GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Solutie pentru detectarea radarelor fixe pe Symbian S60 3ed

Autor: Andrei Girbea

Dupa cum stiti, Politia romana a inceput sa monteze tot mai multe radare fixe pe drumurile principale, iar actiunea e abia la inceput. Am scris mai demult un articol despre cum poti incarca radarele fixe pe unitatea GPS pentru a fi prevenit de apropierea acestora. Astazi voi continua pe aceasta idee, oferind o solutie pentru utilizatorii de telefoane cu sistem de operare Symbian S60 3ed (multe modele Nokia, dar si cateva Samsung-uri sau viitorul SE Idou).

Solutia pe care o voi prezenta consta dintr-o aplicatie care se instaleaza pe telefon si care te va atentiona atunci cand te vei apropia de o camera fixa sau de un radar fix. Desigur, necesita ca telefonul sa fie echipat cu un card de memorie, sa se poata conecta la GPS (fie prin GPS-ul intern, daca are, fie prin unul extern. Modele LD-3W si LD-4W de la Nokia isi fac treaba excelent) si necesita incarcarea pozitiilor acestor camere pe card. Cum se face exact va voi explica in randurile de mai jos. Dar intai, o poza pentru a va da seama cam ce stie aplicatia:

Ecranele principale ale aplicatiei de detectare a camerelor fixe

Ecranele principale ale aplicatiei de detectare a camerelor fixe

Pasul 1: Se descarca aplicatia de aici . Este o arhiva .rar , care va trebui dezarhivata. In cadrul directorului veti gasi un document care va explica in limba engleza cum se face instalarea. Eu va voi explica si in romana, pentru cei care nu stanpanesc destul de bine limba engleaza .

Pasul 2: In arhiva avem urmatoarele fisiere:

  • SpeedCam_v2_3_1.sisaplicatia propiu zisa . Aceasta trebuie semnata (vezi pasul 3) inainte de instalare .
  • SpeedCamData_v1_3_0.sis – modulul care permite incarcarea camerelor . Acesta nu trebuie semnat.
  • appswitch103.SIS – modul care permite functionarii aplicatiei impreuna cu sistemul Nokia Maps. (detalii in fisierul .pdf din arhiva). Aceast trebuie semnat (vezi pasul 3) inainte de instalare .
  • locationrequestor_3rd_opensign.sis – aplicatie ce ofera suport LA API. (detalii in fisierul .pdf din arhiva). Aceast trebuie semnat (vezi pasul 3) inainte de instalare .
  • PythonForS60_1_4_3_3rdEd.SIS – modulul necesar rularii aplicatiei dezvoltate in Python pe Symbian S60 . Acesta nu trebuie semnat.

Vom clarifica intai problema semnarii la pasul 3, iar apoi la pasul 4 vom incepe instalarea aplicatiilor.

Pasul 3: Pentru a putea instala aplicatia, este necesar ca o parte dintre fisiere sa fie „semnate”, aka autentificate. Pentru aceasta se procedeaza astfel:

  • Pentru fiecare din fisierele de mai sus ce trebuiesc semnate (speedcam, appswitch, locationrequestor), este necesara completarea formularului de aici: https://www.symbiansigned.com/app/page/public/openSignedOnline.do
  • Numarul IMEI al telefonului se obtine tastand *#06# pe telefon .
  • Bifati toate casutele din celula „Capability”
  • Apasati Send. Veti primi un mail cu un link de confirmare. Apasati pe acest link si in scurt timp veti primi un nou mail cu versiunea semnata a fisierului incarcat, compatibila cu telefonul dumneavoastra .

Operatia se repeta pentru cele 3 fisiere care trebuiesc semnate. Pentru ca sa mearga rapid, va trebui sa folositi 3 adrese de email diferite, deoarece formularul poate procesa doar cate o cerere la 15 minute per adresa de email. Daca folositi insa 3, veti obtine cele 3 fisere necesare intr-un timp foarte scurt.

Dupa ce ati obtinut cele 3 fisere, copiati-le in folderul aplicatie, suprascriind fisierele deja existente.

Pasul 4: Trecem la instalarea propriu zisa a aplicatiei. Fiecare fisier va trebui instalat pe rand. Cel mai simplu, se conecteaza telefonul la PC prin cablul USB, se alege modul Data Transfer si se copiaza intre folderul Aplicatie pe Card. Se deconecteaza cablul USB, se navigheaza din File Manager-ul telefonului in directorul Aplicatie si se instaleaza pe rand aplicatiile, in urmatoarea ordine:

  1. PythonForS60_1_4_3_3rdEd.SIS
  2. SpeedCam_v2_3_1.sis
  3. SpeedCamData_v1_3_0.sis
  4. appswitch103.SIS
  5. locationrequestor_3rd_opensign.sis

Dupa instalarea fiecarui fisier va trebui sa primiti un mesaj de instalare terminata. Daca ati respectat intocmai pasii, ar trebui ca acum sa aveti aplicatia instalata. Instalarea se poate realiza si prin intermediul aplicatiei Nokia PC Suite. Mai ramane sa instalati camerele si radarele fixe.

Pasul 5: In arhiva pe care ati descarcat-o la punctul 1, aveti deja inclus un fisier speedcam.txt . Acesta contine camerele la zi la data scrierii acestui articol (20 aprilie 2009) . Trebuie incarcat pe telefon.

Se conecteaza din nou telefonul la PC prin cablul USB, se navigheaza pana pe card, unde se va observa ca avem un director Speedcam, ce contine printre altele 2 fisere WAV (sunt fisierele de avertizare a apropierii camerelor) si un fisier speedcam.txt . Trebuie sa se suprascrie fisierul acesta cu cel din arhiva si astfel veti avea camerele din Romania la momentul 20 aprilie 2009.

Pentru a avea insa aceste camere la zi si in viitor, cititi pasul 6.

Pasul 6: Se intra pe acest link: http://www.pdiromania.ro/garmin-speedcams.html si se descarca arhiva Garmin_SpeedCams.zip de aici. Se dezarhiveaza. Veti avea un folder Garmin, in care se va afla un folder EU, ce contine fisierul PROX_POI.csv. Va trebui probabil sa va faceti cont pentru a descarca arhiva.

Dupa ce aveti acest fisier (atentie, cel din directorul EU, nu cel din directorul RO), se schimba extensia din .csv in .txt (cu total commander sau din windows). Veti avea acum fisierul cu denumirea PROX_POI.txt . Se deschide acest fisier cu Notepad sau Wordpad . Folosindu-se functia Replace a editorului text, se fac urmatoarele inlocuiri:

  • „Radar Fix” cu „GATSO”
  • „Camera video” cu „RedLight”

Se salveaza fisierul obtinut. Se deschide fisierul speedcam.txt din arhiva de la pasul 1. Se copiaza intregul continut (mai putin prima linie:LONGITUDE,LATITUDE,NAME ) din fisierul prox_poi.txt peste continutul fisierului speedcam.txt (se pastreaza prima linie din acesta: Longitude,Latitude,RedLightType@SpeedLimit ) . Se va obtine un fisier cu linii de genul:

Longitude,Latitude,RedLightType@SpeedLimit
22.116610,45.579080,GATSO@50
23.266790,47.751710,GATSO@50
27.210639,45.845311,RedLight@50
27.573120,47.173900,RedLight@50
27.573510,44.877270,GATSO@100
27.598166,44.910138,GATSO@50
27.604330,44.913620,GATSO@50
27.608270,44.915790,GATSO@50
27.210493,45.845413,RedLight@50

Si cu asta basta. Aveti instalata aplicatia si puncterele de interes la zi. Mai ramane ca la punctul 8 sa va explic putin despre cum functioneaza aceasta minunata solutie.

Pasul 8: Se deschide aplicatia SpeedCam din meniul Instalations alt telefonului. Se asteapta conectarea la GPS si apoi se pleaca la drum. Cand veti ajunge in apropierea unei camere, veti fi avertizat printr-un semnal sonor si vi se va spune cati metri mai sunt pana la camera. Acesta distante nu sunt exacte exacte, putand varia cu cateva zeci sau sute de metri, insa in mare atunci cand vi se atrage atentia ca se apropie o camera, reduceti viteza, ca aplicatia nu va minte. Vor exista doua tipuri de camere semnalate:

  • Gatso – radar fix
  • RedLight – camera de monitorizare, fara radar

Exista si un mod de folosire in combinatie cu aplicatia Nokia Maps 2.0 . Despre aceasta puteti citi mai multe in fisierul pdf din arhiva de la punctul 1.

Cam astfel arata aplicatia pe telefon: arata viteza, tipul camerei, distanta si viteza curenta

Cam astfel arata aplicatia pe telefon: arata viteza, tipul camerei, distanta si viteza curenta

Un peste alta, instalarea acestei aplicatii nu e chiar simpla, dar nici foarte complicata. Este o solutie ieftina si chiar functioneaza, atentionandu-te atunci cand se apropie o camera fixa/radar , atat timp cat baza de date este la zi. Eu am testat-o pe un Nokia e51 + Bluet0oth GPS LD-3W si s-a descurcat de minune. In plus, aplicatia nu este nici foarte mare mancatoare de baterie, putand functiona probabil fara intrerupere undeva pana la 12-14 ore (estimarea mea pentru acest telefon).

Desigur, o solutie mai buna ar fi un GPS dedicat + baza de date cu camere , insa e mult mai costisitoare. Daca aveti nevoie doar de atentionare la apropierea camerelor ca mine, si nu si de harti, aceasta solutie nu necesita decat un telefon cu GPS integrat sau un telefon cu Bluetooth si modul extern GPS.

Sper ca acest ghid v-a fost de real folos, iar daca aveti intrebari, nelamuriri, necazuri, nu ezitati sa comentati sau sa intrebati.

PS: creatorii aplicatiei spun ca au tesat-o doar pe Nokia n95 , insa ar trebui sa mearga pe orice telefon Nokia cu Symbian S60 3ed (adiva v3.0 sau mai mult). Eu confirm ca a functionat pe e51 (S60 v3.1).

Surse: sursa1 , sursa 2

7 comentarii

  1. ovidiu

    22 aprilie 2009 la 23:53

    Cred ca sunt primul care a incercat.

    Am un E66 , am urmat pasii , si aplicatia nu porneste.

  2. Andrei

    23 aprilie 2009 la 08:46

    Ei, foarte ciudat. Sigur ai facut pasul cu semnarea fisierelor ? Si sigur dupa fiecare instalare de fisier ti-a dat mesaj ca s-au instalat complet?

    iar daca nu porneste, poate nu s-a instalat OK python-ul …

    Verifica in Application Manager daca iti apar instalate toate fisierele. ar trebui sa fie 5 de toate.

    Teoretic n-ar trebui sa fie probleme, pentru ca e66 are exact aceeasi versiune de Symbian ca e51-ul meu, pe care a functionat…

  3. VyO

    9 octombrie 2009 la 20:15

    Salut ..am un n70 am incerkt sa bag prin Pc Suite..si direct insa..cand dau sa se instaleze imi da.. „Fisier Defect” ..ce este de facut ?…Mersi !!

  4. florentin

    31 decembrie 2009 la 09:06

    am instalat aplicatia pe un N82, a mers. singura problema este ca nu ma atentioneaza cu sunet :(, si telefonul intra pe standby dupa un anumit numar de secunde si nu mai pot vizualiza aplicatia pornita numai daca apas orice tasta (acest lucru distrage atentia la volan). ce pot face sa remediez acest lucru.

    • Andrei

      31 decembrie 2009 la 14:51

      la mine nu cred ca intra in stand by… In plus, nu ai cumva niste optiuni legate de sunet in aplicatie? Nu mai tin minte daca erau… Oricum n-am mai folosit-o de peste 6 luni, de cand s-au scos camerele de pe e85 pe care circulam eu mai des.

      Ai putea totusi sa umbli la setari, sa reglezi telefonul sa nu mai intre deloc in stand by, cat timp folosesti aplicatia. Apoi pui la loc.

      • florentin

        1 ianuarie 2010 la 14:58

        am schimbat valoarea la sunet din aplicatie dar nu s-a schimbat nimic. si in standby nu pot sa-l fac sa nu mai intre telefonul din cate am vazut, pot seta doar sa intre in standby la maxim 1 minut.

        • Andrei

          2 ianuarie 2010 la 11:34

          Mda, nu stiu ce sa spun. La mine aplicatia ramanea activa, chit ca ercanul se stingea, si cand ma apropiam de un radar, baga un sunet gen sirena. Chiar nu stiu ce sa te sfatuiesc… Daca zici ca ai testat si detecteaza, dar nu merge sonorul.. e ciudat.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri