GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Asus Fonepad sau Asus Memo Pad sau Google Nexus 7 – tablete comparate

Autor: Echipa Giz.ro

După succesul înregistrat cu tableta Nexus 7 construită pentru Google şi lansată în vara anului trecut, Asus a început 2013 cu alte două tablete de 7” care se adresează utilizatorilor cu buget limitat: Memo Pad şi Fonepad.

Interesant este însă că cele trei tablete ieftine de 7” din portofoliul Asus (dacă includem aici şi Nexus 7), se adresează unor categorii diferite de utilizatori, de la cei interesaţi doar de preţ până la cei care vor un produs premium, trecând însă şi prin categoria celor pentru care conectivitatea 3G este obligatorie.

Prin urmare, dacă eşti interesat de achiziţionarea unei tablete ieftine şi bune şi nu ştii încă ce să alegi, merită să-ţi arunci un ochi pe acest test comparativ care va evidenţia părţile bune şi mai puţin bune ale celor trei tablete.

Evident, în acest segment există şi alte tablete de 7” cu preţuri asemănătoare, aşa că dacă dintr-un motiv sau altul produsele Asus nu sunt pe placul tău îţi oferim şi câteva alternative interesante.

Specificaţii tehnice

TabletaAsus FonepadAsus Memo PadNexus 7
Ecran7”, 800×1280 px7”, 600×1024 px7”, 800×1280 px
ChipsetIntel Atom Z2420VIA WM8950Nvidia Tegra 3
Procesorsingle-core, 1.2 GHzsingle-core, 1 GHzquad-core, 1.2 GHz
GraficaPowerVR SGX540Mali 400ULP GeForce
Memorie RAM1 GB1 GB1 GB
Memorie interna16 GB8/16 GB16/32 GB
ConectivitateWi-Fi + 3GWi-FiWi-Fi, 3G (optional)
AcumulatorLi-Ion 4270 mAhLi-Ion 4270 mAhLi-Ion 4325 mAh
Dimensiuni196.4x120x10.4 mm196.2x119x11.2 mm198.5x120x10.5 mm
Greutate340 grame370 grame340 grame
OSAndroid 4.1Android 4.1Android 4.2

Design

Asus Fonepad, Asus Memo Pad şi Nexus 7 au un design asemănător în special în privinţa părţii frontale, lucru firesc dacă ne gândim că cele trei tablete au diagonală de 7” şi dimensiuni care diferă cu numai câţiva milimetri. Memo Pad este cu 30 de grame mai grea decât celelalte două, însă procentul de 10% este probabil nesemnificativ la utilizare îndelungată.

Principala diferenţă este consemnată la construcţia capacului spate. Cea mai elegantă tabletă la acest capitol este Nexus 7, foarte uşor de ţinut în mâna datorită spatelui din plastic texturat şi aderent. Memo Pad are de asemenea un plastic texturat, în timp ce Fonepad are o reţetă diferită prin plasticul neted. În plus, Fonepad are şi o “clapetă” de culoare diferită de a restului produsului în partea superioară pentru cartela SIM şi cardul microSD, lucru care în opinia noastră influenţează negativ designul.

Ecran

Asus Fonepad şi Nexus 7 beneficiază de ecrane de tip IPS LCD cu diagonală de 7” şi rezoluţie 800×1280 pixeli. Pe lângă rezoluţia bună pentru astfel de tabletele, ele se evidenţiază mai ales prin culorile naturale şi unghiurile foarte bune de vizualizare datorate tehnologiei IPS.

Nu acelaşi lucru îl putem spune însă despre Memo Pad, care are un banal panou TN cu rezoluţie 600×1024 pixeli. Acest lucru se traduce prin unghiuri mici de vizualizare şi mai puţine detalii pe ecran din cauza rezoluţiei mici, lucru care va ieşi în evidenţă în special atunci când citeşti text în browser sau într-un document.

Asus Memo Pad vs. Nexus 7

Platforma hardware

Cele mai mari diferenţe între cele trei tablete sunt la nivelul specificaţiilor tehnice. Nexus 7 este, fără îndoială, cea mai bine dotată tabletă, cu un chipset Nvidia Tegra 3 care adăposteşte un procesor quad-core Cortex A9 de 1.2 GHz şi grafică ULP GeForce. Aceste dotări sunt suficiente pentru a rula practic orice conţinut multimedia existent în Google Play Store.

Între timp, Memo Pad mizează pe o soluţie hardware mai puţin obişnuită, un chipset VIA WM8950 cu procesor single-core de 1 GHz. Probabil că acesta este suficient pentru o utilizare obişnuită care să includă navigare pe internet şi jocuri precum Angry Birds, însă probabil că rularea unui Need For Speed Most Wanted nu este atât de fluentă.

Pentru Fonepad, Asus a alaes o soluţie Intel Atom Z2420 cu procesor single-core de 1.2 GHz lansat în luna ianuarie la CES. Cei de la Intel mai au de recuperat teren pentru a ajunge la nivelul soluţiilor Tegra 3 sau a celor furnizate de Qualcomm, una dintre principalele probleme fiind în continuare consumul ridicat de energie.

Toate tabletele au 1 GB RAM şi 16 GB pentru stocarea datelor (pentru Memo Pad există şi versiune de 8 GB), iar Fonepad şi Memo Pad au inclusiv slot pentru carduri microSD.

Tabletele Asus arata aparent la fel, dar au platforme hardware fundamental diferite

Tabletele Asus arata aparent la fel, dar au platforme hardware fundamental diferite

Conectivitate

Evident, cele trei tablete sunt dotate cu Wi-Fi, însă lucrurile stau complet diferit în privinţa conexiunilor de date mobile. Asus Fonepad este de departe cea mai bună alegere din această perspectivă, întrucât vine cu conexiune 3G by default (practic, nu există o versiune Wi-Fi only) care oferă inclusiv posibilitatea de a efectua apeluri de voce.

Nexus 7 are opţional şi o versiune cu 3G, însă aceasta este cu aproximativ 40% mai scumpă decât versiunea standard, în timp ce Memo Pad nu beneficiază nici măcar opţional de 3G.

De asemenea, Fonepad şi Nexus 7 au GPS şi bluetooth, în timp ce Memo Pad se mulţumeşte doar cu bluetooth.

Software

Cele mai mic diferenţe sunt la nivel software: Memo Pad şi Fonepad mizează pe Android 4.1 Jelly Bean, în timp ce Nexus 7 a fost lansată cu acelaşi OS, însă în prezent poate fi actualizata la Android 4.2.2, întrucât este realizată special pentru Google. Chiar dacă diferenţele dintre Android 4.1 şi Android 4.2 nu sunt radicale, cei care vor să împartă tableta cu cineva drag vor avea un avantaj dacă aleg Nexus 7, întrucât noul Android 4.2 permite crearea mai multor conturi de utilizator care să aibă propriile aplicaţii şi setări.

Asus Fonepad hands on

Autonomie

Fonepad şi Memo Pad utilizează acelaşi acumulator Li-Ion de 4270 mAh, în timp ce Nexus 7 mizează pe o baterie de tehnologie similară de 4325 mAh. Asus susţine că Fonepad şi Nexus 7 au o autonomie de până la 9 ore în regim de utilizare multimedia, în timp ce Memo Pad rezistă doar până la 7 ore în astfel de condiţii.

Preţuri

Cele trei produse realizate de Asus atacă segmentul tabletelor accesibile, însă se adresează unui publicat variat. Astfel, Nexus 7 a ajuns în prezent să coste aproximativ 1.000 RON în versiunea Wi-Fi 16 GB şi 1.400 RON în varianta Wi-Fi+3G 32 GB.

Asus Memo Pad a apărut deja la unele magazine online din România, iar preţul sau este de numai 800 RON. Între timp, Asus Fonepad a debutat la 1.100 RON în versiunea Wi-Fi+3G 16 GB.

Asus Memo Pad review

Concurenţa

Asus nu este însă singurul producător care luptă pe segmentul tabletelor accesibile de 7”. Chiar la MWC 2013, HP a anunţat Slate 7, prima sa tableta cu Android, care pentru un preţ estimat de 750-850 RON oferă un ecran similar cu cel al lui Memo Pad, dar o platformă hardware mai puternică cu procesor dual-core ARM Cortex A9 de 1.6 GHz.

Cei de la Lenovo au punctat şi ei prin modelul A1000 cu ecran similar cu Memo Pad şi Slate 7 şi chipset MTK cu procesor dual-core de 1.2 GHz care va costa probabil tot în jur de 800 RON, în timp ce Acer Iconia B1 promite să fie cea mai accesibilă tableta de 7” din partea unui producător consacrat: aparent, va costa doar 120 EUR, adică 550-600 RON. Specificaţiile sunt însă modeste: procesor dual-core Mediatek de 1.2 GHz, 512 MB RAM şi 8 GB pentru stocarea datelor.

La toţi aceşti rivali se adăugă şi tabletele ieftine prezente pe piaţa din România din partea producătorilor autohtoni. Aici putem include Allview Alldro Speed Duo la 600 RON sau Evolio Evotab 3 la numai 400 RON.

Concluzii

Concurenţa pe segmentul tabletelor accesibile de 7” devine din ce în ce mai mare, pe măsură ce producătorii consacraţi lansează astfel de produse. Cele trei tablete propuse de Asus acoperă nevoile mai multor tipuri de utilizatori care au un buget restans, astfel:

  • dacă bugetul tău este limitat la cel mult 800 RON, Asus Memo Pad este una dintre cele mai bune soluţii, întrucât are o construcţie bună şi oferă o platformă hardware potrivită pentru acest preţ
  • dacă vrei o tabletă ieftină cu 3G, Asus Fonepad este soluţia ideală datorită conexiunii de date incluse în versiunea de baza de numai 1.000 RON
  • dacă vrei o tabletă ieftină de maxim 1.000 RON cu design şi performanţe premium, dar nu ţii neapărat să aibă 3G, atunci Nexus 7 nu prea are rival datorită construcţiei bune şi a platformei hardware Nvidia Tegra 3

Totuşi, aşa cum spuneam, dacă din diverse motive niciuna dintre cele trei tablete nu te atrage ai la dispoziţie numeroase alte opţiuni în acest sens.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri