GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

HP ZBook X2 – workstation mobil pentru artiști grafici profesioniști

Autor: Andrei Girbea

În acest articol vom discuta despre un produs aparte, un produs ce se adresează profesioniștilor în domeniul graficii (fotografi, editori foto/video, designeri grafici), ce au nevoie de un computer dotat cu un ecran excelent și suport pentru stylus, performant și bine închegat .

Acest produs este HP-ul ZBook X2 G4 și înglobează cele enumerate mai sus în corpul unei tablete, căreia i se poate atașa o tastatură, obținând astfel un workstation mobil.

ZBook-ul X2 este însă un produs unic și foarte nișat, principalul său atuu fiind ecranul tactil touch cu finisaj mat, panel pe 10-biți, digitizer Wacom integrat și suport pentru stylus pasiv, ecran flancat de butoane dedicate ce pot fi configurate să lanseze diverse shortcut-uri.  Acestui aspect i se adaugă construcția ireproșabilă, conectivitatea bună pentru o tabletă și calitatea peste medie a tastaturii atașabile.

Pe de altă parte, ZBook-ul X2 nu este atât de puternic precum alte workstation-uri, fiind construit pe o plaformă hardware Core U, ceea ce îi poate limita performanțele în proiecte complexe de Photoshop, Illustrator sau Lightroom. Nu impresionează nici prin portabilitate, fiind masiv și voluminos pentru o tabletă, iar ecranul avid de energie duce la o autonomie destul de redusă în utilizare.

La toate acestea se adaugă un preț cuprins între 10000 și 20000 de lei pentru versiunea de top testată de noi, ale cărei specificații le găsiți enumerate mai jos.

  • Ecran: 14.0″, 3840 x 2160 pixeli, IPS, tactil, mat 
  • Procesor: Intel Core i7-8560U CPU 
  • Video: Nvidia Quadro M620 2 GB
  • RAM: 32 GB (lipit pe MB) 
  • Stocare: 1 TB SSD (M.2 PCIe) 
  • Conectivitate: Wireless AC (Intel AC 8265) , Bluetooth 4.1 
  • Porturi: 1 x USB-A 3.0, 2 x USB-C cu Thunderbolt 3, HDMI, mic/headphone, cititor carduri SD
  • Baterie: 70 Wh
  • OS: Windows 10 Pro
  • Dimensiuni: 369 mm x 226 mm x 14.6 mm (fără tastatură), 0.7 mm grosime cu tastatură
  • Greutate: 1.65 kg cu tastatură, 1.27 kg fără

Ce ne place

Imediat ce vei deschide cutia ZBook-ului îți vei da seama ca ai pe mână un echipament premium, iar după ce îl vei și ține în mână vei realiza că este și excepțional construit.

Corpul tabletei se simte bine închegat și durabil,  iar finisajele sunt și ele fără cusur. Carcasa este integral construită din aliminiu neted, iar liniile estetice sunt simple, profesionale. Porturile și butoanele sunt plasate pe laterale, iar pe spate găsim un kickstand ajustabil și o serie de guri de ventilație. Speakerele sunt plasate pe muchia de sus a tabletei.

Zbook-ul X2 este însă, după cum am pomenit și în introducere, destul de masiv. Ecranul său de 14-inch este flancat de margini groase și două buze din plastic pe laterale, ce integrează o serie de butoane ce pot fi customizate pentru a lansa diverse aplicații și funcții. Prin prisma greutății, ZBook-ul X2 este incomod de ținut în mână ca o tabletă, însă așezat pe masă, greutatea nu va mai fi un incovenient.

Cei interesați de acest produs îl vor dori în primul rând pentru ecran și capabilitățile digitizerului. HP echipează ZBook-ul cu un ecran de 14-inch cu finisaj mat, rezoluție 4K (3840 x 2160 px) și un panel IPS pe 10-biti ce acoperă 100% din gamut-ul AdobeRGB și este excelent calibrat. Pe de altă parte, panelul nu este foarte luminos, ceea ce face utilizarea X2-ului în medii cu lumină puternică destul de dificilă, și are de asemenea impact și asupra autonomiei. Detalii mai jos:

  • Panel: LG Philips LGD05A4;
  • Gamut: 100% sRGB, 96% NTSC, 100% AdobeRGB;
  • Gamma: 2.2;
  • Luminozitate maximă în mijlocul ecranului: 278 cd/m2 on power;
  • Contrast la luminozitate maximă: 730:1
  • Punct de alb: 7200 K;
  • Punct de negru la luminozitate maximă: 0.38 cd/m2;
  • DeltaE medie: 0.78 default.

Ecranul integrează digitizer cu tehnologie Wacom EMR (electro-magnetic resonance), iar un stylus pasiv este inclus în pachet, cu propria husă pentru protecție și transport. Stylus-ul suportă 4096 de puncte de presiune și este una dintre cele mai bune opțiuni de acest tip existente pe piață și un tool excelent pentru editori grafici.

Conectivitatea nu lasă nici ea de dorit, HP-ul ZBook X2 oferind două porturi USB-C cu Thunderbolt 3, un port USB-A 3.0, un slot HDMI și un cititor de carduri SD, precum și un conector de 3.5 mm pentru căști.

Un alt punct forte al acestui produs este tastatura oferită în pachet, ce este excelent realizată și nu flexează precum altele de acest tip. Ea integrează taste de dimensiuni corecte, cu o cursă de 1.5 mm și un răspuns bun, astfel că experiența utilizării nu lasă cu nimic de dorit. Tastele sunt desigur iluminate și destul de tăcute, iar layout-ul nu are hibe.

Un aspect aparte al acestui produs este faptul că tastatura se poate conecta la tabletă fie prin intermediul conectorului fizic, fie prin Bluetooth. În cazul în care este andocată fizic, bateria tabletei va încărca bateria tastaturii, iar în caz contrar o puteți încărca și prin intermediul slotului micro-USB existent.

Imediat sub tastatură găsim și trackpadul, cu o suprafață generoasă și comportament bun, dar cu ușoare tendințe ale suprafeței de a agăța. Mă aștept însă ca cei ce vor dori să utilizeze acest produs să îî conecteze oricum un mouse extern, pentru precizie superioară.

ZBook-ul X2 se descurcă bine și ca laptop, atât timp cât este plasat pe o suprafață plană. Kickstandul de pe spate permite ajustarea unghiului ecranului într-o plajă foarte largă (0-170 grade), iar pânza cu care este capitonată tastatura pe exterior asigură ansamblului un bun grip pe birou, în ciuda faptului că piciorul tip kickstand realizează contactul prin intermediul a două elemente înguste și cam rigide.

Să discutăm acum despre performanțele Zbook-ului X2. După cum vă spuneam de la început, acest computer este construit pe o platformă hardware Intel cu procesor Core i7-8650U, coroborat cu 32 GB memoria RAM, stocare SSD NVMe de 1 TB și un cip grafic Nvidia Quadro M620.

Procesorul este menit utilizării în dispozitive ultraportabile, în vreme ce cipul grafic este și el unul de nivel entry-level în gama Quadro, astfel că ZBook-ul X2 nu impresionează la capitolul performanțe raportate la prețul de achiziție. Pe de altă parte, implementarea este reușită, produsul reușind să ofere ceea ce ne așteptam de la acest tip de hardware, iar tableta nu este nici zgomotoasă și nici nu se încinge foarte mult. Chiar și așa însă, dacă doriți un workstation primordial performant, ZBook-ul X2 nu ar trebui să fie prima voastră alegere.

Am rulat și o serie de teste sintetice pe unitatea de test, iar rezultatele acestora le găsiți mai jos:

  • 3DMark 11: P3862 (Physics – 3552, Graphics – 7743); 
  • 3DMark 13: Sky Driver –8086, Fire Strike – 2559, Time Spy – 926; 
  • 3DMark 13 Graphics: Sky Driver – 8086, Fire Strike – 2673, Time Spy – 824; 
  • PCMark 08: Home Conventional – 3486; 
  • PCMark 10: 3255;
  • Geekbench 3 32-bit: Single-Core: 4005, Multi-core: 13103;
  • Geekbench 4 64-bit: Single-Core: 4612, Multi-core: 16440; 
  • CineBench R15: OpenGL 106.86 fps, CPU 518 cb, CPU Single Core 169 cb; 
  • x264 HD Benchmark 4.0 32-bit: Pass 1 – 143.25 fps, Pass 2 – 31.37 fps. 

Cum ZBook-ul X2 este primordial un dispozitiv ce se adresează utilizatorilor business, trebuie să menționăm și câteva dintre particularitățile sale în acest domeniu. Deasupra ecranului veți observa camerele IR pentru identificare facială în Windwos Hello, iar la interior găsim integrate tehnologii precum TPM2.0, HP SureStart și HP Client Security Suite. Pe lângă acestea, tableta include un cititor de amprente, tastatura integrează un Smart Card Reader, iar procesorul inclus pe configurația de test este compatibil vPro.

Tot la capitolul experiențe pozitive cu acest produs HP vom trece și performanțele conexiunii wireless, precum și calitatea bunicică a ansamblului camere web – microfoane.

Ce scârțâie

Am amintit deja o parte dintre neajunsurile ZBook-ului X2. Primul aspect cu care un potențial cumpărător va trebui să se împace este cel al dimensiunilor și greutății considerabile, în comparație cu produse cât de cât similare precum Microsoft Surface sau Surface Pro. Spun cât de cât similare pentru că în realitate ZBook-ul X2 este o combinație unică în piață.

Tot la capitolul neajunsuri vom aminti și speakerele cu un volum destul de limitat și calitatea audio doar medie, însă acestea probabil nu vor cântări foarte mult într-o eventuală decizie de cumpărare.

Prețul ZBook-ului X2 ar putea fi însă un criteriu important de selecție, pentru că acesta pornește de la circa 10000 de lei pentru modelele de bază și urcă spre 20000 de lei în cazul configurației de top testate de noi. Tableta poate fi găsită în oferta unor magazine online, dar cei interesați ar trebui să se adreseze mai degrabă unuia dintre distribuitorii autorizati pentru a putea alege configurația dorită.

Nu în ultimul rând vom adăuga aici și autonomia de scurtă durată a acestui produs. ZBook-ul integrează o baterie mare, de 70 Wh, însă hardware-ul și în special ecranul sunt avide de resurse, mai ales în condițiile în care va trebui să mențineți luminozitatea destul de sus pentru a îl putea utiliza în majoritatea cazurilor. Drept urmare, nu ar trebui să vă așteptați la mai mult de 4-5 ore de utilizare normală cu o încărcare, ba chiar și mai puțin în cadrul rulării unor task-uri ce vor pune la lucru componentele, ceea ce poate fi limitant pentru un workstation menit să fie mobil.

Concluzii

Trăgând linie, HP-ul ZBook X2 este un produs aparte și cu siguranță un produs ce nu se adresează utilizatorului obișnuit, ci celor ce au nevoie de un computer bine închegat, echipat cu un ecran excelent și digitizer Wacom. După cum ziceam și în introducere, potențialii clienți sunt profesioniștii în domeniul graficii, creatorii și editorii de conținut foto/video, cel mai probabil din mediile business care pot justifica achiziția unui produs atât de specific, și cu preț pe măsură.

Chiar și această mică nișă de potențiali clienți are trebui totuși să analizeze bine dacă acest computer le oferă ceea ce doresc, pentru că pe de o parte, da, Zbook-ul oferă ecranul wide-gamut și digitizerul într-un format în care acestea sunt puse în valoare, dar pe cealaltă nu impresionează la capitolul performanțe sau autonomie. Astfel, potențialii clienți pot avea și alternativa unui workstation clasic, de tip notebook, cu hardware mai puternic, corroborat cu o tabletă grafică dedicată de tip Wacom, pentru momentele în care aceasta ar fi necesară.

În final, noi nu suntem în demograficul acestui produs, astfel că nu putem trage concluzii clare în privința lui și va trebui sa lăsăm la latitudinea voastră să decideți dacă este produsul adecvat nevoilor voastre, sau nu.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri