GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Blackberry Bold 9700: telefonul care iti inlocuieste biroul

Autor: Echipa Giz.ro

După succesul repurtat de Bold 9000 la finalul anului 2008, era de așteptat ca Blackberry să introducă și un prim urmaș pentru acesta.

Materializat prin Bold 9700, al doilea membru al gamei nu introduce modificări majore din punct de vedere al designului sau al dotărilor tehnice, însă aduce câteva optimizări cu caracter general menite să îmbunătățească funcționalitatea.

Iată care sunt principalele caracteristici tehnice ale lui Blackberry Bold 9700:

 • display TFT 2.44″, rezoluție 480×360 pixeli, 65.000 de culori
 • procesor cu frecvență 624 Mhz
 • memorie internă 256 MB, 256 MB RAM, card microSD 2GB inclus în pachet
 • conectivitate: GPRS, EDGE, 3G (HSDPA, 3.6 Mbps), Wi-Fi 802.11 b/g, bluetooth, port microUSB
 • cameră foto de 3.15 MP, rezoluție maximă 2048×1536 pixeli
 • GPS cu suport A-GPS
 • sistem de operare Blackberry OS 5.0
 • acumulator Li-Ion 1500 mah
 • dimensiuni: 109x60x14 mm, greutate: 122 grame

Design și construcție la înălțime

Întrucât se adresează cu precădere oamenilor de afaceri mobili, Bold 9700 include în pachet 3 tipuri de încărcătoare, pentru Europa, Marea Britanie și SUA.

Dispozitivul este realizat preponderent din plastic, însă acest lucru este trecut rapid cu vederea datorită display-ului care oferă luminozitate și contrast foarte bune. În plus, acesta este lizibil chiar și când este expus direct luminii soarelui. Tastatura păstrează formatul full-QWERTY pe patru rânduri, iar scrierea e-mailurilor nu va cauza dureri de cap datorită amplasării unor mici ridicături pe marginea tastelor, element ce ajută la diferențierea acestora.

Bold 9700 este mai ingust decat predecesorul sau, insa tastele nu sunt inghesuite

O noutate majoră pentru tastatură este înlocuirea trackball-ului cu un trackpad touchscreen. Acesta permite o acuratețe foarte bună la apăsare, în timp ce restul tastelor funcționale a rămas practic neschimbat față de primul Bold. În partea stânga a terminalului, RIM a amplasat un conector audio 3.5 mm alături de portul miniUSB, iar în partea dreaptă regăsim funcțiile de volum și o tastă a cărei funcție poate fi setată individual.

Sistem de operare depășit

Indiferent cât de mult apreciezi funcționalitatea unui Blackberry, este greu de crezut că vei găsi atrăgător sistemul de operare. Chiar dacă a trecut la nivelul următor prin lansarea celei de-a cincea versiuni, sistemul de operare proprietar nu aduce nicio modificare substanțială. Mai mult, acesta pierde orice duel direct cu rivalii de pe piață prin metodele depășite de utilizare a meniurilor și a graficii etalate, inclusiv în gestionarea listei de contacte. Într-o perioadă în care luptă dintre Android, Symbian și iPhone se ascute, Blackberry preferă să rămână cantonată în trecut, fapt ce ar putea deveni fatal în viitorul nu foarte îndepărtat.

Editorul de SMS-uri și e-mail-uri salvează parțial situația prin ușurința de scriere a acestora. Până la urmă, funcția de mail este una dintre cele mai importante pentru utilizatorii Blackberry, astfel că acest lucru nu trebuie să reprezinte o surpriză.

Conectivitate

Bold 9700 stă foarte bine la capitolul conectivitate, pentru că practic toate tehnologiile moderne sunt prezente pe terminal. Pe lângă deja clasicele GPRS și EDGE, te vei putea bucura de internet la viteze de până la 3.6 Mbps grație suportului 3G, pe lângă conexiunea wireless. Standardul bluetooth și portul miniUSB întregesc oferta, în timp ce portul infraroșu nu a fost inclus pentru că a devenit inutil în prezent. Și pentru că tot am pomenit de internet, trebuie să precizăm că browserul proprietar al lui Bold își face treaba foarte bine, oferind o experiență plăcută de navigare. Totuși, nu putem trece peste lipsa suportului pentru tehnologia Flash.

Aplicații

Bold 9700 oferă o gamă variată de aplicații preinstalate. Probabil că cea mai importantă este cea care permite editarea documentelor de tip Microsoft Office. Din păcate, fișierele de tip PDF au nevoie de un software adițional. Așa cum îi stă bine unui astfel de telefon, aplicațiile de tip organizer sunt bine structurate. Calendarul, notițele și alarma sunt practice și ușor de utilizat, în timp ce funcții uzuale precum cronometrul sunt și ele prezente. Totuși, nu căuta și un accelerometru pentru că nu îl vei găsi. Paleta de aplicații poate fi însă îmbogățită prin intermediul serviciului BlackBerry App World, punctul slab al acesteia fiind că puține aplicații sunt oferite gratuit.

Un bun companion multimedia

Bold 9700 se descurca bine la capitolul multimedia, desi are o cu totul alta targetare

Chiar dacă muzica și clipurile video nu se numără printre funcțiile favorite ale utilizatorului clasic de Blackberry, Bold 9700 oferă o audiție de calitate bună. Bineineteles, player-ul audio confirmă caracterul mai degrabă spartan la sistemului de operare, însă oferă câteva funcții noi, printre care se număra și un egalizator.

De asemenea, player-ul video oferă o experiență plăcută. Display-ul de tip landscape are un mare aport la acest capitol și permite inclusiv vizualizarea în format full-screen. Dacă un ecran de 2.44″ este suficient de mare pentru tine, poți urmări pe Bold 9700 inclusiv serialele preferate, întrucât există suport nativ pentru DivX și XviD.

Camera foto de 3 MP nu impresionează, însă se încadrează în limitele acestei clase. Funcțiile suplimentare oferite sunt destul de reduse la număr, însă ar trebui să satisfacă nevoile unui fotograf ocazional: stabilizare a imaginii, balans de alb, efecte de culoare și geotagging. Clipurile video sunt filmate în format 3GP la rezoluția maximă de 480×360 pixeli.

Concluzii

Raportul preț-calitate este unul dintre factorii decisivi în privința achiziționării unui telefon mobil, iar Bold 9700 nu face nici el excepție. În România, lucrurile sunt însă puțin mai complicate. Smartphone-ul nu se găsește la magazinele populare de comerț electronic, iar la cele mai puțin cunoscute costă între 1900 – 2000 lei. Cei care vor să fie siguri pot apela la oferta operatorului Orange, de la care poate fi achiziționat și fără abonament la aproximativ 1500 lei, însă numai cu utilizarea unei extraoptiuni lunare de 13 euro fără TVA care include numai 5 MB de trafic pe internet. Asta în condițiile în care Nokia E72, practic unul dintre cei mai importanți concurenți ai lui Bold 9700, costă aproximativ 1600 lei fără conectare.

În concluzie, Bold 9700 își merită banii numai dacă ești un fan înfocat al produselor ce poartă sigla Blackberry. Altfel, există și alte opțiuni cel puțin la fel de bune pentru o sumă mai mică de bani, mai ales că Bold 9700 nu impresionează în mod deosebit.

3 comentarii

 1. eu

  28 octombrie 2011 la 01:01

  am si eu modelul acesta…dar am o dilema…nu are programul wi-fi…trebuie instalat…??

 2. George

  9 decembrie 2011 la 17:11

  Normal trebuie sa aiba wi-fi…;)

  • burlacu

   3 iunie 2018 la 12:42

   Am și eu un Blackberry bold 9700 nu se conectează la internet deși am activat wi-fi îmi dă Eduard in este blocat broderie sau are un virus știe cineva să-mi o explicație ce se întâmplă cu telefonul?

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri