GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Plasma, LCD sau LED – ce televizor e mai bun?

Autor: Andrei Girbea

Doriti sa cumparati un televizor HD? Dar stiri ce sa alegeti: un LCD TV sau o plasma ? Stiti care sunt diferentele dintre cele doua si care sunt plusurile/minusurile fiecaruia dintre cela doua variante?

Ei bine, chiar daca stiti, noi va vom mai spune o data. Asta pentru a va ajuta sa faceti alegerea potrivita atunci cand va cautati un televizor HD modern.

Cand vorbim de LCD Tv vs Plasma TV vorbim de doua tehnologii diferite capabile sa faca acelasi lucru: sa ofere imagini in miscare utilizatorului.

A alege intre cele doua poate fi astfel destul de greu. Insa sa nu o mai lungim si sa intram direct in subiect, afland cum functioneaza exact cele doua tehnologii.

Plasma TV

Tehnologia de afisarea a imaginii folosita de plasme consta in utilizarea de celule diferite pentru fiecare pixel al ecranului. Aceste celule contin un amestec special de gaze (xenon, argon si neon ), care sub influenta curentului electric produce lumina. Fiecare celula este alimentata separat si este formata din 3 sectiuni separate, acoperite de un strat de fosfor special colorat, pentru a putea reda culorile rosu, verde si albastru. Redarea culorii fiecarui pixel se face prin combinarea celor 3 elemente, prin varierea intensitatii curentului ce trece prin fiecare. Intregul ansamblu de pixeli este controlat de un sistem electronic complex.

Astfel, tehnologia folosita de televizoarele cu plasma se aseamana celei folosite de vechile CRT-uri si ofera o capacitatea de redare a culorilor naturale foarte buna.

LCD TV

Pe de alta parte, LCD TV-urile folosesc ecrane cu cristale lichide si tehnologia TFT (thin-film transistors). Se foloseste o matrice de TFT-uri pentru a alimenta celulele cu cristale lichide echivalente fiecarui pixel de pe ecran. Pentru simplificarea logicii, fiecare pixel este adresat in functie de linia si coloana pe care se afla si nu individual. Intregul ansamblu este iluminat de o lumina de fundal, in cele mai multe cazuri o lampa fluorescenta. Prin activarea curentului electric prin matricea TFT, cristalele lichide isi schimba forma si permit trecerea doar a unui anumit spectru din lumina alba de fundal, creand astfel culorile vizibile utilizatorului final.

Cam atat cu explicatiile tehnice despre functionare. Acum sa vedem si concret, la ce e mai buna o tehnologie decat cealalta:

 • rata de contrast: plasma

Desi diferenta dintre rata de contrast reala a celor mai bune televizoare LCD de pe piata si a plasmelor de top este in scadere, acestea din urma sunt inca capabile de o rata de contrast mai buna. Astfel, „negrul este mai negru” pe o plasma iar culorile mai vii si mai reale.

 • unghiuri de vizibilitate: plasma

Datorita modului de constructie, ecranele LCD au on continuare probleme destul de mari cu unghiurile de vizibilitate. Aceasta se datoreaza luminii difuzate unniform pe toata suprafata, spre deosebire de tehnologia folosita de plasme, ce ilumineaza fiecare pixel in parte separat. Pe LCD-uri, culorile si imaginile se vor vedea diferit in functie de unghiul de vizualizare chiar si pe cele care folosesc matrici de top, MVA sau PVA. Asadar, daca trebuie sa alegeti un televizor ce trebuie sa fie vizibil din diverse unghiuri, plasmele sunt recomandate.

 • timp de raspuns: plasma

Datorita tehnologiei de productie, plasmele se descurca mult mai bine in afisarea imaginilor in miscare. Chiar daca LCD-urile si-au imbunatatit foarte mult acest aspect in ultimii ani, mai au inca de recuperat.

 • acuratetea redarii culorilor: plasma

In cele mai multe conditii de utilizare, plasmele vor reda culorile mai fidel si mai clar decat televizoarele LCD, datorita modului in care sunt construite. LCD-urile redau culorile prea luminos, suprasaturat. In conditii de lumina puternica insa, LCD-urile sunt de preferat datorita luminozitatii sporite si a tehnologiilor anti-glare utilizate.

 • perioada de utilizare: LCD TV

Atat plasmele cat si LCD TV-urile au o durata de viata de peste 50.000 de ore de functionare. In cazul plasmelor insa apare fenomenul de burn-in: imaginile statice pe o plasma cauzeaza uzarea prematura a fosfor-ului utilizat in constructia acestora. Plasmele mai vechi se puteua strica daca lasai o imagine statica cateva zeci de minute, insa in prezent se folosesc tehnologii anti burn-in si ghosting care reduc mult aceste probleme. LCD-urile nu intampina insa deloc acest uzaj prematur, datorita tehnologiei diferite de utilizare, si de aceea castiga la acest capitol

 • consum de energie: LCD TV

Aici lucrurile sunt destul de simple: plasmele consuma cam de doua ori mai mult decat un LCD, la aceleasi dimensiuni. Pe scurt, datorita modului de constructie, ce aprinde separat fiecare pixel.

 • rezolutie si diagonala: LCD TV

LCD TV-urile vor avea deobicei rezolutii mai mari decat plasmele cu aceeasi diagonala, cel putin in cazul dimensiunilor mai mici (40-45″). Acest lucru se egalizeaza insa la nivelul diagonalelor de peste 45-50″, ambele avand rezolutii de 1920 x 1080 px.

 • pret: plasma

In mod normal, plasmele sunt mai ieftine decat LCD TV-urile, la aceleasi diagonale. Diferenta de pret creste cu cat diagonala devine si ea mai mare, in favoarea plasmelor.

Alte articole interesante despre acest domeniu aici si aici.

Concluzii

Este greu sa tragem o concluzie, deoarece nu putem spune ca un LCD este de preferat unui ecran cu plasma in orice conditie. Insa, putem spune ca daca doriti un televizor mare (peste 50″) pentru vizulizat filme HD, va sugeram o plasma. Singura problema va fi consumul. Insa, daca doriti un ecran pe care sa il folositi atat pe post de TV, cat si pe post de minitor pentru PC uneori, cu siguranta mai bine alegeti un LCD TV. Daca sunteti undeva la mijloc, va trebui sa va orientati la fata locului, in functie de necesitati, buget si, de ce nu, preferinte .

4 comentarii

 1. Catalin

  28 mai 2010 la 14:37

  Cateva sfaturi privind diferenta dintre PLASME si LCD-uri:

  – Plasmele sunt un pic mai grele decat LCD-urile
  – Plasmele ofera o calitate mai buna a imaginii, culorile sunt mai naturale, iar negrul este chiar negrul cu care suntem obisnuiti.
  – Pe o plasma putem vizualiza bine imaginea din orice unghi al camerei.
  – Plasmele sunt mai potrivite pentru camere nu foarte luminoase, sau unde putem modifica intensitatea luminii.
  – Plasmele nu sunt alegerea cea mai buna daca cautam un televizor pentru jocuri video.

  – LCD sunt perfecte pentru camere puternic luminate, culorile sunt vii si se vad ok
  – LCD sunt mai economice din punct de vedere al consumului
  – LCD sunt potrivite pentru jocuri video, pentru vizionari in format HD sau de pe calculator
  – LCD au diagonale mai mici decat plasmele.

  – Ca si durata de viata, sunt asemanatoare, depinzand doar de producator. Preturile sunt deasemenea asemanatoare.(ceva mai scumpe plasmele).

  Sper sa va fie de folos pentru alegere.

 2. Adrian-T. Sofonea

  8 mai 2014 la 17:47

  Nu s-a spus nimic despre Led backlight chiar daca ecranul este tot un clasic LCD,si trebuie atentionati cei interesati ca multe firme scriu la specificatii „ecran tehnologie led” , oamenii crezand ca este vorba de pixeli din leduri pe ecran la televizoarele led backlight.

 3. Cristi

  13 noiembrie 2015 la 00:34

  E bine ca acum mai exista decat modele LED, asa ca nu mai ai cum sa alegi tipul de display din perspectiva asta.

 4. dragos

  7 decembrie 2015 la 06:53

  nu prea sunt multumit de culori la lcd nu sunt aprinse sunt cam sterse sau asa le vad eu,, o avea o problema el ?

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri