Soylent – băutura care înlocuieşte mâncarea tradiţională

Soylent este o băutură despre care se afirmă că poate înlocui cu succes orice masă. Suntem însă pregătiţi să renunţăm la plăcerea de a mânca în favoarea unei alimentaţii rapide?

În 2013, inginerul software Rob Rhinehart dezvăluia pe blogul personal reţeta unei băuturi pe nume Solyent despre care afirma că include toate ingredientele necesare pentru o alimentaţie sănătoasă. Cu alte cuvinte, el a reuşit să inventeze o băutură care poate elimina necesitatea de a mânca.

Privită iniţial cu scepticism, inedita băutură a căpătat rapid popularitate şi, în cei doi ani de la apariţie, nu a fost interzisă de organizaţiile de specialitate, cu atât mai mult cu cât formula este bazată pe recomandările Institutului de Medicină şi îndeplineşte cerinţele Food and Drug Administration (FDA) din SUA pentru a putea fi comercializată drept mâncare.

Soylent, bautura care inlocuieste mancarea traditionala
Soylent, bautura care inlocuieste mancarea traditionala

Ce este Solyent?

În prezent, Solyent este disponibilă în două variante: sub formă de pudră şi sub formă lichidă. Cea sub formă de pudră a ajuns la versiunea 1.5, iar în prezent are ca ingrediente principale proteine din orez, faină de ovăz şi acizi graşi de Omega 3 extraşi din alge, pe lângă alte ingrediente prezente în cantităţi mai mici, cum ar fi amidon din orez, lecitină din soia, celuloză sau sare.

O porţie lichidă de Solyent oferă 500 kcal şi are următoarele valori nutriţionale: 20 de grame de proteine, 23 de grame de grăsimi şi 57 de grame de carbohidraţi.

Varianta lichidă a fost lansată în vara anului 2015 şi are o compoziţie uşor diferită: proteina din soia, amidon de orez, faină de ovăz, ulei comestibil, leticină din soia sau sare. O porţie de 0.4 litri are 400 kcal şi furnizează organismului 20 de grame de proteine, 21 de grame de grăsime şi 37 de grame de carbohidraţi.

Cât despre gust, este imposibil să ne exprimăm opinia, întrucât produsul nu a ajuns încă în Europa şi, implicit, nici în ţara noastră. În plus, gusturile sunt subiective, lucru evidenţiat şi de opiniile celor care l-au încercat în SUA: dacă unii clienţi au fost entuziasmaţi de gust, alţii l-au considerat “oribil”.

Cât costă Solyent?

Pentru moment, Solyent este comercializată doar în Statele Unite şi Canada, iar preţurile scad direct proporţional cu cantitatea cumpărată.

Astfel, 7 pacheţele de Solyent sub formă de pudră, suficiente pentru 28 de porţii, costă 64 de dolari sau, dacă optezi pentru un abonament lunar, 54 de dolari. În schimb, în versiunea lichidă, 12 sticle de Solyent costă 34 de dolari sau, în cazul unui abonament lunar, 29 de dolari.

Producătorul nu recomandă o cantitate minimă sau maximă de consum. Practic, poţi consuma Solyent ocazional, o dată la câteva zile, sau chiar integral, prin eliminarea completă a hranei din meniu. Pentru asta ar trebui să consumi circa patru porţii pe zi de Solyent sub formă de pudră sau cinci porţii de Solyent lichid, pentru a ajunge la o cantitate de circa 2.000 de calori pe zi.

Comoditate sau plăcere?

Rob Rhinehart a creat acest produs cu scopul de a economisi timp şi bani. Nu numai că micşorezi dramatic timpul alocat hranei, dar nu mai trebuie să faci cumpărături, să găteşti şi să speli vasele. De asemenea, costurile unei diete bazate exclusiv pe Solyent sunt de până în 300 de dolari, mai ales că la cantităţi mari primeşti reduceri. Plus că factura la apă va fi mai mică. Prin urmare, poţi apela la Solyent din comoditate.

Pe de altă parte, modul în care ne hrănim reprezintă una dintre micile plăceri ale vieţii. Cina servită alături de persoana iubită sau de prieteni este cu siguranţă mai plăcută decât consumarea unei sticle de Solyent, iar micul dejun este mai spectaculos dacă mănânci mâncare “adevărată” diversificată. Şi pentru că a venit vorba despre diversificare, câte zile la rând îţi place să mănânci acelaşi lucru? Imaginează-ţi cum ar fi să consumi Solyent dimineaţa, la prânz şi seara timp de şapte zile la rând.

Prin urmare, cel puţin din punctul nostru de vedere, Solyent poate reprezenta o soluţie de hrănire doar în anumite condiţii: într-o zi când ai multă treabă la birou şi ştii că nu vei avea timp să ieşi cu colegii la masă, într-o seară când pur şi simplu nu ai chef să găteşti sau pur şi simplu ca experiment.

De departe, probabil că Solyent îşi va dovedi cu adevărat utilitatea abia atunci când pudra va fi înmagazinată în primele nave spaţiale care vor călători spre Marte, întrucât va permite transportul unei cantităţi mari de hrană într-un spaţiu redus. Până atunci însă, îţi recomandăm să păstrezi tradiţia meselor obişnuite. Dacă vrei să ne contrazici, foloseşte formularul de comentarii de mai jos.

3 comentarii

Vrem sa auzim ce ai de spus:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cititorii nostri apreciaza discutiile animate, politicoase si te roaga sa-i respecti, chiar daca nu esti de acord cu toate afirmatiile lor. Iti multumim!

Folosim cookie-uri pentru a-ti oferi cea mai buna experienta de navigare pe site-ul nostru. Nu iti colectam datele personale.

Sunt de acordAfla mai multe
Ce sunt cookie-urile?
Continutul afisat pe site-ul nostru este disponibil GRATUIT datorita reclamelor pe care le afisam. Te rugam sa sustii eforturile noastre si sa dezactivezi AdBlocker-ul cand vizitezi site-ul nostru. Iti multumim!