GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Top 10 cele mai mari mall-uri din lume

Autor: Echipa Giz.ro

AFI Palace Cotroceni este cel mai popular mall din România, însă nu se compară cu cele mai mari mall-uri din lume, care au suprafeţe inchiriabile de peste 10 ori mai mari.

Europa şi Statele Unite sunt cele mai dezvoltate zone din punct de vedere al tehnologiei, însă Asia este continentul care domină autoritar când vine vorba despre opulenţa centrelor comerciale, cunoscute şi sub numele popular de mall-uri.

Acest lucru este justificat din cel puţin două motive: populaţia din Asia, în special China şi India, este mult mai numeroasă raportată la suprafaţa disponibilă, în timp ce statele arabe şi-au permis să investească bani în astfel de proiecte datorită veniturilor obţinute din petrol.

Datorită varietăţii semnificative de activităţi, mall-urile atrag numeroşi clienţi, indiferent că aceştia vor doar să cumpere haine, să se relaxeze la o cafenea sau să vadă cele mai noi filme.

1. New South China Mall (China): 660.000 de metri pătraţi

Din punct de vedere al suprafeţei inchiriabile, New South China Mall este cel mare mall din lume. Inaugurat în 2005, mall-ul a rămas însă în mare parte gol, întrucât nu a reuşit să atragă chiriaşi, iar lucrurile au început să se schimbe abia de anul trecut, când a existat o modernizare a facilitaţilor. Mall-ul este conceput pe zone geografice şi include o replică de 25 de metri a Arcului de Triumf.

2. Golden Resources Mall (China): 557.000 de metri pătraţi

2 zile. De atât ai nevoie pentru a explora mall-ul întins pe 6 etaje şi amplasat în Beijing. Mall-ul are peste 1.000 de magazine, două restaurante de mărimea a două stadioane de fotbal şi o largă varietate de produse. Nici acest mall nu s-a bucurat însă de succes: preţurile sunt prea mari pentru populaţia locală, iar amplasarea nu este una bună pentru străinii care vizitează oraşul.

Golden Resources Mall

Golden Resources Mall

3. SM City North EDSA (Filipine): 498.000 de metri pătraţi

Părăsim China pentru a merge în Filipine, acolo unde este un mall cu un nume cel puţin ciudat. Amplasat în localitatea Quezon, mall-ul a fost deschis iniţial în 1985, însă a ajuns la actualele dimensiuni abia în 2006. Complexul a evoluat atât de mult încât în prezent include 8 clădiri pe lângă cea iniţială, cu diverse conexiuni între ele.

4. SM Megamall (Filipine): 474.000 de metri pătraţi

Nu, nu este vorba despre Mega Mall din Bucureşti. Aceeaşi companie care a realizat mall-ul City North a construit în oraşul Mandaluyong din Filipine şi mall-ul Megamall. Acesta constă în două clădiri principale conectate între ele printr-un pod. Mai recent a fost adăugat un nou corp de clădire cu 5 etaje şi două niveluri subterane dedicat în întregime domeniului fashion.

5. Isfahan City Center (Iran): 465.000 de metri pătraţi

Mall-ul cu muzeu. Aşa ar putea fi caracterizat Isfahan City Center din oraşul iranian cu acelaşi nume. Mall-ul propriu-zis include, pe lângă un muzeu, şi un hotel de 5 stele, un centru financiar şi un hyermarket. Deşi nu se află în oraş, mall-ul are avantajul că este poziţionat lângă un aeroport şi o linie de cale ferată.

6. 1 Utama (Malaysia): 455.000 de metri pătraţi

Inaugurat în 1999, 1 Utama este cel mai mare mall din Malaysia şi, spre deosebire de alte centre comerciale de astfe de dimensiuni, are meritul de a fi ocupat de chiriaşi în proporţie de 98%. De altfel, acest lucru este justificat şi de prezenţă a circa 120.000 de vizitatori în zilele de weekend. În 2007, mall-ului i-a fost ataşat cunoscutul hotel de 5 stele One World.

7. Persian Gulf Complex (Iran): 450.000 de metri pătraţi

Revenim în Iran pentru un mall cu un nume extrem de sugestiv pentru această ţară: Persian Gulf Complex. Este amplasat în localitatea Shiraz şi este considerat cel mai mare mall din lume în funcţie de număr de magazine pe care le poate acomoda: 2.500. Numele complex provine de la faptul că mall-ul include un hotel cu 262 de camere, piscină publică, terenuri de tenis, un centru de conferinţe şi un… helipad.

Persian Gulf Complex

Persian Gulf Complex

8. SM Seaside City Cebu (Filipine): 430.000 de metri pătraţi

Sună cunoscut după iniţiale? Da, este un alt mall deţinut de compania SM Prime Holding, care are astfel trei mall-uri în top 10. Acesta a fost inaugurat cel mai recent, la sfârşitul anului 2015, şi iese în evidenţă prin forma sa circulară. Şi asta nu este totul: proprietarul dezvoltă în prezent un parc oceanic care va fi integrat în cadrul mall-ului.

9. Central World (Thailanda): 429.000 de metri pătraţi

La Bangkok există încă din 1990 un centru financiar care în anii 2000 a fost extins cum mall, iar numele complexului a fost schimbat în Central World. În momentul său de vârf ajunsese chiar la 550.000 de metri pătraţi, însă mall-ul a fost incendiat în timpul unor proteste anti-guvernamentale din 2010. În prezent, mall-ul este deschis parţial.

10. Istanbul Cevahir Mall (Turcia): 420.000 de metri pătraţi

Am putea spune că, cel puţin din punct de vedere geografic, acesta este singurul mall european prezent în top 10. Asta pentru că Istanbul Cevahir Mall este localizat în partea europeană a Istanbului. Mall-ul include 343 de magazine împărţite pe 6 etaje, un cinematograf privat şi unul pentru copii, pe lângă alte 10 complexuri cinematografice pentru publicul larg.

https://www.youtube.com/watch?v=lhROvgHM4wM

Concluzii

Ţările asiatice domină fără probleme topul celor mai mari mall-uri din lume, iar acest lucru nu constituie tocmai o surpriză. Europenii sunt mai cumpătaţi la acest aspect, element demonstrat şi de modul în care au fost concepute mall-urile de pe Bătrânul Continent.

De exemplu, dacă excludem Turcia şi Rusia din ecutatie, cel mai mare mall european este Westfiled din Marea Britanie, care are o suprafaţă inchiriabilă de 176.000 de metri pătraţi. Am menţionat şi Rusia pentru că la Moscova există Mega Belaya Dacha Stage, care are o suprafaţă totală de 182.000 de metri pătraţi.

Portugalia şi Turcia sunt alte două ţări cu mall-uri de peste 100.000 de metri pătraţi, în timp ce România se mândreşte cu mall-urile AFI Palace şi Sun Plaza, care au circa 80.000 de metri pătraţi. Mai mult decât cele din Ungaria şi Bulgaria, care se opresc pe la 66-68.000 de metri pătraţi.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri