GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Orange Hiro review – smartphone ieftin şi bun pentru începători

Testat pe data de 15 martie 2014
Pe scurt: Orange Hiro este un smartphone ieftin cu design elegant şi performanţe decente în utilizarea de zi cu zi adresat în special utilizatorilor aflaţi la prima experienţă cu sistemul de operare Android. Are un preţ foarte bun comparativ cu telefoanele Samsung sau HTC.
Produs testat: Orange Hiro   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4.5/5    Pret: 550 Lei

Popularitatea smartphone-urilor ieftine este într-o creştere accelerată în detrimentul telefoanelor clasice, iar operatorii de telefonie impulsionează acest segment datorită posibilităţii de a obţine venituri suplimentare din traficul de date.

Una dintre metodele de promovare este lansarea unor smartphone-uri ieftine sub brand propriu, de regulă realizate de producători chinezi.

Orange are deja ceva experienţă la acest capitol, iar unul dintre ultimele telefoane de acest gen pe care l-a lansat în magazinele proprii este Orange Hiro. Acesta este în realitate un Alcatel One Touch Idol Mini care a primit logo-ul Orange, un meniu simplu care te învaţă să foloseşti un smartphone şi multe (chiar foarte multe) aplicaţii proprietare, unele utile, altele mai puţin utile.

Ce şanse are însă Orange Hiro să se impună în faţa concurenţei, reprezentată în special de multitudinea de telefoane Samsung? Un posibil răspuns la această întrebare vei primi în cadrul acestui review.

Ce este Orange Hiro?

Orange Hiro este un smartphone ieftin cu dotări tehnice de bază care se adresează în special utilizatorilor care se află la prima achiziţie a unui telefon inteligent şi care iese în evidenţă prin calitatea designului şi a construcţiei.

Specificaţii tehnice Orange Hiro

Orange Hiro
EcranIPS, 4.3”, 480×854 pixeli
ChipsetMediaRek 6572
Procesordual-core Cortex A7, 1.3 GHz
GraficaMali 400
Memorie RAM512 MB
Stocare4 GB
Conectivitate3G, Wi-Fi, bluetooth 4.0
Camera foto5 MP cu filmare HD
AcumulatorLi-Ion 1700 mAh
Dimensiuni127.1x62x7.9 mm
Greutate96 grame

Ce ne-a plăcut

Surprinzător de multe.

Iar totul a plecat de la scoaterea telefonului din cutie şi căutarea acumulatorului, pe care l-am descoperit în cele din urmă în… interiorul terminalului. La numai 96 de grame, Hiro este unul dintre cele mai uşoare smartphone-uri de pe piaţă şi aproape că nici nu-l simţi în mână sau în buzunarul pantalonilor.

Pe lângă greutate, am fost plăcut surprins de grosimea de numai 7.9 mm şi de calitatea construcţiei. De regulă, un smartphone ieftin are unele hibe la capitolul construcţie, însă nu este şi cazul lui Hiro. Formatul unibody şi alegerea unui plastic de calitate care imită la aspect metalul asigură un plus de eleganţă şi o utilizarea plăcută în mână, elemente caracteristice de obicei telefoanelor dintr-o altă ligă de preţ.

Partea frontala a telefonului este bine construita

Partea frontala a telefonului este bine construita

Unul dintre puţinele defecte este că rama din jurul ecranului de 4.3” este un pic lucioasă, însă în rest nu am ce să reproşez francezilor. Până şi logo-ul Orange a fost amplasat destul de discret pe carcasa spate, acolo unde există şi difuzorul (în partea dreapta-jos) şi camera foto (în partea de sus, în poziţie centrală). Carcasa spate este un pic lucioasă, dar în acelaşi timp plăcută la atingere şi nu atrage amprentele.

Carcasa spate este bine finisata si nu atrage amprente

Carcasa spate este bine finisata si nu atrage amprente

La rândul lor, porturile au fost amplasate în stilul obişnuit: sloturile pentru cardurile microSIM şi microSD sunt pe partea dreaptă, acoperite de mici capace, iar volumul se reglează de pe stânga, în timp ce butonul de pornire-oprire a fost amplasat în partea superioară alături de jack-ul de 3.5 mm pentru căşti.

Porturile lui Orange Hiro sunt amplasate intuitiv

Porturile lui Orange Hiro sunt amplasate intuitiv

Ecranul lui Orange Hiro este construit în tehnologie IPS, are o diagonală de 4.3” şi oferă o rezoluţie de 480×854 pixeli. Cifrele brute sunt peste ceea ce găsim de regulă în rândul concurenţei la acest nivel de preţ, mai ales dacă ne raportăm la diagonala ecranului. Este adevărat, rezoluţia este practic cea mai mică care putea fi implementată pe o astfel de diagonală, însă acest lucru va fi trecut cu vederea de cei care sunt la prima achiziţie a unui smartphone.

Calitatea display-ului este de asemenea bună, atât în privinţa culorilor şi a unghiurilor de vizualizare, cât mai ales prin prisma luminozităţii foarte puternice.

orange-hiro-ecran-1

Ecranul lui Orange Hiro este de buna calitate

Ca platformă hardware, telefonul mizează pe un chipset MediaRek 6572 cu procesor dual-core ARM Cortex A7 de 1.3 GHz, grafică Mali-400, 512 MB RAM şi 4 GB pentru stocarea datelor, dintre care doar 2 GB sunt accesibili pentru utilizator.

În general, telefonul rulează fluent prin meniuri şi atunci când navighezi pe internet, accesezi diverse aplicaţii, vizualizezi poze sau trimiţi mail-uri, fiind astfel adecvat pentru utilizatorii mai puţin pretenţioşi care nu sunt interesaţi de cele mai noi jocuri.

Pe partea multimedia, telefonul redă fluent filme în format HD 720p, dar are unele probleme inerente la conţinutul Full HD, lucru de înţeles prin prisma specificaţiilor şi a preţului scăzut. În plus, calitatea sunetului prin difuzorul integrat este decentă în cele mai multe situaţii, însă nu este cazul să forţezi nota, pentru că acesta devine uşor distorsionat la volum maxim.

Sunetul lui Hiro este bun, dar la volum maxim apar distorsiuni

Sunetul lui Hiro este bun, dar la volum maxim apar distorsiuni

În ansamblu, sistemul de operare Android 4.2 Jelly Bean se achită cu bine de sarcini, întrucât lag-urile sunt doar ocazionale (şi nelipsite nici măcar de pe telefoanele scumpe), iar la experienţa plăcută contribuie şi conectivitatea 3G cu viteze de până la 21 Mbps, superioară celei de 7.2 Mbps întâlnită pe multă smartphone-uri ieftine. Nu lipseşte, evident, nici conexiunea Wi-Fi, dar nici tehnologia bluetooth 4.0, iar în privinţa funcţiei de telefonie nu pot decât să spun că are un sunet clar şi puternic.

Aşa cum era de aşteptat, Orange a personalizat puternic sistemul de operare, atât în bine, cât şi în rău. Portocaliu domină în mod natural meniul Androidului, însă asta nu m-a deranjat prea mult, chiar dacă nu este culoarea mea preferată.

Pentru mine, principala noutate adusă de Orange la capitolul software este reprezentată de aplicaţiile dedicate utilizatorilor aflaţi la prima experienţă cu un smartphone.

Astfel, la prima pornire a telefonului, ai posibilitatea de a parcurge un tutorial scurt şi cuprinzător în care înveţi cum să utilizezi un smartphone: cum să faci tap, swipe, zoom in sau zoom out. În plus, dacă ţi se pare că meniul standard al unui smartphone este prea complicat, poţi alege varianta unui singur homescreen, unde găseşti doar câteva aplicaţii şi scurtături şi în cadrul căruia nu poţi folosi widgeturi. După ce te obişnuiţi cu ideea de smartphone, poţi oricând să revii la homescreen-ul standard asezonat cu diverse widgeturi.

Orange Hiro include o aplicatie care te invata sa folosesti smartphone-ul

Orange Hiro include o aplicatie care te invata sa folosesti smartphone-ul

Pentru a nu fi nevoit să cauţi o anumită aplicaţie în listă, poţi seta ca aceasta să se deschidă la efectuarea unui gest pe ecran pe care îl stabileşti singur. Funcţia este de cele mai multe ori utilă, însă mi s-a întâmplat destul de des ca gestul să nu fie recunoscut de la prima încercare, în special dacă ai setat gesturi oarecum asemănătoare pentru mai multe aplicaţii.

De asemenea, Orange Hiro beneficiază de o serie de aplicaţii preinstalate, iar câteva dintre ele sunt chiar interesante: Orange Assistant este aplicaţia care te învaţă să foloseşti smartphone-ul, Fotbal Info este utilă pentru fanii fotbalului, iar Contul meu Orange te ajută să-ţi accesezi rapid contul de Orange.

Autonomia reprezintă un alt punct forţe al telefonului, lucru relativ normal având în vedere specificaţiile hardware şi rezoluţia ecranului. Practic, la o utilizare de nivel mediu care implică navigare ocazională pe internet, utilizarea unor aplicaţii şi rularea unor jocuri decente timp de circa 30 de minute autonomia ajunge cu uşurinţă la o zi şi jumătate, poate chiar două zile.

In ansmblu, Hiro se achita foarte bine de sarcini pentru platforma hardware pe care o are

In ansamblu, Hiro se achita foarte bine de sarcini pentru platforma hardware pe care o are

Ce scârţâie

Din fericire, nu prea multe, iar defectele pot fi considerate minore de o bună parte dintre utilizatori.

Designul şi construcţia de calitate generate de formatul unibody au ca efect negativ imposibilitatea de a scoate bateria din telefon. Din păcate, această practică este din ce în ce mai des întâlnită, însă aş fi apreciat posibilitatea de a putea schimba acumulatorul.

Chiar dacă în general Hiro este un telefon fluent, ar fi fost bine că acesta să fie dotat cu 1 GB RAM. Sistemul de operare Android este recunoscut pentru cantitatea mari de resurse de care are nevoie, iar în cazul lui Hiro vei remarca ocazional unele laguri. De departe, cel mai deranjant este cel care apare la accesarea listei de aplicaţii, caz în care trebuie să aştepţi uneori cam o secundă. Nu este mult, dar în timp poate deveni frustrant.

Prin prisma configuraţiei hardware, unele jocuri moderne nu vor putea fi rulate, iar unul dintre exemple este Need For Speed: Most Wanted. Aceasta este însă mai mult o constatare decât un defect, întrucât nu poţi avea pretenţia să te joci cele mai bune jocuri pe o astfel de platformă. Practic, în momentul în care achiziţionezi un smartphone atât de ieftin accepţi de la bun început anumite compromisuri inevitabile, iar imposibilitatea de a juca unele titluri este de la sine înţeleasă.

Interfata camerei foto a lui Orange Hiro este simpla si intuitiva

Interfata camerei foto a lui Orange Hiro este simpla si intuitiva

Camera foto are 5 MP şi este capabilă să înregistreze în format HD 720p, însă este mai degrabă dezamăgitoare. Pozele realizate pe timp de zi sunt decente pentru un utilizator fără pretenţii, însă culorile sunt destul de şterse. Pe timp de noapte, Hiro întâmpină reale dificultăţi în special în cazul obiectelor aflate în mişcare. Ca parte pozitivă merita menţionate funcţiile de panoramă şi touch focus, care lipsesc de pe multe produse ale concurenţei.

Fotografiile realizate pe timp de zi cu Orange Hiro au culorile destul de sterse

Fotografiile realizate pe timp de zi cu Orange Hiro au culorile destul de sterse

Pe partea de software trebuie să remarc existenţa a numeroase aplicaţii relativ inutile care nu pot fi dezinstalate, lucru deranjant mai ales în contextul unei cantităţi reduse de memorie RAM şi a limitării la numai 2 GB a spaţiului disponibil pentru utilizator.

Astfel, în funcţie de serviciile Orange pe care le foloseşti, este posibil ca aplicaţii precum Orange Cloud, Orange Film, Orange Travel, Orange TV Go sau Deezer să fie inutile pentru tine. Există şi alte aplicaţii preinstalate care nu sunt realizate de Orange, cum ar fi To Do sau Twitter.

Preţ Orange Hiro şi disponibilitate

Principalul avantaj al lui Orange Hiro este preţul excelent solicitat de operator raportat la calitatea construcţiei şi performanţele în utilizarea de zi cu zi. Fără contract, telefonul este disponibil în magazinele Orange pentru 125 EUR, ceea ce în funcţie de fluctuaţiile cursului valutar înseamnă 550-600 lei.

Acesta este continutul pachetului in care vine Orange Hiro

Acesta este continutul pachetului in care vine Orange Hiro

Concluzii

Orange Hiro este un smartphone cu un raport calitate-preţ excelent. Impresionează prin design, calitatea construcţiei şi uşurinţa de a-l folosi cu o singură mână datorită ecranului de dimensiuni potrivite şi, mai ales, a greutăţii de numai 96 de grame.

În plus, cu unele mici scăpări inerente, smartphone-ul rulează în general fluent, întrucât platforma hardware este suficient de puternică pentru utilizarea obişnuită de zi cu zi, care implică navigare pe internet, rularea unor aplicaţii sau audiţie muzicală.

În acest segment de preţ cuprins între 500-600 lei este dificil de identificat smartphone-uri mai bune decât Orange Hiro. Samsung Galaxy Fresh are cam acelaşi preţ, dar vine doar cu procesor single-core de 1 GHz, cameră de 3 MP, ecran de 4” şi rezoluţie 480×800 pixeli şi are o greutate de 126 grame. HTC Desire 200 este un alt smartphone din acest segment, însă acesta are un ecran TFT de numai 3.5” şi rezoluţie 320×480 pixeli, procesor Qualcomm Snapdragon S200 de 1 GHz şi o versiune mai veche de Android (4.0 IceCream Sandwich).

Pro

  • design şi construcţie de calitate
  • platformă hardware adecvată pentru acest segment
  • software ajutător pentru utilizatorii aflaţi la prima experienţă cu Android
  • autonomie bună
  • preţ excelent

Contra

  • cameră foto mediocră
  • multe aplicaţii inutile preinstalate
  • cantitate mică de memorie RAM

16 comentarii

  1. Alex

    17 februarie 2014 la 17:44

    Asta-i verisor cu Allview-u :))

    • cata

      4 aprilie 2014 la 14:15

      este un alcatel idol mini

  2. cata

    4 aprilie 2014 la 14:14

    l-am folosit o luna( am mai schimbat unul dupa 2 zile) si este cea mai mare porcarie de telefon, se blocheza, tab-ul de meniu de sus se actioneaza singur,apesi odata pe touch si ia 3 -4 comenzi.

    • Daniel Popescu

      4 aprilie 2014 la 14:37

      Personal nu am intampinat astfel de probleme in cele cateva zile in care l-am avut la test. Depinde si ce anume ai instalat pe el, telefonul este adecvat pentru utilizare moderata si nu pentru jocuri de ultima generatie.

      • vali

        5 mai 2014 la 23:13

        Pai cu sub 1 GB RAM sincer orice mobil iti face probleme cand il dai pe net cu Chrome si nu poti juca unele jocuri mici si usoare.

        • Daniel Popescu

          6 mai 2014 la 18:34

          Este adevarat, Chrome nu este cel mai eficient browser pentru smartphoneuri cu maxim 1 GB RAM, intrucat consuma multe resurse. In schimb, jocurile mai mici, asa cum sunt Angry Birds sau Candy Crash Saga, pot fi jucate pe astfel de telefoane.

  3. o

    28 aprilie 2014 la 21:23

    Seria de Orange Hiro pe care il am eu este una cu probleme. Dupa o luna de functionare nu mai merge, se blocheaza tot, azi l-am dus la service si acolo in 5 minute cat am stat au mai aparut inca vreo 6 persoane cu acelasi model aceasi problema (va dati seama in 8 ore cate persoane apar), deci prin urmare telefonul este un jeg, nu gasesc un alt cuvant, iar cei de la Orange niste nesimtiti ca l-au pus in vanzare si chiar dupa ce s-a aflat de probleme nu au fost in stare sa comunice problema clientilor si sa le retraga la service si sa-si ceara scuze pentru telefonul care le poarta numele. Foarte dezamagit de telefon sau de cei de la orange, nici nu stiu de care mai mult.

    • Daniel Popescu

      28 aprilie 2014 la 22:17

      Ne pare rau ca ai avut astfel de probleme cu Orange Hiro. Noi l-am avut la test aproximativ o saptamana, timp in care nu au avut probleme de functionare. Probabil ca la noi a ajuns la test un model dintr-o serie care nu a fost afectata de defectiuni.

  4. daniela

    5 mai 2014 la 15:34

    Eu sunt multumita de Orange Hiro. Problema mea este ca mi-am spart ecranul si nu-l mai pot folosi. Stie cineva cam cat costa un ecran pentru Orange Hiro?

  5. Andreea

    10 iunie 2014 la 22:20

    Am telefonul de vreo 2-3 luni și destul de des ecranul merge singur, deschizându-se setările.. De asemenea, se blochează ecranul și nu mai pot tasta deloc.

  6. Robert

    26 iunie 2014 la 12:06

    Eu regret ca am achizitionat acest telefon deoarece are defect din fabrica touchscreenu-l blocandu-se des fiind aproape inutilizabil.

  7. denis

    22 iulie 2014 la 21:04

    Am un Orange Hiro, mi s-a blocat ecranul si nu mai pot tasta deloc.

  8. Daniel Popescu

    25 iulie 2014 la 18:51

    Incearca sa-l opresti de la butonul fizic.

  9. Cristina

    12 octombrie 2014 la 21:38

    am spart ecranul la acest telefon…cam cat ar costa sa il repar?

  10. nico

    8 februarie 2017 la 17:16

    si eu am un hiro si e groaznic. cand "functiona" cat de cat se intampla sa coboare singura bara, de fapt eu nici macar nu apucam sa umblu pe el ca incepea sa isi faca damblaua, asta pana cand baietelul meu ia spart ecranul. se vede ok, nu mai "danseaza" dar pe jumatate din ecran nu functineaza touch-ul. deci nu pot nici macar sa il deblochez. m-am interesat si doar fata de schimbat costa 150 de lei. practic, nu merita. este un telefon DISTRUS din "nastere".

  11. paul

    21 decembrie 2017 la 23:41

    are cineva idee de unde poti face rost de aplicatia aceea "gesturi" ? pt a o pune pe alt telefon

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri