Microsoft Surface – Tablete Microsoft cu Windows 8 – păreri, specificaţii

Microsoft Surface – Tablete Microsoft cu Windows 8 – păreri, specificaţii

Microsoft a lansat Microsoft Surface, două tablete de 10.6” sub brand propriu care vor utiliza Windows RT şi Windows 8 şi care promit o experienţă diferită de utilizare prin tastaturile integrate Touch Cover şi Type Cover.

Principalul punct comun al celor două tablete este designul, carcasa celor două produse fiind realizată din magneziu topit botezat VaporMG care, potrivit oficialilor companiei, oferă un finisaj plăcut la atingere şi un aspect high-end.

Totuşi, chiar dacă poartă acelaşi nume şi au un design asemănător, cele două tablete lansate de producătorul american se diferenţiază atât din punct de vedere al performanţelor ecranului, cât mai ales al platformei hardware, care dictează inclusiv sistemul de operare folosit.

Microsoft Surface Windows RT este versiunea de bază mai apropiată de conceputul de tabletă şi  utilizează un ecran ClearType de 10.6” cu rezoluţie HD, în timp ce platforma hardware este Nvidia Tegra 3, iar greutatea şi dimensiunile sunt specifice acestui segment.

În schimb, Microsoft Surface Windows 8 Pro mizează pe un ecran Full-HD şi pe platforma Intel Ivy Bridge, specifică mai degrabă ultrabook-urilor, astfel că este mai grea şi mai groasă, dar are şi mai multă memorie internă.

Microsoft Surface, arma celor de la Microsoft pentru industria tabletelor

Specificaţii tehnice

Iată o comparaţie directă între cele două versiuni de Microsoft Surface, cu menţiunea că producătorul nu a anunţat încă configuraţiile exacte ale platformelor hardware utilizate.

MS Surface Win RTMS Surface Win 8 Pro
Ecran10.6”, rezolutie HD10.6”, rezolutie Full-HD
Platforma hardwareNvidia Tegra 3Intel Ivy Bridge
Memorie interna32/64 GB64/128 GB
ConectivitateWi-Fi, USB 2.0, micro HDWi-Fi, USB 3.0, mini DisplayPort
AccesoriiTouch Cover, Type CoverTouch Cover, Type Cover, stylus
Acumulator31.5 Wh42 Wh
Greutate676 grame903 grame
Grosime9.3 mm13.5 mm
Sistem de operareWindows RTWindows 8 Pro

Productivitate – Touch Cover, Type Cover şi stylus

Microsoft a simţit că nu este suficient să vină pe piaţă cu propriul brand de tablete, mai ales că din punct de vedere hardware este aproape imposibil să se diferenţieze de ceilalţi producători. Prin urmare, există cel puţin trei accesorii care scot în evidenţă noul Surface:

  • Touch Cover – Este o husă de protecţie care se ataşează magnetic de tabletă, dar care după ce este scoasă se transformă într-un suport pentru tabletă cu tastatură pe care tastezi prin simpla apăsare a suprafeţei sensibile la presiune. Potrivit Microsoft, viteza de tastare pe aceasta tastatură inedită este mai mare decât cea de pe un display touchscreen obişnuit.

Trecând peste acest amănunt care va fi verificat doar în urma unui review, soluţia adoptată de Microsoft este una cel puţin interesantă. Întrucât este integrată în tabletă şi are doar 3 mm grosime, tastatura este purtată tot timpul alături de tabletă şi poate fi utilizată oricând la nevoie. Dispare astfel necesitatea de a transporta separat o tastatură fizică, aşa cum este cazul seriei Asus Transformer.

Tastaturile pentru Microsoft Surface vin intr-o gama diversificata de culori
  • Type Cover – Este tot o husă de protecţie, dar care include un suport şi o tastatură mai convenţională decât Touch Cover. Cu o grosime de 5 mm, Type Cover oferă o tastatură cu taste individuale care au o “cursă” de 1.5 mm, astfel că experienţa de utilizare va fi mai apropiată de cea a unei tastaturi obişnuite.

În plus, TypeCover include şi un trackpad cu funcţii multi-touch, oferind astfel o experienţă superioară de utilizare. Practic, pentru cei care apreciază portabilitatea unei tablete, dar vor să utilizeze un astfel de produs şi pe post de ultrabook, Type Cover este o soluţie mai bună decât Touch Cover.

Prin Touch Cover şi Type Cover, Microsoft vrea practic să ofere o soluţie pentru utilizatorii care vor să aibă o tabletă şi un computer portabil în acelaşi produs. O soluţie nu numai elegantă, ci şi complet diferită de ceea ce există în prezent pe piaţă.

  • Stylus – Microsoft Surface Windows 8 Pro vine şi cu un stylus pentru cei care preferă să scrie direct într-un editor de text fără să mai utilizeze tastatura, iar acesta îţi permite să scrii cu cerneală digitală la o precizie de 600 de puncte pe inchi. Probabil că Steve Jobs ar fi râs în hohote la aflarea veştii că Microsoft nu renunţă nici acum la utilizarea unui astfel de instrument.
Suportul si tastatura sunt integrate elegant in tableta propriu-zisa

Microsoft Surface Windows RT va apărea pe piaţa în al treilea trimestru al anului în acelaşi timp cu lansarea oficială a noului sistem de operare, în timp ce Microsoft Surface Windows 8 Pro va fi disponibil la trei luni după versiunea cu Windows RT. Întrucât mai este ceva timp până la lansarea noilor produse, Microsoft nu a anunţat încă preţurile de comercializare.

Poziţionare pe piaţă

Chiar dacă Microsoft şi-a promovat noul produs ca fiind un PC modern, nu există nicio îndoială: Microsoft Surface este un concurent puternic pe piaţa tabletelor, dar poate reprezenta o ameninţare şi la adresa producătorilor de ultrabook-uri.

Microsoft Surface Windows RT intră pe o piaţă a tabletelor dominată autoritar de Apple prin iPad şi copiază conceptul conaţionalilor lor de a produce atât hardware-ul, cât şi software-ul. Totuşi, spre deosebire de Apple, Microsoft mizează şi pe sprijinul celorlalţi producători care vor oferi tablete cu Windows 8, iar aceştia s-ar putea să nu fie tocmai încântaţi de concurenţă pe care o vor avea cu Microsoft.

Cel puţin la fel de interesantă va fi şi confruntarea cu tabletele Android, avantajul aparent al celor cu Windows fiind tocmai familiaritatea cu acest sistem de operare. Totuşi, ca şi în cazul luptei de pe piaţa smartphone-urilor, oferta de aplicaţii, atât calitativă cât şi cantitativă, va juca un rol important în această confruntare.

Între timp, Microsoft Surface Windows 8 Pro se îndepărtează de conceptul de tabletă clasică şi pare mai degrabă o alternativă interesantă la ultrabook-uri. Există două motive pentru care ai putea fi tentat să alegi un Microsoft Surface Windows 8 Pro în locul unui ultrabook: platforma hardware este aceeaşi, dar vine împachetată într-un ambalaj compact care poate fi utilizat şi pe post de tabletă. Practic, împuşti doi iepuri dintr-o lovitură.

Ultrabook? Nu, este doar noua tableta Microsoft Surface

Concluzii

Într-un an în care Apple a adus ca noutate doar ecranul Retina Display pe noul iPad, piaţa tabletelor primeşte o împrospătare majoră prin nouă oferta a celor de la Microsoft.

Nu numai că vorbim despre o tabletă cu hardware şi software produse de aceeaşi companie, dar noua gamă de produse include şi Touch Cover şi Type Cover, două soluţii atrăgătoare pentru cei care vor să transforme tableta în laptop, ultrabook sau, cum se exprima Microsoft, în PC.

Astfel, într-un peisaj dominat până acum de iPad în care tabletele cu Android sunt ca doi-trei pixeli morţi în colţul unui monitor de 19” (îi remarci, dar nu prea îi bagi în seamă), Microsoft vine cu ceva proaspăt care are potenţialul de ai pune măcar un pic pe gânduri pe cei de la Apple.

5 comentarii

Vrem sa auzim ce ai de spus:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cititorii nostri apreciaza discutiile animate, politicoase si te roaga sa-i respecti, chiar daca nu esti de acord cu toate afirmatiile lor. Iti multumim!

Folosim cookie-uri pentru a-ti oferi cea mai buna experienta de navigare pe site-ul nostru. Nu iti colectam datele personale.

Sunt de acordAfla mai multe
Ce sunt cookie-urile?
Continutul afisat pe site-ul nostru este disponibil GRATUIT datorita reclamelor pe care le afisam. Te rugam sa sustii eforturile noastre si sa dezactivezi AdBlocker-ul cand vizitezi site-ul nostru. Iti multumim!