GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Laptopuri de gaming ASUS ROG din categoria „Best Buy”

Autor: Andrei Girbea

Cu ceva timp în urmă v-am spus care sunt părerile noastre despre cele mai bune laptopuri de gaming oferite de ASUS în România, iar în cadrul acestui articol ne vom îndrepta atenţia spre modele performante, dar cu preţuri mai bine adaptate pieţei româneşti, aşa numitele „Best Buys”.

Aceia dintre voi interesaţi de un laptop „bun la toate”, capabil să se achite cu brio de task-urile zilnice, să ruleze conţinut multimedia de orice tip, programe cu cerinţe ridicate şi nu în ultimul rând jocuri, vor găsi câteva sugestii interesante în rândurile de mai jos, majoritatea făcând parte din cunoscuta serie Republic of Gamers a celor de la ASUS.

Bugetul pe care l-am avut în vedere când am ales aceste serii a fost încadrat în majoritatea cazurilor între 4500 şi 8000 de lei, în funcţie de configuraţii, iar cum factorul gaming era primordial, notebook-urile alese sunt motorizate de plăci grafice Nvidia de ultimă generaţie din seriile mid-range GTX 1050 şi 1060. Acestea permit utilizatorilor rularea celor mai recente jocuri la rezoluţii FHD şi un nivel grafic detaliat.

ASUS ROG GL502 şi GL702

Vom începe prin a vă prezenta opţiunea de top oferită de ASUS în acest segment, seria ROG GL502VM, disponibilă în configuraţii cu cipuri grafice Nvidia GTX 1060 cu 6 GB sau cu 3 GB de VRAM. Foarte important de menţionat este că ambele variante folosesc 1280 de Core-uri CUDA, astfel că diferenţele de performanţe în jocuri şi teste între cele două opţiuni sunt mici spre infime.

ASUS ROG GL702

ASUS ROG GL702

Totuşi, cei ce plănuiesc să utilizeze un astfel de laptop pentru câţiva ani ar fi recomandat să se îndrepte spre opţiunea cu 6 GB de RAM, pentru că ne aşteptăm ca tot mai multe jocuri să necesite o cantitate sporită de memorie video pentru a putea rula cu cele mai bune detalii grafice şi texturi.

Platforma tehnică pe care este construită seria ASUS ROG GL502 este completată de procesoare Intel Core i7-7700HQ, memorie RAM DDR4 (până la 24 GB) şi stocare duală (H.2 NVMe + slot pentru HDD-uri de 2.5″), precum şi o baterie de 64 Wh. Acestora li se adaugă două particularităţi ale modelului: un ecran mat IPS cu rezoluţie FHD, diagonală de 15.6-inch şi suport GSync, precum şi existenţa unui port USB Type-C 3.1, însă incompatibil Thunderbolt 3.

Făcând parte din familia ROG, GL502-ul iese în evidenţă şi prin elementele de construcţie şi design specifice. Carcasa sa este realizată din elemente arginitii de aluminiu şi plastic, ornate pe capac cu logo-ul ROG şi două bare portocalii iluminate. Construcţia laptopului este solidă, iar tema coloristică îl scoate în evidenţă între laptopurile de gaming, în majoritate cu o carcasă închisă la culoare.

ASUS oferă şi o versiune cu ecran de 17.3-inch a acestui laptop, numită ROG GL702VM. Aceasta este desigur ceva mai voluminoasă şi mai grea, însă are de partea sa un sistem de răcire mai capabil (mulţumită spaţiului interior sporit), opţiuni interesante pentru ecrane (precum un panel GSync cu rată de refresh de 75 Hz) şi un port USB 3.1 compatibil Thunderbolt 3.

Seriile ROG GL502VM sunt disponibile în România în diverse configuraţii, cu preţuri cuprinse între 6800 şi 7600 de lei, în vreme ce modelele GL702VM pot fi găsite cu preţuri cuprinse între 8000 și 9100 de lei.

ASUS FX502

Seria FX502 este o versiune foarte asemănătoare din punct de vedere al specificaţiilor hardware cu seria GL502, fiind construită tot pe platforme Intel Kaby Lake, cu memorie DDR4 şi stocare duală. Notebook-urile ASUS FX502VM sunt însă disponibile doar cu cipuri grafice Nvidia GTX 1060 cu 3 GB de VRAM, nu şi în echipările cu 6 GB de VRAM, dar diferenţele de performanţe între cele două sunt foarte mici, după cum spuneam mai sus.

Un aspect mai important este cel legat de ecrane, seriile FX502VM fiind disponibile în cea mai mare parte cu ecrane FHD IPS, însă fără suport GSync. Acest lucru înseamnă automat că cipul grafic integrat în procesoarele Intel este activ pe aceste laptopuri, spre deosebire de seriile GL502 cu suport GSync, astfel că autonomia are considerabil de câştigat, iar temperaturile şi zgomotul ventilatoarelor în utilizarea de zi cu zi sunt mai scăzute. Experienţa de gaming oferită însă de modelele GL502 rămâne superioară, atât prin prisma cipului grafic cu 6 GB memorie video cât şi a tehnologiei GSync integrate.

ASUS FX502

ASUS FX502

Seriile FX502 nu sunt nici membre ale familiei ROG, astfel că designul lor este unul mai simplu, cu o carcasa realizată din aluminiu şi plastic negru, fără elemente colorate sau iluminate. Acest aspect nu este însă negativ, unii dintre utilizatori preferând un laptop cu linii estetice estompate. Tot la nivelul carcasei un ochi atent va observa şi un mic detaliu legat de conectivitate: absenţa portului USB Type-C pe acest model.

Una peste alta însă, notebook-urile ASUS ROG FX502 sunt o alternativă diferită ca şi aspect a seriilor GL502, o alternativă fără GSync şi cu urmările de rigoare: autonomie superioară, temperaturi mai scăzute în utilizarea de zi cu zi. Astfel, dacă laptopurile GL502 reprezintă alegerea pentru gamerul înrăit, seriile FX502 sunt o opţiune pentru cei ce doresc un laptop echilibrat şi performant, menit uzului zilnic și gaming-ului ceva mai rar.

Modelele FX502 sunt disponibile în diverse configuraţii, cu preţuri cuprinse între 6300 şi 7100 de lei, aşadar cu circa 500 de lei mai scăzute decât cele ale versiunilor GL502. Mare atenţie însă, în magazine s-ar putea să găsiţi şi unele versiuni mai accesibile, echipate cu un ecran FHD TN de slabă calitate. Sfatul nostru este să le ocoliţi şi să vă asiguraţi că opţiunea aleasă este echipată cu panelul FHD IPS.

ASUS ROG GL553

Seria GL553 se adresează segmentul utilizatorului mediu, cu preţuri ce pornesc de la circa 4500 de lei la momentul acestui articol, însă în acelaşi timp scade şi ştacheta performanţelor în jocuri.

Astfel, laptopurile ASUS ROG GL553 oferă în continuare o experienţă impecabilă în utilizarea de zi cu zi şi task-uri multimedia, însă în cadrul unora dintre jocurile moderne veţi fi nevoiți să reduceţi detaliile grafice spre mediu pentru a le putea rula în continuare fluent pe rezoluţii FHD.

Două modele sunt disponibile în această serie, GL553VD (cu grafică Nvidia GTX 1050 4GB) şi GL553VE (cu grafică Nvidia GTX 1050 4GB Ti). Noi am testat amănunţit cea de-a două varianta, impresiile fiind adunate în cadrul acestui articol. Diferenţa de preţ dintre cele două este de doar circa 200-300 de lei, dar cum cipul GTX 1050 Ti oferă un spor de 10-20% al performanțelor în jocuri, noi preferăm opţiunea GL553VE în detrimentul modelului cu GTX 1050.

ASUS ROG GL553

ASUS ROG GL553

Exceptând cipul grafic, cele două versiuni sunt indentice. Ele sunt construite pe platforme Intel Kaby Lake cu procesoare Core i7, memorie RAM DDR4 şi stocare hibridă, cu un SSD pe format M.2 NVMe şi un slot pentru HDD-uri de 2.5″. Acestora li se adaugă un ecran IPS FHD mat de bună calitate (fără GSync, asemănător cu cel existent pe seriile FX502), o tastatură iluminată cu led-uri RGB şi o baterie de dimensiuni medii de această dată: 48 Wh.

Atuurile ASUS-urilor ROG GL553 în raport cu competiţia sunt construcţia solidă, performanţele ireproşabile în utilizare intensă şi capacitatea sistemului de răcire de a menţine temperaturile relativ scăzute la nivelul carcasei. Pe de altă parte, printre neajunsuri se numără sistemul de ventilatoare agresiv şi zgomotos.

Notebook-urile ASUS GL553 sunt la rândul lor disponibile în multiple configuraţii în magazinele din România, cu preţuri cuprinse între 4500 şi 6800 de lei. Versiunile GL553VE cu grafică Nvidia GTX 1050 Ti au un preţ recomandat de pornire de circa 4800 de lei, însă unele magazine le listează deja la circa 4500 lei în prezent (Mai 2017).

Acest articol face parte dintr-o serie realizată cu ajutorul celor de la ASUS.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri