Cele mai lungi tuneluri de transport din lume
Cum ar fi să mergi de la Bucureşti la Ploieşti printr-un tunel? Cam acesta este genul de experienţă pe care îl trăiesc zilnic chinezii în metroul din Beijing, acolo unde se află cel mai lung tunel de transport de călători din lume.
Pentru a ajunge la astfel de performanţe, omenirea s-a inspirat din natură, care este responsabilă pentru apariţia primelor tuneluri în roci calcaroase din peşteri.
Pe parcursul timpului, oamenii au apelat la tuneluri din diverse motive: pentru a transporta apă prin apeducte, pentru a asigura un sistem de transport de călători mai rapid prin forarea prin munţi şi scurtarea distanţelor sau pentru a asigura un transport eficient prin subteran în mările oraşe.
Asia este continentul pe care există cele mai lungi tuneluri de călători din lume, însă pentru a găsi cea mai lungă construcţie pe sub apă trebuie să revii pe continentul european.
Niciunul dintre aceste tuneluri destinate transportului de călători nu depăşeşte însă apeductul Delaware, principalul tunel de alimentare cu apă din New York, care are o lungime de 137 de kilometri şi care a fost construit, ironic, între 1939-1945, atunci când Europa reprezenta principalul câmp de bătălie în al Doilea Război Mondial.
Locul 10. Metroul de la Moscova, Magistrala 9 – 41.5 km
Magistrala 9 a metroului moscovit merge pe ruta Altufyevo – Bulvar Dmitriya Donskogo şi numără în total 25 de staţii pe parcursul celor 41.5 km. Magistrala a fost inaugurată în 1983, însă a fost extinsă frecvent, iar ultimul tronson care a fost dată în folosinţă este Annino – Bulvar Dmitriya Donskogo în decembrie 2002, care măsoară 2 km. La fel ca aproape toate celelalte magistrale, şi M9 traversează centrul oraşului.
Locul 9. Metroul din Barcelona, Magistrala L9/L10 – 43.71 km
La Barcelona, autorităţile locale construiesc în prezent Magistrala 10 de metrou, aflată în prelungirea Magistralei 9. La finalizarea lucrărilor, magistrala va avea o lungime de 43.71 km în subteral şi alţi 4.09 km pe viaducte. Secţiunea de nord este deja operaţională, în timp ce partea sudică, care leagă aeroportul El Prat de Collblanc, va fi inaugurată în 2016.
Locul 8. Metroul din Seul, Magistrala 3 – 47.6 km
Coreea de Sud este de asemenea prezentă în top cu unele cele dintre cele mai lungi tuneluri din lume, folosite pentru metroul din capitala Seul. Magistrala 3, inaugurată în 1985 şi extinsă de mai multe ori, ultima oară în 2010, a ajuns la o lungime de 47.6 km şi urmează să fie prelungită cu încă o staţie. Magistrala 3 este cunoscută pe plan local ca fiind a doua zonă din Seul la consumul de internet prin reţeaua Wi-Fi oferită călătorilor.
Locul 7. Metroul din Seul, Magistrala 5 – 47.6 km
Intenţionat sau nu, a cincea magistrală a metroului din Seul are o lungime identică cu Magistrala 3, însă este mai bogată în staţii: 51 în loc de 43. Magistrala străbate captala de la est la vest şi este una dintre cele numai două magistrale ale căror tuneluri au fost realizat inclusiv pe sub râul Han care traversează capitala Coreei de Sud.
Locul 6. Tunelul Canalului Mânecii – 50.45 km
Inaugurat în 1994, Tunelul Canalului Mânecii este un tunel care leagă localitatea franceză Coquelles de localitatea Folkestone din Marea Britanie pe sub Canalul Mânecii. Cu o lungime de 50.45 km, tunelul are trei galerii: două tuneluri feroviare, câte unul pentru fiecare sens, cu o lăţime de 7.6 metri, şi o galerie de serviciu de 4.8 metri pentru situaţii speciale. Transportul călătorilor este realizat cu trenuri TGV operate de Eurostar şi adaptate atât pentru tunel, cât şi pentru calea ferată britanică alimentată printr-o a treia şină. În schimb, maşinile şi camioanele sunt transferate prin navete feroviare într-un interval de numai 35 de minute.
Locul 5. Tunelul Seikan, Japonia – 53.85 km
Cu o lungime de 53.85 km, Seikan este cel mai lung tunel feroviar din lume, iar acesta conectează două dintre insulele Japoniei, Honshu şi Hokkaido. Pe o porţiune de 23.3 km, tunelul a fost săpat pe sub strâmtoarea Tsugaru care leagă cele două insule. Scopul tunelului este de a oferi călătorilor o legătură rapidă între capitala Tokio şi numeroase oraşe situate pe insula Hokkaido. Tunelul a fost construit între 1964 şi 1983, iar la lucrări au participat nu mai puţin de 13.8 milioane de persoane.
Locul 4. Tunelul Brenner Base – 55 km
Austria şi Italia colaborează la construcţia unui alt tunel feroviar, care să depăşească cu puţin tunelul Seikan. Tunelul este construit prin baza Muntelui Brenner cu scopul de a asigura o alternativă la celebra trecătoare Brenner, acolo unde se înregistrează frecvent blocaje în trafic pe autostradă. Lucrările au început în 2008, însă vor fi finalizate abia în 2025 pentru ca tunelul să fie dat în folosinţă un an mai târziu.
Locul 3. Tunelul Gotthard Base – 52.07 km
Nu la fel de mult trebuie să aştepţi însă pentru tunelul Gotthard Base, aflat în plină construcţie în Elveţia. Tunelul este săpat prin Munţii Alpi şi are drept scop principal transportul de marfă între Germania şi Italia. În plus, drumul de la Zurisch la Milano va dura numai o oră şi 40 de minute. Pe de altă parte, tunelul este promovat şi că o alternativă ecologică la actualele trasee. Conform planificării actuale, inaugurarea este programată pentru 2016.
Locul 2. Metroul din Beijing, China – Magistrala 10 – 57.1 km
Cu o lungime de 57.1 km, Magistrala 10 formează cel mai lung tunel de metrou din China şi, de altfel, şi cel mai folosit de locuitorii din Beijing: 2.5 milioane de oameni folosesc în fiecare zi această linie. În total, Magistrala 10 are 45 de staţii şi deserveşte trei dintre cartierele Beijingului.
Locul 1. Metroul din Guangzhou, China – Magistrala 3 – 60.4 km
Cel mai lung tunel din lume este în localitatea chineză Guangzhou şi deserveşte Magistrala 3 a metroului cu o lungime asemănătoare cu cea a distanţei dintre Bucureşti şi Ploieşti. Cu un total de 28 de staţii, magistrala beneficiază şi de o extensie care face legătura între gara din Est şi aeroportul din Sud.
Concluzii
Aşa cum ai putut observa pe parcursul articolului, cele mai lungi tuneluri se găsesc preponderent în Asia şi au drept scop folosirea metroului pentru călători în marile metropole.
Există însă şi câteva tuneluri feroviare, deja finalizate sau aflate în faza de construcţie, care sunt realizate pe sub mare sau prin munţi pentru a economisi timp preţios.