GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Asus EEE Pad Transformer TF101 review: tableta care se transforma in laptop

Autor: Echipa Giz.ro

Daca in 2010 majoritatea producatorilor se luptau sa aduca pe piata o tableta care sa concureze cu iPad-ul celor de la Apple, 2011 a adus o multitudine de tablete in magazine, unele cu sanse reale de a oferi utilizatorilor o alternativa reala din punct de vedere al costurilor si al functionalitatii.

Cel mai popular model non-Apple este in acest moment ASUS EEE Pad Transformer TF101, o tableta cu ecran de 10 inch, aspect 16:10 si motorizata de un procesor dual core Nvidia Tegra 2. Sistemul de operare este Android Honeycomb, ajuns la versiunea 3.1 (update gratuit pentru Transformer).

Inainte de a trece la analiza lui Asus EEE Pad Transformer TF101, sa aruncam o privire asupra specificatiilor:

  • Ecran 10.1 inch lucios, tehnologie IPS, aspect 16:10, rezolutie 1280 x 800 pixeli, multi-touch in 10 puncte si strat protector Gorilla Glass
  • Procesor Nvidia Tegra 2 la 1.0 GHz
  • 1 GB RAM
  • 16 si 32 GB stocare interna
  • Wireless N, Bluetooth 2.1 + EDR, A-GPS, 3G (optional in versiunile viitoare)
  • Slot pentru carduri microSD, conector micro HDMI 1.3a, jack audio 3.5 mm
  • accelerometru, senzor de proximitate, g-sensor, senzor de iluminare, giroscop
  • camera de 5 megapixeli pe spate si 1.3 megapixeli frontala
  • baterie Li-Ion 24.2Wh cu autonomie de aproximativ 9.5 ore
  • tastatura externa cu baterie interna, 2 porturi USB 2.0 si slot HDMI full size
  • Android 3.1 HoneyComb OS cu access Android Marketg
  • greutate 680 g
  • dimensiuni 271 x 176 x 12.9 mm
EEE Pad Transformer: cea mai buna tableta care nu este iPad

EEE Pad Transformer: probabil cea mai buna tableta cu Android

Tastatura cu baterie

Primul lucru care trebuie stiut despre EEE Pad Transformer este faptul ca ASUS ofera contra cost o tastatura cu baterie integrata, 2 porturi USB 2.0 si un conector HDMI full-size. Tableta se monteaza in portul special al tastaturii externe, formand un ansamblu care aduce cu un laptop normal. Clema speciala de prindere se poate roti exact ca ecranul unui laptop normal, ajustand unghiul de inclinare al ecranului.

Bateria externa adauga aproximativ 6 ore suplimentare de functionare la deja impresionantele 9.5 ore furnizate de bateria interna a tabletei, conform celor de la Asus (ce am obtinut noi in utilizarea zilnica gasiti mai jos).

Tastatura cu baterie interna este un accesoriu suplimentar, care trebuie achizitionat separat, dar daca tineti asa de mult la autonomie, este cea mai buna solutie pentru a ‘lucra’ peste 12 ore fara a avea nevoie de cablul de alimentare.

Design si constructie

Primul lucru pe care il veti observa este formatul lat al Transformerului, ce se datoreaza ecranului de 10 inch cu aspect 16:10, dar si marginii sale pronuntate. Acest lucru nu constituie un inconvenient, ajutand la tinerea tabletei in mana si asigurand ca nu atingem din greseala ecranul senzitiv si nu declansam vreo comanda Android.

Spatele este acoperit cu un plastic cauciucat, cu o textura fina care in timp va prinde praf, dar in acelasi timp ne asigura ca nu vom scapa usor din mana nou achizitionatul gadget.

Textura spatelui cauciucat face o impresie foarte buna

Textura spatelui cauciucat face o impresie foarte buna

Din punct de vedere al porturilor, avem de-a face cu un slot microSD, unul microHDMI, jack audio de 3.5mm, taste de volum si butonul de pornit/oprit. Tastatura optionala aduce 2 porturi USB 2.0 si unul HDMI, toate trei de dimensiune normala.

Ecranul

Acesta este una din piesele de rezistenta ale lui ASUS EEE Pad Transformer, deoarece foloseste tehnologia IPS care aduce unghiuri de vizibilitate excelente si culori calde. Intreaga fata a Transformerului este protejata de un strat Gorilla Glass care il face (aproape) invulnerabil la zgarieturi, dar transforma din pacate ecranul intr-unul lucios, lucru care duce la reflexii evidente in special in cazul folosirii in soare puternic.

Si ca o mentiune, ecranul lui EEE Pad Transformer este capabil sa detecteze simultan 10 puncte de atingere .

Hardware, software si performante

Ca majoritatea tabletelor de 10 inch cu Android Honeycomb, Transformer-ul celor de la ASUS foloseste un procesor dual core Tegra 2 la 1 GHz, ajutat de 1 GB RAM. Cantitatea interna de stocare este de 16, respectiv 32 GB, in functie de modelul ales. Aceasta poate fi extinsa cu ajutorul unui card microSD.

Ne-am fi asteptat la performante excelente in aceste conditii, dar din pacate ne-am confruntat din cand in cand cu intreruperi, incetiniri neasteptate (nu rulam aplicatii intensive la acel moment), toate cauzate probabil de imaturitatea Honeycomb 3.0. Dupa ce am instalat Honeycomb 3.1 am observant o imbunatatire evidenta a raspunsului tabletei la comenzile noastre, dar tot nu am reusit sa rulam continut 1080p Full HD pe Transformer fara a avea parte de cadre pierdute.

Probabil versiunile urmatoare de Honeycomb vor imbunatati si mai mult performantele tabletei, dar deocamdata iPad 2-ul se comporta impecabil si raspunde prompt la comenzi in aproape orice situatie, in vreme ce despre tabletele cu Android nu prea putem zice acelasi lucru.

Pe partea de software se pot observa unele imbunatatiri aduse de ASUS, incluzand widgeturi pentru vreme, locatie, emailuri, aplicatii specifice precum Asus Webstorage si o tastatura virtuala redesenata. Demna de mentionat este si suita Polaris Office, care ofera in mod standard posibilitatea vizualizarii si editarii documentelor tip Word, Excel si Powerpoint.

Adaugati tastatatura optionala si puteti realiza cu usurinta taskuri tip office pe ASUS EEE Pad Transformer, dar nu va asteptati sa puteti incarca fisiere de zeci de MB si sa le puteti vizualiza corect pe cele complexe. Personal, consider ca momentan nu aveti nicio sansa sa inlocuiti un laptop de birou cu o tableta (oricine ar produce-o) fara sa faceti compromisuri privind sarcinile pe care le veti putea indeplini.

Jocuri pe Transformer

Unul din lucrurile pe care le pune in balanta in favoarea sa Transformerul este puternicul cip grafic inclus in platforma Tegra 2, care permite rularea unori titluri 3D destul de impresionante. O aplicatie speciala furnizata de Nvidia este Tegra Zone; ea ofera acces la cateva titluri special dezvoltate pentru Tegra, cu scopul de a edifica utilizatorul privind capabilitatile de procesare ale tabletei. Tot ce mai ramane acum este ca si dezvoltatorii de aplicatii pentru Android sa se puna pe treaba.

Autonomia bateriei

Desi ASUS afirma ca Transformerul este capabil de aproximativ 9.5 ore de functionare, iar tastatura optionala duce inca 6 ore in plus, in lucrul de zi cu zi, ar trebui sa va asteptati la o autonomie de circa 6-7 ore in cazul utilizarii continue, ce poate creste la 10-11 cu ajutorul bateriei din tastatura optionala. Acestea sunt cifre bune, dar nu exceptionale.

Disponibilitate si pret

Chiar daca ASUS a anuntat Transformerul in ianuarie la CES 2011 Las Vegas, a durat cateva luni pana cand tableta si-a facut aparitia in magazine. Acum pretul incepe in Romania de la 1799 de lei, iar pentru tastatura externa mai trebuie sa scoateti din buzunar aproximativ 450 de lei. Desigur, 2200 de lei nu este un pret foarte mic, dar la banii acestia este greu sa gasesti un „laptop” cu dotari si caracteristici similare.

In plus, aproape nici o alta tableta cu Android nu rivalizeaza cu aceasta dpdv al reportului pret/dotari-performante.

Concluzie

Concluzia mea s-ar putea sa supere pe unii utilizatori, dar imi asum cele ce urmeaza: problema majora cu ASUS EEE Pad Transformer consta in sistemul de operare Android Honeycomb, care desi a ajuns la versiunea 3.1, nu ofera acelasi raspuns rapid la comenzile utilizatorului ca si tableta celor de la Apple. Pur si simple iPad 2-ul se misca mai rapid, in ciuda faptului ca din punct de vedere al puterii de procesare, cele doua produse ofera hardware relativ similar.

Daca n-ar fi existat iPad 2....

Daca n-ar fi existat iPad 2….

Apoi, trebuie luat in considerare si aspectul legat de aplicatii, care ar trebui sa conteze cel mai mult pentru un utilizator. Pur si simplu in magazinul virtual de aplicatii Apple gasesti zeci de mii de titluri optimizate pentru iPad si iPad 2, in timp ce Markeplace-ul Google Android ofera maxim cateva sute de aplicatii special proiectate pentru tabletele Honeycomb. Discrepanta este prea mare pentru a fi ignorata.

Daca scoatem insa iPad-ul 2 din ecuatie, atunci clar pot spune ca ASUS EEE Pad Transformer este una dintre cele mai bune tablete ale momentului, daca nu chiar cea mai buna (desigur, unii dintre voi veti spune ca a compara Android cu iOS inseamna a compara mere cu pere; insa atat timp ca ele sunt ambele competitoare pe piata tabletelor, orice utilizator obisnuit le va compara). Constructia este excelenta, ecranul IPS este demn de un produs de top, iar pretul nu este atat de mare ca al altor produse similare.

Daca sunteti in cautarea unei tablete pentru uz propriu si nu vreti produsul celor de la Apple (din varii motive, precum sistemul de operare ce nu permite mari modificari sau ecosistemul iTunes, de care iPad-ul depinde foarte mult) atunci va recomand sa incercati Transformerul celor de la Asus. Nu veti regreta.

3 comentarii

  1. Giz_Slayer

    25 iulie 2011 la 11:28

    Draga Marius, invata te rog sa scrii in limba romana inainte de a te apuca sa scrii articole „jurnalistice”. Din review-ul de mai sus am observat mai multe greseli de exprimare, typo-uri si chiar cuvinte din limba engleza. Concluzia mea personala e ca fie nu ai recitit articolul, fie chiar nu stii sa scrii, fie ai tradus vreun review din engleza si ai mai modificat cateva lucruri pe ici pe colo. Nu am nimic personal cu tine sau cu blogul de fata, insa dai dovada de lipsa de profesionalism. De curiozitate voi mai citi articole scrise de tine sa vad daca esti la prima abatere sau nu a fost nimeni destul de interesat de articolele tale incat sa observe.

    • Andrei

      25 iulie 2011 la 13:04

      Slayer, multumim pentru observatii, am revizuit sper mare parte dintre greseli. Marius traieste de ceva vreme pe meleaguri anglo-saxone, tocmai de aici vin si greselile. Ne pare rau si o sa incercam sa nu se mai intample ;)

  2. Add

    29 februarie 2012 la 08:38

    Se poate conecta stick-ul de net?

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri