Ascensiunea Lenovo şi renunţarea la gama Nexus vor schimba piaţa smartphone-urilor
Piaţa smartphone-urilor cu sistem de operare Android are potenţialul să se schimbe semnificativ în următorii ani după ultimele noutăţi din industrie: Lenovo a cumpărat divizia de telefoane Motorola de la Google, iar gama Nexus ar putea dispărea de pe piaţă în 2015.
Sfârşitul lunii ianuarie este marcat de numeroase informaţii care, prin prisma implicaţiilor pe care le au la nivel global, au potenţialul de a aduce schimbări importante pe piaţa smartphone-urilor din Europa şi, implicit, din România.
Cea mai importantă dintre acestea este anunţul făcut de producătorul de electronice Lenovo, care a anunţat cumpărarea diviziei de telefoane Motorola de la Google.
La prima vedere, implicaţiile acestei tranzacţii pentru piaţa din România sunt minime, în condiţiile în care Motorola este un producător cvasi-inexistent în ofertele operatorilor de telefonie şi foarte slab reprezentat (şi în stocuri minime) în cazul magazinelor de comerţ electronic.
Cu toate acestea, există câteva elemente care ne fac să anticipăm că Lenovo va juca un rol din ce în ce mai important pe piaţa smartphone-urilor şi în ţara noastră.
Producătorul chinez este pe locul patru într-un clasament global al cotei de piaţă pe segmentul smartphone-urilor ca urmare a vânzărilor foarte bune înregistrate în China şi alte ţări asiatice, iar după achiziţia Motorola va urca pe locul trei. Secretul succesului a fost lansarea unor smartphone-uri ieftine pe pieţe cu o creştere accelerată, care a dus la vânzări importante ca număr de unităţi.
Inevitabil, pasul următor este lansarea unor smartphone-uri cu specificaţii hardware de top care să fie disponibile şi pe pieţele din Statele Unite şi Europa, însă chinezii sunt conştienţi de dificultatea de a câştiga încrederea pe segmentul premium, mai ales în contextul dominaţiei înregistrate de Apple şi Samsung.
Achiziţia Motorola vine să sprijine tocmai acest punct nevralgic al companiei, mai ales că în portofoliul Lenovo au intrat acum inclusiv Moto G sau smartphone-urile din seriile Droid şi Razr.
Vor strâmba americanii şi europenii din nas când vor şti că astfel de telefoane aparţin unei companii chinezeşti? Deloc.
Cea mai bună dovadă în acest sens este succesul de care se bucură laptopurile Lenovo ThinkPad, în condiţiile în care ThinkPad este un brand cumpărat de Lenovo de la IBM în 2005. Practic, chinezii au demonstrat deja o dată că se pricep foarte bine să integreze în portofoliu o companie americană de renume şi să păstreze în acelaşi timp calitatea produselor. Premisele să se întâmple acelaşi lucru cu Motorola sunt foarte bune.
Iar dacă vor reuşi să ofere smartphone-uri de calitate cu un preţ foarte bun, aşa cum se întâmplă şi în cazul multor laptopuri din gama ThinkPad, nu este greu de anticipat că Lenovo are potenţialul de a deveni un jucător important pe piaţa smartphone-urilor în următorii ani.
Pentru utilizatori, aceasta nu poate fi decât o veste bună. Samsung domină piaţa smartphone-urilor cu Android cu zeci de modele pentru fiecare segment în contextul în care HTC este în derivă, iar ceilalţi producători precum Sony reuşesc destul de greu să se infiltreze pe piaţă. O intrare agresivă din partea Lenovo pe acest segment, inclusiv prin preţuri mai mici, ar putea determina Samsung să reducă la rândul său preţurile sau să acorde o atenţie sporită calităţii construcţiei smartphone-urilor sale de top.
Fără telefoane Nexus din 2015?
Pe de altă parte, presa internaţională susţine că Google va renunţa la gama de smartphone-uri şi tablete Nexus în 2015. Decizia ar fi una pur logică pentru Google, mai ales ca urmare a creşterii numărului de smartphone-uri în versiuni Google Play Edition, adică cu versiunea stock de Android, aceeaşi de pe terminalele Nexus.
Totuşi, această strategie ar afecta negativ utilizatorii, întrucât telefoanele Nexus beneficiază de regulă de specificaţii de top, dar costă semnificativ mai puţin decât produsele rivalilor din acelaşi segment datorită subvenţiilor acordate de Google. În plus, smartphone-urile Google Play Edition nu sunt subvenţionate de Google, motiv pentru care costă la fel de mult ca şi versiunile clasice.
Practic, utilizatorii vor fi nevoiţi să scoată mai mulţi bani din buzunar pentru un telefon asemănător ca specificaţii sau să se orienteze spre smartphone-uri cu performanţe mai scăzute.
Prin urmare, piaţa smartphone-urilor cu Android are potenţialul de a se schimba destul de mult în următorii ani. Pe de o parte, intrarea Lenovo pe acest segment va conduce la creşterea concurenţei între producători şi, poate, la scăderea preţurilor, în timp ce eliminarea Nexus-urilor va avea ca efect dispariţia smartphone-urilor cu dotări tehnice de top şi preţ accesibil.
Nu trebuie uitat însă că evoluţia generală a Androidului depinde în bună măsură şi de modul în care se va dezvolta gama iPhone a celor de la Apple, mai ales că tot mai multe surse dau ca sigură apariţia unor versiuni cu ecrane de mari dimensiuni.
Ne-ar plăcea să spunem că şi Windows Phone va avea o influenţă, însă cel puţin deocamdată sistemul de operare de la Microsoft nu a reuşit să atragă o cotă de piaţă suficient de mare pentru a fi luată cu adevărat în calcul în această ecuaţie.