GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Transportul viitorului – metode revoluţionare de deplasare

Autor: Echipa Giz.ro

Traficul reprezintă una dintre principalele probleme ale oricărui oraş mare din lume, întrucât densitatea populaţiei este foarte mare, iar numărul celor care se deplasează spre şi de la locul de muncă este foarte ridicat.

De altfel, un sondaj realizat recent de agenţia europeană Eurofound a arătat că un român pierde în medie 92 de minute pe drumul dus-întors spre job. Iar noi stăm chiar bine, întrucât polonezii petrec 146 de minute, adică două ore şi jumătate, doar pentru a se deplasa la muncă.

Banala teleportare din Star Trek este practic imposibil de pus în practică, însă companiile de tehnologie şi oamenii de ştiinţă au imaginat o serie de sisteme de transport care ar putea scădea radical timpul pierdut în trafic. Unele dintre ele sunt la stadiul de teorie cu diverse probleme înainte de a fi puse în practică, în timp ce altele sunt foarte costisitoare şi până în prezent nu s-au găsit surse concrete de finanţare.

Online Electric Vehicle

Unul dintre primele proiecte futuriste care a fost deja implementat pe o scară redusă în Coreea de Sud este Online Electric Vehicle (OLEV). Practic, este un tren public de persoane complet electric ale cărui baterii se încarcă în timp real în timpul traseului.

Pentru asta, pe sub şosea au fost instalate cabluri electrice care transmit electricitatea către baterii printr-o metodă magnetică de contact. Avantajul tehnologiei este că trenul poate utiliza acumulatori mai mici, însă eficienţa scade la circa 75%, iar implementarea unei astfel de tehnologii este costisitoare pe drumurile actuale.

Hyperloop

Hyperloop este probabil cel mai popular proiect de această anvergură, întrucât a fost propus de Elon Musk, şeful SpaceX şi Tesla Motors.

Ideea este de a utiliza capsule în stare de semi-imponderabilitate de câte 28 de pasageri integrate într-un tub din oţel cu presiune scăzută. Un accelerator lineat electromagnetic oferă sistemului o viteză de până la 1220 km/h, suficient de mare pentru a parcurge distanţa de 650 de kilometri dintre Los Angeles şi San Francisco în numai 30 de minute.

Chiar dacă pare de domeniul filmelor SF, există deja o echipă de ingineri care lucrează la proiect, iar primul prototip este aşteptat în anul 2016.

Trenul “zburător”

Dacă Hyperloop vrea să scurteze timpul călătoriilor între oraşe, o altă echipă de ingineri a propus un tren futurist pentru transportul urban. “Cocoţat” pe nişte piloni deasupra arterelor existente, trenul este în realitate un mijloc de transport pentru maşini, care pot parca în locurile special amenajate pentru a aştepta ca trenul să ajungă la destinaţie.

Din păcate, proiectul a rămas pentru moment doar pe hârtie şi nu există planurile concrete pentru implementarea efectivă a acestuia.

Trenul zburator

Trenul zburator

String Transport System

String Transport System ar putea fi la fel de bine botezat şi “telecabina pe fir”. În acest caz vorbim despre o telecabină care se deplasează pe un sistem de cabluri de înaltă tensiune care, în loc să furnizeze electricitate, reprezintă suportul de deplasare.

Conceptul sistemului prevede costuri de peste 3 ori mai mici decât cele ale construcţiei unei linii de cale ferată sau a unei autostrăzi, ceea ce teoretic ar trebui să facă proiectul atractiv pentru implementare, mai ales că viteza maximă a unei telecabine cu 20 de pasageri poate ajunge la 250 km/h.

SolarBullet

La prima vedere, SolarBullet poate fi considerat o versiune mai puţin revoluţionară a Hyperloop-ului lui Elon Musk. În acest caz vorbim despre trenuri electrice de mare viteză care obţin energie de la panourile solare montate deasupra drumului pe toată lungimea traseului. În acest fel, viteza trenului poate ajunge la 354 km/h, iar proiectul ar trebui implementat în statul american Arizona. Am spus “ar trebui” deoarece costurile de producţie ajung la 27 de miliarde de dolari, o sumă mare inclusiv pentru americani.

SolarBullet

SolarBullet

Concluzii

Transportul de persoane aşa cum îl ştim în prezent nu va dispărea prea curând, însă în mod cert în deceniile care urmează vom asista la transformări radicale din acest punct de vedere.

Poate că cel puţin unul dintre proiectele de mai sus va deveni realitate, deşi până atunci vor apărea cu siguranţă şi alte idei atractive pentru a scurta timpul petrecut pe drum, indiferent că vorbim despre călătorii între oraşe sau doar până la locul de muncă.

Ţie care proiect dintre cele de mai sus îţi place cel mai mult şi ce schimbări ai aduce la el pentru a deveni cu adevărat pe gustul tău?

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri