GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Vreau să-mi vând telefonul! Cât pot obţine pentru el?

Autor: Echipa Giz.ro

Achiziţia unui nou smartphone este însoţită de cele mai multe ori de vânzarea precedentului model, iar GiZ îţi explică câţi bani poţi obţine pe un telefon în funcţie de vechimea acestuia, de dotările sale tehnice şi de sistemul de operare utilizat.

Segmentul smartphone-urilor este suficient de dinamic pentru ca modelele expuse în magazine să se schimbe radical într-un interval scurt de timp.

Principalul motivul este reprezentat de numeroasele lansări de modele ale unor producători precum HTC şi Samsung (ştie cineva exact câte modele Galaxy există pe piaţă?), dar şi de progresele înregistrate de platformele hardware, mai ales că în acest an apar şi primele modele cu procesoare quad-core.

Tocmai de aceea, în momentul în care vrei să-ţi vinzi smartphone-ul pentru a cumpăra unul nou te loveşti frecvent de o dilemă, întrucât stabilirea unui preţ cât mai realist este dificilă din mai multe motive: telefonul poate fi depăşit din punct de vedere hardware chiar dacă a fost lansat cu numai 6 luni în urmă sau poate avea un sistem de operare mai vechi în lipsa unor update-uri oficiale.

Cât de repede se depreciază un smartphone?

Pe cât de simplă este această întrebare, pe atât de complex este răspunsul. Un studiu realizat în acest an de PriceOnomics a evidenţiat diferenţe majore în privinţa deprecierii telefoanelor mobile în funcţie de producător şi de segmentul de preţ căruia i se adresează.

În medie, un smartphone poate fi vândut cu numai 75% din preţul iniţial după 6 luni de la lansare, cu 50% din preţul iniţial la un an de la lansare şi cu aproximativ 30% din preţul iniţial la doi ani de la lansare.

In medie, un smartphone se depreciaza cu 50% intr-un an

  • cum se depreciază un smartphone exclusivist

În general, smartphone-urile care fac parte dintr-un segment de piaţă care se împrospătează rar se depreciază mai greu. Un bun exemplu în acest sens (şi probabil singurul exemplu) este iPhone, în condiţiile în care Apple lansează un singur model pe an, iar cererea este una foarte ridicată.

De aceea, un iPhone poate fi vândut după şase luni cu aproximativ 85% din preţul de achiziţie sau cu 53% după 18 luni.

  • cum se depreciază un smartphone de top

Lucrurile stau complet diferit pentru smartphone-urile de top cu sistem de operare Android. Chiar dacă în general au specificaţii tehnice apropiate sau chiar mai bune decât un iPhone, telefoanele de top cu Android se depreciază într-un ritm mult mai alert, în special în primele luni de la achiziţie. În medie, pe un telefon de top Android vei putea obţine doar circa 65% din preţul iniţial după şase luni şi 35-45% după un an.

Pe lângă concurenţa mult mai mare de pe piaţă generată de numeroasele modele lansate de o serie de producători, o altă explicaţie este că telefoanele noi cu Android tind să se ieftinească chiar şi numai după câteva luni, în timp ce preţul unui iPhone scade de regulă cu 100 USD abia la apariţia unui succesor.

  • cum se depreciază un smartphone ieftin

În mod aparent surprinzător, smartphone-urile de buget cu Android îşi păstrează cea mai mare parte din valoare chiar şi după 6 luni sau un an.

Unul dintre exemplele oferite de studiul PriceOnomics este HTC Wildfire, care se vinde în medie cu 86% din preţul iniţial.

Pe de o parte, astfel de exemple sunt justificate de faptul că preţul iniţial al telefonului este relativ scăzut, însă pe de altă parte aceste telefoane cu Android au şanse minime să primească ultimele update-uri ale sistemului de operare, fiind dedicate mai degrabă utilizatorilor obişnuiţi care vor un touchscreen.

Cum se depreciaza smartphone-urile in functiede OS (valabil pentru US)

Mic studiu pentru piaţa din România

Datele din studiul de mai sus sunt valabile în special pentru piaţa din Statele Unite, motiv pentru care o analiză a pieţei smartphone-urilor second-hand din România este mult mai relevantă.

Pentru scopul acestui articol vom utiliza ofertele publicate pe Okazii.ro, una dintre cele mai populare platforme pentru comercializarea online a smartphone-urilor la mâna a doua.

Nu am luat în considerare ofertele pentru telefoane vândute că noi aduse din străinătate mai mult sau mai puţin legal, ci am utilizat date exclusiv din anunţurile pentru telefoane deja folosite cu fotografii care să demontreze acest lucru.

  • preţuri iPhone 4S second-hand în România

Lansat în SUA în octombrie 2011, adică în urmă cu şase luni, iPhone 4S este disponibil pe Okazii la preţuri care pornesc în general de la 1450 lei pentru versiunea de 16 GB. Cele mai multe oferte se încadrează însă în intervalul 1600 – 1800 lei, existând unele oferte şi la peste 2000 lei.

Cei mai mulţi vânzători îl oferă codat la unul dintre operatorii din România, semn că a fost achiziţionat la abonament, însă nu sunt puţini cei care îl oferă deblocat şi, eventual, inclusiv cu jailbreak.

Prin urmare, în România, iPhone 4S s-a depreciat mai mult decât în SUA, întrucât preţul unui telefon nou în magazine pentru versiunea de 16 GB este de 2700 lei, ceea ce înseamnă că telefonul şi-a păstrat doar 60%-65% din preţ.

iPhone 4S poate fi inca vandut la un pret bun la SH

  • preţuri Samsung Galaxy S 2 second-hand în România

Unul dintre cele mai puternice si populare smartphone-uri Android este Samsung Galaxy S 2, care a apărut pe piaţa în aprilie 2011, adică cu exact un an în urmă.

În prezent, telefonul poate fi achiziţionat la mâna a doua pentru 1300 – 1500 lei, existând însă şi câteva oferte pentru mai puţin de 1200 lei sau mai mult de 1500 lei.

Toate acestea în condiţiile în care telefonul poate fi achiziţionat acum pentru 1900 lei, ceea ce înseamnă că că la mâna a doua îl obţii la 65% – 75% din preţul normal. Totuşi, nu trebuie să uităm că, în vara anului trecut, SGS 2 era disponibil în magazine pentru 2400 lei, ceea ce face că deprecierea reală să fie de aproape 50% în numai 12 luni, aproape de valoarea indicată de studiul menţionat anterior.

Samsung Galaxy S 2 a pierdut 50% din valoare in 12 luni...

  • preţuri HTC Desire S second-hand în România

Scădem un pic pretenţiile şi ajungem la HTC Desire S, care a apărut în martie 2011. Pe Okazii, telefonul este disponibil în special în intervalul 900 – 1000 lei, însă există şi câteva oferte de 800 lei. La data apariţiei, telefonul a costat aproximativ 1800 lei, însă în prezent poate fi achiziţionat nou pentru numai 1400 lei.

Şi în acest caz se remarcă o depreciere de aproximativ 50% din preţul iniţial de vânzare, generată mai ales de scăderea accelerată a preţului pentru un exemplar nou.

  • preţuri HTC Wildfire S second-hand în România

Pentru un smartphone de buget precum HTC Wildfire S achiziţionat la second-hand trebuie să achiţi în prezent 550 – 600 lei, însă există numeroase oferte şi la 700 lei. Asta în condiţiile în care un exemplar nou costă aproximativ 900 lei, cu 200 lei mai puţin decât la lansarea în magazine în luna mai a anului trecut.

Şi aici se remarcă o depreciere de aproape 50% comparativ cu preţul iniţial de vânzare, semn că pe piaţa din România nu se aplică concluzia studiului PriceOnomics, care prevedea o depreciere minoră în cazul smartphone-urilor ieftine.

... la fel ca si HTC Wildfire S

Concluzie – În România, smartphone-urile se depreciază cu 50% într-un an

Piaţa telefoanelor mobile second-hand din România tinde să fie una atipică comparativ cu cea americană în privinţa deprecierii valorii unui smartphone.

Fără îndoială, cel mai bine se prezintă iPhone, care îşi păstrează peste 60% din valoarea iniţială la 6 luni de la lansare.
În schimb, în cazul smartphone-urilor cu Android, deprecierea este de aproximativ 50% indiferent de segmentul de preţ vizat. Aparent mare, aceasta depreciere se datorează şi faptului că preţurile terminalelor noi încep să scadă la numai câteva luni de la lansarea în magazine.

Sfaturi pentru a obţine un preţ cât mai bun pentru telefonul tău

Este greu să obţii un preţ foarte bun pe telefonul tău dacă toată piaţa îl oferă într-un interval destul de strâns, însă există câteva trucuri prin care poţi vinde terminalul la un preţ decent:

  • cumpără smartphone-ul nou la câteva luni după lansare: dacă eşti un utilizator obişnuit, fără pretenţia de a fi printre primii care achiziţionează un anumit telefon, investeşte într-un smartphone la 2-3 luni după ce a apărut pe piaţă. Motivul? Este foarte posibil să apară o primă micşorare a preţului, de regulă de 5%-10%.
  • vinde smartphone-ul în maxim doi ani de la achiziţie: deprecierea de 50% exemplificată mai sus este valabilă pentru telefoane care au apărut cu un an în urmă. De aceea, dacă aştepţi mai mult de doi ani, foarte probabil vei obţine undeva la 25-30% din preţul iniţial de achiziţie, bani care se justifică mai degrabă doar pentru smartphone-urile de top. Evident, sfatul nu se aplică şi celor care nu sunt interesaţi să-şi vândă telefonul şi celor care vor să rămână cu acelaşi telefon pe termen lung.
  • nu deteriora fizic telefonul: evident, preţul se stabileşte şi în funcţie de aspectul fizic al acestuia. Cu cât este mai zgâriat, prăfuit şi neîngrijit, cu atât preţul cu care poţi să-l vinzi va fi mai mic. De aceea, este important să ţii telefonul într-o stare cât mai bună.
  • publică fotografii cu smartphone-ul tău în cadrul anunţului: un anunţ care include fotografii cu telefonul realizate de proprietar generează mai multă încredere decât un anunţ cu poze oficiale ale telefonului.

În speranţa că sfaturile din acest articol te-au ajutat să înţelegi mai bine cât poţi obţine pentru smartphone-ul tău, îţi dorim să ai parte de tranzacţii cât mai fructuoase!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri