GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Ochelari 3D pasivi vs activi – pro si contra

Autor: Echipa GiZ

Tehnologia proiectării unei imagini cu trei dimensiuni, sau iluzia unei imagini cu adâncime, nu este una nouă. Ea există de mai bine de jumătate de secol, dar a fost rafinată şi popularizată doar din anii ’90.

Dincolo de anul 2000, tehnologia 3D a cunoscut tot mai mult succes şi acum îşi găseşte loc şi în casele cinefilolor, nu numai în cinematografe.

Cum funcţionează?

Funcţionează datorită modului în care creierul întelege adâncimea. Primeşte informaţia de la ambii ochi, aflaţi la distanţe diferite şi care percep o imagine puţin diferită a obiectului privit, apoi analizează şi compilează informaţia într-o singură percepţie care conţine atât detalii vizuale despre obiect, dar şi despre distanţa la care se află.

Perceperea distanţei

Marele dezavantaj al ciclopilor.

Din acest motiv, dacă acoperim un ochi, nu percepem adâncimea. Cunoaştem din experienţa pe care o avem că obiectele sunt situate la anumite distanţe, dar acest lucru nu este perceput în mod activ de creier. Acest lucru înseamnă două lucruri: când privim o imagine de două dimensiuni (poză sau film), putem intui cu uşurintă că unele lucruri sunt mai îndepărtate şi altele mai apropiate (făcând posibilă urmârirea unui film), dar şi faptul că putem fi păcăliţi cu uşurinţa de astfel de imagini în două dimensiuni.

Mai multe tehnologii, un singur scop

Aşadar, pentru percepţia unei imagini cu adâncime, este nevoie ca ochii să vadă două imagini diferite. Pe acest concept se bazează toate dispozitivele 3D. Principalele tehnologii din acest moment folosesc una din cele două metode:  cu ajutorul ochelarilor cu obturator activi (Active Shutter Glasses) sau cu ajutorul unor ochelari polarizaţi pasivi (Passive 3D glasses).

Active Shutter Glasses, tehnologie folosită de cei de la Samsung, Sony şi Panasonic, funcţionează cu ajutorul lentilelor cu cristale lichide care pot deveni opace atunci când este aplicată o tensiune electrică. Televizorul transmite cadrele destinate fiecărui ochi în mod succesiv şi lentilele permit trecerea numai a cadrelor potrivite pentru ochiul respectiv.

Ochelari pasivi si activi

Ochelari pasivi (jos) şi activi (sus)

Passive 3D Glasses, folosiţi de LG şi Vizio se bazează pe permiterea sau oprirea imaginilor polarizate într-un anumit mod. Ecranul televizorului prezintă ambele imagini polarizate suprapuse şi lentilele polarizate în acelaşi fel ca şi imaginile destinate lor permit trecerea numai a imaginii potrivite.

De asemenea, trebuie menţionat că există şi tehnologia imaginilor 3D fără ochelari. Recent, cei de la Nintendo au popularizat această tehnologie prin consola portabilă de jocuri, Nintendo 3DS. Acest dispozitiv are o barieră de paralaxă care permite vederea doar a unei jumătăţi din numărul pixelilor cu un ochi, şi cealaltă jumătate cu celălalt ochi. Din nou, asta înseamnă două imagini diferite, deci poate fi obţinut efectul de 3D.

Nintendo 3DS

Din păcate, nu se poate exemplifica exact ceea ce face 3DS printr-o poză 2D

Ce alegem?

Deşi toate aceste tehnologii sunt interesante, trebuie să ne limităm alegerea la una singură. Aşadar, de care televizor să ne alegem? Având în vedere că nu vorbim despre o tehnologie standardizată încă, este foarte greu să găsim specificaţii după care să comparăm cele două tipuri de perechi ochelari-televizor. Totuşi, vom încerca să prezentăm câteva informaţii obiective despre fiecare.

Ochelarii activi

Se folosesc, în principal, cu televizoare Samsung, Sony şi Panasonic, dar şi la PC-uri pentru unele jocuri şi aplicaţii cu ajutorul driverului 3D de la Nvidia. Din punct de vedere estetic, sunt mult mai grei şi mai mari decât cei pasivi, deoarece conţin piese electronice.

Prezintă probleme cu interferenţa dintre imaginile destinate celuilalt ochi. Acest fenomen, numit crosstalk sau ghosting, este o problemă comună pentru televizoarele 3D, şi poate afecta calitatea experienţei vizionării unui film. Un studiu efectuat de site-ul displaymate.com măsoară cantitatea de ghosting prezent la ambele tipuri de ochelari, şi a indicat o cantitate mai mare de crosstalk la ochelarii de tip activ.

Această interferenţă variază în funcţie de unghiul de la care este privit ecranul, înclinarea capului, şi distanţa dintre privitor şi televizor. Cel mai potrivit mod de a privi ar fi cel în care dreapta trasată de la ochi la ecran ar forma un unghi drept, atât orizontal cât şi vertical, şi fără a înclina capul în nici o direcţie. Totuşi , acest lucru este de cele mai multe ori imposibil, aşa că variaţia cantităţii de crosstalk a fost măsurată în funcţie de variaţia unghiului de la care este privit ecranul şi înclinarea capului. Din acest test a rezultat o performanţă mai scăzută a televizoarelor cu ochelari activi.

Studiul activ vs pasiv

Sursa: www.displaymate.com

Problema specifică a televizoarelor 3D cu ochelari activi este cea a frecvenţei imaginilor. Datorită modului în care ochelarii funcţionează, privitorii percep numai jumătate din numărul total al cadrelor pe secundă, lucru ce poate fi deranjant pentru unii. Producătorii promit lansarea în viitor a unor televizoare cu un număr mult mai mare de cadre pe secundă, care poate rezolva problema.

Totuşi, ochelarii activi, spre deosebire de cei pasivi, prezintă imagini la rezoluţie completă, deoarece nu nu sunt suprapuse. Acest lucru înseamnă ca se poate viziona un film Full HD în trei dimensiuni.

În final, dezavantajul major al tehnologiei active este cel al preţului. Deoarece aceşti ochelari sunt dispozitive în sine,şi au preţ pe măsură; undeva peste 100 de dolari pe pereche.

Ochelarii pasivi

Se pot folosi cu televizoare LG şi Vizio, şi doar cu unele proiectoare care au capacităţi de polarizare a luminii. Pentru PC-uri este recomandată folosirea împreună cu un ecran CRT, deoarece ecranele LCD au deja o polarizare inerentă a pixelilor.

Din punct de vedere al ghosting-ului, ochelarii pasivi au mult mai putine probleme decât cei activi. Acest lucru rămâne valabil şi când variem unghiul de privire sau înclinarea capului. Touşi, unele imagini pot prezenta probleme la înclinarea stânga-drepta a capului, deoarece unele imagini sunt polarizate liniar şi este aşteptat ca şi imaginile să fie primite în acelaşi fel. Această problemă a fost rezolvată cu ajutorul polarizării circulare.

Deoarece televizoarele care folosesc ochelari pasivi prezintă fără întreruperi imaginile, nu există problema frecvenţei celor activi. În schimb, ochelarii pasivi primesc o imagine cu rezoluţie înjumătăţită. 1080p se transformă în 540p, deoarece rezoluţia totală trebuie împărţită între cele două imagini prezentate simultan pe ecran.

Cat despre preţ, ochelarii pasivi, datorită simplităţii lor, sunt foarte ieftini şi pot fi găsiţi în orice formă, culoare sau mărime.

În concluzie

Aveţi în faţă alegerea dintre rezoluţie şi calitatea imaginii 3D. Părerile sunt împărţite, şi nimeni nu poate afirma cu certitudine care dintre cele două modalităţi de vizualizare în trei dimensiuni este mai bună. Tehnologia este în continuă avansare, şi înca nu se poate şti dacă tehnologia activă sau cea pasivă va ieşi învingătoare.

33 comentarii

  1. alex

    20 decembrie 2011 la 21:05

    foarte interesant articolul tau Stefan. mersi si la mai multe!

  2. Mircea

    4 ianuarie 2012 la 16:41

    Felicitari pt. articol, foarte util. De adaugat inca un minus pt. ochelarii activi e raza scazuta de actiune a acestora, maxim 3,2m, ceea ce mi se pare un incinvenient destul de majos, trebuie efectiv sa muti mobila in casa ca sa te poti uita in 3D :)..din cate stiu tehnilogia pasiva nu are astfel de limite.

  3. asc

    8 ianuarie 2012 la 04:02

    Foarte bun articolul. Eu am plasma de 600 hz, cu ochelari activi, deci are de unde sa imparta. Oricum, acesti herti sunt simulati de la cei 50 de baza. Insa injumatatirea rezolutiei, e o mare problema. Ma uit la un blu-ray cu rezolutia unui dvd.

  4. Sergiu

    1 februarie 2012 la 17:55

    Am luat un Samsung D6000 LED/3D. Imaginile 3D le pot vedea si cu alti ochelari decat cei activi de la Samsung? Intreb asta pentru ca acestia sunt destul de scumpi, aprox. 300 Lei/buc, si daca de uitam 4-6 persoane la un film, intru in faliment :)) Nu prea ma pricep la tehnologia 3D si de aceea va rog sa-mi dati un sfat. Mersi. :)

    • Daniel Popescu

      4 februarie 2012 la 14:25

      Ai nevoie obligatoriu de ochelari 3D activi. Este posibil sa poti folosi si ochelari 3D de la alti producatori (nu sunt 100% sigur), cu conditia sa fie activi. Problema este ca ochelarii 3D activi sunt in general foarte scumpi, pretul de plecare este undeva la 300 lei indiferent de producator.

      • albert

        11 iulie 2013 la 09:03

        poti folosi cu incredere si ochelarii 3D pasivi.si poate vei fi surprins in unele conditii cei pasivi iti vor oferi o conditie mai buna de vizionare….

    • Mircea

      4 februarie 2012 la 20:07

      Inafara de LG si un alt producator no-name, toti ceilalti (Samsung, Panasonic, Sony, etc..) folosesc ochelari activi cu transmisie prin infrarosu pe o fregventa proprie, asadar vestea proasta e ca nu poti folosi ochelari decat cei de la Samsung,nu merge cu ochelari chiar si activi de la alt producator. LG are sistem cu ochelari pasivi, in plus am vazut ca iti dau si vre-o 5 la achizitie, insa noi ceilalti cu tehnologie activa nu avem decat sa ne cumparam la preturile astea mari. La Panasonic e si mai ascump decat la Samsungul tau.

  5. Marius M

    26 august 2012 la 14:54

    Tehnologia s-a mai imbunatatit intre timp. Chiar destul de mult. Iata ce au reusit cei de la LG (sa nu mai blocheze imaginile si sa faca cumva sa asimileze astfel incat sa nu fie obositor pt ochi):
    http://www.lg.com/ro/tv-audio-video/television/LG-led-tv-42LW650S.jsp

    iar aici e vorba de ‘FPR’ fata de modelul de mai sus cu 3D pasiv:
    http://www.lg.com/ro/tv-audio-video/television/LG-42LM620S.jsp

  6. laurentiu

    9 noiembrie 2012 la 17:08

    am cumparat 2 perechi de ochelari samsung 3d active model ssg-4100gb se lauda producatorul ca merge si la modelul meu de televizor adica am un samsung ue 32 d 6000 made in slovakia dar cand am ajuns acasa cu ei si am pus sa vizionez un film in 3d surpriza nu au nici un efect apare in stanga jos ca sunt conectati pulseaza putin ledu de la ochelari dar nu se vede nici o diferenta ce fac in acest caz ma poate ajuta cineva va rog frumos.

    • Andrei Girbea

      9 noiembrie 2012 la 23:09

      Laurentiu, incearca sa vorbesti cu cei de la magayinul de unde i-ai cumparat… Din ce vad eu ar trebui sa fie compatibili..

      Incearca sa cauti exact simptomele pe care le experimentezi pe google, citeste review-urile de pe amazon, etc, poate gasesti ceva raspunsuri. Eu nu am TV Samsung asa ca nu prea te pot ajuta

  7. horea

    18 ianuarie 2013 la 11:13

    am un tv lg 3d de 42 siocchelari activi lg pr. e ca vad numai in format sbs ce trebuie sa fac sa vad si red-cyan si daca ma auta ochelari pasivi.multumesc mult

    • mihai

      6 februarie 2013 la 09:49

      Ochelari care se folosesc la LG sunt PASIVI(la fel ca cei de la cinematografe). La redarea unui film in 3D ai 3 functii de redare: imagini orizontale, verticale sau suprapuse. Activezi din telecomanda cele suprapuse si folosesti ochelari pasivi. E foarte usor!

  8. Nicolas

    30 august 2013 la 17:50

    Toate informatiile gasite pe internet tind sa favorizeze 3D activ.Eu sunt de parere ca pasivul e mai bun,si numa refer la performantele calitative aduse.Dupa 2 ore de „joaca” intensa cu 3D Activ cat si cu 3D Pasiv am observat ca la cel activ ma dor ochii si imaginii i se aduce un „curcubeu” care devine stresant dupa careva minute.In schimb la 3D pasiv mi s-a parut mai smooth ca sa zic asa, fara dureri de ochi.

  9. laur

    18 octombrie 2013 la 01:49

    Am testat si retestat modele 2013 lg pasiv si samsung activ, sipot afirma ca pasivul trece usor peste activ. de aceea si sony in curand va trece pe pasiv, asta este viitorul. ultimile modele lg, personal cred ca sunt cele mai bune in imagine. sursele active inca au efect de palpaire, shadowing, lumina slaba. pasivul lg, are o claritate perceptibila cel putin egala cu activul, insa la o distanta de peste 2 m. eu optez pt pasiv

    • catalin

      15 aprilie 2014 la 10:06

      Corect! In Carefour aveau pentru testare si LG cu 3d pasiv, si Samsung cu 3d activ. La LG se vedea perfect, imagini frumoase, efect 3d foarte pronuntat (in imagini era unul cu o barna de lemn care parea ca depasea cosul pe care il aveam intre mine si televizor), pe cand la Samsung trebuia sa ma chinui ca sa percep efectul 3d, iar imaginea mi se parea fuzzy si am avut senzatie de ameteala dupa doar jumatate de minut de vizionare.

  10. robert

    25 octombrie 2013 la 21:11

    eu am un LG si vede foarte bine 3D.am testat si SAMSUNG dar nu sa ridicat la acelasi nivel,parerea mea.

  11. Florian

    31 octombrie 2014 la 15:46

    Intentionez sa cumpar un LG generatia 2014 si daca „ochelarii pasivi primesc o imagine cu rezoluţie înjumătăţită. 1080p se transformă în 540p, deoarece rezoluţia totală trebuie împărţită între cele două imagini prezentate simultan pe ecran.”

    In cazul unui TV 4k cu 3D pasiv asta inseama ca o sa vad 3D la 2K ?

    • Edy Gherghel

      7 noiembrie 2014 la 23:26

      Sunt posesor de TV 3d pasiv de la LG de 3 ani si am vazut peste 100 filme 3d in format blu-ray 3d.
      Efectul asta de injumatatire a rezolutiei de la 1080p la 540p este numai in teorie, deoarece in practica un film bluray 3d vazut prin ochelari pasivi are o rezolutie la fel de buna daca nu mai buna decit prin ochelari activi, deoarece creierul nostru recompune cele 2 imagini 540p si rezulta 1080p.
      La un TV 4k 2160p va deveni 1080p. deci am scapat de problema injumatatirii rezolutiei la 3d pasiv cel putin pana acum.Pana vor aparea filme 4K 3d mai este.

  12. Coaja

    20 noiembrie 2014 la 21:08

    Ma asteptam sa zici altceva , adica ceea ce nu gasesc nicaieri. Ce 3D este acela care are 2 imagini alaturate fata de acel 3D care este blurat? Dece nu spuneti si asta?

    • venter

      7 decembrie 2014 la 01:38

      Înseamnă ca trebuie sa apesi pe butonul 3D si sa alegi side by side …

  13. Carmen

    19 decembrie 2014 la 12:19

    Buna,
    Am citit cu interes articolul, insa eu nu ma pricep deloc la asemenea tehnologii. Am gasit ceva oferta la ochelari 3D pasivi(4 buc. la 50 ron, LG) si as dori sa stiu daca se potrivesc pe televizorul nostru.
    Noi avem un Televizor Smart 3D LED Samsung 40H6240, 101 cm, Full HD….nu zice daca-i pasiv sau activ.
    Se potrivesc ochelarii 3D pasivi LG la televizorul asta? Nu as da 70-80 ron….sau mai mult pe o pereche de ochelari… :)
    Multumesc mult!

    • edy

      20 decembrie 2014 la 07:25

      TV 3d Samsung are numai tehnologie activa si merge doar cu ochelari Samsung.

    • Daniel Popescu

      20 decembrie 2014 la 12:27

      Ai nevoie de ochelari 3D de la Samsung cu tehnologie activa. Ochelarii trebuie sa aiba acelasi producator ca si televizorul si sa suporte o tehnologie similara.

  14. Adi

    2 ianuarie 2015 la 23:32

    Salutare!
    Am și eu o întrebare:intenționez să cumpăr un videoproiector BenQ HD 3D TW523p. Nu sunt foarte sigur dacă tehnologia folosită e pasivă sau activă. Pot să folosesc ochelari pasivi? Și dacă da, e neapărat să fie de la BenQ? Mulțumesc!

  15. marius

    18 martie 2015 la 23:57

    am un televizor lg. si am ochelari pasivi primiti la el. si nu pot seta sa se vada filmul pe tot ecranul. se vede pe jumate. e inpartit in2 ecranul. dc? si nici nu am efectele alea ca vine ceva spre mine . nici la film descarcat 3d. nici la youtube 3d scenes. ajutatima. ce sa fac? e naspa. am facut setarile si la nvidia. am descarcat si player 3d. si degeaba. astept raspunsuri varog.

    • zdfgbsr

      1 mai 2015 la 13:29

      Trebuie sa apesi de la telecomanda butonul 3D (sau din settari de undeva) si ti se deschid mai multe optiuni de afisare 3d..le incerci pe fiecare.. sunt vreo 3-4.

  16. Alex

    29 iulie 2015 la 19:49

    Eu am un philips 49pus7909/12,am la el ochelari 3d pasivi. Daca as cumpara unii activi, care ar fi diferenta.?

    • Daniel Popescu

      30 iulie 2015 la 08:38

      Diferenta ar fi ca nu ar functiona. In general, poti cumpara numai ochelari similari cu cei pe care ii ai deja, de la acelasi producator.

  17. toro moreno

    25 august 2015 la 16:25

    Bun articolul si la obiect. Acum cu intrarea pe piata a televizoarelor UHD , se pare ca brandurile care produc tv-uri cu ochelarii pasiv , au de castigat. Daca din ce am citit rezoluţia este jumătăţită 1080p se transformă în 540p la cele in FullHD si in cazul UHD 4K rezolutia va fi la 1920p. Normal daca ne luam dupa articol .

  18. Cristi

    13 septembrie 2015 la 09:19

    Am cumparat ochelari 3D activi pt ca pe blog scria ca cei care si-au cumparat au experienta 3D peste medie, insa eu am fost foarte dezamagit de ei, in comparatie cu ochelarii pasivi care mi s-au dat la Gradina botanica din Galati si am fost foarte impresionat, apoi la Cinema 3D Braila tot ochelari pasivi si am fost foarte impresionat, apoi la Cinema 3D MODERN Galati tot cu ochelari pasivi, si in sfarsit in magazine am avut ocazia sa testez ochelarii pasivi 3D si am fost foarte impresionat de imaginile 3D.

  19. wasya

    8 decembrie 2015 la 18:30

    Am si eu tv LG 3d cu ochelari pasivi si am vazut pe net aceasti Ochelari Sony TDG500P 3D pasivi,oare ar fii compatibili cu tv LG ?Care ar fii diferenta intre pasiv de la LG si SONY?

    • Andrei

      9 ianuarie 2016 la 07:58

      Dupa cum zice si autorul, e bine sa ai ochelarii de la acelasi producator. Nu cred ca vor merge dar daca i-ai luat, poti sa spui.

  20. laur

    29 ianuarie 2016 la 17:48

    am un videoproiector Acer X1383WH, de care ochelari am nevoie ?

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri