Ai HD TV, dar nu ai semnal TV HD? Sfaturi şi îndrumări

Ai HD TV, dar nu ai semnal TV HD? Sfaturi şi îndrumări

Televizoarele LCD se bucură de o popularitate din ce în ce mai mare, generată atât de avantajele oferite comparativ cu vechile TV-uri cu tub catodic, cât şi a scăderilor agresive de preţuri, aşa cum am remarcat în articolul despre cele mai ieftine televizoare LCD.

Teoretic, televizoarele LCD oferă o imagine mai clară, întrucât sunt compatibile, într-o formă sau alta, cu formatul High-Definition (HD). În practică, dacă utilizezi un televizor LCD cu semnalul standard oferit de furnizorul tău de televiziune prin cablu analogic nu vei observa aproape nicio diferenţă faţă de un televizor cu tub catodic. Motivul este unul cât se poate de simplu: pentru a recepţiona semnal HD, ai nevoie de un receiver HD şi de un abonament special încheiat cu furnizorul tău de televiziune pentru a avea în grilă posturi care emit în acest format.

Dacă sună complicat pentru tine, nu trebuie să-ţi faci griji. Giz îţi explică pas cu pas ce trebuie să faci pentru a vedea posturi TV în format HD pe noul tău televizor LCD şi care sunt costurile suplimentare pe care trebuie să le suporţi.

Identifică tipul de televizor LCD pe care îl ai

Pe piaţă există în prezent două tipuri de televizoare LCD în funcţie de rezoluţia oferită: Full-HD, care au o rezoluţie de 1920×1080 pixeli, şi HD Ready, care oferă de regulă o rezoluţie de 1366×768 pixeli, compatibilă cu acest format (formatul HD Ready are rezoluţia 1080×720 pixeli).

Toate televizoarele LCD au rezolutie HD

Evident, televizoarele LCD Full-HD oferă o calitate mai bună a imaginii decât cele HD-Ready, însă ambele format sunt net superioare calitativ formatului standard.

Indiferent de rezoluţia HD pe care o are televizorul tău, paşii următori pe care trebuie să-i parcurgi sunt identici.

Închiriază sau cumpără un receiver HD

Pentru a recepţiona posturi TV în format HD ai nevoie de un receiver HD, care în funcţie de furnizor mai poartă şi numele de decodor sau mediabox. Pentru a intra în posesia unui astfel de dispozitiv trebuie să iei legătura cu furnizorul tău de televiziune şi să alegi dacă vrei dispozitivul în custodie în schimbul unei chirii lunare sau dacă îl achiziţionezi.

Iată preţurile percepute de cei mai importanţi furnizori din România:

Receiver HDRCS&RDSRomtelecom-DolceUPC
Chirie/luna cu TVA10 lei2.48 EUR (~11 lei)18.6 lei
Pret achizitie cu TVA350 lei79 EUR (~340 lei)

Sfatul nostru este să optezi pentru chirie (la UPC oricum nu ai altă variantă), întrucât dacă plăteşti 350 lei pentru achiziţionarea receiverului ai nevoie de trei ani pentru a amortiza costurile. Iar în trei ani s-ar putea să schimbi furnizorul de televiziune din diverse motive.

Receiverul, componenta esentiala pentru a vedea programe in format HD

Receiverul se conectează la televizor prin intermediul unui cablu HDMI. Este posibil ca unele televizoare LCD să aibă în pachet şi un cablu HDMI, în special cele scumpe, însă în general va trebui să-l achiziţionezi separat. Preţurile variază de la 20 lei la peste 100 lei, însă în general un cablu HDMI de 20-30 lei este suficient de bun pentru a oferi o calitate bună a semnalului HD.

Posturi TV recepţionate în format HD

În prezent, în România există un număr scăzut de posturi TV care emit şi în format HD, însă partea bună este că le primeşti gratuit în grila de programe dacă eşti client RCS&RDS sau UPC. Situaţia se schimbă la Romtelecom-Dolce, furnizor la care trebuie să plăteşti un abonament suplimentar pe lângă chiria receiverului.

Iată ce posturi poţi vedea în format HD în funcţie de furnizorul tău de servicii:

FurnizorPosturi TV HDPret/luna cu TVA
RCS&RDSDigiSport HD, TVR HD, National Geografic HD, NG Wild HD, UTV HD, ProTV HD, Sport.ro HD, Acasa TV HD, HBO HDgratuit
Romtelecom-DolceTVR HD, ProTV HD, Sport.ro HD, DolceSport HD, Discovery HD, National Geographic HD, NG Wild HD4.84 EUR (~21 lei)
UPCHBO HD, Eurosport HD, Sport.ro HD, TVR HD, ProTV HD, Acasa TV HD, National Geographic HD, Discovery HD, UTV HD, Film Box HD,gratuit

Dacă ai respectat toţi paşii de mai sus şi ai un televizor LCD, un receiver HD şi un pachet de programe HD, eşti pregătit să urmăreşti posturi de televiziune în format HD. Trebuie doar să ai grijă să selectezi formatul HD 720p sau 1080i de pe telecomanda receiverului pentru a urmări programele în format HD.

Probleme cu semnalul HD

Oricât ar părea de surprinzător, vei constata că nu vei putea vedea toate programele TV în format HD. Motivul este însă foarte simplu: doar posturile TV precizate în tabelul de mai sus emit atât în varianta standard, cât şi în varianta HD. În plus, este posibil ca inclusiv aceste posturi HD să nu emită permanent în format HD, motiv pentru care uneori vei constata că imaginea nu este la fel de clară. De regulă, posturile HD se limitează la transmisiuni HD pentru evenimente de referinţă (emisiuni cu audienţe foarte bune, evenimente sportive etc).

Pentru posturile TV care transmit în format standard, receiverul apelează la funcţia de upscaling. Acesta reprezintă un compromis prin care calitatea imaginilor oferite de un post TV standard este îmbunătăţită, însă nu chiar la nivelul unui post HD. Practic, imaginea posturilor TV va fi mai bună decât în mod obişnuit, însă nu la fel de bună ca cea HD.

Posturile TV care emit in format HD au o imagine semnificativ mai buna

Concluzii

Urmărirea posturilor TV preferate în format HD nu se limitează la simpla achiziţie a unui televizor LCD. Totuşi, paşii pe care trebuie să-i urmezi sunt destul de simpli, iar costurile suplimentare sunt de 10-20 lei pe lună. Poate că în prezent opţiunea unui pachet TV HD nu ţi se pare foarte atractivă din cauza numărului scăzut de canale, însă pe viitor din ce în ce mai multe posturi TV vor emite şi în acest format, iar receiverul HD va deveni o prezenţă banală lângă televizor.

Vrem sa auzim ce ai de spus:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cititorii nostri apreciaza discutiile animate, politicoase si te roaga sa-i respecti, chiar daca nu esti de acord cu toate afirmatiile lor. Iti multumim!

Folosim cookie-uri pentru a-ti oferi cea mai buna experienta de navigare pe site-ul nostru. Nu iti colectam datele personale.

Sunt de acordAfla mai multe
Ce sunt cookie-urile?
Continutul afisat pe site-ul nostru este disponibil GRATUIT datorita reclamelor pe care le afisam. Te rugam sa sustii eforturile noastre si sa dezactivezi AdBlocker-ul cand vizitezi site-ul nostru. Iti multumim!