GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Servicii de stocare fisiere în cloud – cele mai bune soluții

Autor: Echipa Giz.ro

Serviciile de stocare în cloud, care îţi permit să păstrezi pe internet documente, poze, muzică sau chiar filme, se bucură de o popularitate din ce în ce mai mare în ţara noastră.

Nevoia unui serviciu de stocare online a datelor este generată în special de posibilitatea de a putea accesa rapid un anumit fişier indiferent de calculatorul, laptopul, smartphone-ul sau tableta de pe care te conectezi, prin intermediul unui browser sau a unei aplicaţii mobile.

Până de curând, cei mai mulţi utilizatori apelau la servicii internaţionale pentru a beneficia de un astfel de serviciu, însă pe piaţă a pătruns în aprilie 2014 şi operatorul de telecomunicaţii RCS-RDS.

Astfel, oferta de servicii de stocare în cloud a devenit una mai generoasă, iar preţurile solicitate pentru cantităţi de ordinul zecilor de GB au devenit, cu unele excepţii, accesibile pentru toate gamele de utilizatori.

Iată principalele servicii la care poţi apela în cazul în care vrei să-ţi păstrezi datele în siguranţă pe internet, să le accesezi de pe orice dispozitiv cu conexiune la internet şi să poţi face share cu uşurinţă.

Dropbox

Dropbox este unul dintre cele mai cunoscute servicii pentru păstrarea datelor pe internet, în primul rând datorită uşurinţei de utilizare, a interfeţei prietenoase, a aplicaţiilor disponibile pentru platforme mobile şi a posibilităţii de a sharui cu uşurinţă datele cu alţi utilizatori.

Aplicaţia pentru desktop se integrează în sistemul de operare ca un director de pe hard-disk, element care uşurează semnificativ accesul la fişiere, iar funcţia de upload automat în cont a fotografiilor realizate cu camera smartphone-ului este una dintre cele mai utile ale serviciului.

Din păcate, Dropbox oferă un spaţiu de stocare de numai 2 GB de date gratuit, iar pentru pachetul superior de 100 GB trebuie să plăteşti 10 dolari pe lună, echivalentul a circa 35 lei pe lună.

Dropbox este unul dintre cele mai populare servicii de cloud

Dropbox este unul dintre cele mai populare servicii de cloud

Google Drive

Suita office online Google Docs a fost transformată treptat într-un adevărat serviciu de stocare a datelor care a primit numele Google Drive. Chiar dacă beneficiază de asemenea de aplicaţii desktop şi pentru smartphone şi tabletă, acesta nu este la fel de uşor de utilizat precum Dropbox, însă are de partea sa avantaje precum conversia documentelor în formatele specifice office şi modificarea uşoară a acestora în editorul online.

Dedicat în special utilizatorilor care editează frecvent documente de tip office de pe o multitudine de dispozitive cu acces la internet, pentru că în acest fel nu mai depind de aplicaţii software separate, Google Drive are şi un atu suplimentar: oferă gratuit spaţiu de stocare de 15 GB (în care sunt incluse şi mailurile din GMail şi fotografiile de pe Google Plus), iar pachetele lunare suplimentare sunt accesibile: 100 GB pentru 2 dolari (7 lei) şi 1 TB pentru 10 dolari (35 lei).

Digi Storage

Cel mai nou serviciu de stocare a datelor lansat pe piaţa românească este Digi Storage, furnizat de operatorul RCS-RDS şi disponibil numai clienţilor de internet fix ai companiei. Aceştia primesc acces la contul Digi Storage pe desktop, dar şi pe smartphone-uri şi tablete prin intermediul unor aplicaţii dedicate, iar datele se sincronizează automat. Utilizatorii au posibilitatea de a face sharing de date cu orice utilizator de internet, indiferent dacă este sau nu abonat la RCS-RDS.

Principalul avantaj al serviciului este că viteza de transfer a datelor la download şi upload este semnificativ mai mare decât în cazul utilizării unor servicii precum Dropbox sau Google Drive, iar explicaţia este foarte simplă: serverele utilizate de serviciul Digi Storage sunt în data center-ul RCS-RDS, astfel că transferul datelor se realizează în aceeaşi reţea.

Clienţii care au planul tarifar FiberLink 500 şi FiberLink 1000 la internetul fix primesc gratuit un spaţiu de stocare de 20 GB, iar în rest pachetele lunare sunt foarte generoase: 50 GB pentru 3 lei, 100 GB pentru 6 lei şi 150 GB pentru 9 lei.

Digi Storage ofera o cantitate mare de spatiu pentru un pret mic

Digi Storage ofera o cantitate mare de spatiu pentru un pret mic

OneDrive

Cunoscut anterior sub numele SkyDrive, OneDrive este serviciul de stocare a datelor de la Microsoft, care beneficiază de asemenea de aplicaţii în browser pentru desktop şi aplicaţii dedicate pentru smartphone-uri şi tablete, inclusiv pentru platforma Windows Phone. La fel ca Dropbox, aplicaţia are o funcţie pentru uploadul automat în cont al fotografiilor realizate cu telefonul, iar prin activarea acestei funcţii primeşti un bonus de 3 GB.

Şi pentru că am adus vorba despre spaţiul de stocare, acesta este în mod implicit de 7 GB, iar pentru 50 GB în plus trebuie să plăteşti 25 de dolari pe lună, adică circa 75 lei pe an.

ADrive

ADrive este unul dintre cele mai vechi servicii de acest gen, care şi-a câştigat renumele pentru cantitatea generoasă de date pe care o primeşti gratuit: 50 GB. Din păcate, serviciul are o interfaţă prea puţin intuitivă în comparaţie cu oricare alt serviciu menţionat mai sus, iar acest lucru afectează în mod major experienţa de utilizare. Chiar dacă beneficiază de aplicaţii mobile, aplicaţia este dedicată în principal stocării de date şi aproape deloc pentru sharing.

În cazul puţin probabil în care ai nevoie de mai mult spaţiu, trebuie să plăteşti 2.5 dolari pe lună (circa 9 lei pe lună) pentru a obţine încă 100 GB, iar spaţiul maxim pe care îl poţi avea este de 10 TB.

Box

Box este un alt serviciu popular dedicat păstrării datelor personale în cloud, iar acestea pot fi accesate de pe o multitudine de platforme, inclusiv browser şi aplicaţii mobile. Serviciul se adresează însă mai mult companiilor, întrucât se axează pe posibilitatea de a edita documente de tip office şi pe colaborarea dintre mai mulţi utilizatori.

De altfel, pentru utilizatorii individuali serviciul este destul de limitat. Chiar dacă oferă 10 GB în regim gratuit, nu poţi uploada fişiere mai mari de 250 MB, lucru nu tocmai avantajos pentru cei care preferă să salveze inclusiv filme.

Pentru un plan de 100 GB spaţiu de stocare, va trebui să plăteşti 8 EUR pe lună, adică aproape 40 de lei pe lună, mai mult decât la alte servicii de acest gen.

De asemenea, operatorii de telecomunicaţii Vodafone şi Orange oferă servicii de stocare a datelor în cloud prin Vodafone Cloud şi, respectiv, Orange Cloud.

Concluzii

Utilizarea unui serviciu de stocare a datelor pe internet a devenit o necesitate pentru cei mai mulţi utilizatori, iar ofertele au cunoscut de asemenea o creştere spectaculoasă în ultima perioadă. Practic, cu excepţia Dropbox, toate serviciile oferă măcar 10 GB în regim gratuit, iar preţurile pentru spaţiul suplimentar sunt accesibile inclusiv pentru utilizatorii din România.

Noi folosim mai multe dintre serviciile menţionate în acest articol, însă suntem curioşi să aflăm care sunt serviciile de stocare în cloud pe care le foloseşti şi, mai ales, de ce. Nu în ultimul rând, ne-ar plăcea să ne spui dacă te limitezi la planul standard sau dacă ai plătit pentru a avea acces la o capacitate de stocare mai mare.

23 comentarii

  1. Sorin

    9 februarie 2012 la 11:38

    Personal, folosesc un cont de ADrive (50 GB), dar si SkyDrive (25 GB), ambele gratuite. Si Dropbox. Sint multumit de viteza upload/download, si cel mut, as fi curios daca pentru conturile platite, viteza de acces sa fie totusi mai mare. Mult mai mare.

    • Sorin

      14 martie 2018 la 21:24

      Recent folosesc si pCloud, un serviciu de stocare in cloud cu o interfata foarte placuta si intuitiva.

  2. Daniel Popescu

    10 februarie 2012 la 11:16

    In general, pentru conturile platite primesti mai mult spatiu de stocare si, eventual, o limita mai mare pentru dimensiunea maxima a unui fisier uploadat.

    De exemplu, Box si Dropbox nu specifica o viteza mai mare de transfer pentru conturile platite.

    Oricum, viteza de upload este destul de buna chiar si pentru conturile free.

  3. D3m3nToR

    8 iunie 2013 la 13:39

    Pe langa cele de mai sus (chiar daca data postului e din 2012) poti adauga si Mega care ofera 50 GB spatiu de stocare gratuit.
    Am folosit Megaupload inainte de a fi inchis si am fost foarte multumit de el. Noul mega isi face mult mai bine treaba, iar vitezele de upload/download sunt foarte bune.

    • Daniel Popescu

      9 iunie 2013 la 14:27

      Da, de la prima aparitie a articolului au aparut si alte servicii bune de acest gen, printre care si Mega.

  4. Claudiu

    11 aprilie 2014 la 23:05

    As dori sa mai adaug solutia COPY – copy.com . 15G initial ( 20G daca faci cont prin link de invitatie ) Pentru fiecare invitatie trimisa fiecare parte primeste 5G gratuit ,cred ca fara limita si functia FAIR storage – un produs semnat Barracuda Networks .

  5. Alex F

    22 iunie 2014 la 14:37

    Buna stiu ca nu are leg cu subiectul articolului dar stie cineva o aplicatie pt android care sa-mi citeasca direct fisierele .php descarcate de pe wikipedia fara sa mai intru LA alte optiuni in es file explorer adica click direct pe fisier. in afar a de aPDF viewer si asta doar prin calea pe care am mentionat o nici in alt cititor nu imi citeste a este fisiere .multumesc anticipat

  6. Dumitru

    19 septembrie 2014 la 20:24

    Este unul foarte bun, Mail Ru. E rus, dar iti da 100 GB pentru orice, plus ca e si email.

  7. Oprescu Vlad

    7 noiembrie 2014 la 16:50

    Bună, Vreau să vă cer părerea despre HubiC. Știe cineva de ea?

  8. Dinisica Ioan Gabriel

    28 noiembrie 2014 la 21:57

    Cam cat de sigure sunt datele si fotografiile stocate in dropbox ,box si adrive?

    • Daniel Popescu

      28 noiembrie 2014 la 23:04

      Daca te referi la siguranta lor fizica intr-un serviciu cloud, este recomandat sa ai un backup cu fisierele respective si pe PC sau laptop. Nu este exclus ca si aceste servicii de cloud sa aiba parte de defectiuni tehnice in urma carora datele tale sa fie pierdute.
      Daca te referi la securitatea fisierelor, aici lucrurile sunt discutabile. De cele mai multe ori, in termenii si conditiile pe care le accepti implicit exista mentionata explicit posibilitatea ca serviciul de cloud sa poata folosi datele respective, in special daca acestea sunt solicitate de autoritati.

  9. Myron

    26 decembrie 2014 la 07:16

    Salut Daniel, felicitari pentru articol. Eu folosesc masiv atat G.Drive cat si One Drive in varianta free. In ceea ce priveste viteza de download, nu are o relevanta foarte mare pentru mine deoarece fisierele pe care le accesez in mod uzual au dimensiuni relativ mici. Cu siguranta ideea unui backup este foarte buna pentru pierderi accidentale insa nimic nu se poate compara cu posibilitatea de accesare a fisierelor oricand, de oriunde, asadar rolul principal al acestor servicii este acela de interactivitate, iar nu de stocare in siguranta pe permen lung.

  10. george

    29 decembrie 2014 la 05:58

    Salut
    Eu folosesc foarte mult MEGA de pe magazin play ai 50 gb gratuit si nu ai limita de marime a fisierelor
    Poti sa-ti faci cat conturi vrei ca sa ai pentru fiecare cate 50 gb

    • Cristian

      21 mai 2015 la 16:49

      Vezi ca si eu am cont pe mega si ieri mi-am pierdut multe acte importente

  11. Oprescu Vlad

    4 ianuarie 2015 la 07:54

    Vreau să vă cer părerea despre un serviciu de stocare. Am găsit din întâmplare o ofertă de la Mail.ru. care oferă 1T spațiu de stocare gratuit, cu condiția să-ți deschizi un e-mail la ei.
    Ce părere aveți?
    Cu stimă,
    Vlad

    • Daniel Popescu

      6 ianuarie 2015 la 14:02

      Cunosc mai multe persoane care folosesc serviciul Mail.ru si sunt multumite de el, in special de spatiul de stocare. Personal nu il folosesc, prefer serviciile mai „comerciale” precum cele mentionate in acest articol.

    • geo

      9 ianuarie 2015 la 02:20

      Am instalat eu mail ru si ofera 25 gb nu 1 tb cum ai zis tu oferta a fost în ianuarie 2014

  12. Constantin I

    2 iulie 2015 la 06:45

    Eu utilizez la birou si pentru mine GDrive si sint multumit de el. Pentru contul meu de 100GB platesc 10 lei pe luna. Chiar daca inca nu utilizez un smartphone mi se pare ok mai ales atunci cind vrei sa partajezi fisiere mari (peste limita acceptata de serviciile de e-mail pentru atasamente); in plus faci economie la spatiul pe care-l ai trimitind link-uri si nu forwardind atasamentele. 2 iulie 2015 ; 07:44 (GMT +3)

  13. YoMan

    27 septembrie 2015 la 01:04

    ADrive nu mai ofera spatiu de stocare gratuit! La 16 noiembrie a.c. cei care nu vor trece la serviciul platit, sunt rugati sa isi descarce fisierele deoarece dupa aceasta data le vor pierde! Upload nu se mai poate face in momentul de fata! Mesajul lor suna asa: ,,Our “drive” has always been to offer you the best cloud storage solution possible. As we celebrate our 9th year, our focus – more than ever – is on expanding ADrive’s Personal Premium service so our offering remains the best in the industry. As we shift all of our efforts to adding more innovative and new features to ADrive’s Personal Premium service, ADrive’s Basic (free) service will be discontinued.
    As a thank-you to our loyal customers, we are offering them a one-time exclusive discount on ADrive’s Personal Premium service. Upgrade now for 25% off 1-Year plans, 50% off 2-Year plans, and 58% off 3-Year plans. Once you upgrade, you can take advantage of all the ADrive’s Personal Premium features, such as the award-winning ADrive Desktop application with automatic drive mapping, automatic and manual backup scheduling, and synchronized folders. ADrive’s Personal Premium users are hosted from a Tier 4 data center, have experienced no downtime since ADrive’s launch, and have access to our world-class 24x7x365 support.
    If you choose not to upgrade, please take this opportunity to retrieve your data as all your files and data will be permanently removed from our servers on November 16, 2015. Until November 16, 2015 your account will remain active with Read-Only access so you can retrieve any data you have stored on ADrive.”

  14. Voinea Sandel

    30 decembrie 2015 la 07:16

    Placuta intilnirea cu Dvs. Multumim ca va ganditi si la nestiutori. Explicatie simpla, corecta, usor de inteles si asimilat. Stima si respect.

  15. Mihai

    11 septembrie 2016 la 14:35

    Pentru stocarea in cloud eu folosesc si servicii precum Mega(ofera 50 Gb) si Yandex Disk(ofera 10 Gb).

  16. Valeriu Ghimpu

    19 ianuarie 2018 la 10:58

    Nici cei 10GB nu sunt gratuiti pe multe website-uri de cloud – sunt foarte multe versiuni Trial – 30-60 zile liber apoi cu plata, chiar daca sunt 10 GB – de exemplu: pe Adrive FREE 60-Day Trial (more info)
    Risk free! No credit card required!
    Try our Premium features for 60 days after which the account will be locked until you provide payment information or cancel. DAR NUMAI 60 zile, nu mai mult. Altele digistorage, box pe care le-ati enumerat sunt cu plata. APoi multe cer sa descarci aplicatie de stocare in cloud de sincronizare de legatura, ori eu nu-mi umplu calculatorul cu tot felul de download-uri. Eu caut pur si simplu un website de cloud unde sa incarc folderele cu subfoldere si fisiere cu tot exact ca si copy-paste Windows (sau drag and drop – pentru orice tip de windows). Pana acum 1-2 luni PCloud indeplinea cerintele mele de cautare, dar de 1-2 luni cand intru – nu mai vad butonul de LOGIN / SIGNIN (unde sa-mi intru in cont). Au "disparut" aceste "Porti", butoane – nu le mai vad nici daca intru din Explorer nici din Chrome. Unde pot intra in contul meu free de 10GB din PCLOUD ??? Nu mai vad "butoanele", meniurile de Login / Signin care erau inainte. Vad in schimb: Download – adica si acesta imi cere sa descarc software de sincronizare si sa instalez aplicatie de legatura computer-pcloud ? Dar nu am nevoie de a-mi umple PC-ul de tot felul de programele software fata de ceea ce am, mai ales ca de la serviciu NU putem instala niciun software in plus. De aceea este foarte complicat sa gasesc un clouds storage free unde sa-mi fac cont cu user si parola (free) si apoi sa incarc fisiere / foldere cu copy-paste sau upload (folder cu subfoldere si fisiere si/sau fisiere) exact ca in windows. Am mai gasit un Cloud storage Mega (mega.nz)- https://mega.nz/ dar https este taiat de o linie rosie (necesurizat ????, posibil virusat) ??? si de aceea nu-l folosesc.
    Asa ca tot ce se spune Clouds free ca lumea – 5,10, 20 GB free nu exista – sunt ori trial pe cateva zile, ori sa descarci nu stiu ce aplicatii de sincronizare umplandu-ti PC-ul cu tot felul de programe. Sau acest mega.nz care este ori nesecurizat, ori virusat https taiat cu o linie rosie).

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri