GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Tablete de 7″ vs 10″ – Pro şi contra

Autor: Echipa Giz.ro

Cu mici excepţii mai mult sau mai puţin exotice, piaţa tabletelor este împărţită în prezent în două segment diferite: tablete de 7” şi tablete de 10”.

Tabletele cu diagonala de 10” s-au dovedit în general mai populare decât cele de 7”, una dintre explicaţii fiind că primul iPad, cel care a şi generat noul segment de produse, a avut această dimensiune (mai exact, 9.7″).

Ulterior, pentru a încerca să concureze cu iPad, ceilalţi producători au lansat şi tablete de 7”, mai ales că Apple nu a avut până în 2012 niciun produs în această gamă.

În prezent, nu puţini sunt cei care consideră că tabletele de 7” sunt prea mici pentru a face faţă cerinţelor utilizatorilor. Totuşi, nu trebuie să aderi şi tu la aceasta prejudecată: tabletele de 7” şi cele de 10” au un public ţintă diferit, în funcţie de modul în care vrei să utilizezi acest gadget.

GiZ îţi prezintă diferenţele majore dintre cele două game de tablete în funcţie de principalele caracteristici pe care trebuie să le ai în vedere atunci când te pregăteşte de o achiziţie.

Portabilitate

O tabletă de 7” are dimensiuni mai mici şi este mai uşoară, cântărind de regulă undeva la 300-350 de grame, motiv pentru care este mai uşor de transportat şi intră şi într-un rucsac de mici dimensiuni sau o geantă obişnuită. În plus, tableta de 7” este mai uşor de manevrat atunci când o utilizezi, iar în cazul în care este bine construită poţi chiar să o ţii într-o singură mână.

De aceea, este alegerea ideală dacă îţi place să ai tot timpul tableta cu tine. În schimb, în cazul unei tablete de 10” trebuie să iei în calcul o geantă aproape la fel de mare ca cea pentru un laptop ultraportabil, iar greutatea este de regulă undeva la 600 – 650 de grame. Prin urmare, tabletele cu aceasta diagonală sunt mai potrivite pentru a fi utilizate acasă, mai ales că necesită folosirea ambelor mâini din cauza dimensiunilor mai mari.

Tabletele de 7″ precum Google Nexus 7 2013 sunt mai usor de transportat

Multimedia

Pentru activităţi din sfera multimedia, cum ar fi jocurile şi filmele, o tabletă de 10” este inevitabil mai potrivită, în primul rând datorită display-ului mai mare şi a rezoluţiei mai bune. Un film se vede mai bine pe un display cu diagonala mai mare, iar un joc, indiferent de genul lui, este mai captivant pe un astfel de ecran. Totuşi, în cazul sistemului de operare Android, numărul aplicaţiilor de calitate dezvoltate pentru ecrane de 10″ este destul de redus, însă situaţia este oarecum asemănătoare şi în cazul tabletelor de 7″.

Când analizezi ecranele diverselor tablete nu uita însă să verifici şi tehnologia în care au fost construite acestea. Un ecran IPS de 7″ cu luminozitate, contrast şi unghiuri de vizualizare bune este mai bun decât un banal panou TFT de 10″, iar experienţa de lucru va fi complet în favoarea „micuţului” într-o astfel de situaţie.

Pentru activitati multimedia, o tableta de 10″ este mai potrivita

Utilizare îndelungată

Mulţi utilizatori de tablete de 10” întâmpină frecvent o problemă: la utilizare îndelungată, indiferent că ne referim la browsing sau filme, încheieturile mâinilor încep să doară puternic, indiferent de modul în care  ţii tableta în mâini.

Nu acelaşi lucru se întâmplă în cazul tabletelor de 7”, sau cel puţin efectul este mai scăzut în intensitate. Acestea îţi permit o utilizare mai lungă a tabletei, plus că prezintă avantajul de a putea fi ţinute şi într-o singură mână. De aceea, chiar dacă începe să te doară una dintre mâini, o poţi folosi pe cealaltă pentru a utiliza tableta.

Editare de texte

Editarea textelor nu reprezintă unul dintre scopurile pentru care îţi cumperi o tabletă, însă uneori chiar va trebui să scrii la tastatură virtuală: fie că răspunzi unui e-mail urgent, fie că scrii câteva lucruri importante într-un document sau pe Evernote, te vei lovi constant de editorul de text.

Formatul mic al tabletei de 7” îţi permite să tastezi cu destulă uşurinţă dacă ţii gadgetul în format portrait, mai ales dacă tableta este de tip wide. În cazul în care foloseşti tableta în format landscape, experienţa de utilizare este aproape identică cu cea a unei tablete de 10” ţinută în mod portrait (asta pentru că lungimea tabletei de 7” este aproape aceeaşi cu lăţimea tabletei de 10”).

Indiferent de tableta aleasă, vei scrie cel mai probabil utilizând doar degetele mari ale mâinilor, ceea ce nu este tocmai confortabil.

Clipul de mai jos îţi arată concret cum se tastează pe o tabletă de 7” (în acest caz, BlackBerry Playbook) şi una de 10” (Apple iPad). Da, sunt două tablete de generaţie veche, dar experienţa de lucru nu s-a schimbat chiar atât de mult între timp, motiv pentru care clipul este în continuare de actualitate.

Platforma hardware

Platformele hardware utilizate de tablete s-au diversificat substanţial în ultima perioadă, însă în general nu există diferenţe majore în funcţie de diagonala ecranului.

Practic, este perfect plauzibil să întâlneşti aceeaşi platformă hardware şi pe o tabletă de 7″, şi pe una de 10″, astfel că ambele segmente beneficiază de produse de bază, cu configuraţii de nivel mediu şi, respectiv, cu dotări de top. Practic, nu există reguli bătute în cuie din acest punct de vedere.

Sistem de operare

Sistemul de operare al unei tablete este unificat nu numai pentru tablete, indiferent de diagonala lor, ci şi pentru smartphone-uri. Practic, vei întâlni acelaşi sistem de operare iOS şi pe iPad, şi pe iPad mini, în timp ce Android 4.x Jelly Bean este disponibil pe orice diagonală de tabletă.

O mică parte dintre tablete utilizează sistemul de operare Windows 8 sau, şi mai rar, Windows 8 RT, acesta fiind de asemenea disponibil pentru tablete de diverse dimensiuni.

Android este acum un sistem de operare destul de matur inclusiv pentru tablete

Concluzii

Nu putem să afirmăm cu certitudine că unul dintre cele două formate care s-au impus în lumea tabletelor este câştigător. Atât tabletele de 7”, cât şi cele de 10” au avantajele şi dezavantajele lor, motiv pentru care alegerea acelei potrivite depinde exclusiv de nevoile şi stilul de utilizare ale fiecăruia dintre voi.

Iar dacă nu este încă hotărât, nu uita că pe piaţa există şi tablete de 8″ sau chiar de 9″, care s-ar putea să se potrivească mai bine nevoilor tale.

4 comentarii

 1. Cristian

  27 august 2013 la 22:31

  Intotdeauna am preferat tablete mai micute si cat mai usor de carat intr-un rucsac sa o geanta. Deci, 7 inch pentru mine, nevoia de portabilitate este importanta. In plus, nu folosesc tableta ca pe un substitut al PC-ului sau laptopului ci ca o alternativa.

  Cristi

 2. tomy

  28 august 2013 la 10:56

  Eu am optat pentru o tableta de 10″ ,in primul rand ca bateria este mult mai mare la tabletele de 10″ fata de cele de 7″ .Totusi in alegerea tabletei primul criteriu a fost sa aiba 3G. O tableta fara 3G este destul de limitata, fie ea de 7″ sau 10 „.Asta doar o parere personala.Stima

  • Cristian

   29 august 2013 la 08:42

   Da, totul depinde de nevoile si bugetul fiecaruia. Intradevar, la tabletele de 10 inch bateria este un plus destul de bun in comparatia cu cele de 7 inch. Capacitatea acesteia este aproape dubla.

   • Daniel Popescu

    29 august 2013 la 12:11

    Corect, doar ca autonomia unei tablete de 10″ este asemanatoare cu cea a unei tablete de 7″, deoarece ecranul consuma mai mult curent.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri