HTC One M9 – specificaţii, preţuri, păreri

HTC One M9 păstrează reţeta succesului generat de predecesorii săi şi corectează o parte dintre punctele slabe ale acestora cu scopul de a deveni telefonul de top cel mai apreciat.

Seria One a producătorului taiwanez HTC s-a bucurat de aprecierea utilizatorilor datorită unui design elegant cu carcasă din aluminiu, a unui ecran de calitate cu o diagonală potrivită pentru segmentul de top, dar şi prin prisma performanţelor hardware.

HTC One M9 marchează a treia generaţie a seriei şi păstrează o bună parte dintre aceste caracteristici, însă punctează prin renunţarea la camera foto UltraPixel care a fost aspru criticată în trecut pentru imaginile de calitate inferioară pe timp de zi comparativ cu rivalii săi.

În acest context, HTC One M9 are potenţialul de a deveni preferatul celor mai mulţi utilizatori, însă pentru a afla dacă merită cu adevărat banii tăi îţi vom prezenta părerile noastre despre toate aspectele sale.

HTC One M9 este foarte asemanator cu predecesorul sau
HTC One M9 este foarte asemanator cu predecesorul sau

HTC One M9 specificaţii:

  • ecran Super LCD 3 de 5” şi rezoluţie 1920×1080 pixeli
  • chipset Qualcomm Snapdragon 810
  • procesor quad-core Cortex A53 de 1.5 GHz şi quad-core Cortex A57 de 2 GHz
  • 3 GB RAM
  • 32 GB memorie internă
  • cameră foto de 20.7 MP cu înregistrare 4K
  • conectivitate 3G, 4 G, Wi-Fi
  • sistem de operare Android 5.0 Lollipop
  • acumulator Li-Po 2840 mAh
  • greutate 157 grame

Funcţii importante

Din punct de vedere al designului, noul HTC One M9 este aproape identic cu predecesorul său One M8 şi chiar şi cu primul model al seriei, M7: carcasa de tip unibody este realizată din aluminiu şi asigură un aspect premium, iar rama laterală este foarte îngustă.

În plus, One M9 păstrează inclusiv cele două speakere frontală amplasate deasupra şi dedesubtul ecranului, care asigură o audiţie de calitate în utilizarea de zi cu zi.

Decizia de a nu schimba însă designul este o armă cu două tăişuri: pe de o parte, păstrarea acestuia reprezintă o garanţie că noul smartphone de top va reprezenta un etalonul din punct de vedere al aspectului estetic, însă pe de altă parte ar putea trezi nemulţumiri în rândul celor care aşteptau o schimbare şi o rafinare de design.

Cel mai probabil, taiwanezii au preferat să fie precauţi şi să nu piardă principalul avantaj pe care îl au în faţa concurenţei, astfel că una dintre puţinele schimbări este că unele exemplare de One M9 vor veni cu o culoare diferită pentru părţile laterale.

Similitudini regăsim şi în privinţa ecranului Super LCD3: acesta are o diagonală de 5”, probabil limita superioară pentru ca telefonul să rămână uşor de utilizat fără să fie exagerat de mare, în timp ce rezoluţia a fost menţinută la 1920×1080 pixeli şi este corespunzătoare unei densităţi de 440 de pixeli per inch.

Decizia taiwanezilor de a evita rezoluţia QHD 2160×1440 adoptată de principalii competitori este curajoasă, dar binevenită: nu numai că rezoluţia Full HD este suficientă pentru un ecran de 5”, dar consumă semnificativ mai puţin curent electric decât QHD.

HTC susţine că, deşi vorbim practic de acelaşi ecran, culorile sunt mai bine reprezentate decât la M8, cunoscut pentru suprasaturarea acestora.

HTC one pastreaza rezolutie Full HD
HTC one pastreaza rezolutie Full HD

Pentru platforma hardware, HTC a optat pentru Snapdragon 810, cel mai puternic chipset al celor de la Qualcomm, compus dintr-un procesor quad-core Cortex A53 de 1.5 GHz şi procesor quad-core Cortex A57 de 2 GHz. Noul chipset Qualcomm a fost ţinta a numeroase critici din partea Samsung din cauza supraîncălzirii acestuia, însă HTC demonstrează că a putut gestiona mult mai bine acest aspect în cadrul lui M9.

Întrucât Galaxy S6 va fi dotat cu un chipset Exynos, One M9 va fi cel puţin pentru câteva luni singurul smartphone cu Snapdragon 810, element care s-ar putea să încurajeze şi mai mult vânzările.

Deloc surprinzător, noul chipset este ajutat de o cantitate generoasă de 3 GB RAM, care ar trebui să asigure o fluenţă sporită sistemului de operare, în timp ce memoria internă este de 32 GB şi poate fi extinsă cu carduri microSD de până la 128 GB.

Conectivitatea este la rândul ei completă şi include tehnologiile 3G, 4G cu viteze de download de până la 300 Mbps şi Wi-Fi ac.

HTC One M9 este disponibil inclusiv in culoare roz
HTC One M9 este disponibil inclusiv in culoare roz

Camera foto a fost cea mai criticată componentă a predecesorului M8, întrucât tehnologia UltraPixel de 4 MP şi-a demonstrat limitările pe timp de zi, în ciuda fotografiilor de calitate realizate pe timp de noapte. În cele din urmă, HTC a înţeles că este momentul pentru o schimbare şi a echipat M9 cu un senzor de 20.7 MP realizat de Toshoba, care cel puţin teoretic ar trebui să remedieze aceste probleme.

Noua cameră păstrează însă sistemul cu două LED-uri şi oferă înregistrare video în format 4K, pe lângă numeroase alte funcţii.

Tehnologia Ultra Pixel nu a dispărut însă complet, întrucât a fost transferată în camera de pe partea frontală şi are un senzor de 4 MP şi înregistrare video Full HD. Astfel, vei putea obţine selfie-uri de o calitate superioară.

Camera foto reprezinta principala imbunatatire pentru HTC One M9
Camera foto reprezinta principala imbunatatire pentru HTC One M9

Sistemul de operare este Android 5.0 Lollipop, peste care HTC a aplicat tradiţionala interfaţă proprietară HTC Sense, ajunsă acum la versiunea 7. În această combinaţie, HTC One M9 oferă una dintre cele mai curate interfeţe din segmentul de top, întrucât HTC Sense 7 beneficiază de un design elegant care împrumută elemente de la Google Now sau chiar de la sistemul de operare Windows Phone.

Desigur, există câteva noutăţi software interesante, inclusiv în privinţa camerei foto, dar rămân active şi o serie de aplicaţii proprietare mai mult sau mai puţin utile, aşa cum este şi agregatorul de informaţii Blinkfeed.

Un alt progres am remarcat la acumulatorul Li-Po, care a crescut de la 2600 mAh la 2840 mAh şi are astfel de potenţialul de a oferi o autonomie cel puţin la fel de bună ca predecesorul său, care diferă însă în funcţie de stilul în care te foloseşti de telefonul tău. Integrarea unei baterii mai mari a avut ca repercursiuni creşterea grosimii de la 9.4 mm la 9.6 mm, în timp ce greutatea este de 157 grame.

HTC One M9 include mici imbunatatiri comparativ cu predecesorul sau
HTC One M9 include mici imbunatatiri comparativ cu predecesorul sau

Îl cumpărăm sau nu?

Unul dintre motivele pentru care am evitat să iau în calcul HTC One M8 pentru o achiziţie a fost camera foto, şi asta fără să fiu un utilizator intensiv al funcţiei. Revenirea la o cameră tradiţională are însă potenţialul de a transforma HTC One M9 într-un smartphone cât mai aproape de perfecţiune.

Prin urmare, dacă vrei să-ţi cumperi un smartphone de top cu design premium şi performanţe pe măsură, HTC One M9 trebuie să fie inclus cu siguranţă pe listă scurtă de opţiuni. Dacă în prezent eşti posesorul unui One M8, singurul motiv de update ar fi camera foto, iar singurul care poate decide dacă un astfel de upgrade este justificat eşti tu.

HTC One M9 sau Samsung Galaxy S6

Principalul rival al lui HTC One M9 este noul Samsung Galaxy S6, însă diferenţele dintre cele două sunt destul de mari. One M9 plusează cu siguranţă la estetică, iar ecranul şi rezoluţia mai apropiate de cele normale pentru acest segment vor conta la fel de mult.

Samsung rămâne însă în continuare preferatul unei game variate de utilizatori, fiind de asemenea apreciat pentru performanţele bune, în ciuda numeroaselor aplicaţii mai degrabă nefolositoare cu care vine din fabrică.

Preţ HTC One M9 şi disponibilitate

Noul HTC One M9 va fi disponibil pe piaţa europeană începând din martie 2015 şi cel mai probabil va sosi în România în primăvara acestui an.

Preţurile nu au fost încă anunţate oficial, însă cel mai probabil One M9 va costa la fel de mult precum un M8 din momentul lansării, adică undeva la 2.900 – 3.000 lei. Totuşi, unele zvonuri afirmă că telefonul va costa 750 EUR la lansare, echivalentul a 3.200 – 3.300 lei, în funcţie de evoluţia cursului valutar. Vom reveni cu informaţii pe măsură ce HTC va anunţa preturile oficiale.

Treptat, preţul va scădea în mod natural, cea mai bună dovadă fiind că un One M8 costă în prezent 2.200 – 2.300 lei.

HTC One M9 va avea un pret pe masura
HTC One M9 va avea un pret pe masura

Concluzii

HTC One M9 este unul dintre cele mai bune telefoane de pe piaţă în 2015 şi are potenţialul să devină preferatul utilizatorilor.

Smartphone-ul taiwanez păstrează cele mai multe calităţi ale predecesorului, inclusiv în privinţa designului şi a calităţii construcţiei, iar în interior a optat pentru cel mai bun chipset de la Qualcomm.

Principala noutate este adoptarea unei camere foto tradiţionale de 20.7 MP, care va atrage în acest mod şi pe cei care au evitat M8 din cauza calităţii modeste a fotografiilor pe timp de zi realizate cu camera UltraPixel.

Tu ce părere ai despre noul HTC One M9? Eşti interesat de achiziţie datorită îmbunătăţirilor aduse sau consideri că trebuie să mai aştepţi pentru a vedea ce lansează concurenţă şi cât de mult va scădea preţul în următoarele luni?

Vrem sa auzim ce ai de spus:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cititorii nostri apreciaza discutiile animate, politicoase si te roaga sa-i respecti, chiar daca nu esti de acord cu toate afirmatiile lor. Iti multumim!

Folosim cookie-uri pentru a-ti oferi cea mai buna experienta de navigare pe site-ul nostru. Nu iti colectam datele personale.

Sunt de acordAfla mai multe
Ce sunt cookie-urile?
Continutul afisat pe site-ul nostru este disponibil GRATUIT datorita reclamelor pe care le afisam. Te rugam sa sustii eforturile noastre si sa dezactivezi AdBlocker-ul cand vizitezi site-ul nostru. Iti multumim!