GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Tablete cu Windows 7 – Avantaje, dezavantaje şi ce ne pregăteşte Windows 8

Autor: Echipa Giz.ro

Tabletele au devenit instrumente de divertisment din ce în ce mai populare în rândul utilizatorilor, în special în urma succesului înregistrat de iPad şi iPad 2, dar şi după ce Google a intrat puternic pe această piaţă cu propriul sistem de operare Android, oferind celorlalţi producători de electronice oportunitatea de a lupta cu Apple.

Microsoft a simţit că tabletele vor juca un rol important în industria IT în următorii ani, motiv pentru care sistemul de operare Windows 7 conceput pentru PC a fost în cele din urmă portat şi pe tablete, iar pasul următor este Windows 8, care va fi optimizat atât pentru PC, cât şi pentru tablete.

Giz îţi prezintă în acest articol care sunt tabletele care rulează cu Windows 7, care sunt avantajele şi dezavantajele acestui sistem de operare, dar aruncă şi o privire spre viitor la tabletele care vor rula Windows 8.

Tablete cu Windows 7 – Oferta actuală

Spre deosebire de Android, Windows 7 nu s-a bucurat de o atenţie sporită din partea producătorilor de tablete, motiv pentru care tabletele Microsoft pot fi numărate pe degetele de la o singură mână. Una dintre explicaţii este că Windows 7 rulează doar pe platforma hardware x86 dezvoltată de Intel şi AMD, în condiţiile în care tabletele rivale mizează pe procesoare AMR optimizate pentru astfel de gadgeturi.

  • Asus Eee Slate EP121 – Tableta propusă de Asus beneficiază de un display cu diagonala de 12.1” şi rezoluţie 1280×800 pixeli, iar împreună cu tastatura fizică ataşabilă se transformă într-un notebook. Platforma hardware este alcătuită dintr-un procesor Intel Core i5-470UM cu frecvenţa de 1.33 GHz, placă grafică integrată Intel, 2 GB sau 4 GB memorie RAM DDR3 şi memorie internă de 32 GB sau 64 GB. Conectivitatea este asigurată prin Wi-Fi, dar tableta nu dispune de 3G. Preţul de lansare pentru Europa a fost de 1.000 EUR (aproximativ 4.300 lei), însă tableta nu se regăseşte în prezent în ofertele magazinelor româneşti.

Asus Eee Slate EP121

  • Samsung 7 Series – Samsung propune de asemenea o tabletă cu tastatură QWERTY ataşabilă care dispune de un display cu diagonala de 11.6” şi procesor Intel Core i5 2467M tactat la 1.6 GHz. Celelalte dotări tehnice sunt reprezentate de placă grafică integrată Intel, 2 GB memorie RAM şi stocare internă de 32 sau 64 GB. Conectarea la internet se poate realiza prin 3G, Wi-Fi şi, surprinzător, WiMax. Preţul? 1.250 EUR pentru Europa (peste 5.400 lei), mult prea mult pentru un astfel de produs. De altfel, tableta nici nu se găseşte în magazinele din România.
  • Acer Iconia Tab W500 – Taiwanezii de la Acer au mizat pe o platformă AMD, cel mai probabil din raţiuni de costuri: W500 are un display de 10.1” cu rezoluţie 1280×800 pixeli, procesor AMD C-50 cu grafică AMD Radeon HD6250, memorie de cel mult 2 GB RAM şi stocare internă de 32 GB. Conectarea la internet se realizează prin Wi-Fi, iar tableta dispune şi de bluetooth 3.0. Singurul avantaj al tabletei comparativ cu rivalii de mai sus este preţul: 2.300 lei.
  • MSI WindPad 100W – Cei de la MSI au optat pentru o platformă hardware specifică netbook-urilor: imaginile de pe display-ul de 10.1” sunt afişate cu ajutorul unui procesor Intel Atom Z530 tactat la 1.6 GHz, 2 GB memorie RAM şi 32 GB pentru stocare internă. Conectivitatea este asigurată de 3G şi Wi-Fi şi există porturi USB 2.0 şi HDMI. Preţul este însă mare pentru o astfel de configuraţie hardware: 2.367 lei.

MSI WindPad

Avantajele tabletelor cu Windows 7

Tabletele cu sistem de operare Windows 7 prezintă câteva avantaje comparativ cu cele dotate cu Google Android sau iOS (Apple iPad):

  • Funcţionalitate similară cu versiunea desktop – Windows 7 de pe tabletă se utilizează în exact acelaşi mod că versiunea desktop, cu diferenţa că poţi folosi display-ul touchscreen în locul tastaturii. Partea bună este că aproape toate tabletele cu Windows 7 vin cu tastatura fizică ataşabilă, prin care transformi tableta în notebook şi poţi lucra pe ea în acelaşi mod ca pe un PC sau laptop.
  • Aplicaţii – Una dintre problemele tabletelor cu Android sau iOS este că nu poţi folosi aplicaţiile tipice de Windows. Fie că vorbim despre suita Microsoft Office sau de Adobe Photoshop, tabletele cu Windows 7 îţi permit să-ţi continui munca pe aceste dispozitive oriunde te afli.

Samsung 7 Series

Dezavantajele tabletelor cu Windows 7

Din păcate, dezavantajele unei tablete cu Windows 7 sunt mult mai numeroase şi mai importante decât avantajele. Iată numai câteva dintre acestea:

  • Windows 7 nu este optimizat pentru tablete – Microsoft a dotat Windows 7 cu multitouch, însă în niciun caz nu a fost optimizat pentru tablete. De altfel, aşa cum am precizat la începutul articolului, Windows 7 nu este compatibil cu procesoarele ARM, utilizând în schimb platforme hardware specifice laptopurilor sau netbook-urilor. De aici decurge şi următorul dezavantaj…
  • Autonomie scăzută – iPad are o autonomie de până la 10 ore datorită eficienţei componentelor hardware, însă tabletele cu Windows 7 pot spera la patru, cel mult cinci ore de autonomie din cauza configuraţiilor hardware specifice notebook-urilor. Nici opţiunea unei configuraţii specifice netbook-urilor nu este utilă, întrucât Windows 7 se mişcă pur şi simplu prea lent pe astfel de tablete.
  • Portabilitate redusă – Cu tot respectul pentru Microsoft, tabletele de 11” şi 12” nu sunt tocmai tablete într-o piaţă în care diagonala de 10” a devenit standard. Prin urmare, tabletele cu Windows 7 sunt mai mari, ocupă mai mult spaţiu şi sunt mai grele. Într-un cuvânt, mai greu de transportat.
  • Ofertă redusă de produse – Cele patru tablete de mai sus sunt cam singurele cu Windows 7 dezvoltate de producători renumiţi. Iar trei dintre ele au fost anunţate la Consumer Electronics Show (CES) în luna ianuarie, adică cu aproape un an în urmă!
  • Preţ foarte mare – Tabletele cu Windows 7 care mizează pe o platformă tehnică adecvată costă peste 1.000 EUR, o sumă mult prea mare comparativ cu tabletele cu Android. De fapt, inclusiv Apple iPad 2 costă mai puţin de 3.000 lei în versiunile de bază cu 16 GB memorie internă.

Acer Iconia Tab W500

În curând: Windows 8 optimizat pentru tablete

Microsoft lucrează intens la sistemul de operare Windows 8, prima versiune beta fiind aşteptată în primăvara anului viitor. Windows 8 va fi primul sistem de operare optimizat atât pentru PC, cât şi pentru tablete, urmând să fie compatibil inclusiv cu platforma ARM. Practic, Windows 8 va include atât o interfaţă clasică pentru desktop, cât şi interfaţa Metro pentru dispozitive touchscreen.

Acest lucru înseamnă că producătorii care construiesc tablete cu Android vor putea foarte uşor să lanseze şi produse cu Windows 8. Cel puţin teoretic, asta înseamnă că toate cele cinci dezavantaje enumerate mai sus vor dispărea de la sine sau vor fi cel mult la fel de deranjante precum sunt acum pentru Google Android.

De aceea, atracţia pentru pentru tabletele cu Windows 8 va fi foarte mare, întrucât OS-ul aduce pe tabletă toate aplicaţiile pe care le foloseşti pe PC. Nu este foarte clar dacă tabletele cu Windows 8 vor putea rula şi interfaţa de PC a OS-ului, însă dacă va fi aşa înseamnă că tableta se poate transforma în PC dacă dispune de o tastatură fizică.

Imaginează-ţi un Asus Transformer Prime pe care îl poţi utiliza ca tabletă sau ultrabook cu toate aplicaţiile pe care le foloseşti pe PC. Sună extrem de bine, nu-i aşa? Cheia pentru ca toate aceste lucruri să devină realitate este Windows 8, care va transforma tableta dintr-un dispozitiv de divertisment într-unul dedicat inclusiv pentru activităţi business.

Windows 8, OS-ul care poate revolutiona tabletele

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri