GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Google Nexus 7 2013 – noua tabletă de 7 inch de la Google

Autor: Echipa GiZ

Tabletele mici sunt din ce în ce mai căutate, iar noua versiune Google Nexus 7 aduce îmbunătățiri majore față de generația anterioară. Tableta este realizată tot în cooperare cu Asus, fiind prezentată drept tableta de 7 inch cu cel mai bun ecran.

Noul Nexus 7 este mai subțire, mai ușor decât modelul de anul trecut și are preinstalată ultima versiune de Android Jelly Bean 4.3. Pentru început, Google va comercializa două versiuni cu conectivitate Wi-Fi, dar promite să lanseze cât de curând și un model 4G LTE care va înlocui Nexus 7 3G.

Deși noua tabletă aduce mai multe îmbunătățiri, Google și Asus au reușit să aducă tableta la un preț mai mic decât modelul precedent, fapt ce ar trebui să îi confere un avantaj pe piață. Spre deosebire de anul 2012, în prezent Nexus 7 trebuie să concureze și cu o serie de telefoane cu ecran mare, la dimensiuni apropiate de 7 inch. În această categorie pot fi încadrate Samsung Galaxy Mega 6.3, Sony Xperia Ultra și preconizatul Samsung Galaxy Note 3. Față de acestea, Nexus 7 ar trebui să aibă totuși avantajul unui preț mai scăzut.

Google Nexus 7 2013 specificații

Noul Nexus 7 vine cu următoarele dotări:

  • ecran HD de 7 inch;
  • procesor Quad-Core tactat la 1,5 GHz;
  • 2GB memorie RAM, 16 sau 32GB stocare internă;
  • camere de 5 și 1,2MP;
  • acumulator de 3950 mAh;
  • Android Jelly Bean 4.3.

Funcții importante

Google și Asus au renunțat la Tegra 3 și au ales un chipset Qualcomm Snapdragon S4 Pro APQ8064, același model folosit la LG Nexus 4. Platforma include un procesor Quad-Core Krait tactat la 1,5 GHz și un GPU Adreno 320. Având și aceeași memorie RAM, noul Nexus 7 ar trebui să aibă performanțe similare cu Nexus 4.

Una dintre cele mai vizibile îmbunătățiri pentru Nexus 7 ar trebui să fie ecranul IPS LCD de 7,02 inch la rezoluție 1920 x 1200 pixeli. Față de modelul anterior la rezoluție 1280 x 800 (216 ppi), ecranul actual oferă o densitate a pixelilor de 323 ppi, iar Google susține că este cea mai mare rezoluție pentru o tabletă de 7 inch. Ecranul este protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass.

Alături de ecran, noul Nexus 7 vine și cu un sistem de sunet îmbunătățit. Asus a implementat difuzoare stereo și sunet surround virtual prin tehnologia Fraunhofer. Aceste modificări ar trebui să facă din Nexus 7 un dispozitiv potrivit pentru redarea conținutului multimedia în condiții foarte bune, Google susținând că tableta poate reda mai mult de 9 ore de video HD.

În afara camerei frontale de 1,2 MP, noul Nexus 7 vine și cu o cameră principală de 5MP. Poziționată în partea din spate a tabletei, camera are autofocus și este capabilă să înregistreze clipuri video 1080p/30fps.

Tableta va fi comercializată cu spațiu de stocare de 16 sau 32GB, fără a exista posibilitatea de a adăuga un card MicroSD.

Alte dotări includ Wi-Fi 802.11n, Bluetooth 4.0, NFC, microfon, GPS, busolă, giroscop, senzori de accelerație și lumină ambientală. Google intenționează să lanseze și o versiune cu conectivitate 4G LTE, compatibilă cu rețelele din Europa, inclusiv cele din România.

Nexus 7 are dimensiunile 114 x 200 x 8.65 mm și o greutate de 290grame, 299 grame pentru modelul 4G LTE. Față de modelul anterior, tableta este cu aproximativ 2mm mai subțire și cu 50 de grame mai ușoară.

Acumulatorul de 3950 mAh ar trebui să asigure, conform Google, aproximativ 10 ore de navigare pe Internet conectat la Wi-Fi. Tableta este dotată cu tehnologie de încărcare wireless.

Nexus 7 este primul dispozitiv cu Android 4.3 preinstalat. Această nouă versiune Jelly Bean aduce profiluri cu acces restricționat care permit limitarea anumitor funcții sau folosirii unor aplicații. Google a implementat și tehnologia Bluetooth Low Energy care reduce consumul de energie și permite conectarea mai multor accesorii. De asemenea, Android 4.3 are suport pentru OpenGL ES 3.0, fapt ce ar trebui să contribuie la îmbunătățirea performanțelor grafice.

Google Chromecast

Alături de Nexus 7, Google a lansat și un dispozitiv care facilitează redarea conținutului multimedia de pe telefon sau tabletă pe orice televizor care are intrare HDMI. Chromecast este comercializat la prețul de 35 dolari și este compatibil cu telefoanele și tabletele cu Android 2.3 sau o versiune ulterioară, iPhone, iPad sau iPod cu iOS 6 sau ulterior, dar poate fi folosit și prin intermediul browserului Google Chrome pentru OSX și Windows. Folosind Chrome, orice tab din browser poate fi vizualizat pe ecranul televizorului.

Îl cumpărăm sau nu?

Google Nexus 7 2013 aduce o mulțime de îmbunătățiri față de generația anterioară, la un preț inițial mai mic. Ecranul Full HD, noul chipset și dublarea memoriei RAM ar trebui să ofere destule motive cumpărătorilor în fața altor modele de 7 inch. Tableta este mai subțire, mai ușoară și are o cameră principală capabilă să filmeze Full HD. Cum Google nu comercializează direct dispozitivele Nexus în România, tableta ar putea ajunge cu întârziere pe piața locală și la un preț mai mare decât cel recomandat de Google. Totuși, ar trebui să atragă destui utilizatori, mai ales că oferă ultima versiune de Android și suport pentru actualizările ulterioare direct de la Google.

Google Nexus 7 2013 vs. concurența (Apple iPad Mini, Asus Fonepad și Samsung Galaxy Tab3 7.0)

Comparat cu vechiul model Nexus 7, iPad Mini avea puține puncte în plus. Noua versiune Nexus 7 oferă un ecran mult mai performant (rezoluție 1024×768 pixeli la iPad Mini) și va avea o versiune 4G LTE care ar trebui să concureze serios modelul Apple, în special prin prețul mai mic.

Asus Fonepad, prezentat în review, este un model accesibil de 7 inch cu conectivitate 3G. Asus a utilizat un procesor Intel Atom tactat la 1,2 GHz, 1GB memorie RAM și un ecran IPS la rezoluție 1280 x 800 pixeli, caracteristici ce îl situează sub noul Nexus 7.

Samsung Galaxy Tab3 în versiunea de 7 inch are un ecran TFT la rezoluție 1024 x 600, procesor Dual-Core tactat la 1,2 GHz și 1GB memorie RAM. Nexus 7 ar avea avantajul unor specificații mai bune, dar rămâne să vedem și prețul. Tableta Galaxy Tab 3 este comercializată în prezent la aproximativ 940 lei.

Preț Google Nexus 7 2013

Pe piaţa din România, noul Nexus 7 va avea un preţ recomandat de producător de 1200 lei pentru varianta Wi-Fi 16 GB şi 1750 lei pentru varianta Wi-Fi+4G 32 GB. Cel mai probabil, varianta Wi-Fi 32 GB nu va fi comercializată în România. Tabletele vor apărea pe piaţa în cursul lunii septembrie a acestui an. În prezent, modelul anterior Nexus 7 Wi-Fi de 16GB se comercializează la cca. 1000 lei, iar versiunea 3G cu 32GB la aproximativ 1300 lei.

Concluzii

Google Nexus 7 2013 este, la data lansării, tableta de 7 inch cu cea mai mare rezoluție, o platformă hardware performantă și un preț foarte bun. Dacă și în România va ajunge la un preț accesibil, ar putea să devină una dintre cele mai populare tablete. Printre puținele puncte în minus ar putea fi menționată absența unui slot MicroSD sau a unui port HDMI, dar Google oferă Chromecast drept soluție universală pentru conectarea la un televizor HD.

În secțiunea de comentarii, așteptăm întrebările și opiniile voastre cu privire la noul Google Nexus 7.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri