GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Cum alegem cea mai bună perie pentru îndreptat părul.

Autor: Echipa Giz.ro

Peria pentru îndreptat părul este unul dintre cele mai cunoscute aparate pentru îngrijirea părului, aceasta fiind apreciată în special de femeile care preferă o metodă mai simplă și mai sigură pentru stilizare decât cea oferită de clasica placă pentru îndreptat părul. Simplă de utilizat și cu un preț accesibil, peria pentru îndreptat părul este mai apreciată decât placa, iar în cadrul acestui ghid de cumpărături vă vom prezenta și explica toate criteriile pe care trebuie să le aveți în vedere în momentul unei achiziții. 

Periile electrice pentru păr sunt denumite adesea „pentru îndreptat”, însă acesta este de fapt doar principalul mod de lucru. În funcție de tipul și de complexitatea lor, periile electrice pentru îndreptat părul pot fi utilizate de fapt și pentru ondularea ușoară, fie plecând de la un păr puternic ondulat, fie de la un păr complet neted. Îndreptarea părului ondulat sau îmblânzirea părului care are tendința să se umfle după uscare rămân însă principalele moduri de lucru, așa că îi vom zice în continuare „perie pentru îndreptarea părului” deși denumirea nu este chiar 100% corectă. 

Părul ondulat este foarte apreciat în societatea europeană sau asiatică, iar aparatele pentru ondulat părul au apărut de câteva sute bune de ani. Acest deziderat este lesne de înțeles deoarece aceste regiuni geografice au o concentrație mică sau chiar nulă de persoane cu părul ondulat, însă întotdeauna există și persoane care merg în direcția opusă și doresc să schimbe aspectul ondulat natural al părului lor fie pentru că vor să experimenteze ceva nou, fie pentru că s-au săturat de îngrijirea mai dificilă a acestuia. Pentru aceștia, peria de îndreptat părul a devenit un aparat de neînlocuit, iar în continuare vom prezenta avantajele, dezavantajele și tehnologiile acestui instrument de îngrijire personală. 

Ce alegem: perie de îndreptat părul sau placă pentru îndreptat părul? 

Placa pentru îndreptat părul a apărut înaintea periei de îndreptat părul, cele două produse rămânând în paralel pe piață deoarece fiecare dintre ele are avantaje și dezavantaje. Dacă vă întrebați care dintre acestea este optimă pentru părul dumneavoastră, ar trebui să aveți în vedere următoarele. 

Principalul avantaj al periilor pentru îndreptat părul este siguranța, acestea având șanse mult mai reduse să provoace arsuri accidentale și fiind mult mai prietenoase cu părul datorită formei, temperaturilor de lucru ceva mai mici și modului de lucru. 

Deoarece nu lucrează cu temperaturi tot atât de mari, periile de îndreptat părul pot fi folosite zi de zi fără nici o problemă deoarece nu dăunează părului, diferențiindu-se astfel de plăci, care sunt recomandate cel mult de două ori pe săptămână. Deoarece pot fi utilizate regulat, periile electrice necesită și sesiuni de lucru mai scurte, de circa 20-30 de minute, iar acest aspect este important pentru persoanele care nu au prea mult liber. 

Un alt avantaj este simplitatea în utilizare, periile putând fi utilizate cu o singură mână, spre deosebire de plăci, care necesită mereu utilizarea ambelor mâini.

perie-pentru-indreptat-parul

Periile pentru îndreptat părul nu sunt însă recomandate persoanelor care au un păr des cu fir gros, placa pentru îndreptat părul fiind mult mai eficientă la acest capitol și oferind o modelare mai bună și mai rezistentă în timp. 

Ambele aparate sunt mai bune decât simpla uscare și pieptănare cu o perie simplă, însă atunci când vine vorba de un păr cu firul gros, placa pentru păr are un avantaj în fața mai noii și mai simplei perii electrice. Un alt avantaj al plăcii este aspectul lucios al părului încălzit la temperaturi mai mari, unele perii pentru îndreptat părul încercând să compenseze parțial asta prin tratamentul suplimentar cu ioni. 

Cum alegem o perie pentru îndreptat părul 

Disponibile într-o gamă destul de variată, periile electrice pot fi însă grupate după câteva caracteristici de bază. 

În funcție de formă 

Periile electrice disponibile în acest moment pe piață sunt disponibile în două forme, plate și rotative, iar fiecare dintre acestea are avantaje și dezavantaje. 

Peria plata este practic o perie obișnuită de păr în care a fost strecurat un element de încălzire electric. Aceasta oferă uneori câteva tehnologii suplimentare, cum ar fi jetul de aer cald, însă cele mai multe sunt produse destul de simple. Peria plată este însă cea mai bună alegere pentru persoanele cu părul scurt, modelele rotative neputând apuca așa cum trebuie un fir cu lungime redusă, și sunt totodată și cel mai simplu de folosit, fiind astfel recomandate persoanelor care vor doar să îmblânzească un păr rebel sau să corecteze ondulațiile slabe. 

perie-pentru-indreptat-parul-plata

Peria pentru îndreptat părul cu forma clasică plată

Peria rotativă este ruda mai mare, mai complexă și mai scumpă a modelului plat și este recomandată pentru părul lung și pretențios. Aceste modele oferă, pe lângă subînțelesul element de încălzire, și un sistem de uscare și modelare cu jet de aer cald și o perie rotativă motorizată care simplifică lucrul. Mai complexe și mai scumpe, periile rotative sunt astfel gândite pentru părul cu ondulații puternice care nu poate fi ușor îmblânzit de către o perie plată, însă totodată sunt și ceva mai greu de utilizat și necesită mai multă atenție. 

perie-pentru-indreptat-parul-rotativa

Peria rotativă pentru îndreptat părul, mai eficientă, dar și mai mare

Modelele mai performante oferă capete detașabile permit alegerea între îndreptarea cu un cap plat sau unul rotativ, rezolvând astfel prin flexibilitate posibilele dileme.

În funcție de putere 

Periile plate simple au în general puteri reduse de 100 – 300 W și sunt recomandate pentru părul care nu necesită un tratament prea pretențios deoarece nu sunt prea eficiente. Modelele plate pretențioase și cele rotative trebuie să ofere însă o putere de 800 – 1200 W deoarece atât elementele de încălzire cât și sistemele suplimentare de uscare cu aer cald au un consum ridicat și își ating eficiența doar în acest interval. 

De această putere depinde și timpul de pornire. Un model uzual va necesită între 30 și 60 de secunde pentru atingerea temperaturii optime de lucru, însă modelele superioare vor fi gata de lucru în cel mult 30 de secunde, uneori chiar și 10 – 15 secunde. 

În funcție de suprafața de încălzire 

Cele mai simple perii oferă elemente de încălzire cu suprafață din oțel sau aluminiu și trebuie evitate cu orice preț deoarece aceste materiale au tendința să se încălzească prea mult și prea neuniform, ceea ce poate provoca arsuri și un tratament necorespunzător al părului. 

Cele mai multe perii pentru îndreptarea părului folosesc ceramica pentru a putea oferi o eficiență superioară. Acest material este apreciat deoarece se încălzește uniform, păstrează mai mult timp căldura și radiază energia înmagazinată în mai utilul spectru infraroșu. În funcție de producător, este vorba fie de elemente de încălzire metalice acoperite sau încapsulate în elemente ceramice, fie de ceramici conductive speciale bazate pe titanat de bariu. Destul de comun, elementul de încălzire ceramic este de altfel și cel recomandat deoarece are performanțe bune și preț accesibil. 

perie-pentru-indreptat-parul-element-incalzire

Element de încălzire avansat cu ceramică și titan

Modelele ceva mai scumpe folosesc elementele de încălzire cu turmalină. Un silicat complex de aluminiu, bor, sodiu, magneziu sau calciu, turmalina este amestecată în compusul ceramic și oferă temperaturi de funcționare mai mari și constanță în eliberarea energiei termice stocare. Producătorii afirmă deseori că aceste perii oferă și sterilizarea părului, înlăturarea energiei electrostatice, uscarea mai rapidă și regenerarea firelor de păr cu ajutorul ionilor negativi emiși. Cu excepția înlăturării electricității statice, însă veridicitatea acestor afirmații este însă extrem de dubioasă, iar în acest moment nu există nici un studiu științific care să susțină aceste lucruri 

În final, periile pentru îndreptat părul pot folosi uneori un element de încălzire din titan sau titan încorporat în masa ceramică, acestea fiind recomandate pentru părul cu fir gros mai greu de modelat. 

În funcție de temperatură și reglaje 

Temperatura de lucru ajustabilă este cea mai importantă funcție pentru o perie pentru îndreptarea părului deoarece de ea depinde succesul sau eșecul în utilizare. Este recomandat să alegeți un model cu mai multe trepte de temperatură și să fiți atenți în special la nivelul acestor trepte în funcție de părul dumneavoastră. 

Astfel, pentru un păr fin și sensibil, o perie care oferă 2-3 trepte de temperatură între 50 și 150 de grade este suficientă. Pentru un păr ceva mai gros și mai dificil, ar trebui să căutați un model care ajunge la 185 de grade pentru a beneficia de un proces de îndreptare eficient. 

Pe piață există modele care ajung chiar și la temperaturi de 230 de grade, însă acestea sunt recomandate numai pentru părul creț sau cu fir extrem de gros. În acest caz însă, după cum deja am spus, o placă de îndreptat părul va fi mai eficientă și mai rapidă. 

perie-pentru-indreptat-parul-butoane

Sistem de control cu mai multe trepte de putere și viteză

Pentru supravegherea ușoară a temperaturilor de lucru și a treptelor, este recomandat să alegeți un model care oferă un ecran LCD vizibil sau măcar butoane sau potențiometre puternice care nu se pot comuta accidental. În cazul în care modelul rotativ are și motor integrat pentru răsucirea periei, este bine să alegeți un model care oferă cel puțin două trepte de viteză. 

În funcție de tipul de uscare 

Unele modele de îndreptare a părului sunt concepute doar pentru părul uscat, în timp ce altele sunt gândite pentru părul umed sau măcar jilav. 

În general, periile pentru părul uscat sunt gândite mai mult pentru întreținerea unui păr drept, în timp ce periile pentru părul umed sunt mai eficiente pentru modelare sau pentru întreținerea unui păr pretențios care nu răspunde bine la modelarea uscată. Dacă nu sunteți sigură de ce aveți nevoie, unele modele permit utilizarea ambelor moduri. 

perie-pentru-indreptat-parul-aer-cald

Sistemul cu aer cald al unei perii rotative de îndreptat părul

Uscarea cu aer cald este o altă dotare importantă, în special pentru modelele gândite pentru uscarea părului umed. Acestea oferă un jet constant de aer care îmbunătățește eficiența elementului central de încălzire, iar unele oferă chiar și un jet de aer rece care poate fi folosit la final pentru fixare.

Aceste perii, în special cele care au și putere mare, pot înlocui cu totul un uscător pentru păr, însă sunt totodată mai voluminoase decât ați crede și trebuie să fiți atenți la dimensiuni.

perie-pentru-indreptat-parul-dimensiuni

Periile de îndreptat părul cu funcții complexe pot fi mai mari decât v-ați aștepta

În funcție de perie 

Peria propriu-zisă nu trebuie ignorată deoarece firele aspre pot zgâria pielea sensibilă a capului. Materialul optim pentru peri este nailonul, acesta fiind flexibil și rezistent la temperaturile normale de lucru. 

Este recomandată alegerea unui model cu peri care se termină cu mici bile fabricate din silicon, nailon sau cauciuc, acestea oferind nu doar o mai bună protecție, dar permițând și trecerea mai ușoară prin părul încâlcit deoarece forma le permite o alunecare mai lină. 

perie-pentru-indreptat-parul-peri

Modelele rotative sau plate de vârf pot oferi chiar peri retractabili, utili când părul s-a încâlcit și peria nu poate fi extrasă fără senzații nedorite de durere la nivelul scalpului, însă dotarea este una destul de pretențioasă iar prețul suplimentar nu este justificat. 

Alte dotări 

Pe lângă aceste caracteristici principale, puteți pune pe lista de criterii relevante și alte dotări sau specificații utile. Puteți fi atentă la dimensiuni (în cazul în care călătoriți des și luați peria în bagaje), la oprirea automată (pentru a preveni accidentele), la accesoriile suplimentare pentru anumite utilizări sau la husa pentru stocare. 

perie-indreptat-parul-accesorii

Recomandări perii de îndreptat părul 

BaByliss Airstyler 2656E- 81 lei

Un model rotativ accesibil bun pentru părul subțire deoarece are o putere de numai 300W, produsul oferă două trepte de viteză, două trepte de temperatură, două perii și este recomandat pentru părul uscat.

Remington CB7400 – 169 lei

O perie de îndreptat părul cu formă clasică, acesta oferă o temperatură maximă de lucru de 230 de grade pentru lucru cu părul dificil, trei setări de temperatură cu încălzire rapidă, carcasă cu element ceramic și mod de lucru doar pentru părul uscat.

Braun AS720 – 299 lei

Un model rotativ de dimensiuni mai mari, produsul Braun oferă element de încălzire cu turmalină cu putere de 700W, două trepte de viteză, două trepte de temperatură, uscare cu aer cald sau rece și perie moale care previne încâlcirea.

BaByliss BeLiss AS250E – 389 lei

O perie pentru îndreptat părul rotativă care oferă și un cap detașabil clasic, aceasta oferă o putere mare de 1000W, element de încălzire ceramic cu turmalină, perie mare ceramică, două trepte de temperatură, două trepte pentru uscarea cu aer cald, uscare cu aer rece și două accesorii suplimentare pentru volum și finisare rapidă.

Concluzii 

Ruda mai modernă și mai sigură a clasicei plăci de îndreptat părul, peria de îndreptat părul este de un real ajutor pentru persoanele care doresc un fir neted și lucios, dar care nu au timpul necesar pentru utilizarea temeinică a unei plăci și doresc să evite temperaturile mai mari ale acestora. Ofertele producătorilor sunt destul de variate, și sperăm că acest mic ghid de cumpărături a clarificat în bună parte importanța anumitor detalii și specificații. 

Pe același subiect, vă vor interesa și ghidurile noastre menite să vă ajute în menținerea igienei și stilului părului vostru, precum cele care explică cum să alegeți un aparat de tuns modern, sau cele care abordează subiecte precum cel al plăcilor pentru îndreptarea părului, al plăcilor pentru creponarea părului, sau al ondulatoarelor de păr.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri