GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Nokia Asha 302 review – un telefon accesibil cu tastatură QWERTY

Testat pe data de 12 iunie 2012
Pe scurt: Cu un pret foarte bun, o tastatura QWERTY si un aspect placut, Nokia-ul Asha 302 va fi un telefon atragator pentru tinerii din ziua de astazi. El trebuie sa faca insa fata concurentei telefoanelor ieftine cu touchscreen.
Produs testat: Nokia Asha 302   Testat de: Andrei Girbea    Nota: 3.5/5    Pret: 200-500 Lei

Nokia Asha 302 a fost anuntat la MWC in Februarie ca urmas al modelului Nokia C3 si incearca sa duca mai departe popularitatea acestuia, pastrand reteta succesului: e mic, e ieftin si are o tastatura QWERTY.

Desigur, situatia pe piata telefoanelor mobile s-a schimbat destul de mult din 2010 pana astazi, in prezent Nokia Asha 302 avand de infruntat competitia unor telefoane cu ecran tactil si sistem de operare Android ce se invart in acelasi segment de pret. Insa, pentru ahtiatii Facebook-lui si mesajelor, tastatura fizica a 302-ului este un important punct forte.

In acest articol va voi spune cam ce mi-a placut la Asha-ul 302 si va voi oferi si detalii despre aspectele la care Nokia ar fi putut sa mai lucreze.

Insa, daca luati in considerare un astfel de telefon, nu uitati ca el nu se bate cu granzii, ci este un telefon simplu si fara mari pretentii, cu un pret foarte accesibil.

Nokia Asha 302 - mic, usor, ieftin si cu tastatura QWERTY

Nokia Asha 302 - mic, usor, ieftin si cu tastatura QWERTY

Specificatii tehnice


Nokia Asha 302 Alb
Ecran2.4 inch, 240 x 320 px
Hardwareprocesor single-core 1 GHz
Memorie128 MB RAM
Stocare256 MM ROM + 32GB microSD
ConectivitateWireless N, Bluetooth, AGPS, 3G 14.4 Mbps
Porturimicro USB
Camera3.2 MPx pe spate, fara Flash, focus fix
BaterieLi-Ion 1320mAh
Sistem de OperareSymbian S40
Dimensiuni115.2 x 58.9 x 13.5 mm
Greutate106 g
Alteletastatura QWERTY, disponibil pe alb, rosu si cenusiu, casti incluse in pachet, radio FM

Review video

Review-ul video, in engleza, va va zice cate ceva despre exteriorul lui Nokia Asha 302 si despre aplicatiile de baza pe care le puteti gasi pe el.

Exterior – design, tastatura si ecran

Nokia Asha 302 este putin mai compact decat C3-ul, masurand 115.2 x 58.9 x 13.5 mm si cantarind aproximativ 100 de grame. El va fi disponibil in magazine in mai multe culori, noi ne-am jucat cu versiunea alba si ne-a placut.

Carcasa este construita din plastic si telefonul se simte bine in mana, neoferind impresia de dispozitiv prost construit. Pe partea din spate, capacul ce acopera bateria este realizat din aluminiu, argintiu in cazul versiunii cu care ne-am jucat noi, ce da o tenta stilata micului Asha.

Pe lateralele acestui Nokia nu gasim prea multe butoane, lipsind un buton pentru reglarea volumului sau pentru accesarea camerei. Majoritatea porturilor sunt plasate deasupra, unde gasim jack-ul de 3.5 mm pentru casti, un conector microUSB si jack-ul subtire pentru incarcarea telefonului, caracteristic dispozitivelor Nokia din aceasta clasa. Pe partea stanga intalnim un slot pentru carduri microSD, in vreme ce SIM-ul de dimensiuni normale are propriul locas undeva sub baterie.

Partea frontala a Nokia-ului 302 este dominata de un ecran de 2.4 inch si o tastatura QWERTY. Personal, consider tastele putin prea mici pentru o utilizare comfortabila, dar probabil va veti obisnui cu acest neajuns rapid. Cert este ca Nokia-ul 302 nu se potriveste celor cu maini si degete mari.

Ecranul de 2.4 inch ofera o rezolutie scazuta, de doar 240 x 320 px, astfel ca imaginile sunt destul de pixelate. In plus, nici unghiurile de vizibilitate nu sunt excelente, iar in lumina puternica va va fi cam greu sa distingeti ceva pe ecran. Sa nu uitam insa ca 302-ul este un telefon ieftin, iar pentru clasa sa, ecranul este decent, chiar daca mi-ar fi placut sa vad o rezolutie superioara si in cazul acestui model.

Ecranul nu impresioneaza

Ecranul nu impresioneaza

Experienta utilizarii zilnice

Nokia-ul Asha 302 este motorizat de un procesor single-core la 1 GHz, rapid pentru aceasta clasa, si 128 MB RAM, plus 256 MB ROM (cu posibilitatea extinderii memoriei de stocare pana la 32 GB cu ajutorul cardului microSD). El ruleaza sistemul de operare Symbian S40, asadar nu este un smartphone si nu este capabil de multitasking real.

Chiar si asa, procesorul rapid ajuta Nokia-ul 302 sa fie destul de fasnet in utilizarea zilnica, chiar daca anumite aplicatii precum Browserul Web sau Camera Foto vor porni un pic mai greu.

Un astfel de telefon are insa in mare doua functii, urmand sa fie folosit cu precadere pentru apeluri de tip voce si servicii de mesagerie. In cazul primelor, nu am nimic de reprosat, Nokia-ul 302 nu pierde semnalul iar calitatea convorbirilor este buna. In cel de-al doilea caz, ramane observatia legata de dimensiunea tastelor, dar odata ce te vei obisnui cu ele, vei putea redacta rapid texte de diverse dimensiuni mai rapid decat o vei face chiar si pe un telefon modern cu touchscreen.

Nokia-ul 302 este compatibil cu orice tip de retea GSM sau UMTS si dispune de optiuni vaste de conectivitate, incluzand Wireless N, Bluetooth, USB sau 3G cu viteze de pana la 14,4 Mbps.

Portuilr sunt plasate in partea superioara

Porturile sunt plasate in partea superioara

Pe Nokia-ul 302 vei gasi si o serie de aplicatii, unele utile, altele mai putin. Meniul este cel clasic caracteristic telefoanelor cu Symbian, cu acces la contacte, mesaje, setari, jocuri, media player, browser web, Nokia Maps sau Ovi Store.

Ca tot veni vorba de browser, acesta este destul de lent si nu suporta Flash. Veti putea insa naviga pe site-uri precum Youtube si rula clipurile in cadrul propriei aplicatii Media de pe telefon. Ca observatie, boxa de pe spate este destul de puternica, insa va distorsiona si va vibra deranjant atunci cand ascultati ceva la volum maxim. Insa pentru aceasta si pentru a nu ii deranja pe cei din jur exista castile incluse in pachetul Nokia-ului Asha 302.

Nokia pune accent si pe elementul Social al acestui telefon, oferind o aplicatie dedicata care agrega continutul din conturile tale de Twitter, Facebook sau Flickr. In plus, aplicatia pentru emailuri este prezenta si este foarte usor de setat si folosit, chiar daca nu dispune de extrem de multe optiuni si functii.

Camera foto

Desi Nokia-ul 302 nu este un telefon multimedia, el este dotat cu o camera foto de 3.2 MPx, fara Flash.

Camera realizeaza instantanee decente in conditii bune de iluminare, dar aproape inutilizabile in alte cazuri. Desigur, ca in cazul altor camere folosite pe telefoane ieftine, si aici avem de-a face cu una cu distanta focala fixa, ce nu poate focaliza pe elementele prea apropiate.

Veti putea si filma cu Nokia-ul 302, insa doar in rezolutie VGA la 15 fps (sau QVGA la 30 fps), astfel ca filmuletele vor fi sacadate.

Asadar, Nokia-ul 302 nu se prea poate lauda cu a sa camera foto/video, insa daca aveti cu adevarat nevoie sa o folositi, ea este prezenta si se va descurca decent atat timp cat lumina din mediul inconjurator o va ajuta.

Autonomie

Cu o baterie de circa 1300 mAh si un hardware nu foarte solicitant, Nokia-ul Asha 302 va putea face fata utilizarii acerbe aproximativ 2 zile. In cazul utilizarii sporadice, el va rezista mult mai mult, putand trece chiar si 4-5 zile intre incarcari.

Ca observatie, Nokia-ul Asha 302 se incarca si prin intermediul slotului microUSB.

Preturi si disponibilitate

In magazinele romanesti, Nokia-ul Asha 302 are un pret de circa 500 de lei. Se pare ca versiunea Alba nu este momentan disponibila, ci doar cea Cenusie si cea Rosie.

In ofertele operatorilor de telefonie mobila de la noi, preturile pleaca de la circa 30-40 de euro si pot creste usor, in functie de abonamentul ales.

Nokia 302 Asha si ce contine cutia

Nokia 302 Asha si ce contine cutia

Concluzii

Una peste alta, Nokia-ul Asha 302 este un telefon ieftin si trebuie analizat tocmai prin prisma acestui fapt.

Desigur, el are multe neajunsuri, incepand cu sistemul de operare arhaic, continuand cu camera foto sub medie si browserul WEB limitat. Insa el isi indeplineste cu brio functiile de telefon construit in primul rand pentru convorbiri si in al doilea pentru serviciile de mesagerie. Restul aspectelor, precum accesul la Internet si aplicatiile disponibile vin ca detalii optionale, pe care probabil multi dintre cei ce vor achizitiona un Nokia 302 le vor folosi doar sporadic.

Nokia Asha 302 este un telefon ieftin si trebuie judecat prin prisma acestui fapt

Nokia Asha 302 este un telefon ieftin si trebuie judecat prin prisma acestui fapt

Astfel, Nokia Asha 302 continua reteta predecesorului sau, Nokia-ul C3, cea care i-a adus acestuia o mare popularitate. Insa, dupa cum spuneam si la inceputul articolului, un telefon lansat in 2012 trebuie sa faca fata competitiei dispozitivelor Android ieftine, cu ecrane tactile.

In final, voi alegeti. Daca aveti nevoie de tastatura fizica, Asha-ul 302 este o optiune ieftina demna de luat in seama. Altfel, pleiada de telefoane cu preturi la abonament de pana in 50 de euro va asteapta, cu toate avantajele (si dezavantajele) aduse de touchscreen-uri si Android in acest segment.

19 comentarii

  1. adrian

    28 iulie 2012 la 15:56

    eu parerea nu mio fac cea ce scrieti dumneavoastra parerea miam facuto chiar eu despre nokia 302 asha este un telefon super de bun si imi sustin parerea pentru ca am fost multumit si chiar sint multumit asa daca e sa gasim nemultumiri gasim la orice telefon chiar si scump si performant nu se poate sa nu aiba undeva o slabiciune asa ca fiecare isi spune opinia asa cum crede el

  2. qercus

    3 august 2012 la 18:43

    am Nokia 302 Asha, sunt multumit de el la urma urmei l-am cumparat sa vorbesc la telefon, pentru poze, camere de luat vederi si alte alea imi voi cumpara o camera de luat vederi

  3. anonim

    4 august 2012 la 18:28

    Eu imi voi lua in curand Nokia 302 Asha si din cate informatii bune vad despre el sunt sigura ca imi va fi de mare folos si foarte bun. abia astept sa il cumpar si sa vad rezultatul.

    • dannny

      25 decembrie 2012 la 22:51

      si eu in curand mi-l iau…deabea astepr:D

  4. marry

    5 august 2012 la 19:05

    am telefon nokia 302 asha pe negru si e ff bun. il folosesc zilnic normal. e foarte performant si are tot ce ii trebuie la un telefon. nu imi imaginez ceva mai bun. am fost interesata si de C3 dar nu mai avea :)) continund, e un telefon ff bun…are niste taste pe care eu le pot folosi cu usurinta..se descarca la vreo 4-5 zile si e ff frumos ca si aspect. sfatui pe toate lumea care nu stie ce tell sa isi ioa sa isi ia nokia 302 asha !!! e superb :X:X:X:X:X

  5. Catalin

    23 august 2012 la 19:47

    Am o problema cu semnalul decand sa actualizat software-ul. Pls hel

  6. jeny

    26 octombrie 2012 la 16:26

    Cand filmeaza,acest telefon are o claritate foarte buna a sunetului ,pt chestia asta il ador :X . si ca baterie daca nu il folosesti aproape deloc poate tine si o saptamana. Si daca il folosesti cat de cat ,ascultand muzica,filmand,facand poze tine cam 3 zile . e un telefon foarte bun ,de mesaje nu pot spune nimic inca nu l-am folosit pt a scrie mesaje , ma cam deranjeaza tastele dar odata si odata ma voi obisnui daca va fi nevoie. In rest este un telefon foarte ok la pretul lui .

  7. Mirruna

    4 noiembrie 2012 la 19:56

    Eu vr sami iau dar nus sigura.SDaca se misca greu penet si nu nface poze prea bune….. la orange nu mi se pare avantajos. daca e ceva eu o samiioau de pe emag

  8. gigica

    22 decembrie 2012 la 12:34

    mi-am cumparat ieri un nokia asha 302 si imi place foarte mult pentru ca insfarsit pot intra pe facebook pe mobil

  9. anonim

    15 ianuarie 2013 la 15:01

    cine are asha 302 alb imi poate zice daca butoanele se murdaresc nu stiu ce culore sa-mi iau alb sau negru mi-e frica ca cel alb sa nu se murdareasca si sa se faca urat

    • ionut

      25 ianuarie 2013 la 09:47

      eu am pe negru frumos,vrei pe alb?mai dai gen 50 de lei pe o husa buna si ai scapat,pe alb e aiurea ca se vad toate impuritatile,zgarieturi in rest da bine albul!bafta

  10. sebi

    21 iulie 2014 la 23:03

    as dori sa instalez aplicatia dedicata retele sociale,unde as putea gasi-o?

    • Daniel Popescu

      25 iulie 2014 la 18:49

      Nu ai mentionat exact la ce aplicatie de referi, dar o gasesti in Store, aplicatia dedicata unde gasesti toate aplicatiile si jocurile pentru telefonul tau.

      • seby

        28 iulie 2014 la 10:13

        aplicatia retele sociale cea cu care vine tel din fabrica unde o pot gasi.inteleg dar tel nu are android ci sist de operare s40

        • Daniel Popescu

          28 iulie 2014 la 16:54

          Da, am inteles ca te referi la S40. Dar din cate stiu si in meniul lui S40 exista o aplicatie numita „Store” unde gasesti toate aplicatiile pentru sistemul de operare S40.

        • seby

          6 august 2014 la 00:26

          nu exista aplicatia store in meniu,are softul dedicat pt utilizatorii orange,iar tel meu e luat de pe vodafone

  11. Sarosi Valentina

    4 august 2014 la 19:33

    Bunî ziua, aș dori să stiu dacă se poate deazctiva iluminarea tastelor. Ele luminează albastru deschis când vreau sa folosesc telefonul si deloc nu imi place deoarece am carcasa/tastatura albă. Pur si simplu mă deranjează pt că nu se deslușesc bine literele. Multumesc.

    • Daniel Popescu

      4 august 2014 la 21:24

      Multi utilizatori s-au plans de aceasta problema. Din pacate, nu exista nicio posibilitate de a dezactiva iluminarea tastaturii. Nokia nu a inclus nicio optiune in meniu referitoare la acest aspect.

  12. Daniel

    25 decembrie 2022 la 22:42

    Am Nokia Asha302 de 10 ani si 3 luni si sunt foarte multumit.O baterie ce a rezistat 10 ani, spune ceva despre acest telefon.Nu l-as da pe unul cu tousch screen din tehnologia Android, pentru ca imi este util pentru voce si mesaje si la nevoie, poze sau filmari scurte. Mai detine cineva un astfel de mobil de 10 ani?

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri