Full HD sau HD ready – televizoare si monitoare – Ce e mai bun?

Traim intr-o lume dominata de un marketing agresiv, unde de multe ori ce ni se arata si ni se scoate in fata nu e chiar achivalent cu realitatea.

Acest lucru e valabil si in industria televizoarelor LCD moderne, unde marketingul face orice pentru a vinde. Noi vrem sa va ajutam sa faceti alegerea corecta, iar dupa ce v-am explicat in mare ce e cu standardele HDTV 720p, 1080i si 1080p, astazi vom vorbi despre doua notiuni controversate: HD ready si Full HD.

Pentru cei care nu vor sa intre in detalii, tabelul de mai jos ar trebui sa ii ajute sa faca diferenta dintre HD ready si Full HD.

Full HDHD Ready
Rezolutie nativa minima1920×1080 px1280 x 720 px
Formatele video acceptate sunt reproduse fara distorsiuniDANNU
Afiseaza standardele 1080p and 1080i in raport de pixel mapping 1:1 (1)YDANNU
Afiseaza formatele video native la frecventele de refresh indicate, sau mai mariYDANNU
Intrare HD analog YPbPr(2)YDAYDA
Intrari HD digitale HDMI si DVIYDAYDA
Respecta standardul 720pYDAYDA
Respecta standardul 1080iYDAYDA
Respecta standardul 1080pYDANNU
Intrarile HDMI si DVI suporta HDCP (3)YDAYDA

Informatiile din tabel provin de aici. Mai jos, explicam cateva notiuni folosite in tabel:

  1. pixel mapping 1:1  – afisarea imaginii primite de ecran pixel pe pixel, fara scalarea sau procesarea sa premergatoare, fara utilizarea unor benzi negre pe margini, etc
  2. intrarea YpbPr – intrarea cu cablu COMPONENT
  3. HDCP (high-bandwidth digital-content protection) – sistem de protectie a continutului HD. El nu are ca rol impiedicarea copierii continutului HD ci asigurarea integritatii sale la transmisia dintre transmitator (player, PC, laptop, etc) si emitor (televizor, monitor, proiector, etc)

Pentru restul, detaliem in randurile de mai jos:

HD Ready

Termenul HD ready a fost introdus pentru a oferi un punct de reper cumparatorilor care doreau sa cumpere un televizor HD din clasele de preturi inferioare. Specificatiile acestui standard sunt destul de clare, iar pentru ca un TV sa fie compatibil HD ready, trebuie sa:

  • respecte standardul 720p
  • sa aiba intrari digitale HDMI si DVI (ambele cu HDCP) si intrare analoga cu cablu COMPONENT
  • respecte standardul 1080i

Despre standarde cititi mai multe aici. Asadar, un televizor HD ready respecta standardul 720p. Cele mai multe modele de pe piata folosesc ecrane cu rezolutia de 1366 x 768px. Aceste televizoare sunt compatibile 1080i, insa nu pot afisa rezolutia de 1920 x 1080 px, ci vor scala imaginea pentru a incapea pe rezolutia proprie. Ele nu suporta standardul 1080p, fiindu-le imposibil sa afiseze rezolutia acestuia in mod progresiv. Desigur, atunci cand un film sau o aplicatie cu rezolutie mai mare decat cea nativa a ecranului va fi rulata, vor aparea distorsiuni cauzate de procesarea si scalarea imaginii in jos.

Televizoarele catalogate HD ready reprezinta deobicei gama entry-level a acestui segment de piata. De aceea si preturile sunt pe masura. Insa, daca veti dori sa va jucati pe o consola PS3, de exemplu, sau sa rulati un film HD de pe Blu-ray, performantele nu vor fi la inaltimea necesara. Daca doriti un astfel de dispozitiv pur si simplu pentru rolul de televizor, atunci ele isi vor face slujba destul de bine (in conditiile in care aveti si abonamanet TV digital si va uitati la posturi care sunt emise HD). Aveti grija insa la diagonala ecranului. Un televizor HD ready de 32″ se va vedea OK, insa daca ne indreptam spre 36″, imaginea va deveni destul de pixelata.

Full HD

Televizoarele care respecta formatul Full HD sunt varfurile de gama la ora actuala. De cele mai multe ori ele sunt mult mai scumpe decat suratele lor vitregite HD ready, insa ofera o calitate a imaginii superioara si ecrane cu diagonale mai mari.

Dispozitivele ce poarta emblema Full HD stiu tot ce stiau si cele HD Ready, dar in plus:

  • au rezolutia nativa de 1920 x 1080 px
  • au capacitatea de a afisa materiale HD nativ, fara a necesita tehnologii de prelucrare a informatiilor primite
  • respecta standardul 1080p

Asadar, daca doriti un televizor care sa va ofere cu adevarat calitatea vizionarii unui film HD sau a rularii unui joc in rezolutie 1080p (de pe PS3 sau PC, de ce nu), va fi nevoie sa va indreptati catre un dispozitiv compatibil Full HD. Exista desigur mai multe optiuni chiar si in acest domeniu, putand alege intre diverse diagonale ale ecranului sau frecvente (recomandam televizoarele cu frecventa de 120 Hz – diferentele se vor vedea in cadrul succesiunilor foarte rapide de iamgini, caracteristice filmelor). Gasirea TV-ului potrivit va tine cont foarte mult si de buget, insa macar acum stiti la ce sa va asteptati.

Cam atat pentru astazi, despre HD ready si Full HD. Speram ca v-am putut ajuta sa intelegeti diferentele dintre cele doua concepte si veti sti ce sa cautati cand mergeti in magazin, fara a fi pacaliti de asa zisii „agenti de vanzari”. In articolele viitoare vom explica mai multe despre intrarile folosite de televizoarele HD , despre contrast si despre diferentele dintre un LCD TV si un Plasma TV. Desigur, daca aveti intrebari sau nelamuriri legate de subiectul televizoarelor, nu ezitati sa ni le adresati prin intermediul formularului de comentarii de mai jos.

Vrem sa auzim ce ai de spus:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cititorii nostri apreciaza discutiile animate, politicoase si te roaga sa-i respecti, chiar daca nu esti de acord cu toate afirmatiile lor. Iti multumim!

Folosim cookie-uri pentru a-ti oferi cea mai buna experienta de navigare pe site-ul nostru. Nu iti colectam datele personale.

Sunt de acordAfla mai multe
Ce sunt cookie-urile?
Continutul afisat pe site-ul nostru este disponibil GRATUIT datorita reclamelor pe care le afisam. Te rugam sa sustii eforturile noastre si sa dezactivezi AdBlocker-ul cand vizitezi site-ul nostru. Iti multumim!