GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Cum se pun radarele fixe pe unitatea GPS

Autor: Andrei Girbea

Sistemele radar folosite de Politia romana devin din ce in ce mai performante si mai diversificate. Ei vor cu tot dinadinsul sa ne faca sa mergem regulamentar, dar cum drumuri se fac din parti, noi nu vrem sa facem 500 de km in 12 ore… Asadar, incercam sa ii pacalim.

Intai ne-am luat detectoare de radar. Din ce in ce mai bune, pentru a detecta si noile tipuri de radare aparute. De 2-3 ani insa, au aparut si diverse tipuri de radare fixe, radare care sunt greu sa aproape imposibil de detectat de la distanta de majoritatea detectoarelor (le detecteaza cele scumpe, insa noi credem ca a da peste 1500 de RON pe un detector e cam excentric…). Asadar, cea mai buna metoda de a le combate este de a sti unde se afla. Si cel mai simplu mod de a sti acest lucru este sa le incarcati pe unitatea GPS pe care o folositi in masina.

Lucrurile vor sta destul de simplu: odata urcate pozitiile camerelor fixe, GPS-ul va va anunta cand se apropie camera. Vei putea seta cum sa o faca: vizual, sonor, printr-un bip, etc . Iti sugeram sa nu lasi sonotrul pornit daca mergi pe DN1, ca o sa iti faca capul calendar :P  Daca folositi soft-ul de la iGo sau MioMap, va vor fi afisate diferit tipurile de camere si radare pe care le veti intalni. Detalii in poza de mai jos luata de aici.

Tipuri de pictograme pentru afisarea camerelor si radarelor fixe pe GPS

Tipuri de pictograme pentru afisarea camerelor si radarelor fixe pe GPS

Acum sa vedem totusi si cum incarcati raderele fixe pe unitatea GPS. In primul rand, aveti nevoie de un fisier care sa contina pozitiile acestora. Iar spre norocul nostru, exista 2 site-uri in Romania care tin cat de cat la zi astfel de fisiere, cel mai bun fiind dupa parearea noastra acesta: PDI Romania . Veti gasi aici, pe langa pozitiile camerelor radar, si multe alte puncte de interes (bancomate, statii peco, parcari, camping-uri, hoteluri, etc).

Iar instalarea acestor fisiere e mai simpla decat credeti: va trebui sa intrati pe site in sectiunea Speedcams si sa alegeti tipul de aplicatie GPS folosita (din meniul din stanga), iar apoi sa urmati instructiunile date acolo. Veti gasi camere si puncte de interes pentru iGo (2008 sau 2006+), MioMap, Garmin, TomTom, Route66, etc . Pe scurt, pentru cam 95%+ din solutiile GPS folosite in Romania in prezent. Si da, fisierele sunt la zi, cel cu speedcams avand ultima actulizare in februarie 2009 (acum fiind in aprilie).

Trebuie insa sa fiti constienti ca exista si radare fixe mobile :P Adica unitati pe care Politia le poate muta de ici colo, iar pozitia acestora nu o veti cunoaste. Asadar, pentru a fi in siguranta, va sugeram folosirea unei combinatii realizate din detector radar de calitate (care depaseste deobicei suma de 800 RON) + GPS + harta cu pozitia radarelor fixe. Chiar si asa, nu uitati ca viteza excesiva este mortala, atat pentru dumneavoastra cat si pentru ceilalti participanti la trafic. Asadar, incercati sa mergeti in limita vitezei ce va ofera controlul deplin asupra situatiei

1 comentariu

  1. Daniel

    30 aprilie 2016 la 16:08

    Buna,cum se pot face acele fisiere .gpi? unde as putea gasi' un database,pentru radarele mobile pe teritoriul tarii?Multumesc frumos si o zii buna.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri