GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Samsung Galaxy S4 Mini în România – preţ, specificații, păreri

Autor: Echipa GiZ

În dorința de a oferi o alternativă mai ieftină a vârfului de gamă Galaxy S4, compania coreeană a creat Samsung Galaxy S4 Mini. Cele două modele au elemente de design similare, dar S4 Mini aduce câteva modificări importante sub carcasă. Din punct de vedere al dotărilor și performanțelor, Mini poate fi considerat un smartphone de clasă medie.

Samsung a procedat în mod similar și cu vechiul telefon de top, Galaxy S3, prin lansarea modelului S3 Mini, adresat unei alte categorii de clienți.

Ambele modele au fost analizate în review, Galaxy S3 fiind unul dintre cele mai bune telefoane la acel moment, iar S3 Mini având un raport bun preț-calitate.

Noul model S4 Mini urmează aceeași rețetă, ce s-ar putea dovedi de succes printre utilizatorii care nu urmăresc neapărat să dețină un etalon al performanței.

Alături de Mini, Samsung va diversifica gama S4 prin introducea modului Galaxy S4 Active, un smartphone rezistent la praf și apă.

Samsung Galaxy S4 Mini specificații

Cele mai importante specificații ale noului Mini sunt:

  • procesor Dual-Core tactat la 1,7 GHz;
  • ecran de 4,3 inch Super AMOLED la rezoluție 540 x 960 pixeli;
  • 1,5 GB memorie RAM;
  • 8 GB memorie internă și slot pentru card MicroSD;
  • cameră principală de 8MP și frontală de 1,9 MP;
  • acumulator de 1900 mAh;
  • Android Jelly Bean 4.2.2 și interfața Samsung Touch-Wiz.

Funcții importante

Samsung a păstrat design-ul S4 și pentru versiunea Mini, cele două telefoane fiind diferențiate în principal de dimensiunea ecranului. Acest aspect are efect asupra dimensiunilor generale ale telefonului, S4 Mini fiind mai compact, mai ușor de ținut în mână și folosit.

În partea din spate, poziționarea camerei, a flash-ului și difuzorului sunt identice cu modelul de top. Samsung a încercat să păstreze aceeași calitate a construcției și materialelor folosite pentru a nu crea impresia unui produs ieftin și neperformant. Ca și Galaxy S4 la început, Mini va fi comercializat în două versiuni de culoare, alb și negru, probabil urmând să fie lansate și alte variante. Pentru Galaxy S4, Samsung a anunțat recent patru noi nuanțe: Blue Arctic, Red Aurora, Purple Mirage și Brown Autumn, care se alătură celor existente – White Mist și Black Forest.

Față de ecranul de 5 inch Full HD (1080 x 1920 pixeli) cu care este dotat S4, versiunea Mini vine cu dotări mai modeste. Dimensiunea ecranului este identică cu modelul de top din anii trecuți Galaxy S2 sau a versiunii mai noi S2 Plus, fiind puțin mai mare decât ecranul de 4 inch a lui S3 Mini. Ecranul cu tehnologie Super AMOLED la rezoluție de 540 x 960 pixeli ar trebui să asigure o imagine de calitate, densitatea pixelilor de 256 ppi fiind mai mare decât la S3 Mini (233 ppi).

Dacă majoritatea terminalelor Galaxy S4, inclusiv cele comercializate oficial în România, au fost echipate cu chipset Qualcomm Snapdragon 600, pentru S4 Mini Samsung a optat pentru platforma Qualcomm Snapdragon 400. Chipset-ul include un procesor Dual-Core tactat la 1,7 GHz și, deși nu se poate ridica la performanțele lui S4, ar trebui să fie un upgrade semnificativ față de S3 Mini.

Având în vedere că vârful de gamă de anul trecut, Galaxy S3, este dotat cu 1GB RAM, memoria RAM inclusă la S4 Mini ar trebui să asigure o funcționare fluentă a aplicațiilor. În privința spațiului de stocare, Samsung a primit critici pentru valoarea reală disponibilă utilizatorilor S4. Totuși, atâta timp cât există posibilitatea adăugării unui card MicroSD, acest aspect nu ar trebui să fie un criteriu prea important în compararea cu modele similare.

Echiparea lui S4 Mini cu Android Jelly Bean 4.2.2 este un punct în plus pentru acest telefon, utilizatorii preferând, în general, să aibă o versiune recentă a sistemului de operare. Dacă în cazul Galaxy S4, Samsung a lansat și un model nepersonalizat disponibil în SUA, S4 Mini va veni doar cu interfața Touch-Wiz specifică gamei Galaxy.

Bateria de 1900 mAh este mai mică decât acumulatorul de 2600 mAh folosit la S4, dar semnificativ mai mare decât la S3 Mini (1500 mAh). Având în vedere chipset-ul și dimensiunea ecranului, bateria ar trebui să asigure o autonomie de cel puțin o zi în condiții normale de utilizare.

Camera de 8 MP poate fi considerată o îmbunătățire față de modelul de 5MP folosit la S3 Mini, fiind capabilă să realizeze clipuri video Full HD la 30fps.

Samsung Galaxy S4 Mini

Mini are un design similar lui S4

Îl cumpărăm sau nu?

S4 Mini este un model interesant, ce păstrează linia de design a modelului mai performant într-o carcasă mai mică. Pentru mulți utilizatori, creșterea dimensiunii ecranelor folosite la smartphone-urile de top nu înseamnă neapărat un plus. Valoarea de 5 inch, devenită normă pentru 2013, poate fi considerată prea mare și Samsung vine cu o alternativă pentru cei obișnuiți cu S2 sau modele similare.

În privința platformei hardware, este clar că Mini nu se poate ridica la performanțele demonstrate de S4, dar ar trebui să asigure o experiență de utilizare plăcută și rapidă pentru majoritatea aplicațiilor disponibile în prezent.

O comparație detaliată și o evaluare a modului în care S4 Mini se comportă în condiții reale poate fi realizată doar după ce produsul va fi disponibil în România pentru review.

Samsung Galaxy S4 Mini și concurența (Sony Xperia SP și HTC One SV)

Sony a adoptat strategia Samsung de a lansa versiuni mai puțin performante ale vârfului de gamă prin introducerea modelelor Xperia SP și Xperia L. Modelul de clasă medie este considerat a fi Xperia SP dotat cu ecran de 4,6 inch la rezoluție 720p. Acest detaliu l-ar putea cota peste S4 Mini, dar camera foto a primit câteva critici.

Deși au existat câteva zvonuri cu privire la HTC One Mini, până acum nu a fost confirmat nimic oficial. HTC are mai multe modele din clasa medie, unul dintre modelele prezente pe piața din România fiind One SV, cu conectivitate 4G LTE. Față de acest model, S4 Mini vine cu un procesor mai nou și, cel puțin teoretic, mai puternic. Ecranul este similar ca dimensiune, dar rezoluția este mai mare la Mini, 480×800 pixeli pentru One SV.

Preț Samsung Galaxy S4 Mini

Versiunea Mini a fost creată în special pentru a oferi o alternativă mai ieftină la S4, comercializat în prezent la aproximativ 2800 lei. Ne putem aștepta ca S4 Mini să aibă un preț apropiat de 2000 lei la lansare, ulterior urmând să scadă spre valoarea de 1500 – 1600 lei. Pentru comparație, în prezent S3 este comercializat la cca. 1800 lei, iar S3 Mini la aproximativ 1150 lei.

Mai multe detalii despre preț vor fi disponibile odată cu lansarea oficială S4 Mini în România.

Concluzii

Samsung Galaxy S4 Mini este un smartphone cu dotări de clasă medie, ce păstrează aspectul vârfului de gamă, oferind o alternativă mai accesibilă. Mini este o opțiune pentru cei care preferă un ecran mai mic și nu utilizează aplicații care solicită putere de procesare deosebită. În măsura în care operatorii de telefonie vor include modelul în oferta proprie, S4 Mini ar putea avea un raport bun preț – performanță.

Articolul va fi actualizat pe măsură ce vor apărea mai multe date despre Samsung Galaxy S4 Mini,  iar dacă voi aveţi ceva de adăugat sau vreo întrebare, nu vă sfiiţi sa ne lăsaţi comentariile voastre în secțiunea de mai jos.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri