LCD vs. LED vs. OLED – Televizoare şi monitoare

Alegerea monitorului sau a televizorului potrivit nu este deloc uşoară, însă primul aspect la care trebuie să te gândeşti este tipul de display care ţi se potriveşte. LCD, LED şi, într-o măsură mult mai mică, OLED sunt cele trei tehnologii disponibile în prezent pentru ecranele televizoarelor şi monitoarelor.

Fiecare tehnologie în parte are avantaje şi dezavantaje, atât ca specificaţii tehnice, cât şi din punct de vedere al costurilor, iar alegerea ideală depinde de toţi aceşti factori.

Dacă însă termenii LCD, LED şi OLED nu îţi spun foarte multe şi nu ştii exact care este diferenţa, acest articol te va ajuta să înţelegi principiul de funcţionare al fiecărei tehnologii.

În plus, îţi spunem care sunt principalele caracteristici tehnice ale fiecărei tehnologii, dar şi costurile pe care le presupune achiziţionarea unui tip de televizor sau altul.

Ce înseamnă LCD, LED şi OLED?

 • LCD (Liquid Crystal Display) – Este un ecran care funcţionează pe baza unor cristale lichide iluminate de o singură lampă fluorescentă. O variaţie de ecran LCD este TFT-LCD (Thin Film Transistor Liquid Crystal Display), bazat pe un ecran cu tranzistor alcătuit din straturi foarte subţiri.
 • LED (Light Emitting Diodes) – Este un ecran de tip LCD cu cristale lichide iluminate de un număr mare de diode amplasate în spatele ecranului (LED-backlit) sau pe marginele ecranului (Edge-LED). Fiecare diodă în parte este responsabilă pentru iluminarea unei zone reduse.
 • OLED (Organic Light Emitting Diodes) – Este un ecran de tip LCD cu cristale lichide care nu are nevoie de iluminare, întrucât componentele organice ale display-ului emit lumină la contactul cu curentul electric. Una dintre versiunile OLED este AMOLED (Active Matrix Organic Light Emitting Diodes), ecran alcătuit dintr-o matrice activă care emite lumina, regăsit în special pe smartphone-uri.
Televizoarele LED castiga teren in fata LCD-urilor

Comparaţie între LCD, LED şi OLED

După ce ai aflat ce înseamnă fiecare tehnologie în parte, a venit momentul să comparăm principalele caracteristici pentru a afla care este soluţia optimă. Aşa cum vei vedea, nu există un câştigător clar, întrucât fiecare tehnologie vine cu avantaje şi dezavantaje.

 • contrast şi intensitatea negrului – Întrucât foloseşte mai multe diode în locul unei singure lămpi fluorescente care iluminează în mod egal, ecranul LED oferă un contrast mai bun şi un nivel de negru mai intens decât ecranul LCD. Totuşi, OLED este de departe superior, întrucât simpla limitare a conductivităţii va duce la un contrast mai bun şi un negru mai intens.
 • acurateţea culorilor – Din nou, OLED este ecranul mai bun, întrucât culorile generate organic sunt mai bogate şi mai realiste decât cele oferite de LED şi, mai ales, LCD. De asemenea, ecranul LED are o calitate mai bună la acest capitol decât ecranul LCD, în special dacă diodele sunt amplasate în spatele ecranului, nu pe margini.
LG ofera unul dintre putinele OLED-uri disponibile pe piata
 • unghiuri de vizualizare – Ecranele LCD au cele mai mari probleme cu unghiurile de vizualizare, întrucât acestea sunt limitate când lampa trebuie să blocheze lumina pentru a afişa culorile închise. Ecranele LED au adus câteva îmbunătăţiri în această direcţie şi oferă unghiuri de vizualizare mai bune, însă ecranele OLED sunt din nou campioane, întrucât pot fi folosite din aproape orice poziţie.
 • rata de răspuns – Ecranele LCD şi LED oferă de regulă rate de răspuns de 2-16 ms, corespunzătoare unei rate de refresh de 60-480 Hz. În schimb, ecranele OLED sunt capabile de timpi de răspuns mai mici de 0.01, adică de rate de refresh de 100.000 Hz.
 • dimensiuni şi greutate – Toate cele trei ecrane au dminesiuni reduse comparativ cu CRT, însă există diferenţe între ele. Ecranele LED sunt mai subţiri decât cele LCD, întrucât utilizează diode în locul unei lămpi, iar diferenţa este vizibilă în special la LED-urile cu diode amplasate pe margini. Cele mai subţiri sunt însă ecranele OLED, care pot avea chiar şi numai 3-4 mm grosime datorită utilizării de componente organice.
 • durata de viaţă – Ecranele LCD şi LED sunt aproximativ la egalitate în privinţa duratei de viaţă, iar valorile variază puternic în funcţie de producător. În general, ecranele LCD şi LED au o durată de viaţă cuprinsă între 25.000 şi 40.000 de ore (într-un ritm de 8 ore/zi, vei folosi ecranul 3.000 de ore anual), moment după care luminozitatea scade la jumătate. În schimb, ecranele OLED ajung la o durată de viaţă de numai 14.000 de ore, însă există şanse ca această valoare să fie îmbunătăţită în viitor.
Televizoarele LCD raman inca in topul vanzarilor
 • consum de energie – Chiar dacă  un ecran LCD consumă semnificativ mai puţină energie decât un CRT, acesta este cel mai slab display plat din acest punct de vedere. Display-urile LED consumă în general cu până la 40% mai puţin curent electric decât un LCD, în timp ce OLED este de departe cel mai eficient: în absenţa unei surse de iluminare, OLED consumă o fracţiune de energie comparativ cu un LED, în special deoarece componentele organice care nu interacţionează la un moment dat nu consumă deloc curent electric.
 • preţuri – Indiferent de avantajele unei tehnologii, adopţia acesteia de către utilizatori depinde crucial de preţ. Pentru televizoare, preţurile pentru ecranele LCD şi LED variază puternic între 700 – 3.500 lei, în funcţie de producător, diagonală şi alte specificaţii tehnice. În schimb, ecranele OLED presupun un proces de fabricaţie mult mai scump, motiv pentru care preţurile se măsoară deocamdată în mii de euro, putând depăşi cu uşurinţă 3.000 EUR, adică echivalentul a 12.000 – 15.000 lei. În cazul monitoarelor vei găsi ecrane LCD şi LED cu preţuri de 300 – 800 lei pentru cele cu diagonală de 19”, în timp ce unităţile OLED nu sunt încă disponibile spre comercializare.
LCD, LeD sau OLEG? Alegerea nu este atat de usoara

Concluzii

Televizoarele şi monitoarele LCD rămân în continuare foarte populare, însă ecranele LED încep uşor-uşor să câştige teren, atât datorită caracteristicilor superioare la contrast sau acurateţea culorilor, cât mai ales a faptului că preţurile sunt asemănătoare.

Totuşi, viitorul aparţine tehnologiei OLED, superioară la cele mai multe capitole. Durata de viaţă limitată ar putea creşte în viitor prin dezvoltarea unor noi tehnologii, iar preţurile vor începe în cele din urmă să scadă pe măsură ce producătorii vor lansa efectiv în magazine astfel de ecrane, iar vânzările vor creşte.

Practic, aşa cum LCD a înlocuit în urmă cu numai câţiva ani tuburile catodice CRT, OLED va ajunge la un moment dat să depăşească vânzările ecranelor LCD. Singura întrebare este când se va întâmpla acest lucru.

13 comentarii

Vrem sa auzim ce ai de spus:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cititorii nostri apreciaza discutiile animate, politicoase si te roaga sa-i respecti, chiar daca nu esti de acord cu toate afirmatiile lor. Iti multumim!

Folosim cookie-uri pentru a-ti oferi cea mai buna experienta de navigare pe site-ul nostru. Nu iti colectam datele personale.

Sunt de acordAfla mai multe
Ce sunt cookie-urile?
Continutul afisat pe site-ul nostru este disponibil GRATUIT datorita reclamelor pe care le afisam. Te rugam sa sustii eforturile noastre si sa dezactivezi AdBlocker-ul cand vizitezi site-ul nostru. Iti multumim!