GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Asus Memo Pad ME176C review – tabletă ieftină cu platforma hardware puternică

Testat pe data de 22 iulie 2014
Pe scurt: Asus Memo Pad ME176C este una dintre cele mai bune tablete de 7” prin prisma calităţii ecranului şi a platformei hardware puternice corelate cu un preţ scăzut de achiziţie. Din păcate, există unele sincope care pot influenţa în sens negativ decizia de cumpărare.
Produs testat: Asus Memo Pad ME176C   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 3.5/5    Pret: 700 Lei

Tabletele ieftine de 7” formează probabil cel mai popular segment de tablete de pe piaţa din România, în primul rând datorită costurilor mici de achiziţie.

De cele mai multe ori, cumpărarea unei astfel de tablete presupune anumite compromisuri, preponderent în privinţa platformei hardware şi, implicit, a experienţei de utilizare, dar şi în ceea ce priveşte calitatea construcţiei sau a rezoluţiei ecranului.

Prin noile sale modele Asus MemoPad ME176C şi Asus MemoPad ME176CX, producătorul tainwanez încearcă să demonstreze că o tabletă ieftină poate însă să aibă atât o construcţie de bună calitate, cât şi o platformă hardware puternică.

Este important de menţionat că noi am avut la test varianta ME176CX, în timp ce pe piaţa din România va fi comercializat doar modelul ME176C. Diferenţele dintre acestea sunt o cantitate mai mică de memorie internă (8 GB în loc de 16 GB) şi camere foto mai bune pe modelul disponibil la noi, comprativ cu cel prezentat în review.

Ce este Asus Memo Pad ME176C?

Asus Memo Pad ME176C este o tabletă ieftină bine construită, dotată cu o platformă hardware Intel puternică, adresată utilizatorilor care vor un dispozitiv de 7” cu un preţ cât mai scăzut. Are însă şi unele neajunsuri, pe care le veţi afla din acest review.

Asus a produs o tableta ieftine cu hardware puternic

Asus a produs o tabletă ieftină cu hardware puternic

Specificaţii tehnice

Asus Memo Pad ME176C
EcranIPS 7”, 1280×800 pixeli
Chipsetquad-core, Intel Atom Z3745, 1.86 GHz
Memorie RAM1 GB
Stocare16 GB
ConectivitateWireless N, Bluetooth, GPS
Senzoriaccelerometru, busola, giroscop
PorturimicroHDMI, card reader
Camera foto2 MP, frontala 0.3 MP
Acumulator15 Wh
Sistem de operareAndroid 4.4.2 KitKat cu ZenUI
Dimensiuni189.3 x 113.7 x 9.6 mm
Greutate295 grame
Altelemultiple culori, huse

Review video

Înainte de a intra în detalii specifice, te invităm să urmăreşti un review video:

Ce ne-a plăcut

Nouă tabletă din gama Memo Pad este foarte asemănătoare ca aspect cu generaţia precedentă şi a pierdut un pic din dimensiuni şi greutate, ajungând acum la mai puţin de 300 de grame.

Realizată tot din plastic, carcasa este mată, iar tableta se simte bine în mână şi este suficient de robustă, însă chiar şi aşa îţi recomandăm să o manevrezi cu atenţie.

La capitolul conectivitate am remarcat prezenţa unui port microUSB pentru reîncărcare în partea superioară şi un card-reader microSD, util pentru creşterea capacităţii de stocare.

Memo Pad ME176C plusează şi în ceea ce priveşte ecranul. Datorită unui panel IPS cu o rezoluţie de 1280×800 pixeli, ecranul oferă unghiuri bune de vizualizare, un contrast decent şi culori reprezentate destul de fidel. Singura problemă ar putea fi lipsa senzorului de lumină, astfel că nu beneficiezi de funcţie de luminozitate automată, însă în general nu am avut parte de neplăceri pe parcursul testului din acest punct de vedere, mai ales că luminozitatea nu este foarte ridicată.

Probabil că unii potenţialii clienţi vor fi nemulţumiţi de rezoluţia 1280×800 pixeli, însă aceasta este potrivită pentru un ecran cu diagonală de 7”, mai ales că vorbim despre un produs ieftin.

Aşa cum spuneam şi în introducere, Memo Pad 716C utilizează o platformă hardware puternică, alcătuită dintr-un procesor quad-core Intel Atom Z3745 din generaţia BayTrail cu frecvenţa de 1.86 GHz, acompaniat de 1 GB de memorie RAM.

În general, experienţa de lucru este destul de plăcută în activităţile de zi cu zi, iar tableta se descurcă bine inclusiv în jocuri şi aplicaţii multimedia. De exemplu, aplicaţia multimedia nativă rulează bine inclusiv filme Full-HD în format MKV, iar jocuri precum Asphalt 8, GTA Vice City sau Subway Surfers funcţionează de asemenea în mod corespunzător.

În plus, sunetul este unul de calitate, dar nu este foarte puternic, astfel că ai putea întâmpina mici neplăceri în medii zgomotoase.

Aceste lucruri pozitive sunt confirmate şi de rezultatele bune din testele de benchmark, care au indicat 761/2211 puncte în GeekBench 3 şi aproximativ 17.000 de puncte în Quadrant. Totuşi, în practică nu totul decurge atât de bine, aşa cum vei vedea mai târziu în secţiunea “Ce scârţâie”.

Camerele foto reprezintă accesorii pe care nu le vei utiliza prea des, însă merită să fie menţionate. În cazul versiunii pe care am avut-o noi la test, camera principală are 2 MP şi oferă rezultate cel mult mediocre, în timp ce camera frontală este VGA. Totuşi, îţi reamintim că în România va fi disponibilă doar versiunea ME 716C, dotată cu camera principală de 5 MP şi cameră secundară de 1.2 MP, astfel că te poţi aştepta la o calitate superioară a imaginilor captate.

ME176C utilizează un acumulator de 15 Wh capabil să asigure o autonomie cuprinsă între 6-7 ore în utilizarea de zi cu zi. De asemenea, tableta poate rula undeva la 8-9 pore de conţinut video HD, cu conexiunea Wi-Fi pornită şi cu luminozitatea setată la 50%, una potrivită pentru utilizare în interiorul casei.

De asemenea, merită menţionat că există numeroase carcase pe care le poţi utiliza pe Memo Pad 617C. MagSmart este una dintre cele mai interesante prin prisma plasticului transparent din care este confecţionată şi a clapei de pe partea de sus a ecranului. O altă opţiune este Carry Me Cover, care are o curea din piele şi care se închide în partea de sus printr-un magnet.

asus-memo-me176c-carcase-2

Exista numeroase carcase interesante pentru Memo Pad ME176C

Ce scârţâie

Chiar dacă ne-a plăcut modul în care Asus a construit acest dispozitiv, există câteva aspecte la care ar fi putut acorda mai multă atenţie.

În primul rând, portul microUSB a fost amplasat în partea superioară, astfel că tableta este dificil de utilizat atuinci când se afla la încărcat. De fapt, va trebui să o foloseşti cu susul în jos, cel puţin noi aşa am procedat. O altă mică problemă este amplasarea butonului de Power sub cel de volum, invers decât la cele mai multe tablete, şi ăn acelaşi timp aproape de acesta, astfel că până când te vei acomoda cu această amplasare vei închide accidental tableta de câteva ori.

Tableta Asus are port microUSB si card reader microSD

Tableta Asus are port microUSB si card reader microSD

Acestea sunt însă doar probleme minore pe lângă principală nemulţumire pe care am avut-o în privinţa lui Memo Pad ME106C. Asus a optat pentru sistemul de operare Android 4.4.2 KitKat cu o interfaţă proprietară Zen UI care schimbă destul de mult interfaţa şi elementele grafice, pe lângă preinstalarea unor aplicaţii mai mult sau mai puţin utile.

Teoretic, acest lucru nu reprezintă neapărat o problemă, mai ales că această strategie este adoptată pe scară largă de producătorii de smartphone-uri şi tablete cu Android, însă în acest caz specific există elemente deranjante.

Astfel, ecranul se aprinde la circa două secunde după apăsarea butonului Power, multitasking-ul sacadează ocazional, iar navigarea pe internet este destul de greoaie.

Interfata tabletei ruleaza destul de greu

Interfata tabletei ruleaza destul de greu

În condiţiile în care platforma hardware este una puternică, avem două explicaţii pentru această situaţie. Pe de o parte, este posibil că interfaţa proprietară Zen UI să nu fie optimizată în mod corespunzător pentru această platformă hardware, element pe care l-am remarcat de altfel şi în cazul tabletei convertibile Asus Transformer Pad TF303K, ce rulează acelaşi OS pe un hardware diferit.

Prin urmare, ne aşteptăm ca în următoarea perioadă Asus să lanseze un update software care să remedieze măcar parţial aceste deficienţe care afectează puternic experienţa de utilizare.

Pe de altă parte, browsing-ul, descărcarea jocurilor sau streaming-ul de video de pe internet au fost lente din cauza conexiunii Wi-Fi modeste, care a avut viteze de numai 6-10 Mbps indiferent de reţeaua Wi-Fi la care ne-am conectat. Nu suntem siguri dacă este o problemă generală sau dacă viteza mică a Wi-Fi-ului este o problemă a unităţii pe care am avut-o noi la test.

Conexiunea Wi-Fi a functionat sub asteptari

Conexiunea Wi-Fi a functionat sub asteptari

Varianta pe care noi am avut-o la test are 16 GB de memorie internă, însă în România va sosi versiunea ME167C dotată cu numai 8 GB de emorie. În condiţiile în care sistemul de operare Android şi aplicaţiile proprietare Asus care nu pot fi dezinstalate ocupa aproximativ 5 GB, înseamnă că spaţiul liber disponibil pe tabletă va fi de numai circa 3 GB. Prin urmare, achiziţionarea unui card de memorie microSD este esenţială, în condiţiile în care jocurile de top depăşesc cu uşurinţă 1 GB, fără să punem la socoteală eventualele filme şi fotografii pe care vrei să le stochezi pe tabletă.

Nu în ultimul rând, merită menţionat că spatele tabletei se încălzeşte mult la rularea intensivă a jocurilor, în special în jurul lentilei camerei foto. Soluţia ideală este să foloseşti o carcasă sau husă care va reduce sentimentul de căldură, în special în această perioadă de vară.

Spatele tabletei se incalzeste mult dupa sesiuni prelungite de gaming

Spatele tabletei se incalzeste mult dupa sesiuni prelungite de gaming

Preţ Asus MemoPad ME176C şi disponibilitate

Asus MemoPad ME176C este disponibilă în magazinele de comerţ electronic din România, însă îţi reamintim că în ţara noastră se comercializează varianta ME176C, care beneficiază de numai 8 GB de memorie internă şi de camere foto de 5/2 MPx.

Preţul recomandat de Asus pentru această versiune este de puţin sub 700 lei.

Concurenţa

Prin preţul competitiv pe care îl solicită, Asus Memo Pad ME716C este una dintre cele mai atractive tablete de 7” raportat la specificaţiile sale hardware. Tabletele rivale de la producători precum Lenovo, Acer sau chiar Samsung fie oferă cam acelaşi lucru la un preţ mai mare, fie au aproximativ acelaşi preţ, dar sunt mai slabe la specificaţii. De exemplu, un Samsung Galaxy Tab4 în versiunea de 7” costă în prezent 1.100 – 1.200 lei, adică cu peste 50% mai mult.

Pe de altă parte, pe piaţă există numeroase tablete ieftine din partea producătorilor mai puţini cunoscuţi sau a companiilor cu branduri româneşti. Aici putem include numeroase tablete, iar una dintre cele mai recente este Allview Viva H7 Life, disponibilă cu ecran IPS cu rezoluţie 1024×600 pixeli, procesor quad-core Cortex A7 de 1.3 GHz şi 1 GB RAM şi 8 GB pentru stocarea datelor, plus conectivitate Wi-Fi şi 3G, pentru numai 500 lei.

Nu în ultimul rând, dacă îţi permiţi să plăteşti circa 1.100 lei pentru o tabletă, o altă soluţie bună este Nexus 7 , care vine cu avantajul unui ecran mai bun şi cu versiunea standard de Android care asigură performanţe mai bune.

Memo Pad ME176C ar fi o tableta excelenta daca nu ar avea probleme cu optimizarea software

Memo Pad ME176C ar fi o tableta excelenta daca nu ar avea probleme cu optimizarea software

Concluzii

În ansamblu, Asus Memo Pad ME176C este o tabletă de calitate, cu o construcţie solidă şi o platformă hardware foarte puternică pentru acest segment de preţ.

Din păcate, software-ul nu este optimizat în mod corespunzător pentru a profita de puterea de calcul, iar conexiunea Wi-Fi este lentă, însă sperăm că aceste probleme să fie remediate printr-un update de firmware care să sosească cât mai curând.

Una peste alta, ne place şi vă recomandăm să o incercaţi şi voi!

Asus Memo Pad ME176C, o tableta buna, dar nu lipsita de deficiente

Asus Memo Pad ME176C, o tableta buna, dar nu lipsita de deficiente

Pro

 • aspect plăcut şi construcţie solidă
 • ecran bun
 • platformă hardware puternică
 • autonomie ridicată
 • preţ excelent

Contra

 • performante sub aşteptări în utilizarea zilnică
 • conexiune Wi-Fi lentă

6 comentarii

 1. Leonard

  29 decembrie 2014 la 01:17

  Salutari!

  Intreg review-ul a fost realizat pentru versiunea me176cx care, pe langa camere, are si alta versiune de kitkat. versiunea care se vinde in Romania are android 4.4, spre deosebire de cea prezentata – 4.4.2, cel putin asa inteleg din specificatiile producatorului. Cumva aceste momente in care „agata” sa fie prezente si pe varianta me176c?

  • Daniel Popescu

   3 ianuarie 2015 la 12:07

   Teoretic, este posibil, intrucat diferentele sunt doar la camerele foto si la cantitatea de memorie interna.

 2. Andrei

  9 ianuarie 2015 la 18:24

  Merita cumparata? Vreau pentru youtube, citit, filme, jocuri(ocazional), multimedia…

  • Daniel Popescu

   11 ianuarie 2015 la 18:06

   Pentru astfel de activitati este buna, dupa cum probabil ti-ai dat seama si din review.

 3. Gabriela Maria

  19 februarie 2015 la 13:17

  Buna!! Am achizitionat si eu acum 2 zile modelul acesta de tableta,si am urmatoare nelamurire!!! Pot adapta un stik de net la ea? si daca da ce fel de adaptor necesita,am auzit ca nu orice adaptor este bun…sau alte solutii cu ajutorul carora sa am net nelimitat pe ea,deoarece cartela nu accepta!! Multumesc frumos!!

  • Ghiu Andrei

   8 septembrie 2015 la 10:00

   Doar prin intermediul conexiunii de Wireless

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri