GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Cele mai bune telefoane pentru selfie: opțiuni, tehnologii și recomandări

Autor: Echipa Giz.ro

Declarat cuvântul anului și introdus în cadrul Oxford Dictionary of English în 2013, „selfie” este de acum un fenomen bine cunoscut de către toți. Camera frontală a devenit astfel una dintre dotările din ce în ce mai atent studiate ale telefonului mobil, iar în cazul acestui articol vom încerca să explicăm care sunt caracteristicile hardware și software pe care trebuie să le urmăriți atunci când achiziționați un smartphone bun pentru selfies, dar să oferim totodată și o listă cu sugestii pentru cei grăbiți.

Ideea autoportretului foto nu a fost o noutate acum patru ani, primele imagini de acest fel fiind făcute în preistoria fotografie din secolul XIX, iar cuvântul „selfie” nu este nici el unul nou, prima utilizare fiind datată undeva în perioada 2003-2004. Selfie s-a transformat într-un fenomen abia atunci când telefoanele mobile au început să ofere camere foto suficient de bune pentru a înlocui banala cameră foto compactă, iar această disponibilitate imediată a declanșat explozia de popularitate de acum câțiva ani.

Primele telefoane mobile dotate cu cameră foto frontală au apărut în 2003, odată cu primele rețele de date 3G, deoarece producătorii și operatorii au încercat să profite cât mai repede de noile apeluri video. Ideea a eșuat lamentabil din cauza calității foto execrabile și a prețurilor mari ale apelurilor video, iar camerele foto frontale au lâncezit timp de șapte ani într-o stagnare mediocră.

Situația s-a schimbat însă în 2010. În vara acelui an, Apple a lansat iPhone 4, primul său telefon cu cameră frontală, iar câteva luni mai târziu, Google a lansat Android 2.3 și a oferit suport universal pentru camera foto frontală. În doar trei ani, captura autoportretelor a devenit un fenomen de masă, iar restul este deja istorie recentă și bine cunoscută.

Cum alegem un telefon pentru selfies

Dacă vă uitați pe prezentările producătorilor, veți remarca adesea că modulul foto frontal primește cea mai puțină atenție. Uneori această lacună este de înțeles, pentru că acea cameră frontală nu are nimic deosebit, însă alteori sunt ignorate aspectele particulare care ar putea fi importante pentru cei dependenți de selfie. În cadrul acestei secțiuni de articol vom încerca să punctăm cele mai importante aspecte, să explicăm ce se ascunde în spatele cifrelor sau denumirilor criptice și să arătăm importanța acestora.

Rezoluția și dimensiunea senzorului

După ce goana după câți mai mulți megapixeli a ajuns la mult așteptatul final, producătorii au început să-și orienteze atenția către celelalte aspecte care afectează calitatea foto. Este adevărat, un senzor cu rezoluție mare permite captura unor detalii mai bune, însă totodată acesta are și un nivel de zgomot mai mare, care poate fi uneori vizibil chiar și în lumina bună și poate deveni total inacceptabil în lumina slabă. Cu ajutorul unor algoritmi de filtrare avansați, acest zgomot de imagine poate fi estompat, însă orice procesare suplimentare aduce cu sine și distrugerea detaliilor fine.

htc one m9

HTC One M9, unul dintre telefoanele HTC cu senzor frontal de 4 MP cu pixeli de 2 um

Pentru o cameră frontală, o rezoluție de 4-8 megapixeli poate fi considerată mai mult decât suficientă deoarece subiectul, adică propriul chip, va fi poziționat foarte aproape de camera foto. În cazul camerei principale, probabil că dorești să obții imagini cu detalii bune indiferent dacă este vorba de subiectul poziționat la 2-3 metri în față sau de fundalul aflat la sute de metri, însă în cazul unui selfies, tot ce contează este poziționat foarte aproape de cameră. La o distanță atât de mică, un senzor de 4 – 8 megapixeli se comportă foarte bine, așa că ar trebui să-ți orientezi atenția către altceva: dimensiunea senzorului.

Un senzor cu dimensiuni mari va captura mai multă lumină decât un senzor mic cu aceeași rezoluție, ceea ce-l va face să se comporte mai bine în lumina slabă, și va fi mai puțin sensibil la fluctuațiile cuantice la nivelul subpixelilor, ceea ce-i va permite să captureze imagini cu un nivel de zgomot mai redus.

Din păcate, producătorii oferă arareori detalii despre dimensiunea senzorului, așa că trebuie să fii atent la un alt parametru uneori specificat: dimensiunea pixelilor. În timp ce un senzor standard de telefon va avea subpixeli mici de 1-1,2 µm, un senzor mare va avea pixeli de 1,55µm sau chiar 2 µm. Producătorii care știu că au folosit senzori mari vor specifica acest lucru, însă uneori aceste detalii nu vor figura pe pagina de prezentare a magazinului online, ci doar pe pagina cu specificații detaliate de pe site-ul producătorului.

Pe scurt, este recomandat să alegi un senzor cu rezoluție de 4 – 8 megapixeli și pixeli de 1,55 – 2 µm.

Distanța focală și diafragma obiectivului

Spațiul oferit de carcasa unui telefon este limitat, așa că producătorii au ales de la bun început obiective plate cu o distanță focală mică. Deoarece distanța focală este cea care dictează unghiul  de deschidere, camerele foto de pe telefoane sunt ideale pentru captura de peisaje sau alte cadre în care este nevoie de o acoperire amplă, însă sunt mai puțin apte pentru captura de portrete deoarece distorsionarea este cu atât mai mare cu cât subiectul este mai apropiat de cameră.

După cum se observă din imaginea comparativă de mai jos, pe măsură ce distanța focală se micșorează, fața subiectului este din ce în ce mai distorsionată. Cele mai vizibile schimbări sunt nasul, care pare din ce în ce mai mare, ochii, care par din ce în ce mai bulbucați, și capul, a cărui formă devine din ce în ce mai sferică. Imaginile comparative îi aparțin fotografului Dan Vojtěch.

fata umana distanta focala

Influența distanței focale asupra geometriei feței umane (copyright Dan Vojtěch)

La fel ca în cazul dimensiunii senzorului, distanța focală (reală sau echivalentă) a camerei foto frontale este arareori specificată. Uneori poți avea norocul ca aceasta să fie menționată, însă de cele mai multe ori va trebui să citești review-urile care acordă atenție acestor detalii.

Pentru a evita nedoritele distorsiuni, este recomandată alegerea unui telefon care oferă o cameră frontală cu o distanță focală cât mai mare. De exemplu, iPhone 7 și iPhone 7 Plus folosesc obiective cu o distanță focală echivalentă de 32 de milimetri, un parametru rezonabil de bun, în timp ce Samsung Galaxy S7 și S7 Edge folosesc obiective cu o distanță focală de numai 21 de milimetri, ceea ce este nesatisfăcător din cauza distorsiunilor mari generate.

În cazul diafragmei, alegerea este mult mai simplă. Cu cât aceasta este mai mare (adică cu cât numărul F este mai mic), cu atât obiectivul va permite o captură mai bună în lumina slabă. În acest caz, puteți alege orice atât timp cât diafragmă nu urcă mai sus de F/2.2.

Pe scurt, este recomandat să alegi un obiectiv cu distanță focală de 26-32 mm și o diafragmă F/1.7 – F/2.2.

Stabilizare optică

O funcție ceva mai exotică deoarece este și mai scumpă, astfel întânită în special pe smartphone-urile din gamele superioare, stabilizarea optică este recomandată amatorilor de selfies. Deoarece subiectul pozelor este foarte aproape de cameră, chiar și mișcările ușoare ale mâinii pot provoca imagini neclare, iar cei care urmăresc calitatea cu orice preț nu trebuie să uite de această caracteristică.

În plus, stabilizarea optică va permite obținerea unor timpi de expunere mai mari, ceea ce se va traduce prin captura mai clară în condiții de iluminare slabă, și va permite înregistrarea video în condiții mai bune deoarece va elimina o parte din mișcările obositoare provocate de deplasarea camerei.

htc 10

HTC 10, primul telefon cu cameră frontală cu stabilizare optică

Funcții HDR și panoramă

Chiar dacă senzorul foto folosit este de bună calitate, acesta nu va putea avea dinamica excelentă a ochiului uman. În anumite condiții de iluminare, veți fi nevoiți să alegeți între nuanțe întunecate care nu se mai disting una de alta și nuanțe luminoase „arse”, iar funcția HDR va salva ziua prin captura multiplă și îmbinarea a două sau trei imagini cu expunere diferită. Există chiar și senzori care pot face HDR cu o singură captură, însă vânarea acestora în condițiile în care producătorul telefonului nu divulgă ce a folosit este foarte dificilă.

O funcție interesantă folosită pentru prima oară de Huawei, selfie-ul panoramic poate fi util pentru fotografiile de grup sau cele în care vrei să arăți și peisajul din spatele tău. Deoarece captura selfie se face cu telefonul ținut vertical, marginile laterale nu cuprind prea mult din peisaj, iar o funcție de captură panoramică va permite realizarea unei imagini mai expresive în care să va putea vedea nu doar propriul chip, ci și peisajul din jur.

huawei-panorama-selfie

Selfie panoramic: autoportret + captura peisajului din jur

Bliț și focalizare automată

O funcție ceva mai nouă și mai rar folosită, blițul poate deveni foarte util atunci când lumina ambientală nu este prea bună sau atunci când faceți poze diurne cu lumina din spate. În general, acest bliț nu este prea puternic, însă deoarece subiectul este foarte apropiat de cameră, se va achita în general bine de sarcină. Unii producători nu includ un bliț pentru selfies, dar folosesc o facilitate software care deschide ecranul cu un fundal alb pentru a oferi un plus de luminozitate. Mai puțin eficientă, această metodă este totuși mai bună decât nimic.

asus zenfone selfie

Blițul frontal (aici unul Dual Tone), o dotare din ce în ce mai comună

O funcție esențială pentru camerele foto, focalizarea este aproape inutilă pentru o cameră foto frontală pentru selfies. Într-adevăr, deoarece chipul utilizatorului va fi mereu la o distanță de 50 – 100 centimetri, este foarte ușor pentru producătorul să seteze o focalizare fixă pentru această distantă. În plus, un obiectiv atât de mic cu o deschidere mare are un câmp de profunzime enorm, ceea ce se traduce în termeni simpli prin focalizarea bună în același cadru atât a obiectelor apropiate cât și a celor aflate la distanță mare. Unii producători oferă cameră frontală cu autofocus, însă această funcție este cea mai puțin importantă dintre cele explicate mai sus.

Pe lângă aceste funcții și caracteristici de bază, producătorii mai pot oferi și alte funcții software. Printre cele mai notabile se numără Picture-in-Picture, utilă pentru videobloggeri care vor să filmeze ceva cu camera principală și să afișeze un overlay cu propriul chip în timp ce comentează, sau diferitele efecte de cosmetizare a imaginii, însă toate acestea pot fi suplinite de aplicațiile suplimentare din Google Play sau App Store.

Recomandări de telefoane bune pentru selfies

Apple iPhone 7 sau iPhone 7 Plus – începând de la 3300 lei. Chiar dacă nu oferă prea multe artificii software, în stilul bine cunoscut al companiei, ambele modele iPhone 7 oferă un senzor cu rezoluție de 7 MP, un obiectiv cu o distanță focală bună de 32 mm și o diafragmă mulțumitoare F/2.2, HDR și panorama. Din păcate, senzorul este cam mic și folosește pixeli de 1 µm, ceea ce-l face cam zgomotos în lumina slabă.

iphone-7-iphone-7-plus

Huawei P9 sau P9 Plus- începând de la 1950 lei. Captura panoramică selfie a fost implementată pentru prima oară de Huawei, iar modelele P9 și P9 Plus nu fac excepție. Acestea folosesc senzori Sony mari cu rezoluție de 8 MP și pixeli de 1,4 µm, pe care îl completează cu un obiectiv cu o distanță focală acceptabilă de 26 mm. Din păcate, diafragmă F/2.4 este puțin cam mică și va pune probleme în lumina slabă. Mai multe despre Huawei P9 puteți citi aici.

huawei-p9-lineup

HTC 10 – începând de la 2700 lei. Unul dintre cele mai bune telefoane din 2016, HTC 10 oferă o cameră frontală performantă care folosește un senzor de 5 megapixeli cu pixeli de 1.34 µm, stabilizare optică, autofocus și HDR. Obiectivul este foarte luminos, având o diafragmă F/1.8, însă lungimea focală a acestuia este cam mică, de numai 23 de milimetri.

htc-10-full

Sony Xperia XA Ultra – începând de la 1700 lei. Producătorul japonez a mai experimentat în trecut cu telefoanele pentru selfies, însă XA Ultra este cel mai capabil lansat de acesta până acum. Telefonul oferă un senzor mare de 1/2.6″ cu rezoluție de 16 MP și un obiectiv luminos F/2.0 cu stabilizare optică, la care se adaugă un sistem de autofocus și un bliț cu un singur LED.

sony-xperia-xa-ultra

Xiaomi Mi 5 – începând de la 1900 lei. La fel ca HTC, Xiaomi a ales pentru Mi 5 un senzor de mari dimensiuni care oferă o rezoluție de 4 MP și dispune de pixeli de 2 µm, la care se adaugă un obiectiv luminos F/2.0 și diverse funții de procesare software.

xiaomi-mi5

Concluzii

Aproape toate telefoanele moderne din gamele medie și superioară oferă o cameră foto frontală satisfăcătoare din punct de vedere al calității, însă dacă sunteți în căutarea celui mai bun telefon pentru selfies, va trebui să căutați mai atenți prin stiva de specificații nesărate. Sperăm că micul nostru ghid de cumpărături v-a ajutat să deslușiți o parte din termenii și specificațiile produsului dorit și că lista de recomandări v-a fost utilă în alegerea unui telefon pentru selfies bun.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri