ASUS Zenfone 4 review: un telefon mid-range atractiv, dar cam scump la momentul lansării
Lansat oficial în Europa acum câteva zile, noul telefon Zenfone 4 va fi elementul de bază al ofertei ASUS pentru următorul an, acesta vizându-i pe cumpărătorii care doresc un telefon performant și bine dotat, dar care nu sunt dispuși să plătească pentru modelele de vârf ale celor de la Apple sau Samsung. Însoțit de mai scumpul model Pro și de mai ieftinele modele Selfie și Max, Zenfone 4 va duce greul bătăliei pe piață, iar ASUS l-a pregătit destul de bine pentru această sarcină, deoarece avem de-a face cu un telefon care nu face aproape deloc concesii și are foarte puține hibe.
Acum vreo zece ani ASUS era un producător de telefoane destul de apreciat, chiar dacă nu și puternic, însă a ales să se retragă temporar de pe piață atunci când a devenit clar că platforma preferată, Windows Mobile, se îndrepta spre extincție. După experimentele făcute cu hibrizii tabletă-telefon din gama Padfone, ASUS a revenit pe piață în 2014 cu primele modele de telefoane Zenfone. După un început neconvingător, ASUS a ridicat ștacheta calității cu generația Zenfone 2, iar Zenfone 3 a intrat deja în categoria telefoanelor arătoase și bine făcute.
Un rezultat al rafinării elementelor de construcție și design remarcate la generația anterioară, gama Zenfone 4 face încă un pas înainte către grupa exclusivistă a producătorilor buni de telefoane. Din multe puncte de vedere, evoluția gamei Zenfone îmi amintește de evoluția gamei Ascend P (ulterior doar P) a celor de la Huawei, deoarece și ASUS pare să recupereze cu pași mari handicapul avut în fața liderilor consacrați la fiecare generație nouă de produse. Neavând însă la dispoziție puterea financiară enormă a celor de la Huawei, rămâne de văzut dacă ASUS va reuși să devină nu doar un producător de telefoane bune, ci și unul de telefoane cu succes de piață.
Dar lăsând aceste probleme pe seama celor care trebuie să le rezolve, putem încheia introducerea într-o notă mai veselă și putem deja să ne gândim la confuzia pe care ASUS va trebui s-o rezolve în 2018, când va constata că are deja un telefon vechi Zenfone 5 în portofoliu și va trebui să se gândească cum să aleagă noile nume de produs. Până atunci însă, să ne ocupăm de actualul ASUS Zenfone 4.
Specificații
- ecran: 5.5”, IPS, 1920 x 1080 pixeli, Gorilla Glass
- procesor: Qualcomm Snapdragon 630, 8 x ARM Cortex-A53, 2,2 GHz
- memorie: 4 GB RAM
- memorie internă: 64 GB, MicroSD (maximum 256 GB)
- cameră foto: Sony IMX362 12 MP, F/1.8, PDAF, OIS + 8 MP, F/2.2, superangular
- cameră foto frontală: 8 MP, F/2.0
- conectivitate 3G, 4G, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0
- sistem de operare: Android 7.1
- acumulator: Li-Ion de 3300 mAh, nedetașabil, încărcare rapidă
- dimensiuni: 155,4 x 75,2 x 7,5 mm
- greutate: 165 grame
- altele: senzor amprentă, radio FM, USB 3.1 Type-C, Dual SIM
Ce ne-a plăcut
Generația anterioară a fost prima care a preluat îndrăgitul și omniprezentul sandviș de metal și sticlă, însă construcția ASUS a fost parțial umbrită de unele alegeri de design mai puțin inspirate. Noul Zenfone 4 preia tot ce a fost interesant la Zenfone 3, aruncă la coș elementele depășite sau neinspirate, și ne oferă o carcasă elegantă, simplă și perfect plată, căruia nu i se pot reproșa prea multe dincolo de lipsa de originalitate. Cum aproape toți producătorii par să se deplaseze convergent către un design universal, acest păcat poate fi însă ușor de scuzat.
Carcasa este clădită în jurul unei rame metalice masive fabricată din aliaj din aluminiu. Acest element metalic înconjoară carcasă în totalitate și este întrerupt discret doar de cei patru izolatori care îl împart în patru secțiuni folosite pentru antene. Rama metalică are un profil puternic rotunjit și un finisaj semi-mat lucios, marginile fiind strunjite la 45 de grade pentru a se putea îmbina mai bine cu cele două foi de sticlă cu muchii curbate care completează carcasa.
Partea frontală este extrem de simplă, în special dacă veți alege versiunea neagră pe care am testat-o noi. Marginile laterale ecranului sunt destul de înguste, având doar doi milimetri, însă zonele de deasupra și de dedesubt sunt destul de mari și probabil că vor dezamăgi unii utilizatori. Cu un raport între suprafața frontală și cea a ecranului de 71,5%, Zenfone 4 se încadrează însă în limitele gamei din care face parte, iar dacă priviți către carcasa lui Galaxy S8, nu trebuie uitat că acesta este un produs sensibil mai scump.
Zona de deasupra ecranului este plăcut de neaglomerată, aici găsind doar camera foto, senzorul de proximitate și grila subțire a căștii telefonului. În partea inferioară a ecranului se găsesc cele două butoane capacitive cu iluminare Back și Recent Apps, dar și butonul Home.
Deoarece ASUS a renunțat la senzorul de amprente de pe spate și l-a amplasat direct pe butonul Home, o implementare care face risipă de spațiu, dar este totodată și mai ușor de folosit, construcția este una ușor atipică. La fel ca în cazul Zenfone 4 Selfie Pro, nu avem de-a face cu un buton fizic real, ci cu o zonă capacitivă care trebuie doar atinsă pentru activare. Din fericire, ASUS nu a mai încadrat acest pseudo-buton cu o ramă metalică, ci a preferat să-l proiecteze ca pe o simplă adâncitură în sticlă, iar acest detaliu aparent insignifiant a fost suficient pentru a-mi convinge creierul că nu trebuie să apese acolo unde nu este nimic de apăsat.
Partea din spate este mult mai interesantă deoarece ASUS a renunțat la senzorul de amprentă și a reușit să compacteze mai bine camera foto, foaia de sticlă care învelește această suprafață fiind perfect plată. Cu excepția perforației din dreptul blițului, care suspectez că a fost făcută pentru a asigura o răcire mai bună, suprafața de sticlă Gorilla Glass acoperă tot, inclusiv obiectivele celor două camere foto, iar rezultatul este demn de apreciere.
Faimosul model concentric care a decorat aproape toate telefoanele ASUS și sigla companiei sunt gravate pe interiorul acestei suprafețe de sticlă, iar acest artificiu de design dă carcasei un aspect elegant. Este îmbucurător că ASUS a ales și un tratament oleofobic suficient de eficient, carcasa păstrând relativ puține amprente și fiind foarte ușor de curățat.
ASUS Zenfone 4 punctează foarte bine nu doar la aspect, ci și la construcție. Așa cum era de așteptat în cazul unei carcase cu structură de rezistență metalice, rigiditatea este excelentă și nu există zone care flexează neplăcut. Butoanele metalice din partea stângă sunt mici, însă sunt suficient de bine reliefate pentru a putea fi găsite fără contact vizual și au un mecanism cu o cursă mare, răspuns plăcut și zgomot insesizabil.
Carcasele acoperite cu sticlă au uneori tendința să fie cam alunecoase, însă Zenfone 4 este o plăcută excepție. Rama metalică este cam alunecoasă, este drept, însă dacă nu țineți telefonul doar de margine, priza în mână va fi foarte bună. Dimensiunile și greutatea se încadrează în limitele așteptate de la un telefon cu ecran de 5,5”, deci nu prea avem nici pozitiv sau negativ de remarcat la acest capitol.
ASUS Zenfone 4 oferă un ecran cu o diagonală de 5,5” și rezoluție Full HD, o alegere standard pentru gama de preț „sub 2500 lei”. Poate că unii cumpărători ar fi preferat o rezoluție mai mare, însă adevărul este că densitatea de 401 ppi este oferă o lizibilitate foarte bună și nici nu este o povară atât de mare pentru baterie precum un panou QHD.
Alegerea panoului este însă mai ciudată deoarece ASUS a folosit un ecran IPS, în timp ce mai ieftinul (dar și mai puțin dotatul) Zenfone 4 Selfie Pro a primit un panoul AMOLED. Sunt convins că inginerii companiei au pus în balanță prețul și dotările, însă prețul ecranelor AMOLED a scăzut suficient de mult pentru a nu fi o povară foarte mare.
Trecând peste această paranteză, ecranul IPS ales de ASUS este unul de foarte bună calitate. Acesta oferă o luminozitate maximă excelentă, un nivel de negru bun, un contrast puternic și unghiuri ample de vizualizare. Calibrarea implicită este una naturală, fără culori exagerate, însă unii utilizatori vor prefera probabil un ecran ceva mai viu. Software-ul ASUS oferă un șablon Vivid care remediază situația fără a strica acuratețea coloristică, însă indiferent dacă mergeți pe prima variantă sau pe a două, ecranul este la fel de bun deoarece oferă o reproducere coloristică bună fără deviații vizibile.
Stratul Gorilla Glass care acoperă ecranul se achită bine de sarcini, acesta reușind să ofere o vizibilitate bună în lumina solară directă și o rezistentă bună la amprente.
Platforma hardware aleasă de ASUS pentru Zenfone 4 este cipul Qualcomm Snapdragon 630, un model mid-range puternic lansat în primăvara acestui an. Chiar dacă nu poate rivaliza cu modelele de vârf consacrate de la Qualcomm, Samsung sau Huawei, Snapdragon 630 este un cip puternic care oferă opt nuclee ARM Cortex-A53 tactate la 2,2 GHz și o interfață grafică suficient de performantă pentru a ataca și jocurile pretențioase. După cum am mai spus în trecut, platformele hardware moderne tind să aibă un exces de putere pe care software-ul nu-l prea folosește, și, cu excepția cazurilor în care folosiți aplicații de VR sau puținele jocuri Android cu adevărat gurmande, un cip din gamele medii oferă o putere de procesare mai mult decât suficientă.
Cei care doresc mai mult ar putea aștepta versiunea de Zenfone 4 motorizată de mai puternicul Snapdragon 660, care înlocuiește patru nuclee Cortex-A53 cu mai puternicele Kryo, oferă conectivitate Wi-Fi mai bună și o memorie RAM mai mare și ceva mai rapidă, însă în acest moment nu știm când și la ce preț va apărea această subversiune.
După cum se observă din testele de performanță, Snapdragon 630 este un cip competent, acesta fiind doar puțin mai rapid decât generația anterioară Snapdragon 625/626 atunci când vine vorba de puterea de procesare, dar oferind un spor de performanță de peste 50 de procente atunci când vine vorba de grafica 3D. Răcirea procesorului este eficientă, telefonul neîncălzindu-se sesizabil și, evident, neintrând în throttling, nici măcar după utilizarea îndelungată a testelor de performanță sau a jocurilor.
Platforma este completată de o memorie RAM cu o capacitate suficientă de 4 GB și o memorie internă generoasă și mai ales rapidă. Panoplia de dotări acoperă cam toate cerințele, aceasta incluzând interfață Wi-Fi 802.11ac single-stream, senzor pentru amprente foarte rapid și precis, Bluetooth 5.0, conector USB 3.1 Type-C și restul de module auxiliare: giroscop, magnetometru, accelerometru și GPS.
Bateria cu o capacitate de 3300 mAh și procesorul eficient fabricat într-un proces de litografiere pe 14 nm au permis atingerea unei autonomii bune. În condiții normale de lucru, care implică utilizarea pentru un timp de ecran zilnic de circa 5 ore, activarea conexiunilor Wi-Fi și 4G câte 8 ore pe zi și folosirea sincronizărilor push pentru mail, Facebook, Twitter și altele, Zenfone 4 a reușit să ofere o autonomie medie de circa 44 de ore, atingerea a două zile de libertate fiind astfel perfect posibilă. La fel ca în cazul versiunii Selfie Pro, am remarcat și optimizările software făcute de ASUS care oferă unul dintre cele mai reduse consumuri energetice în stand-by văzute în ultima perioadă de timp.
Interfața software ZenUI a fost criticată de-a lungul timpului pentru design și componentele software adiționale inutile, iar după ce am văzut o oarecare îmbunătățire la ZenUI 3.0, abia acum putem confirma că cineva de acolo a ascultat într-adevăr plângerile publicului. Moștenirea neplăcută a trecutului încă își mai ițește capul pe ici pe colo sub forma unor pictograme prea mari cu culori anapoda, însă în ansamblu putem considera că ZenUI 4.0 a devenit o interfață grafică suficient de bună pentru a nu penaliza în mod nejustificat telefonul. În plus, și performanțele software sunt foarte bune, ZenUI 4.0 nedând semne de oboseală nici în timpul sesiunilor mai lungi de multitasking și neocupând chiar toată memoria RAM disponibilă.
ZenUI 4.0 preia multe dintre caracteristicile interfeței Android standard pe care am văzut-o evoluând de la Lollipop încoace: pictograme clare, spații albe aerisite, transparențe în multe locuri și animații mai bune. ASUS a completat acest design cu propriile îmbunătățiri, cum ar fi suportul pentru teme sau gesturi, însă apropierea de codul Android de bază rămâne clară și vizibilă.
ASUS nu a uitat însă să includă și o paletă bogată de opțiuni de particularizare care fac experiența în utilizare mai bună. Utilizatorii au la dispoziție opțiuni bogate pentru modificarea Home Screen, un sistem de control prin gesturi, o opțiune de securitate adițională care permite stocarea unor date de autentificare pentru aplicații, utilizarea a două sesiuni separate pentru o singură aplicație pentru a elimina limitările unor produse care permit o singură autentificare, interfață simplificată Easy Mode sau Kids Mode și altele.
Alte opțiuni clasice Android 7.0 au fost preluate sau ușor îmbunătățire, pe această listă intrând suportul pentru lucrul în fereastră, Blue Light filter, opțiuni rapide pentru notificări sau comutarea rapidă între notificări. Numărul de aplicații preinstalate a fost redus la minimum, o altă îmbunătățire bine venită. ASUS a preferat să elimine balastul inutil și să încorporeze alte aplicații sub forma unor secțiuni suplimentare în panoul Setting, pe lista celor din urmă intrând de exemplu Page Maker, un manager de scurtături și conținut Web, opțiuni pentru transmiterea facilă de mesaje SOS cu sau fără localizare sau o opțiune de gaming cu streaming prin YouTube sau Twitch.
Odată cu Zenfone 4, compania ASUS s-a înscris și ea pe lista producătorilor care folosesc camere foto duale pentru a putea oferi moduri de lucru multiple. Zenfone 4 (și Zenfone 4 Selfie Pro sau Zenfone 4 Pro) nu sunt primele telefoane ASUS cu cameră duală, însă Zenfone 3 Zoom a apărut prea târziu pe piața europeană, s-a bucurat de prea puțină promovare și va fi aproape sigur sufocat de modelele din noua gamă.
Camera foto principală folosește un senzor Sony Exmor RS IMX362, un produs de vârf cu o rezoluție de 12 MP, o diagonală de 1/2.55″ și pixeli mari de 1,4 μm pentru o captură superioară în lumină slabă. Acesta oferă un sistem de focalizare rapid cu detecție de fază (ASUS renunțând la focalizarea suplimentară cu laser) și stabilizare electronică pe trei axe (cu ajutorul giroscopului) pentru filmare, fiind completat de un obiectiv cu unghi de vizualizare standard de 83 de grade, diafragmă F/1.8 și stabilizare optică cu patru axe.
Cea de-a doua cameră folosește un mai puțin impresionant senzor Omnivision 8856, care are dimensiuni de 1/4”, rezoluție de 8 MP și pixeli mici de 1,12 μm. Acesta nu oferă nici o facilitate suplimentară precum focalizare automată sau stabilizare, însă este combinat cu un obiectiv superangular cu diafragmă F/2.2 și unghi de deschidere mare de 120 de grade. Motivul acestei asimetrii este lesne de înțeles: un obiectiv superangular este întotdeauna voluminos deoarece prima lentilă are mereu o convexitate pronunțată, iar dacă vrei să-l înghesui într-o carcasă de 7,5 mm, va trebui să te mulțumești cu o distanță focală reală mică și cu o senzor la fel de mic.
Astfel, alături de LG G5 și LG G6, ASUS Zenfone 4 îi vizează pe pasionații de peisagistică și arhitectură deoarece oferă un unghi foarte larg de cuprindere, diferențiindu-se astfel de implementările duale de la Apple, care oferă zoom 2x pentru portrete, sau cele de la Huawei, care oferă senzor monocrom pentru amatorii de artă foto.
Așa cum era de așteptat, camera foto principală are un comportament bun deoarece este susținută de un senzor bun. Imaginile capturate au un nivel ridicat de detalii, contrast puternic, un nivel redus de zgomot, post-procesare tolerabil de agresivă și o reproducere naturală plăcută a culorilor. Dinamica este ușor sub așteptări, un aspect ciudat ținând cont că senzorul poate mai mult, însă HDR-ul făcut cu într-un singur pas rezolvă în mare parte această problemă, cu excepția cazurilor în care nu dă și el chix și induce un aspect artificial neplăcut.
Camera cu obiectiv superangular nu poate oferi aceeași calitate deoarece senzorul folosit este mult mai mic. La lumina zilei, senzorul Omnivion reușește să se achite însă destul de bine de sarcini, însă software-ul are tendința să supraexpună și să submineze niște imagini care stau binișor la capitolul contrast și culoare. Așa cum era de așteptat, cantitatea de detalii este mai mică iar marginile imaginilor au aberații geometrice și zone neclare, însă aceasta este problema multor obiective cu unghi de deschidere foarte mare. Pentru imagini de ansamblu, calitatea este însă suficient de bună, iar cei care au nevoie de un astfel de mod de lucru vor avea la dispoziție un tip de obiectiv arareori întâlnit pe un telefon mobil.
Am atașat în continuare imaginile făcute cu ambele obiective în același loc pentru a sublinia mai bine modul de comportament și utilitatea pentru peisaje, arhitectură, interior și obiecte mari.
Înregistrarea video la rezoluție UHD este excelentă, remarcându-se nivelul foarte bun de detalii, culorile plăcute, contrastul ridicat și expunerea corectă. Fluxul video are o stabilitate excelentă la 30 de cadre pe secundă iar sunetul stereo are o calitate bună și o separație mulțumitoare. Din păcate, software-ul ASUS nu permite comutarea între cele două camere foto în timpul înregistrării video, ratând astfel oportunitatea de a filma ceva în care putem face trecerea din mers de la secvențe video de ansamblu la detalii ceva mai apropiate.
Prestația camerei standard în lumina slabă este destul de bună, însă nivelul de zgomot este nejustificat de mare și arată lipsa unor optimizări serioase. În plus, nici stabilizarea nu a fost exploatată mereu așa cum trebuie, imaginea făcută în întuneric deplin fiind ceva mai neclară decât ne-am fi așteptat de la această combinație între senzor și obiectiv. Telefonul reușește să ofere totuși imagini suficient de clare în lumina slabă de interior sau lumina stradală nocturnă, expunerea și culorile fiind ajustate corect de cele mai multe ori.
Prestația camerei superangulare în aceleași condiții este, după cum era de așteptat, net inferioară deoarece nu are stabilizare, senzorul este mai mic și mai slab iar diafragma este mai mică. Senzorul încearcă să facă față până la un punct, unde oferă imagini cât de cât acceptabile dacă sunt redimensionate pentru Facebook sau Instagram, însă în mod clar nu poate ține pasul cu partenerul cu obiectiv standard. De altfel, și software-ul camerei ne-a avertizat că luminozitatea este slabă și ar fi bine să comutăm la camera standard.
Camera frontală pentru selfie folosește același Omnivision 8856, la fel de văduvit de orice tehnologie suplimentară, dar împerecheat cu un obiectiv grandangular standard de 84 de grade cu diafragmă F/2.0. Rezultatele sunt bune, însă numai în lumina naturală suficient de puternică.
Aplicația Camera din ZenUI 4.0 este simplă și la obiect, oferind direct doar opțiunile de bază și ascunzând în spatele a două meniuri laterale modurile suplimentare de lucru și filtrele în timp real. Aplicația oferă panoramă standard atât pentru captura normală cât și pentru selfie, salvare video în format GIF, timelapse, înregistrare în slow motion și, evident, opțiunile Beauty care ascund imperfecțiunile din selfies cu prețul procesării prea puternice a imaginii. Amatorii de calitate vor găsi un modul Manual în care au control asupra sensibilități ISO, timpului de expunere, balansului de alb, compensării expunerii și tipului de focalizare, un instrument util atunci când vreți să aveți control asupra fișierului final.
Ce nu ne-a plăcut
Într-un mod surprinzător, deoarece vorbim de cel mai banal modul al unui telefon mobil, ASUS Zenfone 4 este destul de neimpresionant atunci când vine vorba de partea de telefonie. Casca are un nivel sonor ridicat, însă fidelitatea acesteia este doar satisfăcătoare. Mai ciudată este situația celor două microfoane deoarece acestea sunt suficient de performante, dovada fiind captura video făcută cu camera foto sau captura audio făcută cu aplicația Sound Recorder, dar au un comportament inferior în timpul convorbirilor standard. În plus, algoritmii de atenuare a zgomotului de fundal au tendința să dea rateuri destul de des și să creeze o ciudată microfonie careafectează calitatea convorbirii.
Nici una dintre aceste probleme nu este atât de gravă încât să ruineze funcția de telefon, și sperăm că deficiențele vor fi corectate software cât de curând posibil. Așa cum știm deja de la alte modele, Zenfone 4 oferă conectivitate Dual SIM, însă pentru utilizarea ei va trebui să renunțați la extinderea memoriei interne cu ajutorul unui card MicroSD. Partea de telefonie este completată de un LED pentru notificări care este discret amplasat lângă difuzor, însă culorile și comportamentul acestuia nu pot fi particularizate.
Difuzorul este destul de neimpresionant pentru un telefon din această gamă. Din păcate, ASUS a optat pentru un sistem monofonic, compania neapelând nici măcar la trucul reutilizării căștii telefonice pentru stereofonie pe care l-am remarcat la alți producători. Unicul difuzor are un volum foarte ridicat, care poate fi chiar mărit suplimentar în exterior cu prețul sacrificării fidelității, însă calitatea audiției este acceptabilă doar pentru voce, pentru vizionare nepretențioasă YouTube sau pentru jocurile cu un ambient sonor mai puțin complex.
Amatorii de calitate vor fi dezamăgiți deoarece reproducerea frecvențelor joase este inexistentă iar mediile sunt cam puternice și au tendința să înece uneori înaltele. ASUS oferă un panou software pentru ajustarea parametrilor audio, însă egalizatorul nu poate compensa dezechilibrul răspunsului în frecvență.
Pe lângă aceste două probleme și de inconsecvența deja menționată a software-ului pentru camera foto, o altă problemă a noului telefon ASUS este prețul. Oferit la un preț de 2400 de lei la momentul lansării, acesta se situează la egalitate cu rivalul direct Huawei P10, care oferă ce-i drept un ecran mai mic, însă compensează cu procesorul mai puternic și camera foto ceva mai bună. Mai mult, excelentul Samsung Galaxy S8 deja poate fi găsit deja la un preț de 2900 de lei, coborând astfel la un nivel cu doar 20 de procente mai mare și fiind capabil să eclipseze Zenfone 4 la toate capitolele.
Pe scurt, ASUS Zenfone 4 încearcă să concureze în zona inferioară a gamei high-end, dar se încadrează de fapt cu o treaptă mai jos, în eșalonul de top al gamei mid-range. Este o dilemă cu care și Huawei s-a luptat în trecut, iar ASUS va trebui să se decidă mai bine pe viitor unde vrea de fapt să se încadreze și cu cine vrea să concureze.
Preț și disponibilitate
ASUS Zenfone 4 va fi disponibil în România începând cu luna octombrie la un preț de 2400 de lei. Telefonul va fi oferit în trei variante de culoare: negru, alb și vernil. Pentru oferta disponibilă și prețurile actualizate puteți intra aici sau aici.
După cum am menționat deja, Zenfone 4 va fi primi și o variantă mai dotată care va oferi un mai puternic procesor Qualcomm Snapdragon 660 și 6 GB de memorie RAM, însă în acest moment nu știm când, dacă și la ce preț va sosi acest model și în România.
Concluzii
Zenfone 4 este o dovadă elocventă a progresului pe care ASUS l-a făcut de la lansarea primei generații de telefoane Zenfone acum 3 ani. Un telefon cu o construcție foarte bună, un design elegant, un ecran bun și o platformă hardware rapidă, Zenfone 4 este penalizat doar de unele deficiențe software ale camerei foto, câteva buguri în modulul de telefonie și un difuzor nu tocmai la înălțimea restului ansamblului hardware și software. Prețul este însă una dintre probleme mari ale produsului deoarece îl face cam necompetitiv în acest moment, însă acest aspect, ca și bugurile software, vor putea fi ajustate dacă ASUS chiar ține la succesul produsului și la propriile profituri.
Pro:
- carcasă elegantă și bine construită
- ecran și platformă hardware bune
- cameră foto duală cu obiectiv superangular bună
- autonomie mare
- software fluid
Contra:
- difuzor monofonic neimpresionant
- deficiențe audio în modulul de telefonie
- camera foto mai are nevoie de optimizare
- preț mare
cristina
2 februarie 2018 la 10:55
Noile telefoane anume de firma ASUS sunt foarte bune!