GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Acer Aspire R 14 R3-471T review – convertibil ieftin de 14”

Testat pe data de 15 martie 2015
Pe scurt: Acer Aspire R 14 R3-471T este un convertibil 2-in-1 cu diagonală de 14” care poate fi utilizat pe post de ultrabook şi tableta şi oferă o configuraţie hardware puternică pentru utilizarea de zi cu zi, dar şi o autonomie ridicată, însă are unele aspecte mai puţin plăcute.
Produs testat: Acer Aspire R 14 R3-471T   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 3.5/5    Pret: 3800 Lei

Piaţa dispozitivelor convertibile de 14” este una destul de limitată, întrucât dimensiunea mai mare a ecranului face ca utilizarea unui astfel de produs pe post de tabletă să nu fie prea practică.

Iată însă că Acer se alătură acestei nişe de produse pentru a intra în competiţie directă cu Lenovo Yoga 3 14 sau Flex 3 14 şi propune în acest sens un convertibil al cărui principal avantaj este preţul scăzut de achiziţie.

Pe numele său complet Acer Aspire R 14 R3-471T, convertibilul producătorului taiwanez nu impresionează prin calitatea materialelor sau a ecranului, însă vine cu o platformă hardware puternică pentru acest segment şi cu un preţ scăzut.

La capătul a aproximativ două săptămâni de teste cu o unitate pre-lansare, suntem în măsură să-ţi oferim câteva detalii interesante despre noul laptop din portofoliul Acer.

Acer Aspire R14 este un convertibil 2-in-1

Acer Aspire R14 este un convertibil 2-in-1

Ce este Acer Aspire R 14 R3-471T

Acer Aspire R 14 R3-471T este un laptop cu diagonala de 14” care poate fi convertit în tabletă dotat cu platformă hardware Intel Broadwell al cărui principal avantaj este preţul scăzut de achiziţie.

Specificaţii tehnice Acer Aspire R 14 R3-471T

Iată principalele caracteristici ale noului laptop Acer:

Acer Aspire R 14 – R3-471T
EcranTN 14″, 1366×768 pixeli, touchscreen
ProcesorIntel Broadwell Core i5-5200U
Placa videoIntel 5500 HD + Nvidia GT 820M
Memorie8 GB DDR3
StocareHDD 1 TB, 5200 rpm
ConectivitateWireless N, Bluetooth 4.0, Gigabit LAN
Porturi2xUSB 2.0, 1xUSB 3.0, SD card reader, HDMI, LAN, Kensington Lock
Baterie4 celule, 53.4 Wh
OSWindows 8.1
Dimensiuni342x238x24 mm
Greutate2.01 kg

Ce ne-a plăcut

Prin urma unui preţ de achiziţie scăzut, nu este o surpriză că Acer a optat pentru plastic ca material de construcţie pentru întreaga carcasă. Capacul are un finisaj argintiu lucios, în timp ce spatele este mai degrabă cauciucat, iar ambele părţi au un model care imită într-o anumită măsură aluminiul, ceea ce face că aspectul estetic să fie mai plăcut.

Ecranul laptopului se poate rabata cu uşurinţă la 360 de grade pentru a utiliza dispozitivul pe post de tabletă. Chiar dacă rămâne expusă sub laptop, tastatura devine inactivă atunci când ecranul este rabatat la minim 180 de grade, pentru a evita apăsarea din greşeală a tastelor. Balamalele de prindere sunt destul de solide, chioar dacă sunt realizate din plastic.

De asemenea, în părţile din stânga şi dreapta interiorului există două suporturi de plastic care au rolul unor picioruşe atunci când laptopul este utilizat în mod de prezentare, dar care vor susţine şi ecranul atunci când capacul este închis. Astfel, ecranul poate fi înclinat în orice poziţie, ceea ce face ca utilizarea laptopului să fie facilă, mai ales că spaţiul interior şi palm-restul sunt generoase ca dimensiuni.

Din punct de vedere al conectivităţii am remarcat prezenţa a doua porturi USB 2.0, a unui port USB 3.0, dar şi a porturilor HDMI şi LAN, plus un cititor de carduri. În partea din faţă există şi câteva LED-uri de stare, în timp ce sistemul de evacuare este poziţionat pe marginea stânga, element pozitiv pentru dreptaci.

Pe partea din spate există numeroase orificii pentru aer, dar şi două difuzoare poziţionate în apropierea piciorului de cauciuc din faţă.

Tastatura este una decentă pentru utilizatorii obişnuiţi, mai ales că beneficiază de layout-ul standard, însă în partea dreaptă există un rând suplimentar de taste pentru care vei avea nevoie de timp de adaptare. Partea bună este că prezenţa tastelor Home/End, PgUp şi PdDn acolo se va dovedi în cele din urmă utilă.

Tastele sunt potrivit de mari şi bine spaţiate, cu o cursă destul de lungă pentru un laptop ultraportabil, însă pe de altă parte feedback-ul acestora nu este tocmai cel mai bun.

Trackpadul este confecţionat din plastic şi are dimensiuni destul de mari, iar în cea mai mare parte a timpul oferă o acurateţe bună şi un timp de răspuns adecvat. Acesta se potriveşte mai bine pentru simple tap-uri, întrucât zona pentru click-urile tradiţionale este destul de rigidă.

Trackpadul are o acuratete buna

Trackpadul are o acuratete buna

Din punct de vedere hardware, Acer a optat pentru noua generaţie Intel Haswell, care în cazul nostru este formată dintr-un procesor Intel Core i5-5200U, placă video integrată Intel HD 5500 şi placă video dedicată Nvidia GeForce 820M, la care se adaugă 8 GB RAM şi un HDD tradiţional de 1 TB.

Platforma hardware este potrivită pentru activităţi de bază, cum ar fi browsingul pe internet şi editarea documentelor office, dar în acelaşi timp rulează fluent conţinut multimedia, inclusiv în format Full HD şi 4K, şi este capabilă să suporte editare sumară foto şi video. De asemenea, laptopul poate rula şi unele jocuri la un nivel de detaliu Low sau cel mult Medium, iar acest lucru se datorează în special plăcii video dedicate de la Nvidia, chiar dacă aceasta este de nivel de bază.

13 x 7 Low
13 x 7 High
Dirt 366 fps28 fps
Tomb Raider
59 fps22 fps
Bioshock Infinite39 fps27 fps

Iată şi rezultatele obţinute în cele mai populare programe de benchmarkuri:

  • 3DMark 11: P1401;
  • 3DMark 13: Ice Storm – 50242, Cloud Gate –4956, Sky Driver – 2992, Fire Strike – 847;
  • CineBench 11.5: OpenGL 27.25 fps, CPU 2.86 pts, CPU Single Core 1.12 pts;
  • CineBench R15: OpenGL 34.94 fps, CPU 261 cb, CPU Single Core 105 cb;
  • X264 Benchmark 4.0: Pass 1 – 86.95 fps, Pass 2 – 16.30 fps.

Posibilităţile de upgrade sunt destul de interesante: după scoatea unei duzini de şuruburi, vei putea adăuga o plăcuţă de memorie de cel mult 8 GB RAM pe lângă cea de 4 GB lipită pe placa de bază şi vei putea schimba HDD-ul cu un SSD mai rapid, însă pentru asta va trebui să demonstezi temporar şi modulul Wi-Fi.

Interiorul lui Acer Aspire R 14

Interiorul lui Acer Aspire R 14

Şi pentru că tot a venit vorba despre Wi-Fi, merită menţionat că modulul oferă viteze decente indiferent de poziţionarea routerului, însă aceasta este de circa 60 Mbps, comparativ cu vitezele de 110-120 Mbps întâlnite în cadrul altor laptopuri.

Sistemul de sunet nu este impresionant, însă în general îşi face bine treaba, chiar dacă volumul nu este prea ridicat. La rândul ei, camera web oferă o calitate decenta a imaginii în camere bine iluminate.

Laptopul beneficiază de un singur ventilator care este activ aproape în permanenţă, însă uneori se opreşte atunci când laptopul este în idle. Acesta are un sunet destul de pronunţat, la fel ca şi HDD-ul, iar în cazul în care forţezi dispozitivul cele două componente se vor auzi şi mai tare, însă boxele sunt suficient de puternice pentru a-l acoperi.

Pe spate exista numeroase guri de aerisire

Pe spate exista numeroase guri de aerisire

Construcţia din plastic permite însă laptopului să păstreze o temperatură scăzută în utilizarea de zi cu zi, mai ales că există şi numeroase fante de aerisire pe spate.

Prin prisma platformei hardware utilizate, laptopul are o autonomie de 6-8 ore, în funcţie de modul în care îl foloseşti, iar aceste valori sunt mai mult decât suficiente pentru cei mai mulţi dintre utilizatori. Aceste valori sunt obţinute cu ajutorul unui acumulator de 53 Whr pe 4 celule. Concret, iată la ce trebuie să te aştepţi din acest punct de vedere:

  • 14 ore – idle, Power Saving Mode, ecran 0%, Wi-Fi OFF;
  • 8 ore şi 15 minute – browsing foarte uşor şi editare de texte în Google Drive, Balanced Mode, ecran la 60%, Wi-Fi ON;
  • 8 ore şi 15 minute – video Full HD 1080p în Youtube în Internet Explorer, Balanced Mode, ecran la 60%, Wi-Fi ON;
  • 7 ore – video MKV Full HD 1080p în VLC Player, Balanced Mode, ecran la 60%, Wi-Fi OFF;
  • 6 ore şi 15 minute – browsing agresiv în Internet Explorer, Balanced Mode, ecran la 60%, Wi-Fi ON.

Cu ajutorul unui încărcător de 65 Wh, acumulatorul se încarcă de la 10% la 100% în aproximativ 2 ore şi jumătate.

Acer Aspire R 14 este confectionat din plastic

Acer Aspire R 14 este confectionat din plastic

Ce scârţâie

Pentru un produs promovat ca ultrabook, Acer Aspire R 14 este destul de greu şi voluminos, lucru generat în primul rând de ecranul cu diagonală de 14”, ceea ce îl face apropiat de dispozitivele de 15”.

Principalul defect al laptopului este însă ecranul, întrucât Acer a optat pentru un panou TN de 14” cu rezoluţie 1366×768 pixeli. Prin prisma tehnologiei folosite, contrastul şi luminozitatea sunt sub cele uzuale întâlnite la ecranele IPS, lucru valabil şi în cazul unghiurilor de vizualizare sau a fidelităţii cu care sunt reprezentate culorile.

Ecranul oferă suport touch, însă dacă foloseşti gesturi în marginile display-ului în Windows 8 vei observa crearea unor “valuri” deranjante.

Iată şi valorile obţinute în teste:

  • acoperire: 62% sRGB, 44% NTSC, 46% Adobe RGB;
  • gamma: 2.5 ;
  • luminozitate maximă în mijlocul ecranului: 213 cd/m2;
  • contrast la luminozitate maximă: 290:1;
  • punct de alb: 7200 K;
  • negru la luminozitate maximă: 0.73 cd/m2;
  • DeltaE medie: 10.74 necalibrat, 3.63 calibrat.

acer-aspire-r14-ecran-luminoz

Alte mici probleme am remarcat la tastatură, care este destul de zgomotoasă, în timp ce partea din dreapta sus a ecranului se încălzeşte puternic la peste 40 de grade atunci când laptopul e pus la muncă, ceea ce va deveni neplăcut în special într-un mediu cu o temperatură ambientală mai ridicată.

Nu în ultimul rând, primul lucru pe care ar trebui să-l faci la achiziţionarea laptopului este să dezinstalezi numeroasele aplicaţii proprietare inutile, care afectează fluenţa generală a sistemului.

Acer Aspire R 14 este un convertibil accesibil

Acer Aspire R 14 este un convertibil accesibil

Preţ Acer Aspire R 14 R3-471T şi disponibilitate

Acer Aspire R 14 R3-471T este disponibil deja pe piaţa din România, însă într-o versiune cu platformă hardware Intel Haswell echipată cu procesor Intel Core i7-4510U, în timp ce restul specificaţiilor sunt similare. Preţul solicitat de Acer pentru acest model este de 3.800 lei.

Versiunea testată de noi nu şi-a făcut încă apariţia în România, însă are un preţ recomandat de producător de 700 EUR, echivalentul a 3.300 – 3.400 lei.

Acer Aspire R 14, un ultrabook interesant

Acer Aspire R 14, un ultrabook interesant

Concluzii

Acer Aspire R 14 R3-471T este unul dintre puţinele convertibile cu diagonala de 14”, iar preţul său este unul accesibil, motiv pentru care merită să iei acest produs în calcul dacă ai nevoie de un astfel de dispozitiv. În plus, acesta oferă performanţe bune prin prisma platformei hardware şi autonomie ridicată.

Totuşi, nu uita că ecranul nu se ridică la înălţimea aşteptărilor pentru un ultrabook, motiv pentru care dacă vrei să ai parte de o calitate cât mai bună la acest capitol ar fi bine să analizezi şi alte opţiuni disponibile pe piaţă.

Pro

  • platforma hardware puternică
  • autonomie ridicată
  • preţ competitiv

Contra

  • ecran de slabă calitate
  • greu şi voluminos
  • carcasă din plastic

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri