GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

George Constantinescu: eroul britanicilor în Primul Război Mondial

Autor: Echipa Giz.ro

George Constantinescu este un nume aproape necunoscut în România, însă şi-a câştigat reputaţia pentru numeroasele sale invenţii şi descoperiri.

Născut la Craiova în 1881, “Gogu” Constantinescu a fost pasionat din primii ani de realizarea unor experimente legate de matematică, fizică şi chimie, datorită dorinţei sale de cunoaştere, iar acest lucru l-a determinat să se înscrie la Şcoala de Poduri şi Şosele din Bucureşti, o instituţie de învăţământ superior foarte cunoscută la vremea respectivă.

Constantinescu a terminat facultatea în 1904 ca şef de promoţie, iar cursurile urmate aici au fost esenţiale pentru cariera viitoare a inginerului român, care a început să-şi pună în practică ideile printr-o serie de invenţii care ulterior aveau să intre în anonimat.

George Constantinescu

George Constantinescu

Invenţiile lui George Constantinescu

Iată o selecţie a celor mai importante invenţii ale lui George Constantinescu:

Betonul armat

Pe baza cunoştinţelor acumulate pe timpul studiilor universitare, George Constantinescu a obţinut o formulă pentru betonul armat pe care a folosit-o cu succes la numeroase construcţii din România. Printre acestea se numără podul de la Lainici, podurile peste Şiret şi Adjud, castelul de apă de la Periş sau consolidarea cupolei Camerei Deputaţilor de la Palatul Parlamentului din Bucureşti.

În plus, românul a consolidat şi cupola moscheii din Constanţa, o lucrare controversată prin prisma aspectelor religioase. De altfel, profesorul său Anghel Saligny s-a opus vehement acestui proiect realizat de Constantinescu.

De asemenea, o lucrarea de anvergură mai mică este podul de beton din Parcul Carol, la baza căruia există o piatră comemorativă pentru inginerul român. Inaugurat în 1906, acesta a fost primul pod de beton armat cu traverse drepte din România.

Teoria Sonicităţii

După ce s-a stabilit în Anglia în 1910, George Constantinescu a lucrat la ceea ce avea să devină cunoscut drept Teoria Sonicităţii. Practic, sonicitatea este o ştiinţă care analizează modul în care energia mecanică se transmite prin vibraţii elastice în fluide. Pare plictisitor? Ei bine, această teorie a sonicităţii a fost pusă în practică pe avioanele de luptă ale Marii Britanii în Primul Război Mondial. Astfel, mitralierele montate pe avion erau capabile să tragă 1.200 de gloanţe pe minut printre palelele elicei avionului care se rotea în zbor.

O carte despre Teoria Sonicităţii a fost publicată în 1918 la Londra, dar tirajul de numai 150 de exemplare a fost preluat de autorităţile britanice şi distribuit doar cercetătorilor din Marea Britanie, pentru a evita popularizarea acesteia. De altfel, acesta este şi motivul pentru care invenţia lui George Constantinescu a fost învăluită în mister o lungă perioadă de timp.

George Constantinescu este primul din stanga de pe randul 2

Mitraliera inventata de George Constantinescu

Cutia de viteze automată

În anii următori, Gogu Constantinescu a lucrat la numeroase alte proiecte, iar printre cele mai cunoscute este convertizorul de cuplu. De fapt, el a inventat o cutie de viteze automată pentru maşini prin care s-a eliminat cutia de viteze tradiţională şi ambreiajul. Invenţia a apărut în 1923, iar mai târziu Constinescu a aplicat-o şi în cazul locomotivelor.

Trei ani mai târziu, meritele lui George Constantinescu în ştiinţă au fost recunoscute de revista britanică The Graphic, care a publicat o fotografie cu cei mai importanţi 17 cercetători şi inventatori din perioada 1900-1925. Alături de imagini cu Albert Einstein, Marie Curie, Ernest Rutherford sau Thomas Edison se afla şi una cu George Constantinescu, care a încetat din viaţă în 1965.

George Constantinescu este primul din stanga de pe randul 2

George Constantinescu este primul din stanga de pe randul 2

Află mai multe despre George Constantinescu

În anul 2006 au apărut trei cărţi care descriu în amănunt cercetările lui George Constantinescu:

  • “Inventeurs de genie. Gogu Constantinescu”, Editura Mediamira, Cluj-Napoca 2006
  • “Tratat de Teoria Sonicității”, Editura Performantica a Institutului Național de Inventică, Iași 2006
  • “Integrala Invențiilor”, Editura Performantica a Institutului Național de Inventică, Iași 2006

De asemenea, Muzeul Tehnic Dimitrie Leonida din Bucureşti are o expoziţie referitoare la George Constantinescu.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri