GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Top 5 cele mai mari aeroporturi din lume

Autor: Echipa Giz.ro

Călătoriile cu avionul au devenit din ce în ce mai populare şi în România, pe măsură ce preţurile biletelor a scăzut, în special după apariţia în masă a companiilor aeriene low-cost. În acest articol vom vorbi despre cele mai mari aeroporturi din lume și despre cel mai mare din Europa, cu detalii despre particularitățile fiecăruia.

Pentru călătorii obişnuiţi, probabil că cele mai importante aspecte ale unei călătorii sunt confortul din avion, masa primită din partea stewardeselor şi durata zborului, astfel că puţini sunt cei care se gândesc la modul în care arată aeroporturile de pe care decolează şi pe care aterizează.

Pe de altă parte, cei care călătoresc frecvent cu avionul ajung să aprecieze mai mult aeroporturile, pentru că acestea devin într-un fel o a doua casă, în special dacă au o călătorie cu escală şi o diferenţă de 2-3 ore între zboruri.

Există multe metode de a clasifica un aeroport, cea mai cunoscută și pentru care sunt publice cele mai multe date este numărul de pasageri care au decolat sau aterizat de pe acesta.

5. Aeroportul Internațional Chicago O’Hare

Aeroportul O’Hare este situat în partea de nord a orașului Chicago și este unul dintre cele mai populate aeroporturi din lume. În 2013 acesta a susținut plecarea sau sosirea a nu mai puțin de 66.883.271 pasageri, fiind astfel situat pe locul 5 în lista noastră.

Chicago O’Hare este populat în special de aeronave care circulă în America de Nord și este deținut în mare parte de United Airlines, având un parteneriat principal cu American Airlines.

Acesta este considerat unul dintre cele mai avansate aeroporturi din Statele Unite datorită serviciului impecabil și a întârzierilor foarte reduse atât ca durată cât și ca număr. Dacă ar fi să întrebi pe cineva care lucrează în domeniul transportului aerian de persoane din Statele Unite care este cel mai bun aeroport, Chicago O’Hare ar fi probabil primul nume rostit.

https://www.youtube.com/watch?v=KlQFbFEv2I8

4. Aeroportul Internațional Tokyo – Haneda

Aeroportul internațional Tokyo, cunoscut și sub numele de Aeroportul Haneda, este pe locul 4 în topul celor mai mari aeroporturi din lume. În 2013 acesta a fost locul prin care au trecut 68.906.636 de pasageri. Acesta este într-o continuă creștere atât din punct de vedere al dimensiunii cât și al numărului de companii aeriene pe care le acomodează. Nu ar fi exclus ca la jumătatea anului 2015, atunci când sunt făcute publice cifrele de trafic pentru anul anterior, să mai avanseze 1-2 locuri spre prima poziție.

În trecut, aeroportul Tokyo – Haneda acomoda doar traficul intern, însă de câțiva ani de când a fost deschis traficului internațional creșterea sa a fost exponențială. În prezent, aeroportul este gândit să susțină traficul a mai mult de 90 de milioane de pasageri anual iar acel număr va fi atins în curând având în vedere că multe din companiile internaționale își găsesc rând pe rând un loc pe acesta. De asemenea este recunoscut ca fiind unul dintre cele mai punctuale aeroporturi din lume, asta mai ales datorită organizării foarte bune.

https://www.youtube.com/watch?v=6skeq4JiC9k

3. Aeroportul Internațional Londra – Heathrow

Pe locul 3 al clasamentului avem un aeroport pe care probabil l-ați vizitat și voi dacă ați fost vreodată la Londra. În 2013 aeroportul a acomodat un număr de 72.368.630 pasageri și se mai bucură de titlul de cel mai vizitat aeroport de către pasageri internaționali. Este de asemenea unul din hub-urile principale ale Europei și o legătură importantă cu Asia și Statele Unite. British Airlines este una dintre cele mai influente companii aeriene care își găsește locul pe acest aeroport.

Ca și celelalte două de care am vorbit până acum, London – Heathrow este în continuă expansiune și deja se lucrează la construcția unei noi piste de decolare, a treia pentru acest aeroport. Sunt în plan de asemenea legături directe cu un tren de mare viteză între Heathrow și Gatwick, celălalt aeroport al Londrei.

https://www.youtube.com/watch?v=hu9rV-RSAlk

2. Aeroportul internațional Beijing Capital

Pe locul doi în topul celor mai mari aeroporturi se află Beijing Capital, dar este de asemenea și cel mai mare și mai populat aeroport din Asia. Anul trecut acesta a acomodat trecerea a 83.712.355 pasageri. Acesta este aeroportul de legătură (hub-ul) pentru Air China, China Southern Airlines și Haian Airlines.

Beijing Capital a înregistrat cea mai mare rată de creștere la nivelul traficului de pasageri cu aproximativ 4 procente în fiecare an, în ultimii 5 ani. Economia Chineză înregistrează și ea o creștere foarte mare având în vedere că aproape orice dispozitiv electronic se produce acolo, așadar este nevoie de un transport cât mai bine pus la punct pentru a livra acele produse către Europa și mai ales Statele Unite cu care au ajuns de curând la o înțelegere pe mai multe teme.

Beijing Capital este probabil aeroportul cu cel mai interesant și futurist design din toate cele menționate, și este unul dintre puținele gândite de la început să acomodeze un număr mai mare de 100 de milioane de pasageri pe an.

https://www.youtube.com/watch?v=1x1F3rWqToc

1. Aeroportul Internațional Hartsfield – Jackson Atlanta

Chiar dacă probabil te gândeşti că titlul de cel mai mare aeroport îl câştigă o astfel de facilitate din Asia sau Orientul Mijlociu, Hartsfield – Jackson Atlanta din Statele Unite are cel mai mare număr de pasageri pe an, și anume 94.430.785.

Motivul pentru care acesta este cel mai mare aeroport din lume este pentru că servește ca un aeroport de legătură între mai toate companiile aeriene din Statele Unite, o țară unde orice distanță mai mare de 400 de kilometri se parcurge cu avionul. Aici se află faimosul Delta Airlines și generează aproximativ 60% din traficul pe acest aeroport, urmat de AirTran Airways.

Un alt lucru interesant este faptul că se află pe locul întâi de mai bine de un deceniu. Exact, de mai bine de 10 ani acesta este punctul central al traficului aerian din Statele Unite. Pe de altă parte este considerat un model chiar de către Heathrow și Beijing Capital la capitolul organizare și managementul pasagerilor.

Concluzii

Marile puteri economice îşi împart relativ echitabil poziţiile în topul celor mai mari aeroporturi din lume după numărul de călători. Statele Unite şi Asia beneficiază de câte două aeroporturi în acest top, în timp ce Europa rezistă mai greu prin cel mai important aeroport din Marea Britanie.

Datele menţionate în cadrul acestui articol au fost calculate de Consiliul Internaţional al Aeroporturilor (Airports Council International), care a luat în calcul pasagerii care au decolat, care au aterizat şi care s-au aflat în tranzit pe aeroportul respectiv.

Lumea aeroporturilor este însă una foarte dinamică, lucru evidenţiat şi de diferenţele de numai patru milioane de pasageri care separă locurile 3-7 din acest clasament. Prin urmare, ne putem aştepta periodic la schimbări importante în structura acest top, mai ales că aeroporturi precum cele din Dubai şi Hong Kong înregistrează creşteri de 5-6% pe an, mai mari decât în cazul celor aflate pe primele trei poziţii.

2 comentarii

  1. Robert

    7 februarie 2015 la 06:34

    super tare :O acum stiu si eu care sunt acelea

  2. Mebubu

    24 aprilie 2017 la 12:45

    Va multumesc , am avut nevoie la ora de tehnologie de aceste informatii ! :D

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri