră într-un regim de protecție care-i limitează drastic puterea și menține ventilatoarele la turație maximă până când sistemul este repornit.

În concluzie, MSI Creator 17 este un laptop care merge bine pe modul High Performance, însă componentele sale funcționează la temperaturi ridicate, în special procesorul, ceea ce ar putea avea un impact negativ asupra fiabilității pe termen lung.

Răcire, conectivitate și audio

Nu am putut desface acest laptop din cauza unui sigiliu a cărui înlăturare ar fi anulat și garanția, însă Creator 17 folosește același sistem de răcire văzut la MSI GS75 Stealth. Acest sistem de răcire folosește deci trei ventilatoare și un ansamblu bogat de conducte de transfer termic, însă cele mai multe dintre acestea sunt destinate răcirii plăcii video.

Acest sistem devine problematic atunci când trebuie să răcească un procesor i7 sau i9 din generația a 10-a, deoarece acestea necesită multă putere și răcire eficientă pentru a se desfășura așa cum trebuie, rezultatul fiind explicat în segmentul anterior al testului.

msi-creator-17-exterior

Nu doar procesorul este însă văduvit de o răcire performantă, ci și placa video. Sistemul de răcire abia face față implementării RTX 2060 de 80W, însă MSI oferă și opțiuni pentru mai gurmandele RTX 2070 și RTX 2080 Super. Cum acestea pot urca până la un consum de 105W în Boost, nu cred că soluția de răcire poate face față acestui consum, iar cei interesați de o astfel de configurație ar face bine să citească și testele făcute cu modelele care încorporează aceste plăci video mai puternice pentru a vedea dacă investiția în ele este una justificată.

MSI a ales un profil relativ silențios pentru ventilatoare, nivelul de zgomot ajungând doar până la 45 – 46 dB cu profilul High Performance activat și menținându-se sub 40 cu profilul Balanced. Evident, profilul Silent este și mai tăcut, însă jocurile sau aplicațiile pretențioase nu mai au suficientă putere la dispoziție în acest mod de lucru.

  • High Performance – 45-46 dB în jocuri, 45-46 dB în Cinebench;
  • Balanced – 39-40 dB în jocuri, 42-46 dB în Cinebench, 33-37 dB în uz normal

MSI Creator 17 este rece la exterior într-un regim uzual de lucru, dar se încălzește simțitor în jocuri. Sesiunile lungi de jocuri sunt rezonabile cu profilul High Performance activat, însă zona conectorilor se încălzește până la 60 de grade, în timp ce zona tastelor WASD sau a săgeților direcționale rămâne la un rezonabil 40 – 45 grade. Dacă alegeți profilul energetic Balanced, temperaturile vor fi cam cu 5 grade mai mari, acest profil nefiind recomandat pentru jocuri și task-uri solicitante.

Conectivitatea este asigurată de o interfață wireless Intel AX201, care oferă Wi-Fi 6 și Bluetooth 5, și o interfață Ethernet 2.5Gbps. Interfața de rețea s-a achitat foarte bine de sarcini, indiferent dacă a fost folosită în zona router-ului sau la distanță mai mare.

Sistemul audio folosește două incinte puternice amplasate pe capacul inferior. Acestea ating un nivel sonor de 90 dB, fiind deci foarte gălăgioase, însă calitatea în spectrul inferior al frecvențelor este complet nesatisfăcătoare, cei care doresc un sunet bun fiind nevoiți deci să apeleze la căști sau boxe externe. Camera Web este amplasată în partea de sus a ecranului, împreună cu microfoanele și partenerul IR, iar calitatea ei este suficientă pentru o utilizare ocazională, dar pentru nimic altceva mai pretențios.

msi-creator-17-speakers

Baterie și autonomie

Bateria din Creator 17 are o capacitate de 82Wh, o dimensiune bună pentru un laptop din această gamă. NVIDIA Optimus ajungă pentru îmbunătățirea autonomiei, însă ecranul miniLED are un consum apreciabil dacă este folosit cu luminozitatea împinsă la valori ridicate.

  • 4-5h – editare text Google Docs, Silent Mode, ecran la 30%, Wi-Fi pornit;
  • 5-6h – redare video FullHD YouTube, Silent Mode, ecran la 30%, Wi-Fi pornit;
  • 6h – redare video Netflix, Silent Mode, ecran la 30%, Wi-Fi pornit;
  • 3-4h – navigare Web intensivă, Balanced Mode, ecran la 30%, Wi-Fi pornit.

Laptopul este însoțit de un încărcător banal relativ compact cu o greutate de circa 600 de grame care are specificată o putere maximă de 180W. Reîncarcarea bateriei de la zero necesită circa 2 ore, iar încărcarea USB-C este și ea suportată, însă va trebuie să vă cumpărați separat un adaptor.

msi-creator-17-power-brick

Preț și disponibilitate

MSI Creator 17 a început să apară și în ofertele locale, deși nu toate configurațiile sunt disponibile la data publicării. Prețurile încep de la 8700 de lei pentru modelele cu placă video RTX 2060 si ecran FHD 144 Hz și urcă până la 13.000 de lei pentru modelul testat de noi, care oferă RTX 2060 și ecran UHD miniLED. Dacă alegeți un procesor Core i9 sau plăci video superioare RTX 2070 sau 2080 Super, nota de plată va fi și mai mare.

Pentru detalii despre configurații, stocuri și prețuri puteți intra aici sau aici.

Concluzii

La momentul acestui articol, MSI-ul Creator 17 este singurul laptop cu ecran mini LED disponibil pe piață, un panel impresionant de luminos și uniform, însă cu hibe la capitolul redării nuanțelor închise, și în cazul modelui testat de noi, la capitolul uniformitate a culorilor, aspecte care mă pun pe gânduri, mai ales atunci când iau în considerare prețul extra plătit pentru acest ecran.

Astfel, pe baza experienței cu acest laptop testat, consider un panel UHD IPS cu acoperire 100% AdobeRGB, luminozitate de 400-nits, contrast superior și un preț mai bun, o opțiune către care mai degrabă aș înclina în dauna piperatului panel miniLED.

Desigur, ecranul nu este singurul aspect de luat în considerare în analiza acestui Creator-ul 17. Produsul este per total unul bunicel, portabil și cu un design prietenos, propice mediilor profesionale, conectică bună, hardware de ultimă generație și o baterie măricică.

În același timp, însă, Creator-ul 17 lasă de dorit la capitole precum cel al accesibilității componentelor pentru upgrade-uri, al rigidității construcției și al temperaturilor ridicate ale componentelor interioare în cazul utilizării îndelungate în taskuri solicitante, adică tocmai ceea ce mă aștept ca potențialii utilizatori să ruleze pe un workstation. La toate acestea se adaugă prețul, unul foarte piperat pentru versiunea cu ecran miniLED.

Astfel, decizia rămâne la voi. Vreți un laptop de 17inch cu format compact și cu acest luminos și vibrant ecran miniLED? Sunteti dispuși să plătiți 3000+ de lei în plus pentru acest ecran? Dacă da, atunci Creator-ul 17 vă așteaptă. Dacă nu, recomandarea noastră merge fie spre versiunea de bază a aceluiași Creator 17 sau către seria GS75 Stealth a celor de la MSI, fie către una dintre puținele alte opțiuni workstation cu ecran de 17-inch, precum StudioBook-ul Pro 17 cu al său ecran 17:10 sau configurabilul și masivul ThinkPad P73.

Cauți o listă cu cele mai bune laptopuri? Ți-am pregătit un articol cu recomandările GiZ de laptopuri performante.

Pro:

  • design simplu, ușor și portabil
  • conectivitate bună
  • ecran miniLED excelent
  • performanțe per total bune în această configurație
  • baterie de 82 Wh

Contra:

  • carcasa nu este perfect rigidă
  • temperaturi ridicate pe procesor în sarcini pretențioase
  • sistem audio neimpresionant
  • preț ridicat pentru versiunile miniLED

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri