GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Cum alegem cea mai bună placă de îndreptat părul

Autor: Echipa Giz.ro

Placa de îndreptat părul este unul dintre acele accesorii de îngrijire personală care pot fi găsite adesea în dotarea doamnelor, aceasta fiind o armă de nădejde în lupta cu cârlionții nedoriți, cu părul rebel care nu se lasă ușor convins să stea cum trebuie sau cu părul care se umflă după fiecare uscare. În cadrul acestui ghid, vă vom prezenta criteriile pe care trebuie să le aveți în vedere în momentul în care doriți să faceți o achiziție nouă și vă vom oferi și tradiționalele recomandări. 

Ideea îndreptării părului cu ajutorul căldurii a apărut undeva pe la finele secolului XIX, încercările anterioare de modelare folosind produse chimice distructive. Beneficiind de avantajul puterii electricității, placa de îndreptat părul a cunoscut o evoluție destul de rapidă, iar primul model care folosește designul de acum standardizat de tip clește a apărut la începutul secolului XX. 

La fel ca peria pentru îndreptat părul sau ca accesoriile care fac operațiunea exact inversă, adică aparatele pentru ondulat sau aparatele pentru creponat părul, și placa de îndreptat părul funcționează pe baza aceluiași principiu: căldura puternică este folosită pentru a rupe legăturile din atomii de hidrogen ai moleculelor de apă din firul de păr.

Plăcile de îndreptat părul moderne au devenit aproape standard și au forme similare, însă există destul detalii mărunte care fac diferența dintre un produs slab și unul bun. În continuare, vom prezenta detaliile la care trebuie să fiți atenți pentru a găsi produsul ideal. 

Ce alegem: placa de îndreptat părul sau peria de îndreptat părul? 

Ruda mai în vârstă a periei pentru îndreptat părul, placa de îndreptat părul este mai puternică și mai masivă, însă are și dezavantaje. După cum spuneam în articolul dedicat periilor pentru îndreptat părul, trebuie să alegeți în funcție de tipul de păr, cel mai important criteriu, în funcție de îndemânare și în funcție de timpul disponibil. 

Avantajul cel mai mare al plăcii de îndreptat părul este puterea. În timp ce periile dedicate acestei operațiuni se descurcă foarte bine doar cu părul subțire sau normal, plăcile de îndreptat părul sunt singurele capabile să îmblânzească firul gros și buclele crețe și foarte dese. Probabil de aceea plăcile de îndreptat părul sunt mult mai populare în America de Nord sau de Sud și Africa, în timp ce Europa sau Asia preferă periile deoarece și firul de păr întâlnit în aceste zone este în general subțire sau mediu. 

placa-de-indreptat-parul

Un al doilea avantaj al plăcii de îndreptat este aspectul lucios al părului îndreptat, un avantaj al temperaturii mari pe care periile de îndreptat încearcă să-l compenseze prin diverse tehnici precum ionizarea.

Reversul acestui avantaj este deshidratarea mai pronunțată a părului, care poate fi compensată doar de către plăcile de îndreptat care includ și un vaporizator sau care au un design inteligent care minimizează pierderile de vapori.

Placa de îndreptat mai are și dezavantajul că încălzește mai puternic părul și are un efect distructiv dacă este folosită prea des, o problemă pe care peria de îndreptat o evită cu succes. În plus, accidentele provocate de suprafețele încinse sunt mult mai rare în cazul periilor deoarece acestea reușesc să separe mai bine zona activă de cea pe care o putem atinge.  

Cum alegem o placă pentru îndreptat părul 

Spre deosebire de periile pentru îndreptat părul sau aparatele pentru ondulat, care sunt oferite în două sau mai multe implementări total diferite, plăcile de îndreptat părul au ajuns la un design unic aproape standardizat. Acest aspect nu trebuie să păcălească deoarece există încă suficiente criterii care fac diferența dintre un produs bun și unul slab. 

După formă și dimensiuni 

Toate plăcile de îndreptat părul moderne folosesc designul de tip clește, acesta fiind sigur și simplu de folosit. Uneori veți găsi modele care deviază ușor de la acest design, cum ar fi de pildă modelele Remington cu plăci suspendate, însă ideea de bază rămâne aceeași. 

Trebuie să fiți însă atenți la dimensiunea plăcilor. Modelele cu plăci late de 2 – 2,5 centimetri sunt gândite pentru părul scurt, în timp ce modelele de 3 cm sau mai mari sunt recomandate pentru părul mediu sau lung. 

Plăcile încălzite sunt aproape întotdeauna perfect plate deoarece au nevoie de o suprafață plană pentru îndreptare, însă atenție la margini. Modelele cu margini rotunjite sunt mai ușor de folosit, însă modelele cu margini drepte sunt mai eficiente. 

placa-de-indreptat-parul-placa-2

După sistemul de încălzire 

Pe piață încă mai există plăci de îndreptat foarte ieftine care folosesc elemente de încălzire din oțel sau aluminiu, însă acestea trebuie evitate deoarece se încălzesc neuniform, pot distruge părul și pot provoca arsuri. 

Cele mai multe plăci pentru îndreptarea părului folosesc ceramica pentru a putea oferi o eficiență superioară. Acest material este apreciat deoarece se încălzește uniform, păstrează mai mult timp căldura și radiază energia înmagazinată în mai utilul spectru infraroșu. Unii producători folosesc doar o suprafață exterioară de ceramică, alții folosesc mai multe straturi iar cele mai bune modele folosesc plăci fabricate integral din ceramică. 

Modelele ceva mai scumpe folosesc elementele de încălzire cu turmalină. Un silicat complex de aluminiu, bor, sodiu, magneziu sau calciu, turmalina este amestecată în compusul ceramic și oferă temperaturi de funcționare mai mari și constanță în eliberarea energiei termice stocare. Acesta nu este doar mai eficient, ci permite și obținerea mai rapidă a unui păr lucios deoarece ionizarea ajută la ruperea legăturilor atomilor de hidrogen de care vorbeam în introducere. 

placa-de-indreptat-parul-rezistenta

Unele modele cu turmalină sunt comercializate sub numele de „plăci infraroșii”, acestea folosind elemente de încălzire care, datorită formei și grosimii, vor emite căldură într-un spectru electromagnetic mai îngust. Producătorii afirmă că acestea protejează mai bine părul și îi oferă un aspect lucios superior, însă aceste afirmații nu prea au fost susținute de probe științifice concrete până în prezent. 

Aliajul de titan sau aliajul de titan combinat cu ceramica oferă cele mai mari temperaturi de lucru, fără a avea însă dezavantajele oțelului sau aluminiului, însă sunt recomandate doar celor cu experiență deoarece și riscul de deteriorare a părului este mai ridicat. 

După temperatura de lucru și reglaje 

Temperatura maximă de lucru trebuie aleasă în funcție de tipul de păr deoarece este cea mai importantă caracteristică. În timp ce firul de păr gros poate necesita chiar și peste 200 de grade pentru a putea fi modelat corespunzător, pentru părul foarte subțire și fragil trebuie coborât uneori și la 90 de grade pentru a evita deteriorarea sa iremediabilă. 

În general, modelele disponibile pe piață au reglaje care încep de la 140 – 150 de grade deoarece această temperatură este optimă pentru părul normal, deci persoanele cu păr sensibil vor trebui să fie atente. 

placa-de-indreptat-parul-butoane

În cazul unui model cu temperatură fixă, verificați că aceasta corespunde cu tipul de păr, iar în cazul modelelor ajustabile, verificați dacă gama de reglaje acoperă necesitățile personale. Astfel, pentru un păr fin și sensibil, o placă de îndreptat care oferă 2-3 trepte de temperatură între 90 și 150 de grade este suficientă, însă aceste modele nu sunt mereu ușor de găsit. Pentru un păr ceva mai gros și mai dificil, ar trebui să căutați un model care ajunge la cel puțin 185 de grade, de preferat peste 200, pentru a beneficia de un proces de îndreptare eficient. 

După sistemul de hidratare 

Cam toate plăcile de îndreptat părul sunt recomandate pentru părul uscat, temperaturile ridicate care pot fi atinse în timpul lucrului făcând nesigură utilizarea pe un păr ud sau jilav. Există câteva modele din gama superioară care pot fi utilizate și pe părul ud, însă acestea au un preț piperat și dimensiuni mai mari deoarece au nevoie de o carcasă perfect etanșă. 

placa-de-indreptat-parul-abur

Un compromis sunt plăcile care oferă un sistem de umidificare. Acestea au un rezervor minuscul pentru apă și folosesc căldura plăcilor pentru a umezi părul în timpul utilizării, acestea oferind astfel atât o eficiență mai bună în utilizare cât și un aspect lucios mai plăcut pentru părul proaspăt îndreptat. 

După sistemele de control avansate 

Pe lângă treptele de putere, care pot varia între una și cinci, o placă de îndreptat părul poate oferi mai multe funcții. Printre cele mai importante se numără cronometrul (implementat direct sau sub forma unui program) care previne încălzirea prea puternică a părului, indicator pentru temperatură (util pentru a supraveghea păstrarea  constantă a temperaturii) și oprirea automată (pentru a preveni incidentele neplăcute). 

După sistemele de protecție 

Producătorii s-au gândit la diverse măsuri de siguranță care să evite accidentele care pot fi provocate de o suprafață atât de fierbinte precum cea a plăcilor. Vom întâlni astfel modele ale căror plăci au capătul izolat și rece, modele care se decuplează automat după o perioadă și chiar modele care folosesc un accelerometru pentru a se opri singure când sunt lăsate jos și reporni imediat ce sunt ridicate. 

Alte dotări 

Pe lângă aceste criterii de bază, puteți pune pe lista specificațiilor necesare și altele, în funcție de necesități: dimensiuni (în cazul în care călătoriți des), cablu rotativ (în cazul în care vreți să evitați mai ușor cablul în timpul utilizării), accesorii precum perii sau piepteni și uleiuri speciale pentru tratarea părului înainte de îndreptare. 

placa-de-indreptat-parul-accesorii

Recomandări plăci de îndreptat părul

Remington S3500 – 150 lei

O placă de îndreptat părul din gama accesibilă, aceasta oferă plăci din ceramică antiderapantă, temperaturi între 150 și 230 de grade și reglarea fină a temperaturii de lucru.

Philips Straight Care BHS674 – 210 lei

Un model cu elemente de încălzire din turmalină, acesta oferă 11 trepte pentru ajustarea temperaturii, plăci cu lungime mare, încălzire rapidă în 30 de secunde și vârf rece.

Braun Satin Hair 5 – 330 lei

O placă din gama medie, produsul Braun oferă plăci din turmalină cu o gamă de temperaturi între 130 și 200 de grade, plăci mobile care ajută alunecarea, opțiunea folosirii ca ondulator, reglaje de temperatură manuale și dimensiuni relativ reduse.

BaByliss Pro Steam Ceramic Intense ST292E – 420 lei

 Un model din gama superioară, această placă folosește elemente de încălzire din ceramică și titan, zece trepte de temperatură și un maxim de 230 de grade, sistem de hidratare cu aburi

Concluzii 

Un aparat de îngrijire personală faimos, placa de îndreptat părul permite corectarea buclelor rebele, îndreptarea părului creț natural sau corectarea volumului excesiv al părului fin după uscare, fiind astfel un instrument prețios pentru doamne. Ofertele producătorilor sunt bogate și oferă destule modele cu dimensiuni și temperaturi diferite, și sperăm că acest mic ghid de cumpărături a clarificat eventualele nelămuriri pe care cineva le-ar putea avea în momentul unei achiziții. 

Pe același subiect, vă recomandăm și ghidurile noastre care vă vor ajuta în alegerea unui uscător modern de păr, precum ghidurile despre aparatele de tuns, de ras sau de epilare clasică sau IPL.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri