GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Ai HD TV, dar nu ai semnal TV HD? Sfaturi şi îndrumări

Autor: Echipa Giz.ro

Televizoarele LCD se bucură de o popularitate din ce în ce mai mare, generată atât de avantajele oferite comparativ cu vechile TV-uri cu tub catodic, cât şi a scăderilor agresive de preţuri, aşa cum am remarcat în articolul despre cele mai ieftine televizoare LCD.

Teoretic, televizoarele LCD oferă o imagine mai clară, întrucât sunt compatibile, într-o formă sau alta, cu formatul High-Definition (HD). În practică, dacă utilizezi un televizor LCD cu semnalul standard oferit de furnizorul tău de televiziune prin cablu analogic nu vei observa aproape nicio diferenţă faţă de un televizor cu tub catodic. Motivul este unul cât se poate de simplu: pentru a recepţiona semnal HD, ai nevoie de un receiver HD şi de un abonament special încheiat cu furnizorul tău de televiziune pentru a avea în grilă posturi care emit în acest format.

Dacă sună complicat pentru tine, nu trebuie să-ţi faci griji. Giz îţi explică pas cu pas ce trebuie să faci pentru a vedea posturi TV în format HD pe noul tău televizor LCD şi care sunt costurile suplimentare pe care trebuie să le suporţi.

Identifică tipul de televizor LCD pe care îl ai

Pe piaţă există în prezent două tipuri de televizoare LCD în funcţie de rezoluţia oferită: Full-HD, care au o rezoluţie de 1920×1080 pixeli, şi HD Ready, care oferă de regulă o rezoluţie de 1366×768 pixeli, compatibilă cu acest format (formatul HD Ready are rezoluţia 1080×720 pixeli).

Toate televizoarele LCD au rezolutie HD

Evident, televizoarele LCD Full-HD oferă o calitate mai bună a imaginii decât cele HD-Ready, însă ambele format sunt net superioare calitativ formatului standard.

Indiferent de rezoluţia HD pe care o are televizorul tău, paşii următori pe care trebuie să-i parcurgi sunt identici.

Închiriază sau cumpără un receiver HD

Pentru a recepţiona posturi TV în format HD ai nevoie de un receiver HD, care în funcţie de furnizor mai poartă şi numele de decodor sau mediabox. Pentru a intra în posesia unui astfel de dispozitiv trebuie să iei legătura cu furnizorul tău de televiziune şi să alegi dacă vrei dispozitivul în custodie în schimbul unei chirii lunare sau dacă îl achiziţionezi.

Iată preţurile percepute de cei mai importanţi furnizori din România:

Receiver HDRCS&RDSRomtelecom-DolceUPC
Chirie/luna cu TVA10 lei2.48 EUR (~11 lei)18.6 lei
Pret achizitie cu TVA350 lei79 EUR (~340 lei)

Sfatul nostru este să optezi pentru chirie (la UPC oricum nu ai altă variantă), întrucât dacă plăteşti 350 lei pentru achiziţionarea receiverului ai nevoie de trei ani pentru a amortiza costurile. Iar în trei ani s-ar putea să schimbi furnizorul de televiziune din diverse motive.

Receiverul, componenta esentiala pentru a vedea programe in format HD

Receiverul se conectează la televizor prin intermediul unui cablu HDMI. Este posibil ca unele televizoare LCD să aibă în pachet şi un cablu HDMI, în special cele scumpe, însă în general va trebui să-l achiziţionezi separat. Preţurile variază de la 20 lei la peste 100 lei, însă în general un cablu HDMI de 20-30 lei este suficient de bun pentru a oferi o calitate bună a semnalului HD.

Posturi TV recepţionate în format HD

În prezent, în România există un număr scăzut de posturi TV care emit şi în format HD, însă partea bună este că le primeşti gratuit în grila de programe dacă eşti client RCS&RDS sau UPC. Situaţia se schimbă la Romtelecom-Dolce, furnizor la care trebuie să plăteşti un abonament suplimentar pe lângă chiria receiverului.

Iată ce posturi poţi vedea în format HD în funcţie de furnizorul tău de servicii:

FurnizorPosturi TV HDPret/luna cu TVA
RCS&RDSDigiSport HD, TVR HD, National Geografic HD, NG Wild HD, UTV HD, ProTV HD, Sport.ro HD, Acasa TV HD, HBO HDgratuit
Romtelecom-DolceTVR HD, ProTV HD, Sport.ro HD, DolceSport HD, Discovery HD, National Geographic HD, NG Wild HD4.84 EUR (~21 lei)
UPCHBO HD, Eurosport HD, Sport.ro HD, TVR HD, ProTV HD, Acasa TV HD, National Geographic HD, Discovery HD, UTV HD, Film Box HD,gratuit

Dacă ai respectat toţi paşii de mai sus şi ai un televizor LCD, un receiver HD şi un pachet de programe HD, eşti pregătit să urmăreşti posturi de televiziune în format HD. Trebuie doar să ai grijă să selectezi formatul HD 720p sau 1080i de pe telecomanda receiverului pentru a urmări programele în format HD.

Probleme cu semnalul HD

Oricât ar părea de surprinzător, vei constata că nu vei putea vedea toate programele TV în format HD. Motivul este însă foarte simplu: doar posturile TV precizate în tabelul de mai sus emit atât în varianta standard, cât şi în varianta HD. În plus, este posibil ca inclusiv aceste posturi HD să nu emită permanent în format HD, motiv pentru care uneori vei constata că imaginea nu este la fel de clară. De regulă, posturile HD se limitează la transmisiuni HD pentru evenimente de referinţă (emisiuni cu audienţe foarte bune, evenimente sportive etc).

Pentru posturile TV care transmit în format standard, receiverul apelează la funcţia de upscaling. Acesta reprezintă un compromis prin care calitatea imaginilor oferite de un post TV standard este îmbunătăţită, însă nu chiar la nivelul unui post HD. Practic, imaginea posturilor TV va fi mai bună decât în mod obişnuit, însă nu la fel de bună ca cea HD.

Posturile TV care emit in format HD au o imagine semnificativ mai buna

Concluzii

Urmărirea posturilor TV preferate în format HD nu se limitează la simpla achiziţie a unui televizor LCD. Totuşi, paşii pe care trebuie să-i urmezi sunt destul de simpli, iar costurile suplimentare sunt de 10-20 lei pe lună. Poate că în prezent opţiunea unui pachet TV HD nu ţi se pare foarte atractivă din cauza numărului scăzut de canale, însă pe viitor din ce în ce mai multe posturi TV vor emite şi în acest format, iar receiverul HD va deveni o prezenţă banală lângă televizor.

40 comentarii

 1. verde

  13 martie 2012 la 15:31

  televizoarele moderne nu mai au nevoie de receiver (set top box, mediabox), au decodor incorporat si interfata pentru cardul care la unii operatori este obligatoriu

  • Nico

   14 noiembrie 2016 la 17:33

   Buna tuturor! Din pacate, interfata nu este disponibilă si in strainatate… 😐

 2. Ionut

  25 iunie 2012 la 13:08

  Nu e așa – confunzi DVB-T cu televiziunea prin satelit. Televiziunea digitală (sau DVB-T) nu e încă disponibilă în România.

 3. Florin

  13 august 2012 la 09:50

  Are dreptate verde. In afara de DVB-T (terestru) care este disponibil si in Romaniea dar din pacate numai in Bucuresti si Sibiu, DVB-S (televiziunea prin satelit care ne este oferita de Dolce, Digi etc.) mai exista si DVB-C( televiziune digitala disponibila la RDS si Upc), dar din cate stiu numai la RDS se pot receptiona posturile digitale HD sau SD daca avem un Tv cu tuner DVB-C incorporat. Daca nu ne trebuie set top box de la furnizorul de cablu.

 4. Ioan Merches

  26 august 2012 la 08:11

  La unele canale pe TV Samsung LED EH5000 HD, conectat la decodorul UPC digital, nu se vede decat un rand sau un rand si 1/2 din subtitrare. Ce pot face? (Decodor, set top box si mediabox sunt unul si acelasi lucru?) Multumesc mult!

  • Nico

   14 noiembrie 2016 la 17:36

   Trebuie să schimbi modul de vizualizare a imaginii. Daca ai un decodor digi, ai un buton pe telecomanda

 5. Dan

  4 martie 2013 la 20:58

  Buna seara,

  Am o problema la conectarea consolei PS3 si laptop prin cablu HDMI. Detin 2 tv-uri Sony Bravia si un Samsung (hdready), intr-o zi am adus acasa un al 3 -lea tv un Samsung ceva mai performant si am conectat initial consola PS3, totul a fost ok, pe urma si laptopul, dar cand sa conectez dinnou la celelalte tv-uri nu mai recunoaste laptopul (ecran negru si text lipsa semnal), consola la fel, dar la consola un lucru mai ciudat se intampla dupa ce introduc cd joc si asa merge imaginea dar numai pe joc, la scoaterea cd-ului nu mai am imagine si la fel text „lipsa semnal”
  Daca stiti despre ce e vorba m-as bucura sa imi transmiteti si mie pe email un raspuns.

  Va multumesc anticipat,

 6. Sorin

  13 iunie 2014 la 22:54

  Salut, am 1 tv LG 42LA620S si 1 receiver Onkyo tx-nr609.
  Am incercat sa conectez 1 hdd extern la TV si sa scot semnalul audio in receiver prin HDMI1 ARC dar nu reusesc, am intrat prin setari si nu II dau de capat PLS HELP!

 7. mitut

  17 iulie 2014 la 21:48

  cum pot conecta un home cinema samsung ht-q9 la tv lg42la620s

 8. gherasim catalin

  3 decembrie 2014 la 11:06

  am un tv samnsung si pe el pot viziona canale in hd,dar mi-am luat un smart LG si nu recunoaste nici un canal in digital,nici posturi de radio emise de rcs rds pe cablu

 9. geany

  7 ianuarie 2015 la 14:09

  Am un grunding lcd si am un contract cu rcs si am achizionat un pachet hd digitv kaon na 1600hd si nu functioneaza spune lipsa semnal de ce?

 10. Flory

  19 iunie 2015 la 17:07

  Am un tv cu tdt inclus(din spania)pot sa receptionez cu el si aici semnalul digital terestru,am si o antena marca televes

  • sagona

   23 noiembrie 2015 la 19:57

   daca este dvb t2 da daca este doar dvbt atunci nu si bine inteles sa ai si semnal

 11. Filip Florian

  24 iunie 2015 la 11:51

  Buna ziua,

  Am antena satelit 1,2 m diametru , LNB si pozitionare satelit Hotbird si TV standard LG cu tub catodic si priza SCART..
  Prin achizitia unui decoder HD pot receptiona TVR1 si programe Italia : Italia1 , Canale5,Rete4 ?
  Multumesc

 12. mihai zaharia

  14 august 2015 la 13:16

  Recent am achizitionat un receptor sd de la telekom (insa din diferite motive )nu am realizat ca are iesire si intrare pe scart.Problema e ca nu stiu daca o sa functioneze pe un smart tv (firma fantoma) care nu are bineinteles intrare scart insa are intrari pe hdmi ,usb si 3 intrari pe culori rosu alb galben .
  P.S Am nevoie de un raspuns pozitiv pt a evita un scandal familial :D

  • Cristi S

   2 ianuarie 2016 la 17:08

   Exista mufe SCART care au in loc de cablu cele trei iesiri/intrari (alb, rosu si galben). Rosu si alb sunt pentru sunetul stereo iar galben pentru semnalul video.

   • Valy

    9 august 2016 la 23:23

    Poți închiria de la telekom un receiver hd.dar,pt acesta are mufa hdmi nu are scârț.

   • Valy

    9 august 2016 la 23:29

    Poți închiria de la telekom un receiver hd,pt ca acesta are mufa hdmi nu are scart.

   • bogdan i

    24 septembrie 2020 la 20:56

    Sistemul ala cu mufe colorate se numeste sistem RCA(nu scart cu mufe…) – se poate intradevar utiliza pt intrare semnal-direct sau cu adaptor SCART/RCA…

 13. Cristi S

  2 ianuarie 2016 la 17:05

  Salut! A incercat cineva sa conecteze, prin HDMI, receptorul HD de la UPC cu un monitor cu conector HDMI? Teoretic ar trebui sa mearga pentru ca set-top box-ul preia functia tunerului de la televizor.

 14. Gratiela

  12 ianuarie 2016 la 17:37

  Buna ziua
  Va rog sa ma ajutati si pe mine sa inteleg…am 50 ani… nu mai am puterea sa pricep atatea noutati in domeniu..am o problema cu un abonament facut la o televiziune…nu receptionez in HD…am televizor Toshiba TL 93 din 2014…cei de la cablu au venit cu un card…l-au introdus in televizor…..au intrat in meniu…setari…ei stiu pe unde si au zis ceva legat de tara..ca nu ar fi compatibil televizorul cu emisia HD…eu nu cred…poate , cu ajutorul cuiva care vrea sa imi raspunda, reusesc sa rezolv…mai ales ca platesc pachetul HD in abonament…multumesc

 15. ana

  19 ianuarie 2016 la 22:35

  Buna, as avea nevoie de un sfat, vreau sa cumpar un TV pe care apoi sa-l fac cadou si nu stiu daca sa fie un Full HD sau doar HD. Nu locuiesc in ROmania si nu stiu cum stau lucrurile prin tara, daca se transmit multe canale in full HD sau nu. Familia pentru care vreau sa-l cumpar locuieste undeva la tara si au tv prin cablu, atat stiu. Pot sa vada inclusiv meciuri de fotbal ca digisport, dolce, etc.

  • Romaryho

   13 februarie 2016 la 17:26

   Buna.Exista doar cateva canale HD la noi.Toate tranzimit in full hd (1920*1020).Preferabil de la digi fiindca nu platesti pentru pachetul hd in plus.Dar acum depinde de locatia si de acoperirea furnizorului de cablu/satelit.

 16. Mirela lica

  12 iunie 2016 la 13:20

  Se aprinde beculetul rosu la hd si nu vede nimic nu stiu care este cauza.

 17. i,b

  27 noiembrie 2016 la 19:23

  Cand mi-am facut abonament la un post de televiziune nu aveam tv HD.Aveam 3 tv simple. Intre timp mi-am luat 2 tv Hd. Pe langa cele 2 decodoare simple am mai inchiriat inca un decodor HD. Am incercat de nenumarate ori sa le inapoiez un decodor la schim cu unul Hd. Decodorul pe care vreau sa il inapoiez este in chirie si vroiam la schimb cu unul HD tot chirie. NU VOR. Mi-au zis sa cumpar. Ce sa fac eu cu atatea decodoare care efectiv nu imi mi trebuiesc
  Am nevoie de 2 decodoare Hd ca Am 3 tv Hd.

 18. Marius

  21 ianuarie 2017 la 12:46

  Am tv full hd ..receiver hd…si tot nu imi merg canalele hd…???

 19. Dan

  19 martie 2017 la 21:17

  Buna seara
  Am un televizor HD Samsung si in momentul cand conectez un decodor RDS-RCS sau un
  laptop pe HDMI 1 sau HDMI 2 pe ecran imi apare o notificare sa schimb rezolutia ca televizorul nu poate suporta rezolutia receptionata de la aparate.
  Am incercat sa schimb dimensiunea imaginii 16:9 cu 4:3, zoom automat, incadrare in ecran si tot nu merge.
  Ma poate ajuta cineva

 20. George

  11 aprilie 2017 la 19:07

  Buna ziua ! Va rog frumos. Dacă puteți să-mi dați un răspuns exact! Am facut comnanda la firmă de cablu pentru un decodor Hd! Deocamdată am un tv cu tub! Urmează să îmi cumpăr o plasma dar mai durează câteva luni bune! Întrebarea este dacă pot să folosesc decodorul hd pentru tv cu tub? Ca să nu mai schimnb decidorul! Va mulțumesc!

  • Echipa Giz.ro

   11 aprilie 2017 la 21:38

   Decodorul HD poate fi utilizat numai cu televizoare care ofera suport HD, asa cum este plasma pe care o vei cumpara. Prin urmare, nu poate fi folosit pe un televizor cu tub.

 21. Luci

  9 septembrie 2017 la 17:03

  Buna ziua ,am un decoder hd de la rcds si nu reusesc sa vad toate canalele din abonament.ps.vad numai cele in hd si cateva di celelalte.Nu prind prima tvr,acasa canal d,realitatea etc (fara semnal) nu inteleg dece celelalte mer si acestea nu.Stiti careva care-i problema? Multimesc

 22. Iuli

  26 septembrie 2017 la 16:32

  Salut, am vazut ca postul e din 2012 dar eu am o problema de actualitate. Am un tv LG care receptioneaza si canalele HD. Pana sa faca PROTV-ul update la denumirile si siglele lor, receptionam si ProTv HD si Sport.ro HD. De cand cu update-ul, nu le mai receptionez nicicum. Am facut toate cautarile posibile, si manuale si automate si nimic. Ciudat e faptul ca posturile 5 pt ProTVHD si 25 pt Pro X HD (fostul sport.ro) pur si simplu nu exista… adica sare de la 4 la 6… Am bagat manual un canal pe 5 si merge. Mentionez ca am si un TV Sony si un TV Samsung si am incercat si pe astea pe acelasi cablu si merg fara probleme. A mai patit cineva, stie vreo solutie? Va multumesc anticipat.

 23. Teodorescu Ion

  11 ianuarie 2018 la 12:40

  am un tv.smart samsung…protv hd de la un timp ii dispare semnalul de mai multe ori pe zi trebuind sa comut pe celalalt canal unde transmisia protv-ului nu este hd insa nu se intrerupe …care este motivul?

 24. Adi

  25 februarie 2018 la 18:25

  Salut am si eu o problema pe care din pacate nu reusesc sa o rezolv. Locuiesc in afara tarii am o antena satelit cu patru LNB-uri printre care Astra, Hotbird, Intelsat si Eutelsat binenteles dotate cu ochiuri HD.Cu toate astea am receptionat un reciever HD DIGI si nu pot instala programele romanesti. Deci il conectez cu TV Samsung de generatie 2013 si nu recunoaste nici un canal. Poate cineva sa ma ajute in aceasta problema. Mii de multumiri Adi

  • marius

   20 octombrie 2018 la 17:58

   buna am si eu aceeasi problema locuiesc in strainatate daca ai rezolvat imi scri si mie te rog cum

 25. Alessia

  30 aprilie 2018 la 15:56

  Bună,
  Am si eu o nelămurire!Poate ma poate ajuta cineva.
  Dacă am televiziune prin fibra de la orange, spre exemplu,si am un singur receiver, dar am mai multe televizoare, însă nu ma interesează calitate HD decât la un singur televizor, la celelalte mai pot recepționa ceva fără receiver, sau e absolut necesar pentru fiecare?
  Multumesc!

  • Diana

   16 mai 2018 la 14:02

   Hei, esti multumit de serviciile celor de la orange? Mi am luat si eu un tv de ultima generatie qled de la samsung si nu stiu ce retea de internet+ tv sa bag… de ce sa tin cont pt a vedea programele la calitatea tv… Multumesc!

 26. Florin Băiaşu

  22 iulie 2018 la 18:57

  Am o întrebare:de ce la smart tv SAMSUNG nu am nevoie de un decodor pentru recepție HD şi pentru smart tv VINCHI aşi avea?Sunt în situația asta şi d'aia întreb!Sunt abonat la RCS-RDS cablu!

 27. Florin

  11 noiembrie 2018 la 19:33

  Salutare sunt abonat la Digi, pe national geografic hd, în prima fază mere bine iar după 5 mi imaginea este distorsionata vizavis de culoare, face asa numai pe national geografic hd, care ar putea fi problema. Am inteles ca ng hd. Emite la cea mai înaltă calitate. Este posibil sa nu suporte tv-eul

 28. Munteanu Boby

  15 martie 2021 la 08:59

  Am digi tv satelit ultimul decoder (cel mai bun se zice)dar nu prind nici un program in HD prind toate programele dar nici unul in HD

 29. Ion Bogdan

  17 martie 2021 la 00:18

  Buna seara ,am o intrebare si eu dacă puteți să-mi spuneți si mie ,am băgat de curând cablu digi tv si plasmă mea nu prinde toate programile ,acum cateva luni am avut telecom si prindea toate programile care ar fii ploblema ?

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri