GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

HP TouchPad review – multe atuu-uri, dar fără cracă sub picioare

Testat pe data de 16 septembrie 2011
Pe scurt: N/A Produs testat: N/A   Testat de: Andrei Girbea    Nota: N/A    Pret: N/A

Probabil mulţi dintre voi sunteţi familiari cu povestea tabletei HP TouchPad, lansată cu multă pompă la începutul verii ca un concurent direct al iPad-ului (cu care se şi aseamănă în oarecare măsură) şi trasă pe linie moartă după doar cîteva luni, nu înainte de a beneficia de o promoţie care a golit stocurile magazinelor în câteva zile (versiunea de 16 GB fiind vândută cu doar $99 in SUA).

În România TouchPad-ul a ajuns ceva mai târziu (deh, ca multe alte lucruri) şi nu a prins valul de reduceri, tocmai de aceea preţul acestei tablete este comparativ sau chiar mai mare ca cel al principalilor concurenţi în segmentul tabletelor de 10 inch, precum iPad 2, Acer Iconia Tab A500 sau Asus EEE Pad Transformer.

Astfel, modelul testat, un TouchPad Wi-Fi de 16 GB, oferit de cei de la evomag.ro, costă aproximativ 2300 de lei, cu 200 de lei mai mult decât versiunea similară a tabletei celor de la Apple.

În cadrul acestui articol veţi afla care sunt părţile bune şi care sunt părţile mai puţin apreciate ale acestei tablete, şi veţi afla dacă TouchPad-ul celor de la HP este sau nu o alegere viabilă în acest moment pentru un potenţial cumpărător de tabletă.

Specificaţii tehnice

Să aruncăm însă un ochi pe specificaţii, pentru a şti cu ce avem de a face în cadrul acestui test:

  • ecran 9.7-inch, rezoluţie 1024 x 768 px, panel IPS, format 4:3
  • procesor Qualcomm Scorpion dualcore, la 1.2 GHz şi chip grafic Adreno 220
  • 1 GB memorie
  • 16 GB spaţiu de stocare
  • Wireless N, Bluetooth
  • slot microUSB, jack audio de 3.5mm
  • cameră 1.3 MPx frontală, fără cameră pe spate
  • boxe stereo Beats-audio
  • sistem de operare WebOS 3.0.2
  • cântăreşte circa 740 g
  • măsoară 240 x 190 x 13,7 mm
HP TouchPad - o tabletă cu multe puncte forte

HP TouchPad - o tabletă cu multe puncte forte

Exterior, design si ecran

Încă de la prima privire se observă că cei de la HP au încercat să copieze pe cât posibil iPad-ul, lucru vizibil nu neapărat prin prisma construcţiei şi calităţii finisajelor, ci prin ecranul cu format 4:3 , butonul de Home de pe faţa frontală şi plasamentul butoanelor şi porturilor pe laterale. Însă a te inspira de la cel mai de succes model din gama ta nu e deloc o strategie greşită.

Cu toate acestea, TouchPad-ul este o tabletă destul de butucănoasă, măsurând circa 14 mm în grosime, şi destul de grea, cântărind aproximativ 750 de grame.

Ecranul asemănător celui de pe iPad

Ecranul asemănător celui de pe iPad

Exteriorul este contruit din plastic, unul negru şi foarte lucios, care va prinde amprente şi va arăta extrem de urât chiar şi după câteva ore de utilizare. Totuşi, tableta este destul de comfortabilă în utilizarea zilnică, lucru datorat marginilor rotunjite şi grip-ului destul de bun asigurat de carcasa din plastic. Grosimea nu vă va deranja astfel prea mult, însă greutatea sporită o veţi simţi destul de rapid, mai ales dacă veţi dori să folosiţi cumva tableta ţinând-o cu o singură mână.

Exteriorul este negru şi lucios

Exteriorul este negru şi lucios

Clipul de mai jos vă va spune mai multe despre exterior şi despre porturile acestei tablete.

Trebuie să menţionez că tableta oferă un port microUSB pentru conectarea la calculator şi încărcare, dar nu oferă nici HDMI şi nici vreun tip de card de extensie a memoriei, cu toate că ne-am fi aşteptat la aşa ceva de la o tabletă voluminoasă ca aceasta (în comparaţie, Iconia Tab-ul, o tabletă aproximativ la fel de groasă şi de grea, oferă şi HDMI şi card microSD şi un slot USB 2.0 Full-size).

Puţine porturi, iar finisajul butonaelor lasă puţin de dorit

Puţine porturi, iar finisajul butonaelor lasă oarecum de dorit

Ecranul este un punct pe care personal l-am apreciat în cadrul acestei tablete. Cu ai săi 9.7 inch în diagonală, format 4:3, rezoluţie 1024 x 768 px şi panel IPS, ai putea zice că este identic cu ecranul întâlnit pe iPad. Însă este totuşi ceva mai puţin luminos, iar acest fapt se va face simţit mai ales atunci când vreţi să folosiţi tableta afară, în lumină puternică.

Suprafaţa rezistentă la zgârieturi care acoperă ecranul este lucioasă, ca în cazul tuturor tabletelor actuale, şi se umple de amprente, astfel că veţi avea nevoie de o mică bucată de material textil pentru a îl curăţa. Veţi observa însă că amprentele şi petele sunt foarte încăpăţânate, ecranul TouchPad-ului fiind mai complicat de curăţat decât cel al altor tablete care mi-au trecut prin mână.

Utilizarea zilnică – hardware şi WebOS

Trecând peste aspectele legate de exterior şi ecran, în utilizarea zilnică a TouchPad-ului veţi avea de a face cu al său sistem de operare: WebOS (versiunea 3.0.2), mai vechiul OS dezvoltat de cei de la Palm şi adus de HP pe tablete, un sistem cu o mulţime de puncte forte dar şi câteva dezavantaje majore.

El este motorizat de un processor Qualcomm Scorpion la 1.2 GHz, un chip grafic Adreno 220 şi 1 GB memorie, cărora li se alătură un spaţiu de stocare de 16 GB în cazul versiunii testate.

WebOS-ul este în acelaşi timp şi punctul forte, şi piatra de mormânt a acestei tablete

WebOS-ul este în acelaşi timp şi punctul forte, şi piatra de mormânt a acestei tablete

WebOS-ul se bazează pe un sistem de „cards”, fiecare aplicaţie dechizându-se ca un card separat, iar aplicaţiile de acelaşi tip formează o stivă. Card-urile pot fi mutate, grupate, rearanjate sau închise, totul fiind uşor şi intuitiv. Pozele şi clipul de mai jos vă vor spune mai multe.

Cert este că vă veţi prinde foarte rapid cum funcţionează sistemul şi îl veţi aprecia. Astfel, pot spune că WebOS-ul este asemănător iOS-ului celor de la Apple ca şi usurinţă în utilizare şi înţelegere a principiilor de funcţionare, însă are şi lipsuri faţă de acesta sau de Android (nu se poate customiza, nu există ideea de HomeScreen, etc).

Un sistem de operare potrivit pentru o tabletă

Un sistem de operare potrivit pentru o tabletă

WebOS-ul vine cu o serie de funcţii şi aplicaţii de bază ce vor fi foarte utile utilizatorului mediu, fără foarte multe pretenţii. Despre acestea aflaţi mai multe în clipul de mai jos, în limba engleză.

Voi spiclui însă câteva din elementele pe care le-am apreciat mult:

  • marginea ecranului este utilizată în navigare;
  • sistemul de notificări este excelent, uşor de folosit şi deloc intrusiv;
  • tastatura on-screen este cu siguranţă cea mai bună întâlnită pe o tabletă până în acest moment (apreciez mai ales rândul de numere cu funcţii secundare identice celor de pe o tastatură clasică);
  • browserul este excelent, randează foarte bine cam orice pagină din cele testate şi oferă suport pentru Flash si JS;
  • clientul de email care oferă toate opţiunile dorite, suportă foarte bine ataşamente de diverse tipuri şi poate centraliza diverse conturi, precum Yahoo Mail, Gmail, HotMail, Exchange, etc;
  • clientul de messaging, care la fel poate centraliza diverse servicii de chatting, precum AIM, Yahoo Messenger, GTalk sau Skype (nu şi FaceBook Messaging însă);
  • aplicaţia Bing Maps;
  • aplicaţia Office care permite editarea şi crearea de fişiere Word şi Excel;
  • aplicaţia audio cu sistem de control integrat cu sistemul de notificări;
  • dpdv multimedia, tableta poate rula conţinut HD online (Youtube, Vimeo). Nu există o aplicaţie separată pentru Youtube, acesta dechizându-se în browser, însă TouchPad-ul poate face faţă chiar şi clipurilor 1080P în majoritatea cazurilor. În plus, el poate rula conţinut 1080p stocat. Adăugarea de conţinut se face uşor, conectând tableta la un calculator prin intermediul cablului USB din pachet şi copiind pur şi simplu ceea ce dorim. Dintre toate tipurile de fişiere încărcate însă, doar fişierele .mov şi cele .mp4 au fost văzute de aplicaţia video.
Sistem de notificări excelent

Sistem de notificări excelent

Există şi o serie de elemente nu prea plăcute:

  • browserul nu oferă TAB-uri, fiecare pagină fiind deschisă ca un card separat, iar schimbarea între aceste card-uri nu este chiar uşoară;
  • browserul este lent, cam de 2-3 ori mai lent decât broserul de pe iOS sau Android;
  • singurele elemente ce pot fi customizate sunt iconiţele din partea de jos a homepage-ului, unde putem plasa însă doar 5 şi nu mai multe;
  • aplicaţiile se deschid destul de greoi şi fiecare aplicaţie, opţiune sau setare se deschide într-un card separat
  • sistemul de corectare automată folosit de tastatură nu suportă adăugarea altor limbi în locul celei default (Engleza în cazul meu), astfel încât va trebui să îl dezactivaţi complet dacă vreţi să scrieţi în română;
  • nu există un language Pack pentru limba română, aşadar va trebui să vă mulţumiţi cu Engleza (sau alte câteva opţiuni);
  • deşi oferă suport foarte bun pentru multitasking, tableta va deveni lentă şi se va mişca greoi când avem 5-7 aplicaţii deschise simultan;
  • lipsa aplicaţiilor 3rd party.

Una peste alta, WebOS-ul este poate în prezent sistemul de operare cel mai bine gândit pentru o tabletă, chiar dacă uneori nu este şi pus în practică aşa cum am fi vrut. Sistemul de panels/cards, cel de notificare, tastatura şi aplicaţiile de bază, toate sunt de apreciat.

Cu toate acestea, există o mare bubă: aplicaţiile utile dezvoltate de terţi lipsesc cu desăvârşire. Iar cum cei de la HP au anunţat că WebOS-ul va fi tras pe linie moartă la sfârşitul acestui an, sistând toate eforturile legate de optimizarea şi dezvoltarea sa, acestea nu vor exista niciodată, pentru că nimeni nu va dori să dezvolte aplicaţii pentru un ecosistem mort.

Aşadar, pe lângă aplicaţiile de bază descrise mai sus, WebOS-ul nu oferă nimic notabil. Desigur, avem un magazin cu aplicaţii în care veţi găsi câteva sute de titluri (în România sunt accesibile doar cele gratuite), însă acestea sunt complet inutile în majoritatea cazurilor; pentru a da un exemplu, la categoria jocuri veţi întâlni Sudoku, Solitaire şi Angry Birds, dar nici un titlul 3D cu adevărat interesant…

Iar cum aplicaţiile sunt primordiale pentru o tabletă, lipsa acestora taie pur şi simplu craca de sub picioarele TouchPad-ului, facându-l o alegere pe care doar puţini ar putea să o ia în seamă. Vedeţi concluziile acestui articol pentru mai multe informaţii.

Alte detalii

Citind lista de specificaţii aţi observat că TouchPad-ul oferă Wireless N şi Bluetooth, însă nu şi 3G (o versiune cu 4G a fost anunţată în SUA în colaborare cu AT&T, însă probabil aceasta nu va ajunge la noi, dacă va mai fi lansată).

Autonomia nu este nici ea de lepădat, situându-se în jurul valorii de 7-8 ore în utilizarea zilnică medie, ea variind desigur în funcţie de aplicaţiile rulate, modul de folosire, gradul de luminozitate al ecranului şi multe alte aspecte. Cert este că ea oferă o durată de viaţă a bateriei ce ar trebui să fie suficientă pentru utilizarea pe parcursul unei zile în majoritatea cazurilor.

Nici autonomie nu este de lepădat

Nici autonomie nu este de lepădat

Trebuie să mai menţionăm că tableta celor de la HP nu oferă decât o cameră video frontală pentru apeluri video şi chatting, cea de pe spate lipsind. Şi da, nu am greşit când am spus apeluri video. TouchPad-ul poate fi conectat la un telefon HP compatibil (precum HP Veer sau Pre 3) şi folosit pentru a efectua convorbiri audio/video sau pentru a trimite mesaje. Telefoanele nu sunt însă disponibile în România în acest moment, aşa că nu vom intra în detalii.

Un lucru demn de menţionat este şi sistemul audio instalat pe această tabletă, cu boxe Beats-Audio, ce oferă un nivel al Bass-ului superior altor tablete testate, chiar dacă volumul nu impresionzează. Nu vă aşteptaţi totuşi la minuni, avem de a face totuşi cu o tabletă.

In final, ar trebui menţionate şi accessoriile oferite de HP pentru a lor tabletă, precum tastatura wireless şi staţia de încărcare ce nu necesită conectarea vreunei mufe, ci pur şi simplu plasarea tabletei pe aceasta.

Preţuri şi disponibilitate

După cum vă spuneam, modelul testat de noi este disponibil în România pentru aproximativ 2300 de lei, în vreme ce versiunea cu 32 GB spaţiu de stocare este cu 350 de lei mai scumpă.

Aşadar, febra discount-urilor nu a ajuns încă şi la noi, cu toate că există site-uri unde diverşi comercianţi mai mult sau mai puţin de încredere oferă modelul la preţuri mult mult mai bune (circa 1200-1500 de lei), probabil beneficiind de faptul că tabletele se vând pe site-uri precum ebay.com pentru sume de circa 200-250 de dolari în acest moment. A cumpăra sau nu de la astfel de persoane rămâne la latitudinea voastră, existând diverse riscuri asociate.

Sunt curios dacă şi magazinele online cunoscute vor reduce preţul TouchPad-ului în perioada următoare. Mai mult ca sigur nu doresc să facă acest lucru pentru a nu ieşi în pierdere, produsele fiind achiziţionate la preţurile iniţiale de listă (499 dolari versiunea de bază). Însă vor avea probabil la un moment dat de ales: vând în pierdere sau rămân cu produsele pe stoc?

Concluzii

Poate vă va mira, dar HP TouchPad-ul este o tabletă care mi-a plăcut mult. Am utilizat-o zilnic pentru verificarea mail-urilor, chatting pe YM, browsing, vizionare de clipuri online, editare de documente Word. Nu m-au deranjat foarte mult carcasa lucioasă sau ecranul mai puţin luminos, deoarece am folosit tableta doar în interiorul casei. M-au deranjat însă uneori agăţările sistemului de operare, dar am trecut şi peste acestea, închizând din aplicaţiile rulate.

O tabletă ce ar putea fi utilă utilizatorilor fără mari pretenţii, însă doar cu un preţ adecvat

O tabletă ce ar putea fi utilă utilizatorilor fără mari pretenţii, însă doar cu un preţ adecvat

Linia se trage însă atunci când vorbim de aplicaţii şi de preţ. După cum vă spuneam, în afara programelor de bază, realizate bine spre foarte bine, nu veţi avea ce să alegeţi din cele câteva existente în magazinul HP. Iar acest lucru va face o mulţime de potenţiali clienţi să îşi îndrepte privirile spre alte curţi.

Chiar şi aşa, cu un preţ pe măsură, HP TouchPad-ul ar fi numai bun pentru un utilizator mediu, fără mari pretenţii, ce foloseşte doar acele funcţii enumerate de mine mai sus şi nu doreşte să se joace sau să instaleze diverse aplicaţii. Tocmai de aceea TouchPad-ul s-a şi vândut ca pâinea caldă în Statele Unite atunci când preţul i-a fost redus de la 499 la doar 99 de dolari.

Ce ar însemna însă un preţ pe masură? În viziunea mea, un preţ de circa 1000 de lei sau mai mic. Astfel, TouchPad-ul ar fi demn de luat în seamă de un utilizator normal, chiar şi fără aplicaţii. Cu atât mai mult cu cât într-un viitor destul de apropiat ar trebui să vedem versiuni de Android HoneyComb compatibile cu tableta HP, ce ar rezolva această problemă, în dauna renunţării la WebOS.

Însă atunci când rulează un sistem de operare fără viitor şi costă mai mult decât un iPad 2 sau o tabletă de top cu Android 3.0, cu siguranţă TouchPad-ul nu poate decât să provoace un zâmbet pe buze unor potenţiali cumpărători bine informaţi…

11 comentarii

  1. Sorin

    17 septembrie 2011 la 12:34

    E groasa rau de tot, si aspectul exterior dovedeste ca tableta este din epoca primitiva a tabletelor. Fara port HDMI, si totusi cu o durata de utilizare destul de mica, sint aspecte care trag in jos acest model. Iar pretul pune capac si astfel nu mai prezinta nici un interes pentru mine.

    • ovidiu

      10 octombrie 2011 la 16:40

      Ai avut una in mana sa spui asa ceva?, adevarat este cu putin mai groasa decat ipad dar crede-ma chiar nu conteaza. Cat despre aspectul exterior singurul lucru pe care il pot reprosa este suprafata lucioasa in rest este perfecta ca si finisari si aspect. Nu inteleg ce ai putea sa iti mai doresti.

  2. ovidiu

    9 octombrie 2011 la 22:01

    Ceea mai buna tableta,iar sistemul de operare este pur si simplu genial.Cat despre aplicatii tin sa va informez ca sunt mai mult decat suficiente ,90% din ele sunt de calitate, sa fim seriosi android market a ajuns un loc unde toti isi pot pune aplicatiile de 2 bani , am un telefon care ruleaza android si nu imi vine sa cred ce porcarii de app pot exista. In concluzie nu as schimba sistemul webos cu nicio varianta de android chiar daca nu se vor mai face aplicatii pt webos niciodata, in acest moment exista 1000 de aplicatii special facute doar pentru Hp touchpad mai mult decat suficient zic eu pentruun om normal care nu vreau a far aplication.

  3. Andrei

    10 octombrie 2011 la 14:06

    Ovidiu, si mie imi place tableta dar nu sunt de accord cu ce zici legat de aplicatii. Sunt chestii care imi lipsesc, precum un to do list OK, un client twitter, un weather app. Ca sa nu mai vorbesc de jocuri, care pur si simplu nu exista pe WebOS.

    Daca nu ai nevoie de apps insa, e foarte OK Touchpad-ul

  4. ovidiu

    10 octombrie 2011 la 16:11

    Poti instala preware unde se mai gasesc ceva aplicatii, clientul de twiter ai dreptate nu exista . Ca si aplicatie weather eu folosesc accu weather de care sunt foarte multumit.La capitolul jocuri poti instala doar jocuri simple gen angri birds,daca vrei jocuri mai complexe nu vei gasi in Appcatalog dar poti cauta pe internet si ulterior sa le instalezi direct de pe Pc,gasesti pe youtub instructiuni de instalare la cateva jocuri destul de interesante cum ar fii Nfs Hot Pursuit, Sims 3 Asphalt6 Assassin’s Creed Aftermath XHD si multe altele. Eu nu sunt pasionat de jocuri asa ca nu prea am pus accent pe acest aspect cand am cumparat-o

  5. Radu

    9 decembrie 2011 la 11:28

    Am si eu o tableta insa de cateva zile nu mai ma avertizeaza cand primesc mail ,ea fiind stby,ma poate ajuta cineva?

    Multumesc,

    • Andrei

      9 decembrie 2011 la 14:12

      Inainte mergea? Incearca sa vezi prin setari daca nu ai schimbat ceva. Nu mai tin minte cum era sistemul de notificari la TouchPad si cum se umbla in el…

      • Radu

        9 decembrie 2011 la 16:08

        Da!mergea,in setari sunt pe „on”ambele setari pentru notificari ,inclusiv bingul ptr butonul principal de pe fata,ma gandesc sa nu fie din setari mail sau daca nu softul tabletei.

        Merci,

        • Andrei

          14 decembrie 2011 la 11:21

          Radu, incearca un restore to factory settings daca nu merge altceva. Vei pierde insa ce ai pus, dar cum pe TouchPad oricum nu prea ai aplicatii terte, zic ca merita. Vezi insa daca nu poti face backup cumva inainte, la continut si aplicatii, tre sa existe solutii.

      • Radu

        14 decembrie 2011 la 20:52

        Am rezolvat din setari mail era ,merci mult Andrei.

        • Andrei

          14 decembrie 2011 la 21:25

          NP, sry ca nu am putut da indicatii mai precise. N-am tableta asta personal, am avut-o doar la teste.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri