GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Proiector sau televizor – Ce să aleg?

Autor: Echipa Giz.ro

Scăderea preţurilor şi extinderea funcţionalităţii proiectoarelor în domeniul divertismentului digital a generat un nou segment de piaţă, şi anume cel al utilizatorilor care intenţionează să înlocuiască banalul televizor cu un proiector.

Ca în cazul oricărei comparaţii de acest gen, nu există un verdict clar, întrucât atât proiectoarele, cât şi televizoarele au avantaje şi dezavantaje. De fapt, totul depinde de instrumentul de care ai nevoie şi de modul în care vrei să-l utilizezi, iar în acest caz Giz îţi poate oferi câteva sfaturi pentru ca tu să iei decizia cea mai bună.

Primul nostru sfat este însă unul general: alege un proiector sau un televizor HD sau, de preferat, Full-HD, întrucât acesta este formatul care va deveni banal în viitorul nu foarte îndepărtat, iar calitatea imaginii este mult mai bună. Chiar dacă în acest caz preţurile sunt mai mari, plecăm de la premisa că o astfel de achiziţie este una pe termen lung.

Mărimea display-ului

Unul dintre principalele avantaje ale unui proiector este ecranul mare pe care este redată imaginea. În cazul unui proiector HD de sufragerie pentru divertisment, imaginea proiectată are o diagonală de aproximativ 2 metri, în timp ce pentru un buget asemănător poţi achiziţiona un televizor Full-HD cu diagonală de aproximativ un metru. Pentru ambele situaţii am luat în calcul producători cunoscuţi, însă învingător este fără îndoială proiectorul, cu o imagine proiectată de circa două ori mai mare.

Avantaj pentru: proiectoare

Proiectoarele au avantajul redarii imaginii pe un ecran mai mare

Calitatea imaginii

Ecranul mai mic are însă şi avantaje, întrucât oferă o imagine mai clară din punct de vedere al luminozităţii sau contrastului. Astfel, o imagine pe televizor va avea o calitate mai bună decât cea proiectată pe un perete, în special în cazul posturilor TV obişnuite sau a filmelor DivX. În schimb, situaţia se echilibrează puternic în cazul redării filmelor sau posturilor de televiziune în format HD, în acest caz diferenţele dintre proiector şi televizor fiind aproape inexistente.

Avantaj pentru: televizoare (cu excepţia redării HD)

Amplasament

Dacă optezi pentru un proiector vei avea nevoie de un perete al camerei complet liber, lucru mai greu de realizat dacă locuieşti într-o garsonieră sau într-un apartament mai mic. În plus, amplasarea proiectorului în sine este destul de restrictivă, întrucât imaginea trebuie proiectată cât mai bine pe peretele respectiv, iar dimensiunile proiectoarelor nu sunt încă atât de mici pe cât ne-am dori.

În schimb, televizorul ocupă semnificativ mai puţin spaţiu şi poate fi amplasat într-o multitudine de locuri.

Avantaj pentru: televizoare

Lumina ambientală

În general, în cazul televizoarelor nu ai de ce să-ţi faci griji: imaginea se va vedea bine indiferent de cantitatea de lumină din cameră (exceptând situaţiile rar-intalnite în care soarele bate direct în televizor). În schimb, situaţia este mai complexă pentru proiectoare: există proiectoare cu luminozitate bună care anulează lumina ambientală, însă acestea sunt destul de scumpe. Practic, pentru proiecţii pe timp de zi, este bine să ai o soluţie la îndemână pentru diminuarea luminii ambientale.

Avantaj pentru: televizoare

Lumina ambientala, un aspect important in alegerea unui proiector sau televizor

Costuri de întreţinere

Chiar dacă plecăm de la ideea că optam pentru un buget fix în oricare dintre situaţii, proiectoarele vor avea costuri de întreţinere mai mari. În general, durata de viaţă a unui televizor este de aproximativ 100.000 de ore, ceea ce se poate traduce teoretic în 10-20 de ani de utilizare obişnuită.

În schimb, lampa unui proiector are o durată de viaţă limitată la numai câteva mii de ore, iar costurile de înlocuire a lămpii încep de la câteva sute şi ajung până la câteva mii de lei (mai multe informaţii despre acest subiect găseşti aici). Astfel, la o utilizare de şase ore pe zi, lampa unui proiector va deveni inutilizabilă în numai doi-trei ani.

Avantaj pentru: televizoare

Conectare la alte dispozitive

La capitolul conectivitate, proiectoarele şi televizoare au numeroase puncte comune: HDMI pentru semnal HD, S-Video, Compozite Video sau Scart pentru semnal standard, VGA pentru conectarea monitorului (în special la proiectoare). În schimb, cele mai multe proiectoare nu beneficiază de semnal TV standard, ceea ce înseamnă că pentru a urmări posturi TV vei avea nevoie de decodor, tuner sau media player.

Având în vedere că cei mai mulţi operatori de telecomunicaţii oferă decodoare HD, acest lucru nu reprezintă un impediment major în defavoarea proiectoarelor. Totuşi, televizoarele sunt mai comode, mai ales că unele au deja integrat un tuner TV. De asemenea, ambele dispozitive se pot conecta la o consolă de jocuri modernă.

Avantaj pentru: indecis

Analizeaza si conectivitatea inainte de a lua o decizie

Calitate audio, zgomot de fond

Calitatea sunetului este de cele mai multe ori decentă atât pentru proiectoare, cât şi pentru televizoare, însă de multe ori vei simţi nevoia să conectezi un sistem home-cinema pentru o audiţie mai bună. În privinţa zgomotului de fond, proiectoarele sunt în general mai “gălăgioase”, însă nu ar trebui să te deranjeze în mod vizibil.

Avantaj pentru: indecis

Preţ

Probabil acesta este capitolul unde este cel mai dificil să desemnăm un câştigător cert, întrucât există numeroase paliere de performanţe, iar preţurile variază semnificativ de la un producător la altul. Cert este că, pentru o sumă stabilită de bani, poţi găsi atât un proiector HD, cât şi un televizor HD care să aibă avantajele şi dezavantajele precizate mai sus.

Avantaj pentru: indecis

Televizoarele par castigatoare, dar nici proiectoarele nu sunt mai prejos

Concluzii

Dacă analizezi punctele de mai sus vei fi tentat să declari televizorul drept câştigător detaşat în confruntarea cu proiectoarele. Adevărul este că nu ai greşi prea mult: dacă te uiţi frecvent la televizor, fie că vorbim despre posturi TV sau filme, un televizor rămâne alegerea ideală, datorită calităţii superioare a imaginii şi a costurilor de întreţinere inexistente.

Totuşi, proiectorul reprezintă o alternativă foarte bună pentru situaţiile în care vrei să te uiţi la filme de două-trei ori pe săptămână, ocazional la un meci important de fotbal sau la o cursă de Formula 1, dar neapărat în compania celor mai buni prieteni. Toate acestea, evident, în format HD. Într-o astfel de situaţie vei obţine la tine acasă senzaţia de sală de cinematograf, mai ales că vei utiliza proiectorul mai mult seara, iar atmosfera va fi mult mai plăcută datorită ecranului mai mare.

1 comentariu

  1. Sorin

    29 decembrie 2011 la 12:56

    Televizorul, este clar, in primul rind din cauza pretului unei lampi, dar si din cauza pretului proiectorului, ca sa nu mai vorbesc de dimensiunile camerei. Iar ce-si pot permite(!) vor cumpara ambele !!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri