GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Windows 8 – Revoluţia Microsoft în lumea sistemelor de operare

Autor: Echipa Giz.ro

Aşteptarea a luat sfârşit. După numeroasele zvonuri, speculaţii, informaţii şi imagini “scăpate” mai mult sau mai puţin involuntar pe internet, Microsoft a prezentat oficial noul sistem de operare Windows 8 într-o versiune dedicată dezvoltatorilor.

Comparativ cu Windows 7, noutăţile sunt pur şi simplu copleşitoare şi evidenţiază încă o dată unificarea sistemelor de operare pentru PC-uri şi tablete. Windows 8 este compatibil cu PC-urile clasice, dar poate fi utilizat şi pe tablete prin intermediul unei interfeţe touchscreen, meniul de start a fost restilizat complet, iar clasicul software poate fi descărcat (şi) dintr-un magazin de aplicaţii similar ca şi concept cu Apple AppStore sau Android Market.

GiZ îţi prezintă cele mai importante inovaţii introduse de Microsoft în noul sistem de operare:

Două interfeţe: clasică şi touch

Noua interfata touch din Windows 8 este bazata pe tiles, in loc de iconite

Windows 8 va beneficia de două interfeţe pentru utilizator: cea clasică, cu care suntem obişnuiţi să lucrăm în prezent, şi cea touch botezată Metro, care va permite efectuarea comenzilor prin atingerea display-ului tabletei, însă va fi compatibilă şi cu perifericele (mouse şi tastatura). În prezent nu este clar dacă vei putea utiliza o singură interfaţă pentru toate acţiunile sau dacă va trebui să schimbi interfaţa pentru unele taskuri.

Interfaţa touch Metro

Interfaţa touch Metro reprezintă o schimbare majoră în filosofia sistemului de operare Windows. Aşa cum era de aşteptat, ecranul de Start include numeroase elemente împrumutate de la Windows Phone 7, OS-ul pentru smartphone-uri.
Cea mai importantă schimbare este înlocuirea iconiţelor clasice pentru aplicaţii cu aşa-numitele “tiles”, pictograme de mari dimensiuni cu formă pătrată sau dreptunghiulară care pot fi repoziţionate prin drag-and-drop. De regulă, aceste pictograme sunt afişate pentru serviciile cu conectare la internet precum e-mail, reţele sociale şi mesagerie instanţă, dar şi pentru alte tipuri de software.

Modul in care sunt afisate fisierele (aici, fotografiile)

Atunci când rulezi o aplicaţie, o atingere prelungită şi o “rulare” a degetului la capătul de sus sau jos al display-ului va avea ca rezultat afişarea meniului contextual (asemănător cu afişarea meniului de notificări în Google Android).

Noua interfaţă Metro a eliminat complet meniul clasic de start regăsit la toate versiunile de Windows până la 7, însă în partea dreaptă există o bară verticală unde sunt poziţionate shortcut-uri pentru Search, Share, Devices, Settings şi Start. Numele sunt suficient de sugestive pentru a nu intra în detalii, însă menţionam că butonul Start permite afişarea desktopului.

Aplicaţii interconectate

Fără îndoială, aplicaţiile din interfaţa Metro reprezintă punctul central al sistemului de operare, iar acestea pot “comunica” unele cu altele. Un exemplu uşor de înţeles este selectarea şi trimiterea unei fotografii din diverse locuri, cum ar fi HDD-ul sau reţele sociale precum Facebook, Twitter sau Flickr.

Task Manager, Windows Explorer, Internet Explorer 10

Internet Explorer 10, un mare pas inainte pentru Microsoft

Microsoft a rescris complet aplicaţiile Task Manager şi Windows Explorer, care beneficiază de o interfaţă nouă adaptată la cerinţele anului 2011 (sau mai corect spus, 2012) şi oferă o metodă mult mai facilă de monitorizare a aplicaţiilor şi serviciilor pornite şi, respectiv, a fişierelor disponibile pe HDD.

Nu în ultimul rând, Internet Explorer 10 a primit numeroase laude pentru viteza bună şi uşurinţa de a face zoom şi scrolling, mai ales că Microsoft nu are o reputaţie tocmai favorabilă la capitolul browsere.

Backup in-the-cloud

Microsoft a integrat în Windows 8 propriul serviciu de stocare a datelor SkyDrive, care permite salvarea rapidă a fişierelor personale pentru a putea fi accesate de oriunde. Surpriza plăcută este că pe SkyDrive pot fi salvate inclusiv setările generale ale sistemului de operare, pentru ca ulterior să le poţi aplica direct pe orice alt PC, laptop sau tableta care utilizează Windows 8.

Windows Store

Windows 8 va beneficia şi de un magazin de aplicaţii similar, cel puţin ca şi concept, cu Apple AppStore şi Android Market. Dezvoltatorii vor avea ocazia să-şi promoveze şi să-şi vândă aplicaţiile direct în Windows Store, efectul fiind că vor putea ajunge mult mai uşor la utilizatorul final decât în prezent. În plus, aceştia vor beneficia de numeroase statistici cu privire la aplicaţiile publicate în Windows Store.

Meniul de aplicatii si tastatura virtuala

Hardware compatibil

Dacă până acum Windows rula doar pe platforma x86 dezvoltată de Intel, lucrurile se schimbă odată cu a opta versiune: sistemul de operare va fi disponibil şi pe chipseturi ARM, acesta fiind motivul pentru care va fi disponibil pentru o gamă largă de dispozitive electronice: tablete, laptopuri, PC-uri şi desktop-uri care utilizează mai multe monitoare. Practic, din listă lipsesc doar smartphone-urile, însă şi aici există Windows Phone 7.

O altă veste bună este că programele dezvoltate pentru Windows 7 vor fi compatibile şi cu Windows 8, iar noul sistem de operare va avea aceleaşi cerinţe hardware.

Download – Descarcă Windows 8 Developer Preview

Microsoft a prezentat toate aceste noutăţi în cadrul conferinţei BUILD la care au participat aproximativ 5.000 de jurnalişti. Fiecare dintre ei a intrat în posesia unei tablete Samsung cu Windows 8 Developer Preview, însă această versiune preliminară a sistemului de operare poate fi descărcată şi de pe serverele Microsoft.

În final, te lăsăm să te delectezi cu câteva clipuri video care prezintă funcţiile din Windows 8 Developer Preview:

2 comentarii

  1. Sorin

    15 septembrie 2011 la 08:24

    Si chiar booteaza in 8 secunde ? A instalat cineva ?!

    • Andrei

      15 septembrie 2011 la 11:53

      Pe SSD si core i7, cica da. Pe calculator normal in cam 15-20 de sec, dar tot e bine. Am citit ca cineva a instalat pe un netbook din 2008 cu Atom N270 si boota cam in 20-22 de sec

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri